Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMotorola Moto Z

Syltynn, rask og svært spesiell

Du kan feste en projektor på Moto Z, men hodetelefonkontakt har den ikke.

Sammendrag

Motorola har svært spennende produkter om dagen, og ett av disse heter Moto Z. Det er selskapets toppmodell det er snakk om, og en av svært få modulære telefoner. Det betyr at det den ikke har av funksjonalitet selv, kan hektes på som en tilleggsmodul. Løsningen er døpt Moto Mods. Men hvordan fungerer den som telefon, og gir modulene oss noe vi faktisk trenger?

Så tynn at det ikke ble plass til alle kontaktene

Selve telefonen er syltynn med en tykkelse på bare 5,2 millimeter. Den er faktisk så tynn at det ikke har blitt plass til noen hodetelefonkontakt noe sted. Motorola har i stedet lagt ved en overgang fra ladekontakten i bunnen av telefonen (USB type-C) til den velkjente mini-jack-kontakten som hodetelefonene dine antakeligvis har i enden av kabelen.

Telefonen er bygget i hovedsak i glass og aluminium, med en tynn metallramme rundt hele. Akkurat hva det litt karbonfiberaktige materialet på baksiden er vites ikke, men det virker rimelig motstandsdyktig mot riper og uhell.

Moto Z både er og føles tynn. Den er ikke fullt så behagelig å holde som tykkere telefoner, men den er heller ikke ubehagelig å ha med å gjøre. Blir det for tynt? I så fall kan du sette på Moto Mods-bakdekselet som følger med og en plastramme rundt telefonen, og plutselig er den like tykk som alle andre telefoner.

Du kan lese mer om alle modifikasjonene du kan bruke på side 2 »

Beskyttet mot uvær

Som alle andre Motorola-modeller har Moto Z en form for værbeskyttelse. Denne gangen er det ikke en tett eller IP-sertifisert telefon vi snakker om, men i stedet er den satt inn med et beskyttende belegg som gjør at den skal tåle en regnskur eller å bli sølt på.

Du kan velge å la Moto Z være naken på baksiden, eller du kan ha på ett av de mange Moto Mods-dekslene. Ett følger med i esken når du kjøper telefonen.

Byggekvaliteten virker meget god, men magnetfestet som holder bakdekselene på låser dem ikke helt. Dermed vil baksiden av telefonen kunne vandre litt om du har deksel på.

Ved siden av at hodetelefonkontakten har blitt borte, har Motorola måttet kutte i batteristørrelsen. Og det merkes i daglig bruk. Her må du lade hver kveld, ellers lever antakeligvis ikke telefonen til morgenen etter. Skulle du glemme deg har du i hvert fall ikke lang tid på deg til å finne en lader når morgenen kommer.

Svak batteritid

Batteritid har tradisjonelt vært et viktig punkt for Motorola, og produsenten har telefoner med virkelig store batterier om nødvendig. Lillebror i serien, Moto Z Play, har også et vesentlig større batteri enn den vanlige toppmodellen har. Derfor er det litt skuffende at Motorola ikke har fått til å kombinere batteritid med ekstrem design på en bedre måte.

Med sine 5,2 millimeter tykkelse er Moto Z en av de tynneste telefonene vi har vært borti.

Batteritiden fremstår som ett av de viktigste trekkene for denne telefonen, og gitt hvor mye bedre andre modeller har blitt på dette de senere årene er det også snakk om et stort trekk.

Moto Z er en svært lekker og velbygget telefon om du kan leve med under middels batteritid.

Ved siden av batteritiden og hodetelefonkontakten er det et par andre måter du merker at Moto Z er uvanlig tynn på. Ser du veldig godt etter vil du oppdage at Motorola har måttet bruke av arealet under skjermen til å sette inn sensorer. På de fleste telefoner bor disse over skjermen. I tillegg er den ene høyttaleren som spiller eksternt på denne telefonen svak og ganske dårlig. Fra midten av volumskalaen til toppen er det svært lite endring å spore i lyden. Det er altså ikke bare fravær av gode stereohøyttalere å melde om her, men også generelt dårlig ekstern lyd.

En ting som ikke er så vanlig i telefonene våre er en egen lysdiode for frontkameraet. Men også her ser vi tegn på at ingeniørene har måttet jobbe for pengene med en så tynn enhet. Dioden er nemlig ikke bakt inn i glasset. I stedet er det skåret hull til den i skjermglasset.

Du kan se alle bildene vi tok, både med og uten modul, på side 2 »

Vanvittig god ytelse

Den svake batteritiden er en av Moto Zs svakeste sider. Produsenten oppgir 30 timer med blandet bruk. I realiteten vil de fleste være tomme i løpet av en dag.

