Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHTC One Mini

En liten storsjarmør

HTC One Mini stikker seg ut i mengden av mellomklassemobiler.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Telefonen er ikke større enn at vi godt kan håndrere den med en hånd. Skjermen har høy oppløsning og ser svært bra ut.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

HTC One har vært en suksess for den Taiwanske produsenten. Men både pris og størrelse kan bli i mektigste laget for noen. Det har HTC tatt konsekvensen av, og med HTC One Mini får du et mindre alternativ til en atskillig lavere pris.

"Kjempeliten"

One Mini har de fleste av HTC Ones egenskaper. Men noen tro kopi i krympet utgave er det likevel ikke. På samme måte som Samsung har krympet både størrelse og andre spesifikasjoner på sin Mini-versjon av Galaxy S4, har også HTC valgt å gå noe ned på ytelsen i miniversjonen av HTC One.

Miniversjonen av HTC One er ikke egentlig så veldig mini. Med 4,3-tommer skjerm og en høyde på 13,2 cm er den på ingen måte blant de minste mobilene på markedet. Den er ikke en gang særlig mye mindre enn toppmodellen HTC One, som den forsøker å etterlikne. Bare 0,54 centimeter skiller de to i høyden. I bredden skiller nøyaktig en halv centimeter.

God skjerm

Skjermen på 4,3 tommer er av typen Super LCD2. Den er dekket med ripebestandig Corning Gorlilla Glass 3. Innsynsvinkelen er god, fargene er rene og klare, og oppløsningen er så høy at du ikke kan se bildepunktene med det blotte øye. Det er et stykke fra 342 punkter per tomme, slik One Mini har, og opp til storebror One som har en bildetetthet på 469 punkter per tomme. Men uten supersyn vil du uansett ikke klare å se forskjellen.

Skjermen er behagelig å se på. Men den imponerer ikke i direkte sollys, der den er nokså gjennomsnittlig.

Lekker design

One Mini er like pen på baksiden.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det er ikke vanskelig å like designen på HTC One Mini. Den minner mye om HTC One, men er ikke helt lik. Blant annet er det en blank plastlist i siden på Mini. Begge har bakside i sølvgrå aluminium, noe som gir et mer luksuriøst preg enn plastlokket på konkurrenten fra Samsung, Galaxy S4 Mini. HTC One Mini ser likevel noe mindre påkostet ut enn storebroren.

Som på HTC One er det på One Mini to høyttalere på fronten av telefonen – en over skjermen, den andre under. Skal du se på filmklipp med skjermen i breddeformat, får du en høyttaler på hver side av skjermen, som på en vanlig TV. Nå er det ennå ikke oppfunnet en mobiltelefon med bra høyttalerlyd. Du må belage deg på at det fremdeles låter dass, om enn i stereo.

Volumtastene sitter på høyre side av telefonen og er enkle å betjene. Strømbryteren sitter på toppen av telefonen, og her finner du også 3,5mm kontakt for hodetelefoner og håndfri. Det kan se ut som om det er en liten smal tast på venstre side av telefonen også, men det er bare lokket til SIM-kort-skuffen.

Noe tilsvarende lokk til minnekortporten kan du lete deg i hjel etter. Du finner det ikke uansett, ettersom det ikke er støtte for minnekort på HTC One Mini.

Oppdatert operativsystem

HTC har lagt til en funksjon som gjør at du kan la barna bruke telefonen på en tryggere måte.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Operativsystemet på One Mini er Android versjon 4.2.2. Det er en oppgradering fra 4.1, som var på HTC One da vi testet denne (kan oppgraderes til 4.2.2). Begge modellene har nå også Sense 5.0, som er HTCs eget brukergrensesnitt.

HTC har lagt fem ikoner på låseskjermen. Det ene er det vanlige hengelås-symbolet. Trekker du dette ut på skjermen låser du opp telefonen. De øvrige ikonene er snarveier til telefon, meldinger, Internett og kamera. Låser du opp med ett av disse starter du samtidig applikasjonen som hører til ikonet.

