Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Ativ S (I8750)

Samsungs Windows-flaggskip overbeviser

Men holder det til å slå konkurrentene Nokia Lumia 920 og HTC 8X?

Kurt Lekanger, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Form: Berøringsskjerm
Størrelse:13,72 x 7,05 x 0,87 cm
Vekt: 135 gram
Skjerm: Super AMOLED, 4,8 tommer, 1280 x 720 piksler (306 ppi), kapasitiv, ripesikker Gorilla Glass 2
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, av/på/skjermlås, kamera.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja, MicroSD
Menysystem: Windows Phone 8
Pris: Fra ca. 3950 kroner

Kort sagt:

Super skjerm

Raske menyer

Svært god byggekvalitet

Windows Phone 8 er enkelt å bruke

Forholdsvis tynn

Litt rotete menyer i noen sammenhenger

Noen vil synes telefonen er for stor

Bakdekselet til Samsung Ativ S er laget i plast, men har en tekstur som får det til å fremstå som børstet metall.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Samsung Ativ S (til høyre) er en del tynnere enn Nokia Lumia 920 (til venstre).Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Samsung Ativ S.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Samsung Ativ S er 8,7 milllimeter tykk.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Fra venstre: Samsung Ativ S, Nokia Lumia 920 og Apple iPhone 5.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Slik ser startskjermen i Windows Phone 8 ut.

Da Samsung lanserte Ativ S på IFA-messen i Berlin slo de Nokia på målstreken; Samsung Ativ S var verdens første telefon med Microsofts nye Windows Phone 8-operativsystem. Etter å ha hatt mulighet til å teste telefonen grundig i en ukes tid, sitter vi igjen med et solid inntrykk.

Ativ S har veldig mange likheter med Windows Phone 8-toppmodellene fra konkurrentene Nokia og HTC, men det er likevel en del ting som skiller. Det går blant annet på hvilke apper som følger med, men også enkelte forskjeller i maskinvaren. Mer om dette senere.

Flott skjerm

Med en 4,8 tommer stor skjerm er Ativ S den Windows Phone 8-mobilen på markedet som har den største skjermen. Skjermen er litt større enn Lumia 920, som kommer med en 4,5-tommers skjerm. Likevel veier telefonen 50 gram mindre og den er en god del tynnere (Ativ S er 8,7 mm tynn mens Lumia 920 måler 10,7 mm). De to konkurrentene er omtrent like brede, men Ativ S er ca. 7 mm lengre. I praksis fremstår de to telefonene som noenlunde like store.

Skjermen skal være den samme som den som brukes i Samsung Galaxy S III.

Glasset foran skjermen til Ativ S er i likhet med Lumia 920 av typen Corning Gorilla Glass 2, det vil si at det er så godt som ripesikkert. Glasset dekker hele fronten av telefonen, og er rundet av i hjørnene. Det er slipt så det buer svakt ned langs kantene, noe som bidrar til at telefonen designmessig virker veldig forseggjort.

Skjermpanelet er av typen Super AMOLED, mens Lumia 920 bruker et IPS-panel. Begge skjermene er svært gode, og det er vanskelig å utpeke den ene som bedre enn den andre. Det er litt mer "trøkk "i fargene på Super AMOLED-skjermen i Ativ S – men så vil sikkert noen argumentere med at fargene kanskje er mer realistiske på Lumia 920.

Skjermen kan i motsetning til Lumia 920-skjermen ikke betjenes med hansker (hvis du ikke har spesialhansker).

Pen design

Designmessig har Ativ S mange likheter med Samsung Galaxy S III. Baksiden av telefonen er i likhet med S III laget av plast, men i stedet for en blank overflate har Samsung laget dekselet med en slags tekstur som får det til å se ut som børstet metall. Det er også riller nederst som ser ut som et metallgitter som ligger under "metalldekselet" – men som egentlig bare er en del av selve det avtakbare plastdekselet. Alt i alt synes vi disse designelementene er vellykket. Men bakdekselet får fort riper, og da er det ikke sikkert metallillusjonen er like overbevisende når telefonen begynner å bli velbrukt.

