Til hovedinnhold

3D-TV – spørsmål og svar

2010 er for lengst utropt som året da 3D for alvor skal innta stuene våre. Både TV-er, Blu-ray-spillere og spillplattformer skal få 3D-støtte, og Blu-ray-filmer og TV-sendinger skal produseres i 3D.

Nye standarder som betyr som vanlig at nye produkter kommer på markedet. Og produsentene har for lengst annonsert sine første 3D-klare produkter, som kommer på markedet utover vårparten.

Men hva med ditt eksisterende utstyr? Må du investere i alt nytt nå som 3D kommer? Kan noe av utstyret ditt oppgraderes? Vi har sammenfattet noen spørsmål og svar som forhåpentligvis bringer mer lys over saken.

Kan min nåværende TV vise 3D-bilder?
Nei, TV-en må støtte standarden Full High Definition 3D (FHD3D) og HDMI 1.4-spesifikasjonen. For å kunne se 3D Blu-ray-filmer og TV-sendinger i 3D må du altså nødvendigvis investere i en ny TV.

Kan min nåværende Blu-ray-spiller spille 3D-filmer?
I utgangspunktet nei, men det er ikke umulig at programvareoppgraderinger lar enkelte spillere få 3D-støtte. Unntaket er Playstation 3, som Sony har bekreftet skal få 3D-støtte. Dog vil du etter alt å dømme kun få mulighet for å se 3D i inntil 1080i-oppløsning på eldre (HDMI 1.3) spillere som oppgraderes på denne måten.

Hva med surround-receiveren min, støtter den 3D?
Nei, dessverre. Siden 3D-signalet er en del av HDMI 1.4-spesifikasjonen, vil ikke din nåværende surround-receiver "forstå" FHD3D-signalet. Alternativene til å kjøpe en ny receiver er enten å bruke en 3D BD-spiller med separat HDMI-utgang for lyd (1 HDMI-kabel til TV-en, 1 til receiveren), eller kjøre lyden ut fra 3D BD-spilleren via optisk eller coax digital-utgangene – men da mister du jo mulighet for å bruke de nyeste tapsfrie formatene.

Trenger jeg nye HDMI-kabler?
Det kommer an på. 3D-standarden baserer seg på HDMI 1.4, og det vil komme massevis av kabler som markedsfører seg som "3D-klare" m.m. FHD3D krever en båndbredde på 6,75 Gbit/s. Båndbredden i de nye HDMI-1.4-kablene er akkurat den samme som i dagens HDMI 1.3 kategori 2-kabler, nemlig opptil 10,2 Gbit/s. Eldre HDMI-kabler (kategori 1) klarer imidlertid bare opptil 2,25 Gbit/s. Du vil muligens kunne bruke dine eksisterende HDMI-kabler også til 3D-formål, men du vet ikke sikkert før du prøver.

Et knippe 3D-relaterte produkter fra Panasonic, bl.a. BD-spilleren DMP-BDT300

MÅ jeg bruke de teite 3D-brilene?
Ja, den 3D-teknologien som nå er i ferd med å bli rullet ut baserer seg på bruk av briller med såkalte aktive lukkere. De sørger for at høyre og venstre øye ser annethvert bilde, og dermed lurer hjernen til å oppfatte et 3D-bilde. Dette er en langt mer avansert teknikk enn de såkalte "anaglyfiske" stereoskopibrillene med røde og blå "glass" som fulgte med Donald Duck på 80-tallet.

Javel, men hva koster brillene da?
Noen TV-er vil komme levert med ett eller to par 3D-briller, men særlig de litt rimeligere 3DTV-modellene vil leveres uten. Et par briller vil trolig koste et sted rundt 1000 kroner her til lands.

Ok, men kan jeg ta med brillene mine til kompisens filmkveld?
Det kommer an på. Dersom kompisen din har en TV av samme fabrikant som din er svaret definitivt ja. Men med ulike TV-produsenter er det mer tvilsomt. Sony har for eksempel uttalt at deres briller ikke vil fungere med andre produsenters TV-er, iallfall ikke innledningsvis. Dette er imidlertid en problematikk som bransjen må ta innover seg – for rent teknisk bør det ikke være noe problem å få brillene til å virke med alle mulige TV-er med FHD3D-støtte.

Følg Audiovisuelt på Twitter

Flere spørsmål?
Fikk du ikke svar på det du lurte på? Er det andre ting du lurer på, har du mer utfyllende svar eller andre kommentarer? Du er hjertelig velkommen til å boltre deg i forumtråden nedenfor!

Les også
Spennende brukergrensesnitt i 3D
Les også
Stilren 3D-TV fra Toshiba
Les også
Panasonic P42G10E vs Samsung LE46B535
Les også
3D + HDMI 1.3 = sant?
Les også
3D-Blu-ray fra Panasonic
Les også
Samsungs 3D-TV-er nærmer seg
Les også
Ny 3D-klar BD-spiller
Les også
– Utenkelig at 3D-TV ikke tar av
Les også
Starter masseproduksjon av 3D-TV
Les også
Flere 3D Blu-ray-modeller
Les også
Sonys 3D-TV-er lansert
Les også
LED-baklyst og 3D
Les også
3D-klar Blu-ray fra Toshiba
Les også
Første kommersielle 3DTV fra LG
Les også
LG ruller ut første full-HD 3D-skjerm
Les også
3D-Blu-ray klar i 2. halvdel av 2010
Les også
Fotball-VM skytes i 3D
Les også
Sky lover fotball i 3D
annonse