På låseskjermen har du også klokke og værvarsel for området du befinner deg i.

Slik kan informasjonen i Blimk Feed se ut.

Telefonen har tre startskjermer, men du kan utvide dette til fem. Selve menyskjermen har klokke og værvarsel på toppen, mens alle programmene er sortert under hverandre i tre kolonner. De fleste andre mobiltelefoner har disse menyene organisert som skjermbilder ved siden av hverandre. Rent praktisk gjør det liten forskjell. Du kan også velge ulike måter å organisere ikonene på.

På en av startskjermene har HTC plassert det de kaller Blink Feed. Dette var nytt med HTC One, og er en meny som gir deg oversikt over nyheter fra en rekke forskjellige kilder. Du bestemmer selv hvilke av HTC-s innholdsleverandører du vil hente nyheter fra, og du kan også legge til nyheter fra sosiale medier.

Denne måten å samle informasjon på gir deg en rask og grei oversikt over hendelser. Antallet norske innholdsleverandører er riktig nok noe magert, og du har få muligheter til å organisere hvordan du ønsker informasjonen presentert.

Innholdet i esken

HTC One har ikke noe tilbehør i esken bort sett fra det du kan regne som et minimum. Det vil si at du får med lader, USB-kabel, et sett enkle øreplugger med mikrofon på ledningen, og diverse dokumentasjon.

Teknologi og funksjoner

HTC One Mini er ikke like kraftig som storebror. Den har «bare» en tokjerneprosessor fra Qualcomm, klokket til 1,4 GHz. Til sammenlikning har toppmodellen firekjerneprosessor klokket til 1,7 GHz. På papiret gjør det One til en råsprek mobil, mens One Mini har en langt lavere ytelse. I praksis er det likevel ikke sikkert at du merker så mye til det. Ved de fleste oppgaver klarer One Mini seg helt utmerket med de kreftene den tross alt har, og vi oppfatter ikke telefonen som noen sinke.

Støtter mange teknologier

HTC One Mini har som sin storebror 2G, 3G og 4G (LTE), i tillegg til at den støtter Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n. Den har gyrosensor, akselerometer, lyssensor og avstandssensor, i tillegg til GPS (med Glonass), Bluetooth 4.0 med aptX og DLNA. Men den mangler IrDA, den lille infrarøde lampen som gjør det mulig å fjernstyre forskjellige dingser med mobiltelefonen.

Her er imidlertid HD Voice, en teknologi som gir vesentlig bedre lydkvalitet på samtaler.

Telefonen støtter 4G, så for den som bor på et sted der dette er tilgjengelig, vil telefonen fungere som et svært raskt modem. Hvor fort det går avhenger av flere ting, som trafikken i nettet, avstand til basestasjon og lokal topografi. I tillegg kommer at enkelte operatører ikke vil gi deg full hastighet i 4G-nettet, men struper deg for å gi plass til flere samtidige brukere. Både Netcom og Telenor har nå støtte for mobiltelefoner med 4G i deler av nettene sine.

HTC kommer med standardapplikajonene fra Google, slik at du kan bruke telefonen som GPS-basert navigasjonsløsning i bilen. Telefonen har også en egen «bil modus». Aktiverer du denne (en egen app) får du et brukergrensesnitt som gjør det enklere å betjene mobilen i fart. Husk bare på at nye regler setter begrensninger for hva du kanh fikle med under bilkjøring. Skal du legge inn en adresse i navigasjonsprogrammet gjør du best i å svinge inn til siden og stoppe bilen først.

Surfemobil med to nettlesere

HTC Mini har to gode nettlesere.

HTC One Mini kommer med to nettlesere, standard Android, og Googles Chrome. I Googles fremtidsplaner er standardleseren sløyfet, men i versjon 4.2 av Android er den gamle nettleseren fortsatt på plass.

