Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Stor samletest av 3D-TV-er

Introduksjon

Selv om mange allerede har tråkket et par ganger i salaten og uttalt at "dette blir året for 3D", gjerne flere år tilbake, er det først i år at 3D virkelig har gjort sitt inntok i stuene. Nå er ikke dette lenger en spådom, nå er 3D-TV-ene faktisk her.

Vi har testet fire aktuelle 3D-TV-er.

Dette er et marked i startfasen, så det var ikke lett for oss å sette opp en konkret sammenligningstest så tidlig, basert på enten pris, størrelse eller teknologi. Vi har derfor tatt litt fra alle kanter, hvor målet er å danne et grunnlag for fremtidig testing, samtidig som vi ser på nøyaktig hva du bør lete etter på markedet.

Er det 40" eller 50" som egner seg spesielt godt for 3D? Gjør plasmaskjermene det bedre enn LED-LCD-enhetene? Hva med TV-ens oppdateringsfrekvens?

Vi har på ingen måte glemt prisen. 3D er dyr moro, men nøyaktig hvor mye koster dette meg, og hva trenger jeg? Fungerer kompisen min sine Samsung-3D-briller på min Sony 3D-TV? Og, ikke minst, er dagens 3D-teknologi virkelig god nok til at det er verd å bruke flere titalls tusen på det?

Vi, og sikkert også dere, har utrolig mange spørsmål rundt det som vil prege TV-markedet det kommende året. Det er akkurat derfor vi i dag kjører det som er en temmelig stor samletest i skandinavisk målestokk.

Følg med meg videre på de kommende åtte sidene, så tar vi et dykk ned i en spennende verden!

Takk til LG, Panasonic, Samsung og Sony som har sendt oss produkter til testing.

Slik fungerer det

3D-teknologien som TV-industrien nå har satset på er heldigvis en god løsning, og baserer seg på såkalte lukker-briller.

TV-en viser to sett med bilder, som veksler seg i mellom i meget høy hastighet. De to bildene viser det samme, men fra litt forskjellige vinkler, respektivt til hvordan øynene ditt oppfatter et objekt fra to sider i virkeligheten.

Samtidig som TV-en veksler mellom disse to settene med bilder, sitter du foran skjermen med et sett briller. Disse brillene gjør den motsatte jobben, de blokkerer annenhvert øyne i motsatt rekkefølge, synkront.

Dette betyr at når TV-en viser et bilde ment for høyre øye, blokkerer brillene venstre øye, og motsatt. Dette skjer i en så høy hastighet at du selv ikke merker at det skjer en rotering

Hjernen din tolker da dette som dybde, selv om flaten du ser på bare inneholder bredde og høyde.

For at dette skal være mulig stilles det et par krav. Panelet i TV-en må være raskt, det skal bytte mellom høyre og venstre bilde uten at det henger igjen noen piksler, byttet skal være konkret og feilløst. Skjer ikke dette, oppstår effekten som kalles "cross-talk", at de forskjellige bildene forstyrrer hverandre.

Samtidig skal brillene være like raske, og ikke minst synkronisert med TV-en. Enkelte 3D-TV-er selges med briller, andre ikke. I enkelte tilfeller kreves det også en ekstern synkroniseringsenhet, men de fleste TV-er har denne innebygget.

Når det gjelder overføringsignalet fra en blu-ray-spiller til TV-en, er det HDMI 1.4 som gir offisiell støtte for 3D. HDMI 1.3 skal derimot til en gitt grad også fungere, så lenge den er High Speed-sertifisert, noe som betyr at den kan takle 10,2 Gb/s.

Av generelle aspekter er det også greit om TV-en står i et rom der du har kontroll på lyset. Lysstoffrør må du styre unna eller slå av med en gang, disse forstyrrer alt. Samtidig bør det ikke være noen vinduer eller speil bak eller foran der du sitter. 3D-briller gir nemlig ofte gjenskinn bakfra, noe som virker forstyrrende.

Vi kan også trekke frem at 3D under praktisk bruk er like lett som normal titting. Skal du se en 3D-film, velger du bare 3D-versjonen ved oppstart. Når det begynner å kringkastes på 3D vil nok dette skilles ut som egne kanaler.

Vi kan også nevne at en rekke TV-er har en funksjon som gjør om et 2D bilde til 3D, men erfaringene vi har fått av denne testen er at dette på ingen måte kan sammenlignes med "ekte" 3D.