Telefonen har avrundede former og sammen med en metallramme som går rundt hele telefonen og en heldekkende glassfront bidrar dette til at telefonen både ser bra ut – og ligger godt i hånden. Om det litt flåsete går an å si at et produkt "oser av kvalitet", så er vel dette en passende beskrivelse for Samsung Ativ S.

Windows Phone 8

Windows Phone 8 er enkel å bruke, og i motsetning til på en iPhone eller en Android-telefon så kan app-ikonene ("flisene") vise informasjon. Det betyr at du kan få informasjon om for eksempel kalenderhendelser, uten å måtte gå inn i kalenderen. Det blir nesten som en mellomting mellom app-snarveiene på iPhone og widgetene på Android.

Den nye versjonen av Windows Phone ligner veldig på forrige versjon – men det er likevel en del forskjeller. Den mest synlige forskjellen er at de firkantede ikonene som startskjermen består av nå kan være i tre ulike størrelser, i stedet for to. Mulighet for små fliser som bare tar opp en fjerdedel av plassen til en vanlig kvadratisk flis gjør at du får plass til mye mer på startskjermen, og du har større muligheter til å tilpasse startskjermen til dine egne behov. Samtidig er det fort at startskjermen kan virke mer rotete – hvis du ikke er av den ryddige typen.

Microsoft liker for øvrig å skifte navn på ting så snart du endelig har lært deg navnetet. De kalte inntil nylig brukergrensesnittet på disse telefonene for "Metro", nå heter det "Modern UI". Men prinsippet er det samme.

De fleste apper som fungerer i tidligere versjoner av Windows Phone skal fungere også i Windows Phone 8. Men vår erfaring er at dette ikke alltid stemmer. Vi opplevde at noen apper ikke fungerte, blant annet NSB-appen.

Utvalget av apper i Windows Phone Store (tidligere "Marketplace") er for øvrig ikke all verden ennå – men det begynner å komme seg. Ikke alle de kjente appene er på plass ennå, og noen av appene er heller ikke like gode som i Android- eller iPhone-versjon.

Teknologi og funksjoner

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: EDGE / GPRS 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz. 3G / HSPA+ 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz
Internetthastighet: Wi-Fi 802.11a/b/g/n (2,4 og 5 GHz). UMTS (3G). HSDPA 42 Mbps, HSUPA 5,76 Mbps, GPRS / EDGE
Trådløs overføring: Bluetooth 3.1 + A2DP
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Batteritid: Inntil 13 timer samtale, 10 døgn og 10 timer hviletid, 2300 mAh batteri
Maskinvare: Dual Core 1,5 GHz Krait, Qualcomm MSM8960 Snapdragon S4, Adreno 225 GPU, 1 GB RAM
Lagringsplass: 16 GB
Minnekort: Ja, micro-SD
Nettleser: Internet Explorer HTML5
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Nyttefunksjoner: Samsung Now (vær, valuta, aksjer, nyheter), Lommebok, Office-støtte, nettleser, kart, ChatOn, kalender, kalkulator, OneNote.
Synkronisering: Exchange Activesync, Facebook, MSN

Kort sagt:

Minnekortstøtte

Svært god ytelse

De raskeste trådløse tilkoblingene

NFC-støtte

Rask og god nettleser

Fullverdig kontorapplikasjon

Ikke 4G-støtte

Ikke tidsstyring av push i e-postleser

Ikke sving-for-sving-navigasjon

Samsung Ativ S har en fysisk Hjem-tast. Tilbakeknappen og søkeknappen er av touch-typen.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
OneNote er en utmerket notatblokk-app som synkroniserer notatene dine mellom PC og mobil.
Lommebok-appen samler kortinformasjon på ett sted.
Samsung Now-appen gir deg vær, nyheter, aksjekurser og valutakonvertering på ett sted.
Kartene kommer fra Nokia, men vi savner sving-for-sving-navigasjonen du finner på Lumia 920.

