Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNokia Lumia 720

Nokias folke-Lumia

Lumia 720 har god skjerm, et bra kamera og bra batteritid. Et billigalternativ til Lumia 920?

Design, skjerm og menyer

Nokia Lumia 720.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Nokia Lumia 720 (til venstre) og Lumia 820.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Nokia Lumia 720 (til venstre) er litt tynnere enn storebror 820.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Hjemskjermen i Windows Phone 8.

Denne testen er delvis basert på testene av Lumia 520 og Lumia 820 – telefoner som har mange likheter med Lumia 720 når det gjelder programvare eller maskinvare.

Nokia Lumia 720 er en Windows Phone 8-mobil som ligner en del på Lumia 920 utseendemessig. Men Lumia 720 har dårligere spesifikasjoner enn både Lumia 820 og 920, og dermed lavere pris. Ytelsesmessig er Lumia 720 på nivå med 520 og 620 – men det er forskjeller i skjerm og utstyrsnivået ellers.

En fordel med Lumia 720 fremfor 920 er at telefonen er tynnere og lettere. Mange synes nemlig 920 kan være noe i tyngste laget. Men med 720 får du selvfølgelig ikke ytelsen til 920.

Vi synes kanskje det er litt rart at Nokia har såpass mange ulike telefoner som ligner hverandre mye både utseende- og maskinvaremessig – og uten at prisforskjellene mellom telefonene er så veldig store. Det skiller ikke mer enn 300 kroner mellom 720 og 820.

Telefonen har heldekkende glass foran. Bakdekselet er av polykarbonat, en slags plast, og fås i flere ulike farger. Vår testmodell var rød. Myke former og avrundede kanter gjør at telefonen er god å holde i hånden.

På høyre side av telefonen finner du knapper for volum, av/på, samt en dedikert kameraknapp. Det er ellers tre berøringsknapper nedenfor skjermen; tilbake, hjem og søk.

SIM-kort og minnekort befinner seg ikke under dekselet på denne, slik som på for eksempel Lumia 820. I stedet er det en liten luke på toppen av telefonen for Micro-SIM-kort og en luke på venstre side for minnekort. Lukene åpnes med en liten nål som følger med.

Skjerm

Størrelsen på skjermen er 4,3 tommer, den samme som Lumia 820 – og et lite hakk større enn Lumia 520 som har en 4-tommer. Oppløsningen er 480 x 800 – den samme som på Lumia 520, 620, 720 og 820. Bare 920 har høyere skjermoppløsning.

Bildekvaliteten på skjermen er veldig god, og lysstyrken var faktisk et lite hakk kraftigere enn skjermen på Nokia Lumia 820. Lumia 720 bruker en IPS LCD-skjerm, mens Lumia 820 bruker en AMOLED-skjerm. 820-skjermen har litt sterkere farger, og farger som er like uansett innsynsvinkel, mens IPS-skjermen på 720 har best innsynsvinkel. Du skal imidlertid se skjermen nesten helt fra siden før du ser forskjell – og i praksis har vi problemer med å avgjøre hvilken av de to skjermene som egentlig er best. Begge fremstår som gode.

Lumia 720 har det Nokia kaller "Supersensitiv Touch", som betyr at den reagerer selv om du bruker neglen eller har hansker på. Ganske praktisk.

Under "Personer" finner du kontaktregisteret. Under Personer finner du også Facebook- og Twitter-oppdateringer.

Windows Phone 8

Operativsystemet er Windows Phone 8 – Microsofts nyeste operativsystem for mobiltelefoner. Startskjermen i Windows Phone er dekket av såkalte fliser ("tiles"), som er snarveier til ulike typer innhold, apper og funksjoner på telefonen. Flisene er "levende", som Microsoft sier, som betyr at de oppdateres med informasjon fra appene de tilhører. For eksempel vil flisene for bildealbumet vise de siste bildene du har tatt, mens e-post-flisen viser antall uleste meldinger.

Du kan enkelt flytte rundt på flisene, og fra Windows Phone 8 kan du ha fliser i tre ulike størrelser – mot to tidligere.

Enkelte av flisene er det Microsoft kaller "hubber", som betyr at de gir deg en ny meny med snarveier til ulike ting. Du har for eksempel en musikk-hub som gir deg tilgang til både musikk på telefonen, en musikkbutikk, oversikt over konserter i nærområdet, og så videre.