Nettleseren fungerer ellers greit, og du kan ha oppe en hel drøss med faner, for så å bla gjennom disse med fingerstrøk. Vi savner imidlertid Flash. Ikke fordi vi liker blinkende reklamer, men uten Flash mister du videoinnholdet på mange nettsider.

Fanene du har åpent på mobilen vil også åpenbare seg i Chrome-leseren på PC-en din, og vise versa.

E-postleseren i HTC One Mini er grei å bruke. Du kan enkelt sette opp flere kontoer, og synkronisere de mappene du måtte ønske.

E-postleseren i HTC One Mini har det samme syndromet med visse HTML-formaterte meldinger som enkelte andre Android-mobiler. Sidene skaleres ikke riktig, og dermed forsvinner en del av meldingene ut av synsfeltet. Vi får ikke krympet dem nok til at alt innholdet dukker opp på skjermen.

I de aller fleste tilfeller vises likevel e-post slik den skal.

Kontorpakke følger med

Måletallene er relativt lave, men forteller ikke alt.

Skjermtastene fungerer som du må kunne forvente. Autokorrektur virker bare i landskapsmodus.

Kontorapplikasjonene i HTC One Mini er gode. Her følger det med en fullversjon av Office-løsningen der du ikke bare kan lese Office-dokumenter, men også opprette filer i Word, Excel eller PowerPoint-format.

Appen kobles til filserveren din (Dropbox eller en annen), slik at du kan jobbe med samme dokument på mobilen som på PC-en uten først å måtte finne en lur måte å overføre filen på.

Batterikapasitet

HTC One Mini drar ikke skinnet av pølsene, men den er rask nok til normal bruk.

Batteriet i telefonen er på 1800 mAh. Det er ikke imponerende med tanke på at dette er en helt ny smartmobil. HTC One Mini trekker en god del strøm, i alle fall om du ikke bruker den med litt omhu. Velger du å synkronisere e-post med gitte intervaller fremfor å søke etter ny post kontinuerlig, vil batteriet vare lenger. Du kan også aktivere en strømsparefunksjon i telefonen. Da vil telefonen kutte datatrafikken og gå i en litt dypere dvale når den ikke er i aktiv bruk. I tillegg vil strømsparefunksjonen senke prosessorhastigheten og skru av vibrasjonsvarslingen.

Det kan fort gi deg noen timer ekstra på batteriet. Ellers må du ved aktiv bruk belage deg på å ha en lader i nærheten.

Underholdning

HTC One Mini er kanskje en litt slapp versjon av HTC One på enkelte områder. Men når det kommer til musikk er den helt på høyde med storebror. HTC har samarbeidet med Beats, og resultatet er en mobiltelefon med renere og kraftigere lyd.

Høyere effekt

Dette er løst ved en kombinasjon av en lydalgoritme som kan skrus av og på, i tillegg til at det er jobbet med maskinvaren. HTC One Mini har i likhet med HTC One og enkelte andre HTC-modeller fått høyere utgangseffekt på lydutgangen.

Det gjør at du får mindre støy og renere lyd når du hører musikk på hodetelefoner som krever en del av telefonen, eller om du kobler deg direkte til en linjeinngang på et stereoanlegg fra telefonens lydutgang.

Mediegruppe

Musikkspilleren er gruppert sammen med en del andre medierelaterte apper på telefonen. Om du ønsker det kan du selvsagt spre disse, eller du kan legge en musikkwidget rett på startskjermen. Gruppen har en noe annen sammensetning enn på HTC One. Blant annet er filmviseren Play Movies borte. Det samme er Watch, Play Bøker og Play Blader. Samtidig er kamera kommet inn som et nytt element.