Spesifikasjonene i Windows-mobiler styres i stor grad av Microsoft, og derfor er innmaten ganske lik for eksempel Nokia Lumia 920 og HTC 8X. Her finner du den samme tokjerners Snapdragon S4-brikken med to 1,5 GHz prosessorkjerner av typen "Krait" – noe som betyr at ytelsen er svært god. Menyer flyter jevnt og pent og uansett hvilke apper vi prøvde så var det null ventetid – heller ikke ved veksling mellom apper. Dette kan du for øvrig gjøre i Windows Phone ved å holde inne tasten med tilbakepilen et lite sekund. Da får du opp en oversikt hvor du kan bla mellom de siste appene du har hatt oppe.

Selv om Ativ S har mange likheter med andre Windows Phone 8-mobiler, som Lumia 920, har den én stor fordel: Det er mulig å utvide lagringsplassen i Ativ S med et micro-SD-kort. I spesifikasjonene står det opptil 32 GB, men vår test viser at det går helt fint å bruke også et 64 GB-kort hvis du formaterer det i telefonen.

Ativ S mangler 4G-støtte (LTE), slik konkurrenten Nokia Lumia 920 har. Men begge telefonene støtter raskeste versjon av 3G, opptil 42,2 Mbps nedlasting. Telefonen har ellers det aller meste man forventer å finne i en toppmodell, som støtte for wi-fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 3.0, GPS, osv.

Det er "selvfølgelig" støtte for NFC – det vil si trådløs overføring over korte avstander. NFC vil kunne bli brukt til blant annet kommende løsninger for mobilbetaling, eller til enkel utveksling av informasjon mellom to mobiltelefoner.

Skulle vi savnet noe av det som finnes på de konkurrerende Windows Phone 8-mobilene, måtte det kanskje være trådløs lading – slik du finner på Lumia 920. Men det er ingen "big deal".

Batteriet er på 2 300 mAh, Lydkvaliteten under samtale var veldig god.

Mye god programvare

En av de virkelig store fordelene med Windows-mobilene, er at du får med Microsofts Office-pakke. Dette er en enda bedre løsning enn "Office-klonene" som ofte følger med Android-mobiler (som Polaris Office). Ikke bare er du nesten garantert at filene du redigerer på PC-en lar seg redigere på mobilen uten at du ødelegger formateringen. Brukergrensesnittet er også enda enklere og mer strømlinjeformet.

I tillegg til å kunne vise, åpne og redigere dokumenter i Word-, Excel- eller PowerPoint-format, kan du også koble deg til Sharepoint-områder, samt lagre og vise/redigere filer som ligger lagret på Microsofts egen skytjeneste SkyDrive.

Office-appen OneNote fortjener også å bli omtalt i positive ordelag. Denne appen ligner litt på Evernote, og lar deg skrive notater og lagre dem i nettskyen. Notatene synkroniseres automatisk mellom PC og mobil. OneNote på mobil lar deg legge inn lydopptak, men av en eller annen grunn legger dialogboksen med lydopptaket seg over tekstfeltet der du noterer. Dermed kan du ikke ta notater samtidig som du spiller inn lyden – en av de store fordelene med PC-versjonen av OneNote.

Men alt i alt er OneNote en svært god notatapp.

God nettleser

Nettleseren i Ativ S er den samme Internet Explorer-nettleseren vi finner på andre Windows Phone-mobiler. Den er lynrask og fungerer veldig godt.

Microsoft har valgt å plassere adressefeltet helt nederst i nettleseren, i stedet for på toppen. Det gjør at du har lett tilgang til adressefeltet med tommelen, noe vi setter pris på. Men fanehåndteringen er ikke like god som på Google Chrome (som for øvrig ikke finnes til Windows Phone). Du må først trykke en knapp for å få opp en meny, og så trykke faner. På Chrome er det ett trykk for å vise fanene. Likevel – dette er bagateller, nettleseren er som sagt svært god.

Full oversikt i e-postleseren

E-postleseren og kalenderen på denne telefonen er god, og støtter flere samtidige kontoer. E-postleseren støtter at du kan koble sammen innbokser fra flere ulike kontoer, slik at disse vises samlet i én innboks. Men vi kunne ønsket oss en fargekoding av e-posten, slik at du kan se hvilken e-post som er sendt til hvilken konto.

E-postleseren mangler mulighet til å definere regler for hvordan e-posten skal oppføre seg til ulike tider på døgnet – for eksempel hvis du vil ha push-e-post kun på dagtid.

Det er imidlertid flere ting som er virkelig bra med e-postleseren på Windows Phone. Som for eksempel at du kan trykke på navnet til avsenderen av en e-post og komme rett inn på kontaktkortet til denne personen. Der kan du velge å sende SMS, ringe, eller trykke på adressen for å bli tatt rett til kartet. Du får også oversikt over all kommunikasjon du har hatt med vedkommende, som e-poster og SMS-er.

Har du personen på Facebook, LinkedIn eller Twitter, får du også opp aktiviteter i disse nettverkene. Du kan til og med gå inn og kikke på bildealbum personene har gjort tilgjengelig via Facebook. Dette kan gjøres enten ved å klikke på en avsender av en e-post, eller ved å gå inn i Personer-appen som du har tilgjengelig fra startskjermen.

Ikke sving-for-sving-navigasjon

Kartene i nye Windows Phone 8 er basert på Nokia Maps, men selv om selve kartene er like gode mangler kartappen en del av funksjonene du finner i Nokia Kart på Nokia Lumia 920. Og selv om du kan få veibeskrivelser er det ikke sving-for-sving-navigasjon, slik som på Lumia 920.

Kartene er greie nok, men litt mangelfulle. Men ett stort pluss er at du kan laste ned kart på forhånd og lagre dem lokalt på telefonen, slik at du slipper utgifter til datatrafikk for eksempel når du befinner deg i utlandet.

Lommebok

En app som er standard i Windows Phone 8, er Lommebok. Denne samler informasjon om kredittkort, debetkort, medlemskort og kuponger på ett sted. Du kan for eksempel legge inn MasterCard- og Visa-kortet ditt. Det er også støtte for PayPal. De ulike betalingsmetodene du har lagt inn i lommeboken vil bli tilgjengelig blant annet i app-butikken Microsoft Store.

Lommebok-appen lar deg ikke betale med mobilen i butikker.

Multimedia

Multimedia:

Mediefunksjoner:Tilfeldig avspilling, gjentagelse, spillelister, SmartGlass, Xbox Music
Medieformater:MP3, eAAC+, WAV, MP4, H.264, H.263, Divx, Xvid, Mpeg4
FM-Radio: Nei
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: Micro-USB (USB on the go, ikke HDMI/MHL-støtte), minijack 3,5 mm
Spill og underholdning: YouTube, Xbox Music, Xbox Movies, ChatOn, Samsung Music Hub, Family Story, MiniDiary, Photo Editor
Kameraoppløsning: 8 megapiksler hovedkamera, 1,9 megapiksler frontkamera
Autofokus:Ja
Zoom:Ja, digital
Blits eller fotolys:Ja, LED-lampe
Videopptak: HD (1080p, 30 fps)

Kort sagt:

God formatstøtte

Bra kamera

Ingen støtte for HDMI

Uoversiktlig musikkspiller

Programmet Family Story lar deg dele bilder og informasjon om hva som skjer med familie og venner.
Musikkavspilling på Windows Phone kan være ganske forvirrende. Samsung Music Hub lar deg laste ned og kjøpe musikk.

Med en fantastisk skjerm på hele 4,8 tommer og svært kraftig maskinvare burde alt ligge til rette for at denne telefonen skal være perfekt til ikke bare nytte – men også underholdning.

Vår test viser at telefonen fint klarer å spille av de aller fleste videoformatene vi prøvde, inkludert DivX- og Xvid-kodede filer, WMV-, MPEG4- og H.264-filer. Men den klarte ikke MKV-filer, et format som etter hvert er blitt ganske utbredt.

Video ser fantastisk ut på den store skjermen.