Ønsker du en dypere gjennomgang om temaet, finnes det en rekke guider på nettet via et par enkle google-søk.

Samsung UE46C8705

Elsk eller hat Samsungs nyeste design, jeg følte iallefall at den rosenrøde-stilen de har hatt tidligere øyeblikket ble gammel da jeg pakket ut denne. Samsung er en av produsentene som virkelig har satset bredt på 3D-segmentet, og de har en rekke modeller i alle størrelser tilgjengelig på markedet.

TV-en skilter naturlig nok med full HD-oppløsning over sine 46", belyst av LED-teknologien langs sidekantene. Som majoriteten av de folkelige 3D-TV-ene der ute har panelet en oppdateringfrekvens på 200 Hz.

Det gleder oss virkelig å se at absolutt alle tilkoblingene på baksiden er vinklet. Du kan dermed klemme TV-en så nære veggen at det kun er festet som setter begrensningen. De fysisk store kontaktene, slik som komponent, kompositt, scart og VGA får du enkelt tilgang til via adaptere

En ekstern harddisk kan monteres direkte til enheten, og via nettverkstilkoblingen får du tilgang til en rekke internett-funksjoner. Fire HDMI-tilkoblinger er også å finne, alle er som nevnt vinklet slik bildet viser.

En kortmodul for RiksTV er også på plass, så du kan dermed kvitte deg med enda en boks under TV-en.

Skjermen, uten fot, er ikke mer enn 2,6 cm tykk. Med foten snakker vi om litt over 30 cm. Det er akkurat dette som er flott med LED-TV-er, så lenge du har et eksternt lydanlegg, at den kan monteres på veggen uten å stikke mer ut enn en like stor bilderamme. Den lave vekten, bare 16 kilo, gjør den også godt egnet for veggmontering

Foten gir bred støtte til skjermhodet, og så lenge underlaget er stabilt, bør du ikke være redd for at minstemann i huset skal tippe den over ende når han skal snike til seg noen ekstra runder på spillmaskinen et par timer før du selv har stått opp.

Samsung har også gitt fjernkontrollen en ny overhaling. Alle knapper er samlet på en flate, der du trykket ned området du ønsker, fremfor dedikerte knapper.

3D-brillene får du både som oppladbare og med batteri. De oppladbare lades via en enkelt USB-kontakt, mens de batteribaserte-typene benytter typiske klokke-batterier som skal vare i godt over 100 timer.

Panasonic TX-P50VT20

Dette er testens store tjukkas, på flere måter. I motsetning til de andre produsentene i denne testen, tviholder Panasonic på det som i sammenligningen er et gørrkjedelig design de har brukt over flere år.

TV-en er testens største, med sine 50" i full HD-oppløsning. Dette er testens eneste produkt basert på plasmateknologien, noe som er grunnen til at den er både tykk og tung. Oppdateringsfrekvensen er på hele 600 Hz.

På tilkoblingsfronten finner vi mye nytt og fint, samtidig som det også finnes hele tre kompositt-baserte tilkoblinger der. Fire HDMI-kontakter er også på plass, sammen med digitale lydutganger. En SD-kortleser er også på plass, sammen med USB-tilkoblinger som lar deg ta opptak direkte til en harddisk. Nettverkstilkoblingen lar deg ha det litt moro i stuen, via funksjoner som gir deg nyheter, værdata, Youtube og lignende.

TV-en er allerede temmelig tykk, og om du har tanker om veggmontering møter du flere problemer. De fleste kontaktene finner du nemlig på baksiden, noe som betyr at du fort må ha et rom på ytterligere 5-6 cm for kablene.

Også denne TV-en har en CI-port, noe som tillater montering av RiksTV-kort.

Foten byr ikke på noe mer spesielt enn hva man kan forvente. Den er ovalt formet, og tillater at du kan svinge skjermen litt, men ikke spesielt mye. Videre skal det nevnes at TV-en står stabilt og fint.

I forhold til de andre LCD-enhetene i denne testen, trekker denne plasma TV-en betydelig mer strøm. Vær også klar over at den også byr på en rekke vifter. Disse lager litt lyd, men det er fortsatt ikke spesielt merkbart.

I likhet med TV-ens design henger også Panasonic litt etter både når det gjelder menysystemet og fjernkontrolleren. Begge to var plundrete for undertegnende, og jeg vil påstå at jeg har over snittet kjennskap til slike menysystemer. Hvordan da "folk flest" skal forstå dette enkelt, kan jeg ikke se.