Vi synes imidlertid HTC har gjort dette på en ryddig og fin måte. I gruppen finner du nå YouTube, kamera, Musikk, Play Musikk (ja, den har to musikkspillere – ikke alle er fornøyd med Googles originalløsning), TuneIn Radio (Internett-radio), FM-radio, SoundHoud (kjenner igjen musikk og viser tekst), samt 7 Digital. Sistnevnte er en slags iTunes for Android, der du kan sjekke hit-lister og kjøpe musikk fra en katalog på om lag 22 millioner sanger.

Musikkspilleren i HTC One Mini er knallbra.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Du kan selvsagt også laste ned og kjøre Wimp eller Spotify om du ønsker det.

Etter vår vurdering fremstår HTC One Mini som en svært kapabel musikkspiller.

Samme mobilkamera som toppmodellen - nesten

Kameraet i HTC One fikk mye oppmerksomhet, først og fremst fordi HTC valgte å kutte ned på antallet megapiksler, og heller gjøre hvert enkelt punkt på sensoren større. Resultatet er et kamera som er ekstremt lysfølsomt. Nederst på siden finner du flere bilder vi har tatt med telefonen.

Kameraet har en oppløsning på 4 megapiksler, noe som holder greit til fotoutskrifter på A4-ark, men som kan bli litt snaut om du vil forstørre deler av bildet. Du finner ikke noe kamera som tar bedre bilder i dårlig lys, men samtidig leverer det ikke like bra som de andre toppmodellene når lysforholdene er ideelle.

Teknologien skal gi 300 prosent mer lys inn på hver sensor i kamerabrikken, sammenliknet med hva du får på en mobiltelefon med standardoptikk og 13 megapiksler bildeoppløsning. Ny programvare gjør at kameraet på HTC One Mini fungerer bedre i godt lys enn hva tilfellet var med HTC One da vi først testet denne.

Kameraet kan filme i full HD med HDR aktivert. Det er en teknologi som smelter sammen bilder tatt med ulik lysfølsomhet for å få frem detaljer i mørke og lyse felter.

Dette bildet er tatt med HDR, og noen av de lyse feltene blir betydelig mørkere enn de burde være. Samme bildet tatt uten HDR kan du se nederst på denne siden.

Filmer i HD-oppløsning

Både front- og hovedkamera kan filme i HD med HDR.

Å se video på HTC One Mini går som en drøm. Ikke bare støtter den alle de vanlige filformatene, men skjermen på telefonen passer godt for film, men høy oppløsning, god kontrast og maskinvare som leverer jevne og pene bilder. Opplevelsen blir selvsagt bedre jo større skjermen er, men 4,3 tommer holder fint til å se en hel spillefilm på flyet.

Stereohøyttalere

En tilsvarende høyttaler finnes i motsatt ende av mobilen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

En annen detalj vi liker er høyttalerne, som her er plassert på begge sider av skjermen. Om du ser film på hotellrommet (eller at annet sted der du kan sitte uforstyrret) så holder høyttalerene til en grei filmopplevelse, i alle fall om du ikke skrur opp for mye. De små høyttalerne leverer ikke akkurat HiFi-lyd. Men vil du ha tilnærmet optimal kinolyd kan du saktens ty til hodetelefoner. Telefonens gode lydbrikke gjør seg godt også her.

Om du ikke kobler deg til hjemmekinoanlegget, da. Og kjører lyden på anlegget og bildet på en større TV. HTC One Mini fikser det også, enten via en trådløs mottaker, eller over HDMI (krever kabeladapter).

Ingen støtte for minnekort

Det vi savner mest på HTC One Mini er muligheten for å bruke minnekort. Skal du på langtur er det fint å ha plass til flere filmer uten å måtte krympe dem for at de skal få plass i mobilen. 16 GB er relativt lite, selv om mye kan løses ved hjelp av skytjenester og god organisering av filene dine. Å satse på skybasert blir unødig dyrt om du roamer i fremmede nett. Å streame musikk går selvsagt fint, men du vil belastet mobilnettene mindre om musikken du spiller er lagret i telefonen.

