Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMotorola Moto Z3 Play

Modulære telefoner begynner faktisk å bli ganske fristende

Med Motorola Z3 Play følger det med et ekstra, modulært batteri i esken. 

Da Motorola for to år siden lanserte Moto Z-serien sin, var det ikke mange i redaksjonen som hadde trua på at dette ville bli mer enn et kortvarig blaff. Joda, modulære telefoner er kanskje teknofiles våte drøm – men det betyr at de også er for de spesielt interesserte.

Fra Moto Z2 Play i fjor til årets Z3 Play har Motorola byttet ut metall med glass bak, men designet er i all hovedsak som før.

Faktisk er endringene minimale selv sett mot den aller første Z-modellen. Det må de da også være, for å holde på kompatibiliteten i Moto Mods-utvalget.

Tanken bak er at du kan utvide funksjonaliteten til mobiltelefonen ved å klaske moduler med ekstrafunksjonalitet rett på baksiden av telefonen. Der finner vi en rekke proprietære gullkontakter – og oppkobling skjer helt automagisk gjennom disse.

Hvert år har Motorola stadig utvidet utvalget moduler, slik at det i dag faktisk finnes et ganske bredt utvalg – blant annet ekstra kamera, høyttalere og en 5G-modul. For de av oss som lever i 2020, altså.

Design – Viktige og riktige endringer fra i fjor

Sammenliknet med Z2 Play er det på fronten den viktigste endringen har skjedd. Der forgjengeren hadde en 16:9-skjerm, har man nå fått på plass et lengre 18:9-panel med avrundede hjørner.

Dét betyr svært beskjedne rammer i topp og bunn, og et langt lekrere utseende. Jo, også er skjermen fortsatt av AMOLED-typen, og følgelig mange hakk over det mange av konkurrentene leverer. Glasset over er naturligvis av 2,5D-typen.

Z3 Play ligner mye på sin forgjenger – men glass på baksiden er nytt av året. Frontblitsen er også borte.

Metallrammen rundt er nå blitt blankpolert, og minner veldig om estetikken du får fra Galaxy S9, for eksempel. Knappeoppsettet er imidlertid totalt motsatt, der Moto-en nå har den teksturerte strømknappen på venstre side og de to volumknappene på høyre.

Dette har sammenheng med den største rent funksjonelle forbedringen fra i fjor til i år: at fingerleseren er sidemontert. Dette var en trend Sony startet i sin Xperia-serie, og som andre senere har tatt til seg. Det er en trend vi liker, blant annet fordi du kan nå leseren uansett hvilken vei telefonen ligger. Leseren er også både rask og presis, og plassert såpass høyt at du ikke registrerer avtrykk unødvendig ved vanlig håndtering.

I bunnen finner vi som i fjor en USB Type-C-inngang, men nå er hodetelefoninngangen borte. Heldigvis følger det med en overgang i Z3 Plays eske, sammen med et lite trillebårlass andre godsaker.

Det følger med mye ekstrautstyr – deriblant en Moto Mod med ekstra batteri!

En medfølgende Moto Mod!

Foruten hurtiglader, selve overgangen og en festesak til overgangen og hodetelefonene finner vi her også noe vi lenge har lengtet etter: en Moto Mod! Dette er altså en av disse tingene du kan klaske på baksiden av Z3 Play for å utvide funksjonaliteten – og denne utvider batteritiden.

Mod-en har en ekstra batterikapasitet på 2 200 mAh, altså litt over 2/3 av telefonens interne batteri. Med én gang du kobler den til en Moto Z-telefon, får du opp en liten serie med instruksjoner – og mulighet til å velge batteriets oppførsel.

Moto Mods er godt integrert i systemet.

Du kan enten velge å alltid holde telefonens eget batteri på 100 prosent, eller på 80 prosent. Det sistnevnte vil øke den totale batteritiden, men er ikke aktivert som standard. Du kan også velge å skru av ladingen helt.

Mod-en kan ikke lades opp separat, og vil først begynne å lade dersom telefonens eget batteri allerede er fulladet. Den er altså ikke like smart som TurboPower-pakka Motorola også selger, men den er desto slankere og mindre påtrengende. Formen og teksturen gjør også telefonen langt mer behagelig å holde.

I praksis opplever undertegnede alltid å komme hjem på kvelden med minst 90 prosent batteri internt i telefonen igjen, og kunne uten problemer ha kommet gjennom to dagers normal bruk med Z3 Play.

Kamera – Et enda bedre kamera enn i fjor

Både de to kameraene bak og det éne foran er knallgode.

Kameraet i Z2 Play var godt, og i år er det enda bedre i Z3 Play. I bunn og grunn er det samme oppsett som vi fant i Moto G6 Plus, med et 12 megapikslers hovedkamera og et 5 megapikslers dybdekamera. Sistnevnte anvendes kun for å skape bokeh i portrettmodus, noe som fungerer sånn tålelig greit:

Z3 Play gir fin bokeh, selv om undertegnede nok foretrekker den noe mer subtile varianten HTC leverer.