Windows Phone er et forholdsvis ryddig og brukervennlig operativsystem, selv om enkelte elementer til tider kan være litt lite logisk plassert i menyene. Det gjelder blant annet i musikk-huben. Men alt i alt tror vi Windows Phone er et operativsystem som dekker de fleste behov for både avanserte brukere og for de som foretrekker noe som er enkelt å bruke. Avanserte Android-brukere vil kanskje savne mulighet til å installere andre skjermtastaturer enn det som følger med, eller endre søkeknappen til noe annet enn Bing-søk.

I esken

  • Lumia 720
  • Batteri (2000 mAh)
  • Lader
  • MicroUSB-kabel
  • Håndfrisett

Teknologi og funksjoner

Nokia Lumia 720.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Reiseplanleggeren.

Med en pris som ikke er mer enn rundt 300 kroner lavere enn Lumia 820, hadde vi kanskje ventet noe bedre spesifikasjoner på Lumia 720. Telefonen koster jo nesten det dobbelte av en Lumia 520 – men har akkurat den samme systembrikken med den samme 1 GHz tokjerneprosessoren og den samme grafikkbrikken. I våre ytelsestester er det ingen forskjell mellom 520, 620 og 720.

Utstyrsnivået er selvfølgelig ganske mye bedre på 720 i forhold til 520, og telefonen har en mye bedre skjerm. Men kjøper du en Lumia 820 får du en kraftigere 1,5 GHz prosessor med vesentlig bedre ytelse.

Ytelsen til Lumia 720 er likevel ganske god – noe vi kan takke et lettdrevet operativsystem for. Menyer flyter jevnt og fint, og apper starter kjapt opp.

Utskiftbare deksler

Dekselet på Lumia 720 kan ikke tas av, men ser du nederst på baksiden er det noen små kontakter. Disse er for å få kontakt med et spesielt deksel for trådløs lading, som festes på utsiden av det vanlige dekselet. Dette dekselet er ekstrautstyr og koster i underkant av 300 kroner. En ladeplate til å legge telefonen på for trådløs lading koster litt over 400 kroner. Nokia selger også en høyttaler laget av JBL, som gir både trådløs lading og Bluetooth-oppkobling med enkel paring ved hjelp av NFC.

Det er 8 gigabyte lagringsplass, og du kan utvide minnet med MicroSD-kort på opptil 64 GB.

Siden Lumia 720 har støtte for NFC er den forberedt for fremtidige betalingsløsninger – eller andre bruksområder for NFC, som utveksling av informasjon ved å holde to telefoner mot hverandre.

God batteritid

Batteritiden er god, takket være et 2000 mAh-batteri. Mens vi vanligvis må lade de fleste smartmobiler hver natt, kunne Lumia 720 holde koken et par dager og vel så det – selv med ganske aktiv bruk.

Office-pakken er ferdig installert.

Skikkelig Office

En av de store fordelene med Windows Phone-operativsystemet, er at du får med en virkelig god Office-pakke. Her kan du opprette, vise og redigere dokumenter Microsofts Office-formater, og kompatibiliteten med filer laget i PC-versjonen av Office er veldig god.

Notatappen OneNote følger også med. Dette er en av de beste notatappene på markedet, og lar deg ta notater og legge ved bilder og lydopptak. Notatene kan lagres i "nettskyen", slik at notatene du tar i OneNote for PC automatisk blir tilgjengelig på mobiltelefonen også – omtrent som i Evernote.

Av en eller annen grunn finner du ingen forhåndsinstallerte programmer som viser PDF-filer. Dette må du installere selv fra applikasjonsportalen.

Nokias navigasjonsløsning er svært god.

God navigasjonsløsning

Telefonen støtter både det amerikanske GPS-systemet og det russiske GLONASS-systemet for satelittnavigasjon. Støtte for begge deler betyr at du i teorien skal ha enda bedre og mer presis posisjonering.

Siden dette er en Nokia-telefon, får du med Nokias egen karttjeneste og navigasjonsløsning. Disse kartene er langt bedre enn Microsofts Bing-kart. Nokias karttjeneste heter nå Here Maps, mens navigasjonsløsningen heter Here Drive+. Kartene er svært gode, og inkluderer blant annet oversikt over kollektivtrafikk – foreløpig bare i Oslo-området. Det er også trafikkinformasjon.