Konklusjon

HTC One Mini er en mellomklassemobil, med en prislapp som tilsier at den hører hjemme i øvre del av denne klassen. Den gjør på ingen måte skam på sin forgjenger, selv om telefonen er krympet på flere områder enn bare volum og pris.

Forskjellene

Kort oppsummert er dette de viktigste forskjellene mellom HTC One Mini og flaggskipet HTC One:

  • Skjermen er 4,3 tommer, mot 4,7 på toppmodellen.
  • Minnet er redusert fra 32 til 16 GB
  • Skjermoppløsningen er på 720 x 1280 punkter mot 1080 x 1920
  • Batteriet er på 1800 mAh, mot 2300 mAh
  • Kameraet mangler mekanisk bildestabilisering
  • Prosessoren er tokjernet på 1,4 GHZ, mot fire kjerner og 1,7 GHz på One.

Telefonen har en god skjerm, selv om oppløsningen ikke er like høy som på navnebroren HTC One. Telefonen heter Mini, men er det ikke. Faktisk er det bare ca 0,5 cm som skiller denne fra den største HTC-mobilen, enten vi måler i bredde eller høyde. Telefonen er også vesentlig større enn Apples iPhone 5, som heller ikke er for en minitelefon å regne.

Om du sliter med store mobiltelfoner og små hender, bør du nok prøve denne før du eventuelt kjøper den.

Lekkerbisken

Skulle størrelsen være den riktige for deg, så vil du med HTC One Mini få en lekker mobiltelefon med mindre plastpreg enn det mange av konkurrentene har. Telefonen har metall i chassiset, og her er ingen løse deksler eller knirkete deler. Med mikrodrillede hull over høyttalerne på begge sider av skjermen, får telefonen et stilrent utseende.

De fleste som kjøper smartmobil er opptatt av kamera og musikk-egenskapene til telefonen. HTC One Mini har et meget bra kamera, og en musikkspiller som muligens er av de aller beste på markedet. Ørepluggene som følger med er ikke mye å skryte av, men med høyere spenning på lydutgangen enn andre mobiler, kan HTCs mobiler brukes sammen med tungdrevne hodetelefoner.

Bra kamera tross lav oppløsning

Kameraet tar bilder med relativt lav oppløsning (4 megapiksler). Til gjengjeld er det lysfølsomt og kan brukes i dårlig lys. Husk at 4 megapiksler er nok til at du kan få gode utskrifter i postkortstørrelser, og de kan også vises i fullskjerm på TV eller PC uten at kvaliteten blir for dårlig. Det er først når du begynner å forstørre detaljer at du ser forskjellen tydelig.

Telefonen er ikke den kraftigste i verden når det gjelder ytelse, men den har kraft nok til at du sjelden, om noen gang, vil oppleve den som treg. I testperioden har telefonen oppført seg eksemplarisk, og vi har ikke opplevd at den har slått seg av eller hengt seg opp.

Telefonen har fungert bra på 4G (vi har testet med Telenor), og den er selvsagt rask også i trådløse nett.

Lyden ved samtaler er god, og Office-løsningen fra Polaris fungerer bra.

Passer for mange

Alt i alt er dette en mobiltelefon vi tror vil falle i smak hos svært mange. De viktigste ankepunktene mot mobilen er den begrensede batterikapasiteten og et relativt lite minne som ikke kan utvides med minnekort. Men dette er ikke verre enn at de fleste nok vil være tilfreds med en HTC One Mini.

Det finnes mange mobiltelefoner med egenskaper som kan minne om det du får i HTC One Mini. En av disse er Sony Xperia ZR, som i tillegg er vanntett. Vi synes nok HTC One Mini er penere, men det er en smakssak. One Mini har også bedre musikkspiller, men Sonys modell har en litt større skjerm.

Et annet alternativ er HTC One SV, som er litt enklere og en del billigere enn One Mini. Denne har like god musikkspiller, men svakere skjerm og bare halvparten så mye minne som One Mini.

annonse