Sett mot toppmodeller og telefoner som faktisk har skikkelige sekundære kameraer og mer finpusset programvare, er det mange situasjoner Z3 Play kommer til kort:

Z3 Play gjør merkelige valg for eksponering i portrettmodus.

Med dét sagt, så er det nettopp programvaren Motorola har jobbet med siden sist. Grensesnittet i kameraet er en hel haug bedre, ikke minst visuelt. Nå ser det nesten ut som noe Google selv kunne spyttet ut, og er både enkelt og raskt i bruk.

Kameraene er et godt stykke over de vi fant i Z2 Play.

Z3 Play er jevnt over bedre på å hente frem detaljer i skyggene, tone ned høylyset og sette inn farge der det trengs.

At blenderåpningen er på hele f/1.7 hjelper nok også betraktelig. Fasedeteksjon er som i fjor på plass, mens laserfokuseringen har måttet vike. Vi kan ikke si at vi merker det stort.

Kameraet kan også levere 4K-video ved 30 bilder i sekundet (fps), eller vanlig 1080p ved 60 fps. Panorering går veldig mykt og fint, og bildekvaliteten blir også knallbra – men det er ingen form for stabilisering her. Dermed må Z3 Play rett og slett se seg knust av det meste av toppmodeller, samt også billigere telefoner som nylig testede Xiaomi Mi A2. Mi A2 må også sies å levere hakket bedre bilder i de fleste situasjoner.

Frontkameraet er for øvrig også oppgradert, med større blenderåpning og bedre programvare. Resultatet er bedre farger og eksponering.

 • PS: Se alle bildene i karusellen nederst!

Skjerm og lyd – Fantastisk skjerm for prisen

AMOLED-skjermen er ett av høydepunktene ved Z3 Play.

Som tidligere nevnt er skjermen noe for seg selv, ikke minst fordi det er et AMOLED-panel. Pikslene kan altså slås helt av, noe som både gir langt bedre sortnivå og sparer strøm. Det gjør også at Motorolas varslingsskjerm brått gir mye mer mening her enn i G6 Plus, ettersom pikslene som er sorte faktisk også er helt av her.

«Always On Display» gir mye mer mening her enn på Moto G6 Plus, grunnet OLED-panelet.

Det gjør naturligvis også sitt for fargene, som på typisk AMOLED-vis er knallsterke og rike. For noen kan det kanskje bli litt mye, og da er det sikkert fint å vite at, joda, det er mulig å justere det i innstillingene.

Kontrastnivået er også fantastisk, lysstyrken svært god og oppløsningen på 2160 x 1080 gir et svært skarpt bilde. Det eneste som kunne toppet det hele hadde egentlig vært HDR-støtte.

På lydsiden har som nevnt Motorola kastet ut hodetelefoninngangen, slik at en overgang er det eneste alternativet. De medfølgende hodetelefonene er ikke spesielt gode, så skaff noe annet.

Den eksterne lyden dekkes kun av samtalehøyttaleren, men denne spiller overraskende godt. Lyden er balansert og relativt rik, om enn ikke den aller mest bråkete rent volummessig.

Programvare og ytelse – Endelig er den elendige navigasjonsløsningen borte!

Som nesten alle Motorola-telefoner er også Z3 Play en lynrask telefon. Dette skyldes både at programvaren er tilnærmet helt kliss ren Android og at prosessoren på innsiden er en stor oppgradering fra tidligere tider.

Alt fra menysveiping til åpning av apper til det å låse opp telefonen er lynende raskt, og telefonen stanser bokstavelig talt aldri for å ta seg en pust i bakken. Brukeropplevelsen er altså helt upåklagelig.

En annen og helt vanvittig bra endring er Motorolas nye, programvarebaserte navigasjonsløsning. Selskapet har lenge bakt både tilbake, hjem og appveksler inn i den fysiske hjemknappen, og resultatet har vært, vel, nokså forferdelig.

Nå er imidlertid alt flyttet inn i en sveipebasert løsning bestående av en avlang strek nederst, og det fungerer helt fantastisk bra (som du kan se i GIF-en).

Ytelsen er som nevnt veldig god, selv om det ikke nødvendigvis reflekteres i ytelsestallene (3DMark-testene nektet å kjøre):

Grusomt dårlig taleassistent, svært god Moto-app

Tvilling-SIM eller ett SIM og minnekort – valget er ditt.

Vi skal ikke gå gjennom selve Android-en her; da kan du titte over til Moto G6 Plus-testen vår for å se nøyaktig det samme.

Nytt i Z3 Play er imidlertid en beta-versjon av noe selskapet kaller «Moto Voice», som ligger gjemt i Moto-appen sammen med en rekke andre smarte valg. For ja, de andre valgene er virkelig smarte.

