Nyhet

Lar deg oppgradere din gamle mobil til 5G

En modul på baksiden fikser biffen.

Overgangen fra 4G til 5G er rett rundt hjørnet, og dermed lanseres det 5G-telefoner i øst og vest. Men Motorola har gjort en høyst uvanlig vri på temaet; en 5G-modul til å hekte på mobilen du allerede har.

Det er BGR.com som skriver om modulen som er strengt tatt en hel 5G-telefon uten skjerm. Den festes på baksiden av noen av Motorolas tidligere og eksisterende toppmodeller for å gi dem nye egenskaper

Modulen har vært lovet og vist frem på tidlige stadier helt siden Moto Z3 ble lansert i fjor høst, men først nå er den klar for salg, og blir vist frem under mobilmessen Mobile World Congress i Barcelona.

De viktigste fordelene med 5G er lavere forsinkelse og høyere hastigheter. Førstnevnte innebærer for eksempel at nettspilling med telefonen som tilkobling blir langt enklere i 5G-nettet. 4G kan i dag levere ganske høye hastigheter, men større totalkapasitet og mulighet for bedre hastigheter per bruker gjør at man i sterkt belastede deler av nettet kan få en bedre opplevelse enn i dagens 4G-nett.

Nytt nett i telefon fra 2017

Baksiden av Moto Z-mobilene har en modulkontakt nederst og en rund kameraklump øverst som modulene festes magnetisk over. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For å kunne bruke Moto Mod 5G må du ha en telefon i Moto Z-serien, der modellene Moto Z2 og Moto Z3 vil kunne bruke modulen. Foreløpig er det amerikanske Verizons varianter av telefonene som har fått annonsert støtte. Om støtten utvides til andre land er uvist.

Moto Z2-serien ble sluppet tilbake i 2017, og dermed er det et par år gamle telefoner som etter hvert vil kunne brukes i de nye 5G-nettene.

Motorola har lenge satset på de såkalte Moto Mods-modulene, og det finnes tilbehør fra det helt enkle slaget, så som batterier og partyhøyttalere til å hekte på mobilen, til langt mer avanserte ting. I den avanserte, og dyre, enden av utvalget finner vi projektorer og relativt omfattende digitale helsestasjoner til å måle blodtrykk og andre helsedata.

Billigere 5G med modul?

Ifølge BGR ønsker Motorola å gjøre 5G billig og tilgjengelig for flere ved å la folk oppgradere, men den nøyaktige prisen for Moto Mod-en med 5G er ikke oppgitt. Og løsningen blir neppe veldig billig gitt det som bor inni den.

På innsiden finner du nemlig den samme mobilprosessoren som Galaxy S10 bruker i USA, altså Snapdragon 855. Et batteri på 2000 mAh hører også til. Hverken Motorola eller BGR går i detalj om de øvrige spesifikasjonene på modulen.

Som for de andre Moto Mods-produktene ender telefonen med 5G-modul opp som en ganske tykk pakke. Det har vært én av våre viktigste innsigelser mot Moto Mods-utvalget tidligere.

Moto Mods så langt

Vital-tillegget kan måle blodtrykk og kroppstemperatur.

Med unntak av noen relativt få moduler gjør de fleste tilbehørene som kan henges bakpå Moto Z-telefoner dem såpass tykke at de kan bli vanskelige å ha i lommen. I tillegg er det ikke alltid modulene er optimale for det de er laget for.

I serien finner du for eksempel en projektor, men den har svært lav oppløsning, ganske høy pris og en tykkelse som gjør hele pakken litt upraktisk. Dårlig ytelse, høy pris og tykkelse var alle irritasjonsmomenter ved Hasselblad-tillegget som var ett av de første Motorola lanserte i serien også.

Det skulle kunne gi super-zoom til Motorola-mobilene, men fremfor å forbedre det innebygde kameraet var det et helt eget kamera til å hekte på mobilen. Ikke bare ble totalpakken for tykk til å ha i lommen, men bildekvaliteten fra mobilens eget kamera ble i mange tilfeller bedre enn den vi klarte å få ut av Hasselblad-modulen.

De største suksessene i serien er ekstrabatterier som kan doble batteritiden for Moto Z-telefonene uten at totalpakken blir for tykk.

Telenor annonserte nettopp at de åpner Norges andre testnett for 5G i Elverum. Det kan du lese mer om i denne saken »

Les også
Motorola Moto Z3 Play: Modulære telefoner begynner faktisk å bli ganske fristende
Les også
Endelig begynner Moto Mods å gi mening
Les også
Motorola Moto Z2 Force: Syltynn og solid toppmodell med «uknuselig» skjerm
Les også
Motorola Moto Z2 Play: En av de mest spesielle telefonene på markedet
Les også
Motorolas modulære mobiltelefoner har fått et 360-graderskamera
annonse