Et stort pluss med Windows Phone 8 er at du kan dra og slippe filer over til telefonen, uten å måtte gå veien om Zune-programvaren. I stedet kan du bruke Utforsker i Windows. Har du Mac må du installere Windows Phone App for Mac. Der har du mulighet til å bla gjennom filer, og du kan synkronisere musikk, bilder og videoer fra iTunes. Men det er også mulig å dra filer, for eksempel musikk, direkte over fra Finder på Mac-en over til Windows Phone

Uoversiktlig musikkspiller og -butikk

Musikkspilleren i Windows Phone 8 heter "Musikk + videoer" på startskjermen. Når du går inn i denne får du opp valg for å starte avspilling av lokalt lagret musikk eller videoer, eller du kan velge Store for å gå til Microsoft Store hvor du kan laste ned musikk. Sistnevnte er den samme butikken som brukes til nedlasting av spill og apper. Etter at du har kommet inn i Store må du trykke Musikk igjen for å komme til det stedet i Store hvor du kan kjøpe musikk.

Dette kan virke litt forvirrende. Det er mange veier som fører til "musikk", og vil du abonnere på Microsofts musikktjeneste Xbox Music må du registrere deg via en nettside som dukker opp når du trykker linken "Music Unlimited". Så får du tilsendt en registreringskode på e-post som du så må taste inn, før du må tilbake til musikkappen igjen. Hvorfor kan ikke alt gjøres fra appen? Det bidrar heller ikke til å redusere forvirringen at Samsung har lagt ved sin egen musikktjeneste Samsung Music Hub. De ulike tjenestene ligner utseendemessig på hverandre, og vi satt stadig vekk og klødde oss i hodet; er vi i musikkspilleren, i musikkbutikken til Microsoft, eller i musikkbutikken til Samsung? Og hvordan havnet vi her?

Samsung Music Hub gir deg mulighet til å kjøpe og laste ned musikk fra 7Digital. Et album koster typisk 80 kroner, ett spor 12 kroner. Music Hub har også en lenke til "Min enhetsmusikk", slik at du har en snarvei til musikken du har lagt manuelt på telefonen – eller kjøpt fra andre steder.

Det å finne igjen musikken, lage spillelister og ikke minst komme seg tilbake til "spiller nå"-skjermbildet, få byttet sang eller pause den sangen du spiller, kan være veldig knotete.

Skal du streame musikk kan du gjøre dette via Xbox Music, men vi anbefaler at du heller prøver den norske tjenesten Wimp. Den er både mer innholdsrik, og lettere å bruke.

Lydkvaliteten ved avspilling av musikk var god, i hvert fall så lenge du kobler til et par gode hodetelefoner. Men vi kunne ikke spille veldig høyt når vi brukte litt tungdrevne hodetelefoner. Der har HTC 8X et fortrinn, siden den benytter en høyere utgangsspenning på hodetelefonutgangen – nok til å drive selv større hodetelefoner. Vi fikk ikke med ørepropper med vårt testeksemplar, men de som følger med Samsungs toppmodeller pleier å være helt greie – selv om våre audiofile lesere nok vil ønske seg noe enda bedre.

Photo Editor er et nyttig verktøy hvis du trenger å beskjære eller justere bilder du tar med kameraet.

Kamera

Hovedkameraet i telefonen har en oppløsning på 8 megapiksler, mot 8,7 på Nokia Lumia 920. Ativ S har heller ikke den bildestabilisatorteknologien Nokia skryter av, som skal gjøre Lumia-kameraet spesielt godt til å ta bilder i dårlig lys. Det betyr imidlertid ikke at Samsung Ativ S har et dårlig kamera. I våre tester viste det seg faktisk at automatikken på Ativ S gjorde en bedre jobb enn Lumia 920, spesielt i tilfeller der deler av bildet var sterkt opplyst. I ett av testbildene våre (se bildekarusell nedenfor) blir Lumia 920-kameraet lurt av den lyse himmelen til å undereksponere bildet vi tok av Stortinget. På Ativ S ble bildet perfekt.