Hvis vi først skal være litt slemme mot Panasonic, må vi også få si at de medfølgende brillene ikke er av den peneste typen, spesielt ikke i forhold til de andre i denne testen. De gir derimot mye plass for de som benytter vanlige briller, men samtidig gir de mye refleksjon bakfra.

LG 47LX950N

Testens store designperle kommer fra LG. X950-serien er de eneste skjermen på markedet der fronten er en heldekkende glassplate. Der er dermed ingen overgang mellom rammen rundt skjermen og selve panelet, i likhet med hvordan mange mobiler er konstruert.

Dette fører riktig nok til at skjermoverflaten blir veldig blank, men senere i denne testen fant vi ut at dette ikke er et praktisk problem. Dette er en fullverdig LED-LCD-TV med lokal dimming, og som alle andre skjermer i denne testen skilter den med full HD-oppløsning over sine 47". Frekvensen ligger på 400 Hz.

LG har krydret skjermen med en rekke tilkoblinger, blant annet to sett med komponent- og USB-tilkoblinger. Også denne skjermen har nettverksstøtte, og kommer med RiksTV-støttet modul. Fire HDMI-tilkoblinger er også å finne, men bare en av disse er lokalisert langs sidekanten.

Dette er en veldig tynn og pen TV, og det er litt synd å se at de ikke følger Samsungs spor. Majoriteten av tilkoblingene er lokalisert på skjermens bakside, og ikke langs sidekantene. Skal du først henge en slik TV på veggen, er det uten tvil best å ha alle disse lokalisert langs sidekantene, slik at den kommer så tett inntil veggen som mulig.

Glassplaten har dratt enhetens vekt opp betraktelig, men nøyaktig hvor mye har ikke LG oppgitt.

Foten LG selger samen de nye TV-ene minner mye om de firkantede modellene Samsung har benyttet på deres 6-serie. Foten er stabil og står i stil med resten av TV-en, og leveres med et deksel som lar deg samle kablene.

LG har faktisk lagt ved to fjernkontrollere, der den ene er liten og inneholder kun de knappene du faktisk bruker aktivt. En komplett kontroller følger også med, og menysystemet er relativt lettfattelig.

3D-brillene som følger med er oppladbare, og er både enkle og gode under bruk. LG- og Panasonic-TV-ene er faktisk de eneste produktene i denne testen der det følger med briller. Vi opplever ingen spesielle problemer med gjenskinn i disse brillene, men som nevnt tidligere er det en absolutt fordel om du har en ren vegg bak deg i slike tilfeller.

Sony KDL-40HX800

Sony KDL-40HX800

Sonys X800 er denne testens minste kandidat, med sine 40". Dette er en modell i Bravia-serien, og har et enkelt og stilrent design som følger deretter. Den virker liten i forhold til de andre kandidatene, men 40" er fortsatt stort nok for mange.

TV-en har naturlig nok full HD-oppløsning, og en oppdateringsfrekvens på 240 Hz. I likhet med Samsungs modell i denne testen er den belyst av LED-teknologien langs kantene.

Til å være en LED-LCD-TV er skjermhodet relativt tykt, og som så mange andre TV-er ser vi at en rekke av kontaktene stikker ut på baksiden. Du har riktig nok to HDMI-tilkoblinger på siden, og dette alene kommer godt med.

I likhet med alle de andre modellene i denne testen kommer enheten med nettverksstøtte, som gir deg tilgang til en rekke internett-baserte funksjoner og oppdateringer. I samme tråd finner vi også en CI-port for blant annet RiksTV-bruk.

Skjermhodet står på en semioval fot, som i sammenligning med de andre og større TV-ene, er temmelig stor for denne 40". TV-en står dermed stabilt og pent på underlaget, og kan svinges i brukbare avstander begge veier.

Sony har lagt ved en solid og enkel fjernkontroller som også har en oppstartsknapp for ringfingeren på baksiden. Menyene er enkel, og vekslingen mellom tilkoblede kilder går raskt og stabilt.

Sony leverer det som kanskje er testens beste briller i forhold til komfort og design, selv om de kan oppleves som litt harde for de med stort hode. Billene må kjøpes separat, og koster omtrent 800 kroner. I tillegg må du ha en ekstern sender for synkroniseringssignalet, til 500 kroner. Alle de andre TV-ene i denne testen har denne enheten innebygget, vi liker ikke helt at dette er enda en ekstra 3D-kostand. Det er nok av dem allerede.