Det er for øvrig også en egen app for kollektivtrafikk, Here Transit. Her kan du trykke "Transport i nærheten", og få opp en oversikt over busser, tog og T-bane i nærheten. Trykker du på en av disse, får du opp aktuelle avganger, med tidspunkt og nummer på spor eller buss. Du får også opp komplette reiseruter hvor det er spesifisert hvor lang tid det er å eventuelt å gå mellom ulike transportmidler. Appen er mest oppdatert i Oslo-området, men så lenge det går et direktetog ut av Oslo så det ut til å gå fint å få reiseruter i hvert fall fra Oslo og ut til andre kanter av landet.

God e-postleser

Epost-leseren er god, og du har den samme funksjonaliteten som du har på alle Windows-telefoner. Det betyr at du kan koble sammen flere e-postkontoer, og få oversikt over alt i samme skjermbilde. Men her skulle vi likt å få fargekoding på de ulike e-postkontoene, så det blir lettere å skille hva som er privat e-post og jobb-e-post. Kalenderen er oversiktlig og grei, og den har støtte for flere ulike kalendere i hver sine farger. Dermed kan du få både privat- og jobb-kalenderen på ett sted.

Nettleseren er en mobilvariant av Internet Explorer. Denne er rask i bruk, men har ikke spesielt mange funksjoner. Men du har selvfølgelig støtte for faner, og de mest grunnleggende funksjonene. Navigasjonen mellom faner kunne kanskje vært litt mer elegant. Du må åpne en meny og velge faner, i stedet for å kunne gjøre dette direkte – slik du kan i enkelte andre nettlesere på andre plattformer.

Det finnes ikke så mange gode ytelsestester til Windows Phone, men her er noen resultater fra testprogrammet WP Bench som viser forskjellene mellom noen av de mest aktuelle Windows-mobilene. Lumia 520, 620 og 720 skal i prinsippet ha lik ytelse:

Nokia Lumia 720 har omtrent identisk ytelse med Lumia 620 og 520, mens Lumia 920 og 820 er en del kraftigere.

Underholdning

Nokia Glam Me-appen kan automatisk forbedre portrettbilder, eller brukes til å legge på effekter.

Lumia 720 er en utmerket underholdningsmobil. Den har en god skjerm, og formatstøtten i den medfølgende videospilleren er ganske god. Telefonen klarer fint avspilling av videofiler i HD-oppløsning også – selv om skjermen ikke kan vise dem i full oppløsning.

Du bør vurdere å kjøpe et ekstra minnekort til telefonen, det er nemlig under fire gigabyte ledig av de åtte som finnes totalt.

Det følger ikke med noen spill, men går du inn i Xbox-appen og deretter på Games Store finner du et ganske godt utvalg med spill – også mange titler vi kjenner fra Xbox-konsollen. Både Ubisoft, Microsoft Game Studios, Electronic Arts, Rovio og Gameloft har et godt utvalg med spill.

Telefonen støtter også Xbox Smartglass, som lar deg bruke mobilen som fjernkontroll til Xbox, i tillegg til at du kan få tilleggsinformasjon om spill eller filmer du ser på Xbox-en.

Når det gjelder musikkavspilling, er ikke Windows Phone helt på høyde med Android-mobiler eller iPhone. Det har med fleroppgavekjøring å gjøre, og selv om du kan kjøre musikkapper som Spotify og Wimp i bakgrunnen hender det at musikken kan avbrytes av appen i forgrunnen. Vi opplevde det da vi kjørte en offline spilleliste i Wimp i bakgrunnen, samtidig som vi kjørte treningsappen Endomondo i forgrunnen. Så snart Endomondo begynte å gi taletilbakemeldinger for hvordan vi lå an i løypa, kuttet musikken fra Wimp-appen ut – og vi måtte inn i Wimp for å starte musikken igjen. Dette opplever vi bare på Windows Phone – ikke på Android eller i iOS.