Kameraet har samme spesifikasjoner som det som brukes i Galaxy S III – og er muligens det samme. Bildene vi tok med kameraet har i likhet med bildene fra S III god detaljgjengivelse og generelt god kvalitet. Totalt sett mener vi bildekvaliteten er der du kan forvente at den skal være når du kjøper en kostbar toppmodell som Samsung Ativ S.

Samsung har for øvrig lagt ved en app som heter Photo Editor, som lar deg gjøre enkel bildebehandling. Du kan blant annet beskjære bildene, justere lysstyrke, kontrast og fargemetning, rotere bildene eller legge på ulike effekter og rammer. Bilder kan deles direkte fra Photo Editor, for eksempel til Facebook – eller via NFC ("Berør + send").

Xbox Smartglass lar deg styre spill rett fra mobiltelefonen, eller få informasjon om spillene.

Godt utvalg spill

Utvalget av apper til Windows Phone er som nevnt tidligere i denne testen ikke så veldig mye å skryte av. Men er du glad i å spille spill vil du antagelig bli gledelig overrasket. Besøker du Xbox-tjenesten på Ativ S finner du nemlig et stort utvalg av kjente spill – mange av dem veldig gode. Kjente spillutviklere som Sega, Gameloft, Electronic Arts, Rovio og Microsoft Studios er på plass.

Xbox-appen på telefonen er koblet opp mot Xbox-kontoen din – hvis du har en slik. Det betyr at du vil finne igjen spillfiguren ("avataren") din på telefonen, du vil få oversikt over dine egne og venners prestasjoner – og du vil kunne ta i bruk en ny tjeneste som heter Xbox SmartGlass.

Xbox Smartglass krever at telefonen og Xbox-konsollen står i samme nettverk. Du vil da få opp informasjon på mobiltelefonen om spillet som kjøres og hva som skjer. Det er også mulig å bruke mobilen som fjernkontroll for å kontrollere spill på Xbox-en eller navigere i menyene. Hele skjermen blir da en berøringsfølsom pekeplate som du bruker til å styre ved å bevege fingeren. De ulike knappene på Xbox-kontrolleren vises i hvert hjørne av telefonen, bortsett fra A-knappen som du aktiverer ved å tappe med fingeren et sted midt på skjermen.

Xbox Smartglass fungerte greit nok, men av og til gikk det litt tregt – og responsen var ikke like god. Det fungerer nok bedre til å hente frem informasjon om spill og navigere i menyer, enn til å styre selve spillene. Men det meste du får i Smartglass får du jo også på TV-skjermen ved å bruke Xbox-kontrolleren, så vi er ikke helt sikre på om vi ser den helt store nytteverdien.

Dagbok

Ellers nevner vi at det følger med en dagbok (Samsung MiniDiary), som lar deg legge inn tekst, bilder og talenotater for dagen i dag. Det følger også med en app som heter Family Story, som lar deg dele bilder og historier med familie og venner. Og skulle ikke vennene dine ha tilgang til en Windows-mobil, kan innholdet også deles via nettsidene familystory.com.

Her kan du se noen bilder vi har tatt med Samsung Ativ S. Til slutt i bildegalleriet har vi også tatt med tre bilder hvor vi sammenligner med Nokia Lumia 920. Trykk på den grønne pilen øverst til høyre for å laste ned bildet i full størrelse:

Konklusjon

Samsung Ativ S.

Samsung Ativ S var den første telefonen som ble lansert med Microsoft nye Windows Phone 8-operativsystem, og et produkt mange – inkludert oss – har hatt store forventninger til. Her har Samsung hentet mye fra Android-flaggskipet Samsung Galaxy S III – men selvfølgelig pakket det hele inn i Windows Phone-drakt.

Telefonen er minst like pen å se på som Galaxy S III, og metallimitasjonen på bakdekselet gjør at vi synes telefonen nesten gir et enda mer eksklusivt inntrykk. Samtidig får bakdekselet lett riper – og da spørs det hvor lenge det ser ut som metall.

