TestHTC One Mini

En liten storsjarmør

HTC One Mini stikker seg ut i mengden av mellomklassemobiler.

Design, skjerm og menyer

Telefonen er ikke større enn at vi godt kan håndrere den med en hånd. Skjermen har høy oppløsning og ser svært bra ut.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

HTC One har vært en suksess for den Taiwanske produsenten. Men både pris og størrelse kan bli i mektigste laget for noen. Det har HTC tatt konsekvensen av, og med HTC One Mini får du et mindre alternativ til en atskillig lavere pris.

"Kjempeliten"

One Mini har de fleste av HTC Ones egenskaper. Men noen tro kopi i krympet utgave er det likevel ikke. På samme måte som Samsung har krympet både størrelse og andre spesifikasjoner på sin Mini-versjon av Galaxy S4, har også HTC valgt å gå noe ned på ytelsen i miniversjonen av HTC One.

Miniversjonen av HTC One er ikke egentlig så veldig mini. Med 4,3-tommer skjerm og en høyde på 13,2 cm er den på ingen måte blant de minste mobilene på markedet. Den er ikke en gang særlig mye mindre enn toppmodellen HTC One, som den forsøker å etterlikne. Bare 0,54 centimeter skiller de to i høyden. I bredden skiller nøyaktig en halv centimeter.

God skjerm

Skjermen på 4,3 tommer er av typen Super LCD2. Den er dekket med ripebestandig Corning Gorlilla Glass 3. Innsynsvinkelen er god, fargene er rene og klare, og oppløsningen er så høy at du ikke kan se bildepunktene med det blotte øye. Det er et stykke fra 342 punkter per tomme, slik One Mini har, og opp til storebror One som har en bildetetthet på 469 punkter per tomme. Men uten supersyn vil du uansett ikke klare å se forskjellen.

Skjermen er behagelig å se på. Men den imponerer ikke i direkte sollys, der den er nokså gjennomsnittlig.

Lekker design

One Mini er like pen på baksiden.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det er ikke vanskelig å like designen på HTC One Mini. Den minner mye om HTC One, men er ikke helt lik. Blant annet er det en blank plastlist i siden på Mini. Begge har bakside i sølvgrå aluminium, noe som gir et mer luksuriøst preg enn plastlokket på konkurrenten fra Samsung, Galaxy S4 Mini. HTC One Mini ser likevel noe mindre påkostet ut enn storebroren.

Som på HTC One er det på One Mini to høyttalere på fronten av telefonen – en over skjermen, den andre under. Skal du se på filmklipp med skjermen i breddeformat, får du en høyttaler på hver side av skjermen, som på en vanlig TV. Nå er det ennå ikke oppfunnet en mobiltelefon med bra høyttalerlyd. Du må belage deg på at det fremdeles låter dass, om enn i stereo.

Volumtastene sitter på høyre side av telefonen og er enkle å betjene. Strømbryteren sitter på toppen av telefonen, og her finner du også 3,5mm kontakt for hodetelefoner og håndfri. Det kan se ut som om det er en liten smal tast på venstre side av telefonen også, men det er bare lokket til SIM-kort-skuffen.

Noe tilsvarende lokk til minnekortporten kan du lete deg i hjel etter. Du finner det ikke uansett, ettersom det ikke er støtte for minnekort på HTC One Mini.

Oppdatert operativsystem

HTC har lagt til en funksjon som gjør at du kan la barna bruke telefonen på en tryggere måte.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Operativsystemet på One Mini er Android versjon 4.2.2. Det er en oppgradering fra 4.1, som var på HTC One da vi testet denne (kan oppgraderes til 4.2.2). Begge modellene har nå også Sense 5.0, som er HTCs eget brukergrensesnitt.

HTC har lagt fem ikoner på låseskjermen. Det ene er det vanlige hengelås-symbolet. Trekker du dette ut på skjermen låser du opp telefonen. De øvrige ikonene er snarveier til telefon, meldinger, Internett og kamera. Låser du opp med ett av disse starter du samtidig applikasjonen som hører til ikonet.

På låseskjermen har du også klokke og værvarsel for området du befinner deg i.

Startskjerm med Blink Feed

Slik kan informasjonen i Blimk Feed se ut.

Telefonen har tre startskjermer, men du kan utvide dette til fem. Selve menyskjermen har klokke og værvarsel på toppen, mens alle programmene er sortert under hverandre i tre kolonner. De fleste andre mobiltelefoner har disse menyene organisert som skjermbilder ved siden av hverandre. Rent praktisk gjør det liten forskjell. Du kan også velge ulike måter å organisere ikonene på.

På en av startskjermene har HTC plassert det de kaller Blink Feed. Dette var nytt med HTC One, og er en meny som gir deg oversikt over nyheter fra en rekke forskjellige kilder. Du bestemmer selv hvilke av HTC-s innholdsleverandører du vil hente nyheter fra, og du kan også legge til nyheter fra sosiale medier.

Denne måten å samle informasjon på gir deg en rask og grei oversikt over hendelser. Antallet norske innholdsleverandører er riktig nok noe magert, og du har få muligheter til å organisere hvordan du ønsker informasjonen presentert.

Innholdet i esken

HTC One har ikke noe tilbehør i esken bort sett fra det du kan regne som et minimum. Det vil si at du får med lader, USB-kabel, et sett enkle øreplugger med mikrofon på ledningen, og diverse dokumentasjon.