Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestXiaomi Mi A2

Så mye for pengene at vi knapt tror det er sant

Xiaomi Mi A2 er den nye kongen av billigmobiler.

Oppsummering og konklusjon

Hvis du ikke har inngående kjennskap til Android One, så er du tilgitt. Idéen fra Googles side var i utgangspunktet enkel – tilby billige, kvalitetssikrede telefoner med kliss ren Android til utviklingsland. I et toppmodell-land som Norge var selvsagt slike telefoner tilnærmet uaktuelle, rett og slett fordi de var så langt unna standarden vår.

Derfor var det flere i redaksjonen som ble aldri så smått begeistret da Google i fjor bestemte seg for å utvide Android One-programmet.

Resultatet ble en serie mobiltelefoner der Google satte strenge minstekrav til både kvaliteten og delene som ble brukt, og i tillegg garanterte for oppdateringer i to år fremover. Med andre ord: en One-telefon solgt med Android 9 i år, er garantert å få ikke bare Android 10, men også Android 11.

I fjor var førstemann ut i Norge Xiaomi Mi A1, som fikk svært gode skussmål – og nå er etterfølgeren her. Hils på Xiaomi Mi A2, en av årets desidert mest lovende telefoner. Stort sett alt som var å flikke på i fjor er flikket på, og med en startpris på rett over 2 000 kroner stiller telefonen knallsterkt gitt delene som er brukt.

Som overskriften allerede avslørte, er dette en solid vinner. Nope, ingen spoiler alert; Xiaomi Mi A2 er den beste billigmobilen akkurat nå. Men la oss gå gjennom nøyaktig hvorfor den er det – og grunnene til at den danker ut dagens konge, Motorola Moto G6 Plus.

PS: Dette er en oppsummering. Les hele testen på side 2 »

Grunn 1 – Lynende rask Android og garanterte oppdateringer

Motorola har lenge vært svært flinke på hastigheten i operativsystemene sine, kort og godt fordi innmaten har vært riktig og programvaren svært nære standard Android. De samme to tingene kan sies om Xiaomi Mi A2, som faktisk har absolutt helt kliss ren Android. Snapdragon 660-prosessoren på innsiden er dessuten nokså blodfersk, og har både bedre grafikkdel og en dedikert AI-del tidligere Qualcomm-brikker må klare seg uten.

Det er også Qualcomms egenutviklede Kryo-kjerner vi finner her, kontra Cortex-kjerner i Snapdragon 630-brikken som huses i Moto G6 Plus. Førstnevnte er kjent for å både yte bedre og bruke mindre strøm i prosessen.

Til sammen betyr dette at telefonen er lynende rask for alle praktiske formål, og også yter godt i spill som Asphalt 9: Legends og PUBG på middels innstillinger. Fortnite er dessverre utenfor rekkevidde; her må du rett og slett ha en toppmodell.

Men enda viktigere enn alt dette er at du vil få oppdateringer to år fremover, slik at telefonen vil holde seg rask over tid og alltid ha de nyeste funksjonene direkte fra Google. Akkurat som en Pixel-telefon, altså!

Grunn 2 – Et svært godt dobbeltkamera som faktisk har en funksjon

En annen ting Xiaomi gjør svært godt med Mi A2 er kameraet. Dette har tradisjonelt vært et område billigmobiler har slitt stort på, men som de senere årene har kommet seg stort – spesielt takket være Motorola. Akkurat som i nevnte G6 Plus er det et dobbelt kameraoppsett vi finner her, men med betydelig raffere spesifikasjoner enn i nevnte telefon.

Der Motorola har slitt stort med dybdeeffekter og nærmest hatt et ekstra kamera kun for syns skyld, har Xiaomi puttet inn et realt lite beist av et ekstrakamera på 20 megapiksler. Og at denne i kombinasjon med hovedlinsa på 12 megapiksler samler inn mer informasjon enn ellers, vel, det synes godt. Det setter deg blant annet i stand til å ta veldig gode bokeh-bilder:

Kameraet er også godt i situasjoner med dårlig lys, og videostabiliseringen ved 1080p/30fps er veldig god. Frontkameraet er på sin side også veldig kurant, og kan også gi deg portrettbilder med bokeh så lenge lyset er noenlunde ålreit. Frontkameraet har generelt noe større problemer med lyset, men får drahjelp av en dedikert frontblits. Kudos, Xiaomi!

Alt i alt er det imidlertid en svært solid totalpakke som på visse områder kan konkurrere selv med enkelte toppmodeller der ute.

Grunn 3 – Eksepsjonelt velbygget og gode deler

Det er vanskelig å understreke hvor lang veien er fra andre billige metallmobilers kvalitetsfølelse til den du får i Mi A2. Hele konstruksjonen er presis på et annet nivå, eksempelvis i utskjæringene i høyttalergrillene i bånn og den beskyttende emaljen rundt USB Type-C-porten. SIM-kortluka har også en helt egen tyngde til seg når den tas ut og inn av telefonen, og det er knapt mulig å frempovosere vridning i konstruksjonen.

Knappene har også en utrolig tilfredsstillende feedback, noe undertegnede virkelig setter pris på ettersom HTC U12+ er den daglige sliteren...

