Ny og større OLED-TV fra LG
OLED-teknologien har vært i bruk en stund i mobiltelefoner og digitalkameraer, men masseproduksjonen av OLED-TVene ligger fremdeles et stykke inn i fremtiden, og hittil er det kun et bittelite fåtall modeller som er blitt laget.
Koreanske LG er blant de som har gjort noen fremstøt, og tidligere i år slapp selskapet en 15 tommers OLED-TV som på det tidspunktet var en av de største i verden. De har tydeligvis ikke tenkt å overlate stafettpinnen til andre med det første, og i forbindelse med elektronikkmessen IFA i Berlin viste LG frem en ny OLED-modell på hele 31 tommer.
Modellen heter LG 31EL9500 og er en AMOLED-skjerm ("active matrix") med en oppløsning på 1920 x 1080, altså full HD. Apparatet er spinkle 2,9mm tykt, og er dermed bortimot usynlig fra siden. TVen har også støtte for 3D, og da må briller kjøpes utenom.
Det er en kjent sak at ny teknologi koster penger, så om du ønsker å hoppe på OLED-toget allerede nå må du ut med hele 7000 Euro, altså rundt 55.000 kr for LGs godbit. Da får du altså en TV på kun 31 tommer, som jo er vesentlig mindre enn det som er vanlig i dag.
LG EL9500 skal legges ut for salg i mars neste år, men i svært begrenset antall. I Tyskland vil kun 500 enheter slippes på markedet, og det er foreløpig uvisst om den i det hele tatt vil nå norskekysten med det første.
Det er imidlertid bare et spørsmål om tid før TVene vil bli tilgjengelige for vanlige forbrukere, da teknologien etter sigende vil utkonkurrere både LCD og plasma på sikt siden den langt på vei har løst utfordringene knyttet til de eksisterende teknologiene.
OLED-TVene fungerer i grove trekk ved at elektrisk strøm sendes gjennom to supertynne lag av organisk materiale, noe som som setter i gang en prosess på atomnivå som resulterer i dannelsen av lyspartikler (fotoner). Produksjonen av lys skjer i hver enkelt pixel på samme måte som i plasma-skjermene, noe som betyr meget god kontrast og sortnivå, samtidig som at TVene også er mer lyssterke og energieffektive enn LCD-skjermene.
På grunn av at lysproduksjonen i TVene krever lite materiale og komplisert elektronikk kan skjermene lages både tynne og i teorien også svært store. TVene er også potensielt sett billige å produsere, men enn så lenge er selve konstruksjonen komplisert og kostbar, noe som forklarer den foreløpig høye prisen.
Andre aktører som har prøvd seg er Sony og Samsung. Sony lanserte verden første OLED-TV i 2007 med den 11 tommer store XEL-1-modellen som nå er trukket fra markedet, mens Samsung, som per dags dato er verdens største produsent av OLED-skjermer til annet bruk, viste nylig frem en 40 tommers OLED-TV. Dette var dog en prototype, og selskapet har uttalt at TVene fremdeles er for dyre til å settes i produksjon.
Alt tyder altså på at det vil gå en stund før vi får de høyteknologiske TVene til en akseptabel pris og i passelig størrelse, men antakelig vil det være verdt ventetiden.