Motorola har de siste årene gitt ut telefon etter telefon som har kjempet godt over sin vektklasse med tanke på opplevd ytelse og hastighet. Når de nå slipper Moto Z er det en toppspesifisert telefon med den samme typen programvare vi kjenner fra de svakere modellene.

Resultatet er menyer og apper som flyter uanstrengt over skjermen. Dette er en av de mest silkemyke brukeropplevelsene jeg har vært borti, og den rivaliseres kun av Googles egne Nexus-modeller, og muligens av de kommende Pixel-modellene.

Hva med modulene, tenker kanskje du? Vel, Moto Mods-modulene man hekter på baksiden av telefonen ser ut til å virke utmerket. Vårt eksemplar ble levert med kameramodul fra Hasselblad. Det store salgsargumentet er inntil 10x optisk zoom på en telefon.

Ulempen er at det koster mye. 3000 kroner må du betale for en gigantisk Hasselblad-modul som gjør Moto Z betraktelig mindre bærbar. Bildekvaliteten fra modulen er heller ikke noe særlig å skryte av, og den sliter med fokusering innendørs eller mot objekter som er innfor noen meter av telefonen. Den koster så mye og er så upraktisk å ha med å gjøre, at du like greit kan kjøpe deg et løst kompaktkamera i stedet. Du får helt ålreite produkter i samme prisklasse og i en mer fornuftig størrelse.

I det store og det hele er det ikke mye Motorola har gjort med Android-varianten de har puttet inn i Moto Z. En app har de fleste av tilpasningene i seg, og resten finner du i innstillingsmenyen.

En litt blandet opplevelse

Summa summarum er Moto Z et litt blandet bekjentskap. Den er fryktelig god å bruke, slik omtrent alle Motorola-modellene i den senere tid har vært. Samtidig går den tom for strøm på et blunk, og normal til lett bruk i løpet av en dag gjør at den ofte skriker etter laderen når kvelden kommer.

At den mangler hodetelefonkontakt vil utvilsomt også gjøre den en smule kontroversiell, akkurat slik ingen ser ut til å bli enige om fraværet av den samme kontakten i iPhone 7.

Kjøp Moto Z hvis du ønsker deg den heftigste brukeropplevelsen du kan få kombinert med en fresj design, og kanskje, litt lenger frem i tid, spennende moduler til å hekte på. Men styr unna om du allerede føler at du lader mobilen din for ofte, eller har et vell av gode hodetelefoner med gammeldags kontakt.

Anbefalte alternativer til Motorola Moto Z

Apple iPhone 7 Plus 32GB
Apples variant

Apple iPhone 7 Plus 32GB

fra 1990:-

Design, ytelse og fravær av hodetelefonkontakt. Det får du også av Apple for tiden, men her får du i tillegg kraftige stereohøyttalere og en telefon som i utgangspunktet er tett. Et kamera med innebygget zoom gjør at du ikke behøver noen Hasselblad-modul for å komme nærmere det du tar bilder av.Les testen av Apple iPhone 7 Plus her »

Motorola Moto G4 Plus
Billig og stor

Motorola Moto G4 Plus

Hvis alt du vil ha er en stor telefon som yter godt, kan du slippe vesentlig billigere unna enn Moto Z. Ser du til Moto G4 Plus får du en telefon med knall kamera, god batteritid og forholdsvis lav pris. Stor og god skjerm får du her også.Les hele testen av Motorola Moto G4 Plus her »

Motorola Moto Z Play
Større batteri, men samme konsept

Motorola Moto Z Play

Vi har foreløpig ikke testet Moto Z Play, men med et batteri på hele 3500 mAh mot de 2600 mAh-ene som bor i toppmodellen, vil antakeligvis lillebror vare mye lenger på en lading. Prisen går ned, men det gjør også ytelsen på maskinvaren inni. Kjenner vi Motorola rett vil du likevel ikke merke stor forskjell.Les mer om Moto Z Play her »

Motorola Moto Z 32GB
7
Bra

Motorola Moto Z 32GB

sitat"Moto Z er stilig og lynrask i bruk, men batteriet er rett og slett for svakt."

Fordeler

 • Krysse av
  Syltynn og velbygget
 • Krysse av
  Lynende rask
 • Krysse av
  Tillitvekkende modulsystem
 • Krysse av
  Minnekortplass
 • Krysse av
  LED-lys for frontkamera
 • Krysse av
  Knallgod fingerleser som også kan låse telefonen
 • Krysse av
  Meget god skjerm

Ting å tenke på

 • Bytt
  Mangler innebygget mini-jack
 • Bytt
  Svak batteritid
 • Bytt
  Svak og dårlig lyd i høyttaler
 • Bytt
  Dyrt og lite gjennomtenkt Moto Mods-utvalg
annonse
Motorola Moto Z Dual SIM 4GB RAM 32GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager