Til hovedinnhold

Guide: TV/radio på nett

Introduksjon

Utvalget av gratistjenester på internett er etter hvert blitt ganske stort, og kringkasting av TV- og radiosendinger er ikke noe unntak.

I denne guiden får du oversikt over mulighetene. Mange av tjenestene er gratis og baserer seg på linking til TV- og radioselskaper.

Er det lovlig?

I utgangspunktet er kringkasting av TV- eller radio-signaler rettighetsbeskyttet etter blant annet lov om opphavsrett til åndsverk og lov om kringkasting. Det er kun lov å videresende slike signaler, dersom aktøren har fått tillatelse til dette av opphavsrettinnehaveren.

Det finnes minst tre måter å sende TV- og radiosignaler på, det vil si måter som mange er enige om at ikke bryter med loven:

  • Selskapet som sender signalene har inngått et samarbeid med de store TV-selskapene, noe som gjør det mulig å videresende TV-signalene med en programvare.
  • Selskapet som sender signalene har først bedt om lov til å videresende signalene via egen programvare, før signalene blir sendt.
  • Det kan være snakk om lenking av signalene, og ikke videresending. Denne type lenking, såkalt dyplenking, er et omstridt tema, og det er delte meninger om dette er lovlig eller ikke. Les mer på wikipedia.org og hannemyr.com. Vanlig oppfatning er imidlertid at lenking til lovlig materiale må være greit.

På PC-en

Denne guiden er ikke noen omfattende test av de ulike tjenestene, når det gjelder for eksempel kvalitet og brukervennlighet. Guiden gir først og fremst en oversikt over tilbudene.

TV i stuen eller på mobilen

Denne guiden tar først og fremst utgangspunkt i TV og radio på en PC. Ønsker du mer informasjon om oppsett av TV i stuen eller på mobilen, les mer om dette på vår søsterside audiovisuelt.no

TV

Her vil du finne en oversikt over nettsteder og programmer som tilbyr muligheten til å se TV via nettet. Tjenestene i denne oversikten er gratis. Det er gjerne snakk om lenking til TV-stasjoner eller kringkasting fra forskjellige land.

Tilbudet er ganske omfattende, og vi vil i denne guiden kun presentere en brøkdel. Det kan nevnes at vi tidligere har hatt tjenester som Joost og Zattoo med i denne oversikten, men det viser seg at disse er blitt tatt ned eller ikke tilgjengelig i Norge.

Norske TV-kanaler

  • NRK tilbyr visning av tidligere sendte programmer via nett-TV. Alt er gratis, og det krever ikke registrering.
  • TV2 tilbyr visning av sine TV-programmer via TV2 Sumo, men dette krever registrering.
  • TV Norge tilbyr visning av sine programmer via Maxdome, men dette er ikke gratis.
  • TV3 tilbyr visning av tidligere sendte programmer via tv3play.no, noe som er gratis, men du må se på en liten reklamesnutt først.

Andre norske TV-kanaler

Programoversikt

Mange nettsteder tilbyr oversikt over TV-programmer – dette er noen av dem:

Joost

Joost er en tjeneste som tilbyr visning av filmer, musikkvideoer og TV-serier via nettleseren. Denne tjenesten har i perioder vært stengt, men er nå oppe igjen med et nytt opplegg, i skrivende stund i betaversjon.

Tidligere måtte brukerne installere et eget program for å se på nett-TV via Joost, men tilbys altså Flash-basert visningen direkte i nettleseren. Du trenger i utgangspunktet ikke å registrere deg for å bruke tjenesten, men registrerte brukere for en rekke ekstrafunksjoner. Tjenesten finner du på joost.com.

JLC's Internet-TV

JLC's Internet-TV er en tjeneste som gir tilgang til over tusen TV-stasjoner, blant annet NRK1, NRK2 og NRK3. Enkelte programmer vises imidlertid ikke fordi de er rettighetsbeskyttet. Tjenesten krever ingen registrering. Tjenesten er tilgjengelig via nettleseren via online-media-archive.net. Den er også tilgjengelig via progamvare som installeres på PC, men vi anbefaler ikke dette, fordi det viser seg at enkelte virusprogammer reagerer på programmet.

