TestNokia Lumia 720

Nokias folke-Lumia

Lumia 720 har god skjerm, et bra kamera og bra batteritid. Et billigalternativ til Lumia 920?

Design, skjerm og menyer

Nokia Lumia 720.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Nokia Lumia 720 (til venstre) og Lumia 820.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Nokia Lumia 720 (til venstre) er litt tynnere enn storebror 820.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Hjemskjermen i Windows Phone 8.

Denne testen er delvis basert på testene av Lumia 520 og Lumia 820 – telefoner som har mange likheter med Lumia 720 når det gjelder programvare eller maskinvare.

Nokia Lumia 720 er en Windows Phone 8-mobil som ligner en del på Lumia 920 utseendemessig. Men Lumia 720 har dårligere spesifikasjoner enn både Lumia 820 og 920, og dermed lavere pris. Ytelsesmessig er Lumia 720 på nivå med 520 og 620 – men det er forskjeller i skjerm og utstyrsnivået ellers.

En fordel med Lumia 720 fremfor 920 er at telefonen er tynnere og lettere. Mange synes nemlig 920 kan være noe i tyngste laget. Men med 720 får du selvfølgelig ikke ytelsen til 920.

Vi synes kanskje det er litt rart at Nokia har såpass mange ulike telefoner som ligner hverandre mye både utseende- og maskinvaremessig – og uten at prisforskjellene mellom telefonene er så veldig store. Det skiller ikke mer enn 300 kroner mellom 720 og 820.

Telefonen har heldekkende glass foran. Bakdekselet er av polykarbonat, en slags plast, og fås i flere ulike farger. Vår testmodell var rød. Myke former og avrundede kanter gjør at telefonen er god å holde i hånden.

På høyre side av telefonen finner du knapper for volum, av/på, samt en dedikert kameraknapp. Det er ellers tre berøringsknapper nedenfor skjermen; tilbake, hjem og søk.

SIM-kort og minnekort befinner seg ikke under dekselet på denne, slik som på for eksempel Lumia 820. I stedet er det en liten luke på toppen av telefonen for Micro-SIM-kort og en luke på venstre side for minnekort. Lukene åpnes med en liten nål som følger med.

Skjerm

Størrelsen på skjermen er 4,3 tommer, den samme som Lumia 820 – og et lite hakk større enn Lumia 520 som har en 4-tommer. Oppløsningen er 480 x 800 – den samme som på Lumia 520, 620, 720 og 820. Bare 920 har høyere skjermoppløsning.

Bildekvaliteten på skjermen er veldig god, og lysstyrken var faktisk et lite hakk kraftigere enn skjermen på Nokia Lumia 820. Lumia 720 bruker en IPS LCD-skjerm, mens Lumia 820 bruker en AMOLED-skjerm. 820-skjermen har litt sterkere farger, og farger som er like uansett innsynsvinkel, mens IPS-skjermen på 720 har best innsynsvinkel. Du skal imidlertid se skjermen nesten helt fra siden før du ser forskjell – og i praksis har vi problemer med å avgjøre hvilken av de to skjermene som egentlig er best. Begge fremstår som gode.

Lumia 720 har det Nokia kaller "Supersensitiv Touch", som betyr at den reagerer selv om du bruker neglen eller har hansker på. Ganske praktisk.

Under "Personer" finner du kontaktregisteret. Under Personer finner du også Facebook- og Twitter-oppdateringer.

Windows Phone 8

Operativsystemet er Windows Phone 8 – Microsofts nyeste operativsystem for mobiltelefoner. Startskjermen i Windows Phone er dekket av såkalte fliser ("tiles"), som er snarveier til ulike typer innhold, apper og funksjoner på telefonen. Flisene er "levende", som Microsoft sier, som betyr at de oppdateres med informasjon fra appene de tilhører. For eksempel vil flisene for bildealbumet vise de siste bildene du har tatt, mens e-post-flisen viser antall uleste meldinger.

Du kan enkelt flytte rundt på flisene, og fra Windows Phone 8 kan du ha fliser i tre ulike størrelser – mot to tidligere.

Enkelte av flisene er det Microsoft kaller "hubber", som betyr at de gir deg en ny meny med snarveier til ulike ting. Du har for eksempel en musikk-hub som gir deg tilgang til både musikk på telefonen, en musikkbutikk, oversikt over konserter i nærområdet, og så videre.

Windows Phone er et forholdsvis ryddig og brukervennlig operativsystem, selv om enkelte elementer til tider kan være litt lite logisk plassert i menyene. Det gjelder blant annet i musikk-huben. Men alt i alt tror vi Windows Phone er et operativsystem som dekker de fleste behov for både avanserte brukere og for de som foretrekker noe som er enkelt å bruke. Avanserte Android-brukere vil kanskje savne mulighet til å installere andre skjermtastaturer enn det som følger med, eller endre søkeknappen til noe annet enn Bing-søk.

I esken

  • Lumia 720
  • Batteri (2000 mAh)
  • Lader
  • MicroUSB-kabel
  • Håndfrisett