I tillegg vil vi tillate oss å trekke frem fargekombinasjonen her. Du kan få Mi A2 i enten knallblå med hvit front (testtelefonen), gull med hvit front eller sort med sort front – men undertegnede synes i alle fall førstnevnte er desidert tøffest og ikke minst mest unik.

Til sist er det verdt å trekke frem at det faktisk sitter et veldig godt skjermpanel i fronten her. Det er både skarpt og fargerikt, med svært god kontrast. Lysstyrken er også helt kurant, selv om den nok kunne ha vært noen knepp sterkere i direkte sollys. Men for all del: det er ikke veldig lang vei opp til diverse toppmodeller som U12+ og iPhone 8 Plus. Høyttaleren i bunnen er også både svært høylydt og brukbar, noe vi ikke forventet.

I bunnen kan du også hurtiglade via QuickCharge 4.0-standarden (eller lavere). Smart, all den tid batteriet i Mi A2 ikke er verdens største. Det duger uten problemer til én hel dag, men glemmer du å lade om natta, vel, da er det kjekt å kunne fylle på raskt.

Konklusjon – Ytelsen, tryggheten og kameraet

Så, er det egentlig noe vi ønsker å trekke for? Vel, ikke egentlig – men det er noe småpirk:

 • Hodetelefoninngangen er borte
 • Telefonen er ikke vannsikret
 • Ingen støtte for trådløs lading
 • Det er ikke minnekortplass her

Knapt noen toppmodeller leveres med hodetelefoninngang lenger, så at Xiaomi valgte å droppe dette kan vi tilgi.

Vannsikring og trådløs lading hadde vi heller ikke forventet å finne i denne prisklassen. Det vi derimot genuint hadde ønsket oss, var støtte for minnekort. Dette er veldig vanlig, og dessuten veldig praktisk.

Når vi da likevel velger å ikke trekke Xiaomi mer for dette er det fordi Mi A2 i den utgaven vi håndterer her leveres med hele 64 GB lagringsplass (for tre hundrelapper mindre får du 32 GB, men det ser vi liten grunn til å gå for). En annen grunn er at det som tradisjonelt tar opp mest plass på en telefon, bilder og video, kan lagres gratis i høy kvalitet gjennom Google Foto.

Støtten for hele argumentasjonsrekka hviler selvsagt på det faktum at Xiaomi Mi A2 er en råbillig telefon – ja, faktisk vil vi hevde at det ikke eksisterer en telefon på markedet som gir mer for pengene akkurat nå. I alle fall ikke i denne prisklassen. Har du et budsjett på rundt 2 500 kroner og ønsker deg en mobil som ligger tett på toppmobilland og vil holde ut i mange år fremover? Vel, da kjøper du en Mi A2. Enkelt og greit.

Alternativ til Xiaomi Mi A2:

Motorola Moto G6 Plus (4GB RAM) 64GB
Xiaomis eneste reelle utfordrer

Motorola Moto G6 Plus (4GB RAM) 64GB

For under 3 000 kroner kan du få en Moto G6 Plus med fantastisk kamera, fuktsikring og en ytelse som kan måle seg med selv de kraftigste toppmodellene. Metalldesignet er heller ikke til å kimse av. Moto G6 Plus sitt største problem er Mi A2s enda bedre kamera og hakket bedre skjerm – samt lavere pris.

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB
Nokias fulltreffer i mellomklassen

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

Nokia 7 Plus overrasket oss da den gikk hele veien og dro i havn 10/10 på skalaen vår. Det er heller ikke uten grunn; dette er en svært rask, svært funksjonell og overraskende billig sak. For under 4 000 kroner får du knallbra kamera, robust og pent design og en ganske stor skjerm. Prosessorytelsen er kanskje ikke verdensledende, men det merker du knapt i bruk.

UleFone Power 3
Uendelig batteritid?

UleFone Power 3

Ulefone Power 3 er en strålende mobiltelefon på de fleste fronter, foruten kameraet og den interne høyttaleren. Androiden er tilnærmet ren, ytelsen god og batteriet rett og slett klasseledende. Om du ofte går tom for strøm og bare er, ja, «skitlei» av akkurat dét – ja, da burde du sjekke ut denne!

Xiaomi Mi A2 64GB
10
Fantastisk
Anbefalt

Xiaomi Mi A2 64GB

sitat"Mi A2 er årets beste mobilkjøp, og konkurrerer med telefoner flere tusen kroner dyrere."

Fordeler

 • Krysse av
  Knallbra skjerm med god kontrast og lysstyrke
 • Krysse av
  Et kamera nær toppmodellnivå
 • Krysse av
  Garantert oppdatert to år fremover
 • Krysse av
  Lynende rask og ren Android
 • Krysse av
  God byggekvalitet med glass og aluminium
 • Krysse av
  Hurtiglading og USB Type-C
 • Krysse av
  Svært lav pris
 • Krysse av
  64 GB innebygget lagring

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ingen hodetelefoninngang
 • Bytt
  Ingen minnekortplass
 • Bytt
  Ikke vannsikret