Det følger med et sett enkle ørepropper – de samme billigproppene som følger med Lumia 520. Disse fungerer også som håndfriløsning. Lydkvaliteten i disse er ganske dårlig, men kobler du til et par gode ørepropper eller hodetelefoner er lyden du får ut av Lumia 720 ganske god. Den er riktignok ikke like god som i HTC 8S, som kommer med Beats Audio-teknologien, og kan levere kraftigere lyd og bedre bassgjengivelse.

Kameraet på Lumia 820 (øverst) har to LED-lamper, mens Lumia 720 (under) har bare én.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Kamera

Lumia 720 har et 6,7 megapiksel hovedkamera og et 1,3 megapiksel frontkamera. Kameraet tar forholdsvis gode bilder. Bildebrikken er bakbelyst, som betyr at den tar bedre bilder i dårlig belysning enn mange andre bildebrikker. En stor blenderåpning på f/1,9 bidrar også til at kameraet fungerer noenlunde bra i dårlig belysning.

Det er en fysisk kameraknapp, som er et stort pluss. Du kan også ta bilder ved å trykke direkte på skjermen der du vil fokusere.

Oppløsningen er litt dårligere enn Lumia 820, men våre tester viser at det ikke er all verden i kvalitetsforskjell mellom de to kameraene. På utendørsbildene var det ofte ikke lett å se forskjell, selv om Lumia 820-bildene i noen tilfeller var litt skarpere. Lumia 820 har også dobbel LED-lampe, mot én på Lumia 720, noe som kan gi bedre bilder i svak innendørsbelysning. Her er et sammenligningsbilde mellom Lumia 720 og 820 (Lumia 820 har høyere oppløsning, derfor er bildet større). Det ligger flere sammenligningsbilder i bildekarusellen nederst. Klikk for større bilde:

Sammenligning mellom Nokia Lumia 720 og 820.

Digital sminke

Under Bilder-huben finner du i tillegg til kamerabilder og bilder fra Facebook også to apper; Levende bilde og Nokia Glam Me. Førstnevnte er en fotofunksjon som oppdager bevegelser i et bilde du tar, og lar deg "animere" kun denne delen av bildet. Du velger selv hvilke deler av bildet som skal være bevegelig. Dermed kan du for eksempel la bakgrunnen være helt rolig, mens en person eller en annen detalj i bildet kan bevege seg.

Nokia Glam Me-appen tar et bilde av deg med telefonens frontkamera, og glatter automatisk ut huden, gjør øynene dine litt større og sørger for at tennene dine blir ekstra hvite. Alt dette kan du også justere manuelt. Glam Me-appen gjør en del justeringer som kanskje får bildet av deg til å se litt mer "polert" ut – men selv etter gjentatte forsøk klarte ikke appen å få meg til å ligne en Hollywood-stjerne. Glam Me- appen kan for øvrig også legge på kreative effekter, som å få bildet til å se ut som det er malt med oljemaling eller vannfarger.

Her er noen flere bilder vi tok med telefonen:

Konklusjon

Foto: Kurt Lekanger / Shutterstock / montasje
Nokia Lumia 720 fås i mange ulike farger.Foto: Nokia
Noen av modellene i Lumia-serien. Fra venstre: Lumia 520, 620, 720 og 820. Lumia 920 var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Etter at Nokia lanserte Lumia 520, 620 og 720 på den store mobilmessen Mobile World Congress i Barcelona i februar, begynner produsenten å få et ganske bredt spekter med Windows Phone 8-modeller – fra den billigste 520-modellen til de dyreste og mest avanserte Lumia 920- og 925-modellene. Mange av modellene ligner hverandre veldig, og ofte er det få hundrelapper som skiller dem. Det gjør at det kan være ganske vanskelig å orientere seg i Nokia-jungelen av Windows-mobiler.

Lumia 720 ligner fysisk på en Lumia 920, men har samme ytelse som 520 og 620. Samtidig har den mange likheter med Lumia 820. Det skiller heller ikke mer enn 300 kroner mellom 720 og 820 – selv om 820 er vesentlig raskere.

Pen telefon

Lumia 720 er pen å se på. Vårt testeksemplar var i rød polykarbonat, som er navnet på den plasttypen Nokia bruker i både denne og toppmodellen Lumia 920. Telefonen har myke, avrundede former, og ligger godt i hånden.

Den 4,3 tommer store skjermen har utmerket bildekvalitet. Den er lyssterk og fungerer godt også utendørs. Skjermen benytter det Nokia kaller Supersensitive Touch, som betyr at skjermen fungerer selv om du bruker neglene på den, eller har på deg hansker.

Telefonen er helt greit utstyrt, med blant annet støtte for NFC – for trådløs oppkobling mot høyttalere, enklere trådløs overføring, samt bruk av fremtidige betalingsløsninger.

Av 8 GB minne er under 4 GB ledig, dermed kommer det godt med at telefonen har støtte for minnekort.

Bra kart- og navigasjonsløsninger er en god grunn til å velge en Windows-mobil fra Nokia fremfor konkurrentene.

Windows på mobilen

Selv om telefonen ikke har spesielt kraftig maskinvare, flyter menyene kjapt og greit, og telefonen virker forholdsvis rask i daglig bruk. Mye er takket være at Microsofts Windows Phone-plattform er ganske lettdrevet.

Windows Phone 8 er både elegant å se på, og enkelt å bruke. Startskjermen består av ulike "fliser" som er snarveier til programmer, og flisene kan vise informasjon fra programmet de representerer. Men selv om vi stort sett liker Windows Phone 8 ganske godt, er det enkelte ting som irriterer oss – for eksempel at noen menyelementer er lite logisk plassert, og at noen innstillinger kan være vanskelige å finne. Samtidig er det heller ikke til å stikke under en stol at utvalget av apper til Windows Phone foreløpig er ganske begredelig sammenlignet med Android og iOS. Men er du glad i å spille spill, har du ganske mange gode titler å velge i.

Lumia 720 er en ganske god underholdningsmobil, og den har også et kamera som tar forholdsvis gode bilder.

Det er også positivt at du får med Nokias kart- og navigasjonsløsninger, i stedet for de kartene som er standard på Windows-mobiler. Nokia-kartene er langt bedre.

Konklusjon og alternativer

Nokia Lumia 720 er en god Windows-mobil, men vi ville nok vurdert å gå 300 kroner opp i pris og kjøpe en Lumia 820 i stedet. Den har sunket med ganske mange hundrelapper siden den kom på markedet, og selv om den fikk bare en treer på terningen da vi testet den, er prisen nå såpass gunstig at den antagelig ville fått en firer i dag.

Er du ute etter et rimeligere alternativ til 820, bør du ta en kikk på HTC Windows Phone 8S. Denne er billig, uten at den mangler så veldig mye i forhold til Lumia 720.

I skrivende stund er det også kampanjer på Samsung Ativ S, og du får denne telefonen til under 2 500 kroner flere steder. Dette er en kraftigere telefon med større og mer høyoppløst skjerm, og i det store og hele en mer avansert telefon enn Lumia 720. Finner du denne billigere enn Lumia 720 eller 820, ville vi uten tvil valgt Samsung Ativ S. Vi ga Ativ S terning 5 og Anbefalt-stempel da vi testet den i november i fjor.

Les også
Slipper Nokia et nettbrett om en måned?
Les også
Diger Windows-mobil på vei fra Nokia
Les også
Nå oppdateres Nokia-telefonene
Les også
YouTube tilbake til Windows Phone
Les også
– Nokia bør ikke satse på toppmodeller
Les også
Her får du stor skjerm og Windows til en billig penge
Les også
Nokia har lansert sin største mobiltelefon
Les også
Windows-mobilene kan snart få Full HD-skjermer
Les også
Nå har Windows-nettbrettene 100 000 apper
Les også
Nokias kamerakjempe kan få navnet Lumia 1020
Les også
Nokia Lumia 520: Denne billigmobilen er like rask som Lumia 720
Les også
Lumia har vært på treningsleir
Les også
Nokia lanserte lettere og mer kompakt Lumia
Les også
Nokia Lumia 620: Like kul som den er gul
Les også
Slapt slipp fra Nokia
Les også
Nokia Lumia 820: Overpriset Windows-telefon fra Nokia
Les også
HTC Windows Phone 8S: Et herlig ufornuftig kjøp
Les også
Samsung Ativ S (I8750): Samsungs Windows-flaggskip overbeviser
Les også
Nokia Lumia 920: Kan denne telefonen redde Nokia?
annonse