Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy S9

Den beste Android-telefonen akkurat nå

... men du må svelge et voldsomt prishopp uten noen ny revolusjon.

Introduksjon til Galaxy S9

Vi kan godt avsløre det med det samme. Samsungs nye Galaxy S9 er en fantastisk telefon, som det er veldig lite å utsette på.

I den grad den har noen store problemer er det en helt fabelaktig lillebror, som i skrivende stund koster 2500 kroner mindre å kjøpe.

Galaxy S8 og Galaxy S9 er nesten helt like på utsiden. Fingerleseren er flyttet under kameraet i Galaxy S9, og hvis du virkelig begynner å studere de to telefonene er den nyeste også blitt litt tykkere, og litt lavere. Glasset Samsung har brukt er nemlig tykkere i år, og kanskje er den litt vanskeligere å knuse.

Men ellers? Du skal ha et trent øye for å klare å se forskjell på de to telefonene rett forfra. Og i bruk er de også veldig like. Det er vanskelig å komme utenom Samsungs erkemotstander på mobilmarkedet når man skal prøve å sette et alternativt navn på Galaxy S9; den er mer eller mindre som en S-modell i iPhone-familien.

Det nye er på innsiden

Samsung kan sine skjermer, og S9-skjermen kommer virkelig til liv når du skrur på HDR-funksjonen for å titte på film. Funksjonen virker også for vanlig innhold, der den gjetter seg frem og «oppskalerer» innholdet til HDR.

Oppdateringene er mye større på innsiden enn på utsiden. Og spørsmålene blir også de samme som for Apples S-modeller - er det verdt prisøkningen, og bør du bytte hvis du allerede har en relativt ny toppmodell fra Samsung?

Som Apple balanserer Samsung på et hårfint tja for det første spørsmålet, mens det siste mest sannsynlig er et nei. Men kanskje gjelder ikke disse svarene for alle, så hvorfor mener vi dette?

Den aller største nyheten i Galaxy S9 er et forbedret kamera. Det kan tilpasse seg forhold der du har mye lys, og forhold der du har lite lys. Det er en fysisk blender inni telefonen som blir større eller mindre avhengig av forholdene. Det betyr i teorien optimale bilder på høylys dag, og like optimale bilder når det blir mørkt.

Ingen kamerarevolusjon

Galaxy S9 kommer i en lilla og en dyp blå variant, ved siden av den tradisjonelle svarte. DUOS på baksiden betyr at den tar enten to samtidige SIM-kort eller ett SIM og ett minnekort.

I realiteten er ikke forskjellen mellom disse to innstillingene så stor som man skulle håpe. Dette er fortsatt en fantastisk kameratelefon, og sannsynligvis er den best på markedet på det aller viktigste, altså bilder tatt i mørket. Men noen kjempestor gevinst av variabel blender er det vanskelig å merke, og fjorårets Galaxy S8 er også en racer på kamerafronten.

Mobilprodusentene i dag er voldsomt glade i å være ett lite knepp bedre enn konkurrentene hos testere som DxO-mark, og også S9 har blitt tilgodesett med dette i forkant av slippet. Men ett poeng fra eller til her er ikke forskjellen på et elendig og et fantastisk kamera; snarere er det så små forskjeller mellom de beste i dag at det ikke er lett å se dem.

Men vil du ha en mobil som tar så gode bilder som overhodet mulig i mørket er Galaxy S9 et utmerket valg, men det er ingen grunn til å løpe til butikken hvis du har en S8 fra før.

Bedre lyd og fingerleser

Det er fortsatt enkelt og greit å bruke Samsung-menyene, og nå har det blitt litt enklere å kjøre to apper samtidig. Apper du bruker ofte på denne måten kan legges til på hjemmeskjermen. Å hoppe inn og ut av hjemmeskjerm og delt skjerm-modus er også svært enkelt - bruk hjemfeltet på skjermen, og hopp tilbake ved å trykke nederst til venstre.

En betydelig større oppgradering har kommet til i høyttalerne på telefonen. Den kan nå virkelig slå fra seg på bråkefronten, og i likhet med flaggskip fra HTC og Apple trenger du egentlig ikke noen ekstern høyttaler for å få en god filmopplevelse rett fra telefonen.

At fingerleseren er flyttet under kameraet på baksiden av telefonen er også en høyst merkbar forbedring. Liker du ikke å åpne telefonen med fingeren kan du bruke både ansikt- og irisgjenkjenning med S9, men du må fortsatt ta en liten pause i det du gjør mens du kikker bestemt ned på mobilen for at den skal åpne seg. Dette er slett ikke like smidig som FaceID i iPhone X, men det er likevel bedre enn varianten S8 har. Den fungerer enten i sterkt lys eller i mørkere omgivelser - Galaxy S9 fungerer greit uavhengig av lysforhold.

Ved siden av dette kan vi melde om de sedvanlige ytelsesforbedringene fra generasjon til generasjon, og etter lang tids stillhet fra Samsung har de endelig lansert en modell med Android 8 på også. Det gjør at den lever litt lenger mellom hver lading, og at du får bedre kontroll på varslingene dine.

Samtidig; Galaxy S9 kommer omtrent samtidig med at S8 akkurat har fått Android 8-oppdateringen, og dermed blitt flinkere på akkurat de samme tingene.

Én av disse telefonene later som. Nummer to fra venstre er en Galaxy S8+. Den hadde vært vanskeligere å skille fra 9-erne om vi ikke ga dem litt ekstra drahjelp med bakgrunnsbildene.

Har tykkere glass, men tåler den mer?