Bildekvalitet og funksjon, 3D

Bildekvalitet, 3D

Samsungs 3D-briller

Å se på film i 3D kan vi uten tvil beskrives som virkelighetsnært. Det som skjer på skjermen, stemmer mye med hvordan det faktisk skjer i virkeligheten. Samtidig er ikke 3D-effekten på noen måte overdrevet. Det skapes enkelt og greit en naturlig dybde.

Mye av dette er helt opp til filmskaperne. Slik vi ser det har i det minste TV-produsentene gjort sin del av jobben. Dette har en stor underholdningsverdi.

Samsung UE46C8705

Samsungs ferske 46" er for mange et pent skue, og testens eneste med sølvfarget ramme. De andre kandidatene har sorte sidekanter, og vi opplever dette som hverken positivt eller negativt.

Fargespekteret Samsung viser er sterkt og sprakende, med samtlige toner virker noe lyse. Vi snakker ikke her om et ekstremt lyssterkt bilde, men litt lyse toner. Mange vil nok oppfatte dette som en god egenskap, fordi 3D-brillene gjør fort bildet litt mattere - noe filmene egentlig kompenserer for.

Alt i alt er vi meget fornøyd med 3D-effekten Samsung leverer. Den er sterk og ganske så dyp til en skjerm i denne størrelsen, og har godt sortnivå og gode hvittoner. De to sistnevnte faktorene når derimot ikke helt opp til et par av de andre kandidatene i denne testen, men Samsung gjør det fortsatt meget godt.

Panasonic TX-P50VT20

Det er helt klart at størrelse har noe å si. Jeg overrasker stadig meg selv over hvor stor forskjellen mellom 46" og 50" er, du opplever rett og slett ikke dette reelt i en butikk.

Størrelsen er viktig for 3D-effekten. Alle TV-ene kjører på samme oppløsning, men spredd over forskjellige størrelser. Desto større bildet er, desto dypere opplever vi 3D-effekten. Dette er riktig nok proporsjonalt med alle andre deler av bildet, så selv om dybden er tydelig større, føles det fortsatt naturlig.

VT20 er uten tvil best på 3D, men ikke bare på grunn av størrelsen. Bildekvaliteten vi opplever er meget god. Det er spesielt sortnivået som tilfredstiller oss, dette er rett og slett en knakende plasma.

Vi må også merke oss at Panasonics briller slår seg raskt av hvis du ser litt vekk fra skjermen. De henter seg derimot raskt tilbake så fort du snur hodet riktig vei. Men, ser du vekk fra skjermen i litt lengre tid, må de slås på igjen.

LG 47LX950N

LGs LX950-serie hever seg også høyt i denne testen. Med sine 47 tommer strekker den seg ørelite lenger enn Samsung, uten at vi egentlig merker noen direkte forskjell på dette.

Denne TV-en er generelt veldig lyssterk, noe som kommer godt med under 3D-bruk. Brillene stjeler litt lys, men TV-en har fortsatt meget balanserte og gode hvittoner. Vi opplever også enheten som sylskarp, og den har et godt sortnivå.

Glassoverflaten på panelet gjør riktig nok sorte toner litt blanke, men med 3D-brillene på merker vi ikke stort til dette.

I likhet med Panasonics briller merker vi oss at brillene minster synkroniseringssignalet relativt fort når man ser vekk fra TV-en. Når dette skjer merker du det med en gang, og løsningen er ganske enkelt å se tilbake på skjermen.

Sony KDL-40HX800

Som testens minste kandidat la vi helt klart merke til at 40" rett og slett er litt lite til 3D-bruk. Du trenger mer størrelse for at effekten skal bli god, mindre overflate betyr rett og slett mindre dybde.

Selv om Sonys bidrag minster litt av 3D-effekten i forhold til konkurrentene, er det fortsatt klart av bildekvaliteten er god. HX800 er en god TV, med skarpe og konsise fargeskiller, en god fargedynamikk og et helt streit sortnivå.

Det skal også trekkes frem at dette var den eneste modellen i testen der vi opplevde noen form for spor av cross-talk. Dette var riktig nok i små mengder, og det oppstod kun når under meget lyse scener i våre testfilmer. Spesielt fremtredende var dette i "Istid 3D", naturlig nok.