I Ativ S finner du den samme fantastiske 4,8-tommers Super AMOLED-skjermen med ripesikkert Gorilla Glass som du finner i Galaxy S III, og telefonen kommer også med et svært godt kamera på høyde med de aller beste blant toppmodellene. I vår test viste det seg faktisk at Samsung Ativ S taklet bedre vanskelige lysforhold enn Nokia-flaggskipet Lumia 920, selv om nettopp kameradelen er noe av det Nokia skryter mest av. Det gjaldt spesielt de tilfellene hvor deler av bildet var svært lyse, som for eksempel å ta bilde av en bygning mot en lys himmel. Dette taklet automatikken i Ativ S bedre enn automatikken i Lumia 920.

Bakdekselet til Samsung Ativ S er laget i plast, men har en tekstur som får det til å fremstå som børstet metall.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Imponerende ytelse

Windows Phone 8 er et brukervennlig mobiloperativsystem, med noen unntak. Vi synes musikkspilleren og de ulike musikktjenestene på telefonen kunne være litt forvirrende å finne frem i. Men vi liker systemet med "levende fliser" på startskjermen som fungerer både som snarveier til apper og til å vise informasjon fra den enkelte app. På mange måter er Windows Phone enklere å bruke enn Android, samtidig som det har flere muligheter enn iPhone.

Det er ikke så veldig mange forskjeller mellom Windows Phone 8 og den forrige versjonen, men ting som at du nå kan ha flere størrelser på flisene på startskjermen er bra.

Samsung Ativ S er en kjapp telefon som uten problemer kan dra rundt selv de mest krevende spillene. Menyer og ulike funksjoner på telefonen er lynraske og det er sjelden ventetid.

Telefonen kommer med mye bra programvare, men vi savner en navigasjonsapp med sving-for-sving-navigasjon, slik du har på Nokia Lumia 920. Men du får selvfølgelig med den gode e-postleseren i Windows Phone, som har veldig god integrasjon med adresseboken og sosiale tjenester. Ett eksempel på dette er at du bare kan klikke på navnet til avsenderen til en e-post for å få full oversikt over tidligere kommunikasjon med vedkommende, se Facebook-oppdateringer eller bildealbum fra Facebook, og så videre. Og Office-pakken som følger med er antagelig den beste du får på en mobiltelefon, og lar deg redigere Office-dokumenter uten risiko for å ødelegge formateringen i dokumentene.

Konklusjon og alternativer

En av de store fordelene med Samsung Ativ S er at den koster vesentlig mindre enn Nokia Lumia 920 og litt mindre enn HTC 8X. Samtidig kommer den med støtte for minnekort, og den er ganske mye lettere enn Lumia 920. Alt i alt er Samsung Ativ S det kanskje beste Windows Phone 8-kjøpet nå, hvis du vil ha en toppmodell som gir deg mest mulig for pengene.

Det kanskje beste alternativet til Ativ S er Nokia Lumia 920. Denne mangler minnekortstøtte, men har til gjengjeld støtte for 4G (LTE) samt at den har et kamera med bildestabilisator – slik at sjansen for å få skarpe bilder i veldig dårlig lys er større. Den har også en god gratis navigasjonsløsning, samt at den støtter trådløs lading. Lumia 920 er en del tyngre, men totalt sett vurderer vi den som et lite hakk foran Samsung Ativ S – selv om marginene er små.

HTC 8X er også et godt Windows Phone-alternativ. Den har heller ikke minnekortstøtte, men prisen er god – og til tross for at den er ganske tykk på midten så har telefonen en spesiell "putedesign" som gjør at den fremstår som ganske tynn. HTC 8X er også den letteste av de tre telefonene, men har en litt mindre skjerm (4,3 tommer). Er du glad i musikk, er det verdt å merke seg at HTC 8X kommer med en kraftigere hodetelefonutgang som gir ekstra "trøkk" i lyden, samt at det generelt er lagt mye vekt på god lydkvalitet.

Hvis ikke Windows Phone er noe krav, anbefaler vi Android-mobilene Samsung Galaxy S III eller HTC One X+. Er brukervennlighet og stort utvalg med apper viktig, kan du også vurdere Apple iPhone 5.

annonse