Kameraet er bedre enn i S8, men ikke så mye bedre at det utgjør noen kjempemessig forskjell. Med alle de små forbedringene Samsung har lagt til er dette markedets beste Android-telefon, men det koster - og revolusjonen er ikke like stor som i fjor.

Det du imidlertid får her, som ikke S8 byr på, er såkalte AR Emojis. Du kan lage morsomme animasjoner som likner på ditt eget ansikt. Dette er kanskje funksjonen som likner mest på noe du finner i Apple-universet, nemlig Animojis. Men du kan altså lage dine egne, og det er enklere å dele dem på tredjepartstjenester. Men til gjengjeld er det litt vanskeligere å finne funksjonen; den ligger i kameraappen og ikke i meldingsappen.

Vi skulle ønske det var enklere å prøveknuse en S9 på et vis som faktisk sa noe meningsfylt om hva den tåler av knall og fall. Men med kurvet og herdet glass kan det være ulike spenninger i skjermglasset fra telefon til telefon, og det er vanskelig å si noe endelig om hvorvidt S9 tåler mer enn forgjengeren uten mange og systematiske tester. Her kan det ligge en stor fordel med S9.

På ett punkt er de to telefonene nøyaktig like irriterende. Den ensporede Bixby-knappen er her fortsatt. Bixby forstår fortsatt ikke norsk, og Bixby-skjermen til venstre for hjemmeskjermene får fortsatt hele telefonen til å ta seg en liten pause mens den oppdaterer. Samsung burde slutte å dytte på oss uferdige funksjoner.

Til slutt

Når to telefoner befinner seg så nært hverandre både på funksjon og design kommer nødvendigvis mye til å handle om pris. Skulle jeg kjøpt en telefon i dag er det rett og slett sannsynlig at jeg hadde plukket med meg en Galaxy S8, eller til og med jokeren Huawei Mate 10 Pro. Jeg blir fort med på prisgaloppen om noe helt nytt tilbys, slik Apple gjør i sin iPhone X, og Samsung gjorde i Galaxy S8 i fjor. I år er altså bordet litt snudd, og det er Apples som er flinkest på nytt og spennende igjen.

Skal du ha den aller beste Android-telefonen er det likevel ingen vei utenom Samsungs flaggskip. Selv om det er dyrt, og selv om det ser veldig ut som forgjengeren.

Apple iPhone X (10) 64 GB
En liten revolusjon, igjen

Apple iPhone X (10) 64 GB

fra 3990:-

Apple liker å skryte på seg revolusjoner. Men deres FaceID har faktisk blitt nettopp en slik. iPhone X-brukere tenker ikke lenger over om de er skitne på fingrene eller titter rett på riktig sensor når de låser opp telefonen sin. De løfter den bare opp - og vips er den opplåst. Å betale rundt 11 000 kroner for det er i seg selv ikke så langt fra galskap, men samtidig er enkelheten verdt det for mange. At telefonen er lynende rask, vanntett og godt integrert i et enormt økosystem av Apple-dingser er heller ikke ulemper. Så lenge du ikke planlegger å bytte tilbake til Android, da. Kameraet er ålreit, men taper i en del tilfeller både for S8, S9 og Mate 10 Pro.

Huawei Mate 10 Pro
Den kinesiske jokeren

Huawei Mate 10 Pro

fra 8037:-

Kvaliteten på Huaweis telefoner har økt i en voldsom fart de siste årene, og med Mate 10 Pro er de endelig virkelig på linje med Apple og Samsung. Her får du en telefon som er lynende rask - også i bruk over tid. I tillegg har den et svært batteri som bare varer og varer. Kameraet er blant de beste også her, og den er vanntett. Du mister trådløs lading, ansiktsgjenkjenning og animerte emojis basert på ansiktet ditt. Men Mate 10 Pro tar igjen på allrounder-egenskapene. Den er rett og slett en av denne vinterens store positive overraskelser.

Samsung Galaxy S8
Originalen

Samsung Galaxy S8

Samsungs Galaxy S8 holder fortsatt koken, og med Android 8-oppdateringen har den blitt «ny» igjen den også. Det er en vanntett telefon med supert kamera og flott design. Fullt så rask på innsiden som Galaxy S9 er den ikke, og den har ikke stereolyd heller. Det er et lite dryss av fordeler på den nye toppmodellen som S8 ikke har, men for de fleste er dette fortsatt et meget godt valg.

Samsung Galaxy S9 SM-G960F 64GB
9
Imponerende

Samsung Galaxy S9 SM-G960F 64GB

sitat"Galaxy S9 er best av Android-telefonene, men nest best er mye billigere og nesten like bra"

Fordeler

 • Krysse av
  God ytelse
 • Krysse av
  Flott skjerm
 • Krysse av
  Svært gode høyttalere
 • Krysse av
  Rask registrering av fingeravtrykk
 • Krysse av
  God plassering av fingerleser
 • Krysse av
  Ansiktsgjenkjenning under alle lysforhold
 • Krysse av
  Særdeles godt kamera
 • Krysse av
  Kompakt og god å holde
 • Krysse av
  Bra batteritid i hvilemodus

Ting å tenke på

 • Bytt
  Design svært likt forrige modell
 • Bytt
  Litt lunefull fingerleser
 • Bytt
  Ansiktsgjenkjenning vesentlig tregere enn iPhone X
 • Bytt
  En og annen treghet (særlig Bixby)
 • Bytt
  Dyr uten større nyheter
annonse
Samsung Galaxy S9 SM-G960F/DS Dual SIM 4GB RAM 64GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no