Bildekvalitet og funksjon, 2D

Bildekvalitet, 2D

For å vurdere bildekvaliteten på disse TV-ene, har vi også sett mer på den normale 2D-bruken. Det er tross alt dette du TV-en kommer til å brukes til store deler av tiden. Grafene under inneholder to farger, selv om det ikke er lett å skille de fra hverandre. Blå linje viser optimale verdier, de sorte linjene viser den faktiske verdien etter kalibrering.

Plasma TV-er skal helst "sette seg inn" før man kalibrer disse, noe som fort kan ta rundt 100 timer. Vi hadde naturlig nok ikke tid til å kjøre en så intensiv test, men TV-en har vært brukt før vi fikk satt fingrene på den.

Samsung UE46C8705

Samsung byr, i likhet med deres tidligere LED-TV-er, på gnistrende og gode farger. Fargeovergangene skjer med fine og skarpe kanter, uten mye støy. Vi oppfatter skjermen som spesielt lys, uten at det har gått spesielt mye utover sortnivået.

Som alle andre TV-er i denne testen, har panelet en blank overflate. Ulempen med dette er gjenskinn fra omgivelsene. Vi legger merke til dette i Samsungs tilfelle, men ikke i en spesielt stor grad.

Totalt sett opplever vi fargedynamikken som hakket kvassere enn Panasonics bidrag, som blir neste TV vi omtaler.

Panasonic TX-P50VT20

Vi kan like gjerne si det med en gang, Panasonic har uten tvil det vi oppfatter som den desidert beste bildekvaliteten totalt sett.

Bildet er sylskarpt, fargeoverganger er krystallklare, skarpe og byr på lite støy. I tillegg leverer skjermen testens beste sortnivå, helt nede på egenskaper som bare Philips kunne skilte med tidligere.

Vi liker også fargedynamikken. Testmodellen vi hadde inne var riktig nok allerede brukt noen timer, men siden dette er en plasma-TV, er det lurt å kjøre en liten kalibreringsrunde et par ganger det første året den er i bruk.

LG 47LX950N

LG er uten tvil testens konge blant LED-LCD-modellene på hvittoner. Som de andre enheten vi hittil har omtalt oppleverer vi også denne LED-LCD-TV-en som lyssterk og meget skarp i kantene.

LX950 er også veldig god på sortnivå, men vi føler at dette til tider er litt blankt. Dette er ikke panelet sin skyld, men kommer av glassoverflaten. Opphavet har derimot ingenting å si, for det er den blanke sortfargen du oppfatter.

På fargedynamikken høster LG flere poeng. De har enkelt og greit gjort en god jobb på en rekke punkter. Enheten er veldig lyssterk, men det har ikke påvirket sortnivået eller de sammensatte fargene. Selv med over snittet høy lysstyrke, oppfatter vi fortsatt fargene som sterke, klare og riktige.

Sony KDL-40HX800

Sony imponerte ikke spesielt mye på 3D-biten, men de gjør det meget godt når det kommer til 2D. Det er tydelig at det er på dette feltet denne skjermen virkelig gjør en god jobb.

Igjen må vi trekke frem at skjermen har meget lite støy ved fargeoverganger, alt er konkret og skarp. Dette er et gjennomgående fellestrekk for denne testen, samtlige enheter er veldig skarpe.

Sony kan skilte med et meget godt sortnivå, selv om vi opplever det som litt svakere enn hva Panasonic viste oss. Fargedynamikken henger med i kampen, og hvitonene er spesielt gode.

Konklujon

Konklusjon

3D-TV-er er uten tvil et spennende marked, og det har uten tvil en stor underholdningsverdi.

Mange lurer nok på om dette er noe som kommer til å bli med inn i fremtiden, eller noe som flopper før jul. Noe svar på dette tør ikke jeg å gi, enkelt og greit fordi hverken jeg eller noen andre vet dette med sikkerhet. Det jeg derimot vet, er at om jeg hadde hatt en 3D-TV, så hadde jeg uten tvil benyttet meg av mulighetene.

Det er på tide å oppsummere den store testen vi nå har vært igjennom, og komme frem til noen lure valg. Siden dette er en test av 3D-TV-er, må vi oppgi et lite forbehold rundt prisen. Noen av testkandidatene leveres uten briller, andre med. Prisene vi dermed går ut i fra er derfor TV-en sammen med to 3D-briller. Følger dette med i pakken, benytter vi listeprisen. Følger det ikke med, slenger vi dette på og oppgir TV-prisen i parantes. Dette er tross alt en 3D-TV-test.