Livestation

Livestation er et program fra Microsoft som gjør det mulig å se på nettbasert TV i sanntid. Bruk av programmet er gratis, men det krever registrering. Programmet gir tilgang til mange TV-stasjoner som blant annet Al Jazeera, BBC World, CNBC, ITN UK News og NASA TV, pluss norske kanaler som NRK. Programmet støtter både Windows, Mac og Linux. Tjenesten er også tilgjengelig direkte i nettleseren, det vil si uten noe ekstraprogram. Detaljene finner du på livestation.com.

Streamtvguide

streamtvguide.com finner du brukervennlig oversikt over TV-stasjoner som streamer på internett. Her finner du TV-stasjoner som ABC, NBC, Sky News, BBC News, NRK, DR (Danmarks radio), og mange flere. Her kreves ingen registrering og ingen ekstra programvare – TV-programmene vises direkte i nettleseren.

Google TV

Google presenterte et nytt TV-konsept i oktober 2010, og har i den forbindelse fått med seg en rekke partnere for å levere innhold til den nye plattformen. Google TV vil i første omgang kun være tilgjengelig i USA, og vil trolig i løpet av neste år være tilgjengelig i Norge – les mer.

Miro

Miro er et multimediaprogram som gjør det mulig å avspille videoer. Programmer viser ikke direktesendinger, men egner seg først og fremst til å laste ned videosnutter fra nettet, og organisere disse. Det støtter både Windows, Mac OS X og Linux – les mer.

Adobe Media Player

Et mediaprogram fra Adobe som kan brukes til å se på Flash-baserte videoer på web. Programmet har tidligere kunne brukes som web-TV for å vise innhold fra ulike aktører, men når dette er skrevet tilbyr programmet kun innhold fra Adobe TV, noe som dreier seg om demonstrasjoner, tips og trening rundt produkter fra Adobe. Detaljene finner du på adobe.com.

TV-lenker

Det finnes et hav av nettsider og programmer med samling av lenker til ulike TV-kanaler. Dette er bare noen få eksempler:

Diverse

Nettsteder av ulike slag.

Video

Det finnes mange nettsteder med samling av videosnutter. Den mest populære siden i denne sjangeren er utvilsomt Youtube, men i Norge har vi blant annet SOL Klipps.

Det finnes flere tjenester som kan brukes til å søke etter videoer på nettet, blant annet Metatube, Truveo, Ovdguide, og den norske søketjenesten Kvasir.

Det finnes også mange nettsteder som gjør det mulig å legge ut videoer og dele med andre brukere, blant annet Myspace TV og Metacafe.

Idesktop.tv

En søkemotor for Youtube-videoer med mulighet til å laste ned enkeltvideoer. Tjenesten finner du på idesktop.tv.

LoomTV

En tjeneste som kan brukes til å søke etter videoer, blant annet fra nettsteder som Youtube. Les mer på loomtv.net

Snagfilms

snagfilms.com kan du søke etter dokumentarer.

Clicker

Clicker.com er en søketjeneste for TV-serier, filmer og musikkvideoer. Tjenesten er tilrettelagt etter amerikanske forhold, og en del av innholdet vil ikke være tilgjengelig i Norge.

Voddler

Voddler tilbyr visning av hele spillefilmer direkte i nettleseren. Mange av filmene tilbys gratis, men tjenesten krever registrering.

Radio

Radiostasjoner

Det er mange aktører som sender radioprogrammer over internett, men dette er noen av dem:

Ved bruk av programmer som Screamer Radio eller nettsiden Aerosol, vil du kunne få langt større utvalg.

Screamer Radio

Et gratis program som lenkes til ganske mange radiostasjoner i en rekke land, blant annet Norge. Du finner mer informasjon og en nedlastingslenke på screamer-radio.com. Programmet støtter Windows 200. XP, Vista og Windows 7.

Aerosol nettradio

En nettside med oversiktlig lenking til norske og svenske radiostasjoner, pluss en del europeiske radiostasjoner som BBC og Virgin radio. Les mer på aerosol.no/radio.

Radio-lenker

Nettsider med samling av lenker til radiostasjoner.

Diverse

Interessante lenker om radio.

annonse