Tre fingre nedover på skjermen for en skjermdump? Null problem! Tvist telefonen to ganger for kamera? Check! Det er også her du aktiverer navigasjonsløsningen vi nettopp nevnte.

Det vi overhodet ikke har noen som helst forståelse for, er nevnte Moto Voice. Her har Motorola rett og slett laget en egen taleassistent som skal kunne hjelpe deg med forskjellige ting, samt søke opp fakta og sette opp navigasjon. Du vet, sånt Siri har gjort siden 2011. Dessverre oppfører også Moto Voice seg litt som Siri anno 2011:

Selv ikke spørsmålene Motorola selv foreslår at du kan stille fungerer, og så må alt foregå på engelsk. I tillegg: Google Assistant er bare et trykk unna, og fungerer så uendelig mye bedre.

Totalt sett har vi imidlertid ingenting i mot programvaren i Moto Z3 Play. Dette er en av de desidert beste løsningene på markedet – nok sagt. Bare dropp Moto Voice.

Konklusjon – Den beste Moto Z-modellen til nå

Moto Z3 Play har en storebror i form av Moto Z3, men den selges ikke her til lands. Forskjellene er også minimale, og så langt vi kan se er kameraet i Z3 nærmest en nedgradering.

Med dét sagt, så er det vanskelig å ikke tenke på at Z3 Play spiller i en prisliga der prosessoren ikke egentlig kan konkurrere. Nevnte Xiaomi Mi A2 koster omtrent halvparten i billigste versjon, har et bedre kamera, lynrask ytelse, garanterte Android-oppdateringer og en enda kraftigere prosessor.

Z3 Play tar imidlertid mye igjen på den fantastiske skjermen, vanvittig byggekvalitet, utsøkt design og – ikke minst – Moto Mods. Gitt at du faktisk får med en modul i pakka er det faktisk et reelt pluss.

Det er også dette som skiller telefonen fra G6 Plus, som tross alt har samme kamera og nesten like god ytelse – men koster 1 000 kroner mindre.

Konkurrenter er det altså nok av. Z-serien har imidlertid aldri vært mer fristende enn nå, og om du virkelig prioriterer kamera og kunne tenke deg å utnytte modulfunksjonaliteten, vel, da anbefaler vi Z3 Play. Men ta en titt på alternativene før du bestemmer deg:

Alternativ til Motorola Moto Z3 Play:

Motorola Moto G6 Plus (4GB RAM) 64GB
Den knallgode allrounderen

Motorola Moto G6 Plus (4GB RAM) 64GB

For under 3 000 kroner kan du få en Moto G6 Plus med fantastisk kamera, fuktsikring og en ytelse som kan måle seg med selv de kraftigste toppmodellene. Metalldesignet er heller ikke til å kimse av. Moto G6 Plus sitt største problem er Mi A2s enda bedre kamera og hakket bedre skjerm – samt lavere pris. Z3 Play er i bunn og grunn en bedre G6 Plus.

UleFone Power 3
Uendelig batteritid?

UleFone Power 3

Ulefone Power 3 er en strålende mobiltelefon på de fleste fronter, foruten kameraet og den interne høyttaleren. Androiden er tilnærmet ren, ytelsen god og batteriet rett og slett klasseledende. Om du ofte går tom for strøm og bare er, ja, «skitlei» av akkurat dét – ja, da burde du sjekke ut denne! Men batteriet kan ikke tas av som i Z3 Play, altså.

Xiaomi Mi A2 64GB
Den aller beste i klassen

Xiaomi Mi A2 64GB

Da vi nylig testet Xiaomis Mi A2, ble vi blåst av banen av hvor mye valuta denne telefonen ga for pengene. Kameraet er eksepsjonelt godt, byggekvaliteten strålende og prisen, vel, den er lavere enn de fleste konkurrentene. Skjermen er også svært god, og kombinert med en kraftig prosessor og helt ren Android blir det helt riktig. Et obligatorisk stoppested i mobiljakten!

Motorola Moto Z3 Play 64GB
8.5
Meget bra
Anbefalt

Motorola Moto Z3 Play 64GB

sitat"Z3 Play er en Moto G6 Plus... pluss. Både i pris og funksjonalitet. Knallgod, altså!"

Fordeler

 • Krysse av
  Fantastisk god opplevd ytelse
 • Krysse av
  Super programvare
 • Krysse av
  Vanvittig bra skjerm for prisen
 • Krysse av
  God samtalehøyttaler
 • Krysse av
  Modulær, og en modul følger med!
 • Krysse av
  Tvilling-SIM og minnekort
 • Krysse av
  Veldig bra kamera
 • Krysse av
  Sprutsikret

Ting å tenke på

 • Bytt
  Litt dyr
 • Bytt
  Ingen hodetelefoninngang
 • Bytt
  Prosessoren samsvarer ikke heeeelt med prisen
 • Bytt
  Ingen stabilisering på video
Les også
Lar deg oppgradere din gamle mobil til 5G
annonse