I samme slengen vil vi trekke frem at 3D-brillene bare passer til de respektive produsentene. Av en eller annen irriterende årsak er dette systemet gjort proprietært, og jeg donerer med glede en appelsin til den første produsenten som velger en åpen løsning.

Først av alt må jeg få spesifisere at absolutt alle TV-ene i denne testen er meget gode, de er alle en form for terningkast 5, i sterk eller svak grad. Men, som alltid, noen merker seg spesielt godt ut.

På topplasseringen må vi rett og slett sette testens største og dyreste kandidat. Med sine 50 plasma-tommer er Panasonic TX-P50VT20 uten tvil testens beste modell. Den er riktig nok fryktelig dyr, 24.000 kroner, noe vi er fullstendig klar over at er mer enn hva mange vil betale. Det er derimot slik at ingen av de andre modellene i denne testen kan skilte med en så god 3D-effekt, eller et så godt sortnivå. Bildekvaliteten er enorm, men det koster dessverre å være kar.

Selv on nestemann på lista er "andreplassen", ser vi på LG 47LX950N som et mer folkelig valg. TV-en er uten tvil et pent skue, men den er ikke dum og deilig. Bildekvaliteten og det dynamiske samspillet er veldig godt over hele fjøla, noe som også gjelder sortnivået. Enheten er også generelt sett veldig lyssterk, noe som kommer godt med når du benytter 3D-briller. Den koster noen tusenlapper mindre enn førsteplassen, 22.000 kroner.

På den følgende plasseringen,velger vi å sette Samsung UE46C7705. Den er fargesprakende, har et godt sortnivå og viser gode hvittoner. Samtidig ser vi på 3D-effekten som veldig god. Den er noe lys, men fargespillet ser ikke ut til å ha blitt påvirket spesielt mye av dette. Skjermen koster rundt 18.500 kroner (16.000) med to 3D-briller som kjøpes separat. Vi deler andreplassen mellom LG og Samsung, rett og slett fordi vi ser på disse kandidatene som folkelige valg. LG har bedre kvalitet, Samsung er billigere.

Sist ut i det store lyset blir Sonys KDL-40HX800. Skjermen leveres hverken med synkroniseringsenhet eller briller, og legger vi dette på prisen snakker vi fort om 18.000 kroner (16.000). Allerede her kan vi si at du like gjerne kan velge Samsung-modellen fremfor Sony, ene og alene fordi 3D-effekten er langt bedre på førstnevnte. Det skal derimot ikke stikkes under en stol at Sony gjør det meget godt på alle 2D-punkter, dynamiske farger, sylskarpe overganger og meget godt sortnivå.

Som alt innen for teknologisektoren er det nye dyrt ved lansering, og så fort masseproduksjonen får opp farten vil prisene forhåpentlighvis synke. Hvor fort og når dette skjer aner vi rett og slett ikke.

Det vi har lært i dag er helt klart at markedet og produsentene har gjort mye riktig. De har satset på en teknologi som fungerer godt, og det kan se ut til at ballen for gode 3D-filmer nå hviler på filmskaperne. Vi ser også at 3D-effekten virkelig er tydelig først når skjermen er over 40" tommer.

Vi håper og regner med at funksjonen "3D" er noe som vil integreres i alle TV-er på markedet i de kommende årene. At dette blir en like naturlig funksjon eller merkelapp som "HD-ready" var vært den siste tiden, er akkurat det som vil gjøre dette til et fungerende konsept. Nå, i startfasen, er det og skal det være unikt, men vi ønsker at dette i fremtiden bare er noe som følger med. Slik at man selv kan velge om man skal kjøpe 3D-briller og annet tilbehør.

Panasonic TX-P50VT20

+ Suveren bildekvalitet
+ Testens beste sortnivå
+ God dynamisk bredde

- Tung navigering i menyene og på fjernkontrolleren
- Bakmonterte kontakter

LG 47LX950N

+ Meget god bildekvalitet
+ Godt sortnivå
+ Lyssterk skjerm

- Bakmonterte kontakter

Samsung UE46C8705

+ God fargedynamikk
+ Skarpt bilde
+ Vinklede tilkoblinger

- Manger litt på sortnivå
- Dyre 3D-briller(1400,- for oppladbare)

Sony KDL-40HX800

+ Meget god bildekvalitet i 2D
+ Godt sortnivå
+ Gode 3D-briller

- Ekstern synkroniseringsenhet
- 40" blir fort lite for 3D-titting

annonse