TestLG G2 Mini

Denne «mini»-mobilen får du til under 2000 kroner

Vi har testet LG G2 Mini.

Test av LG G2 Mini

Det begynner å bli en stund siden miniutgaven av LG G2 kom på markedet, og siden i våres har prisen falt med noen hundrelapper – slik at du nå får kjøpt telefonen til under to tusen kroner flere steder (kilde: Prisguide.no).

Vi har brukt telefonen gjennom sommeren, og her er hva vi mener om den.

Ingen mini

Selv om LG har puttet «mini» i produktnavnet, har G2 Mini en skjerm på 4,7 tommer. Det er ikke lenge siden dette ble regnet for å være en STOR skjerm. Den originale G2-modellen har skjerm på 5,2 tommer, mens LG har gått opp til hele 5,5 tommer i det nye flaggskipet G3. Ved siden av de fleste av de nyeste mobiltelefonene fremstår imidlertid G2 Mini som en ganske kompakt telefon.

Knappene er plassert på baksiden, under kameralinsen.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

LG G2 Mini har egentlig ikke så veldig mye med G2 å gjøre, selv om navnet er nesten likt, og menyene og brukergrensesnittet er omtrent det samme. Designmessig ligner riktignok de to telefonene en del på hverandre, men vi snakker om en mobil med betydelig svakere spesifikasjoner. Mens G2 fortsatt er en kraftig og velutstyrt mobiltelefon, selv om den er mer enn ett år gammel, har G2 Mini en langt svakere prosessor. Men Snapdragon 400-brikken som sitter i telefonen er likevel kjapp nok til at ytelsen oppleves som helt grei for et produkt i denne prisklassen. Det er jevn og fin flyt i menyene, det går ganske kjapt å starte apper, og vi var sjelden plaget av at ting stoppet nevneverdig opp. Men de aller mest krevende spillene bør du styre unna.

I likhet med både G2 og G3, har også G2 Mini volumknappene og av-/på-knappen plassert på baksiden, rett under kameraet. Tanken er at man lett skal komme til knappene med pekefingeren når man holder telefonen i hånden på vanlig måte. Undertegnede har imidlertid aldri klart å bli helt fortrolig med denne plasseringen, som fremstår mer som en gimmick enn å ha noen praktisk nytteverdi. Og det er også en ulempe at man hele tiden kommer borti kameralinsen når man skal trykke på knappene – med fettete kameralinse som resultat. Men bortsett fra det, liker vi godt designen på G2 Mini – selv om den kanskje ikke skiller seg så veldig ut fra andre billigmobiler.

Spesielt slank er den ikke.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Batteriet i G2 Mini er på 2440 mAh (milliampere-timer), og med en strømgjerrig prosessor betyr dette god batteritid. LG oppgir batteritiden til 17 timers tale på 3G eller 900 timers standby, og i testperioden opplevde vi batteritiden som svært god – blant de beste telefonene i sin klasse. Her holder det antagelig å lade annenhver dag, selv om du bruker telefonen en del.

Lav skjermoppløsning

Mens konkurrenten HTC One Mini har en skjerm med oppløsning på 720 x 1280 punkter, har G2 Mini en skjermoppløsning på fattigslige 540 x 960 punkter. Det hadde ikke vært så verst på en mindre skjerm, men på en 4,7-tommer betyr det at punkttettheten er nede på 234 bildepunkter per tomme. Til sammenligning har HTC One Mini hele 342 punkter per tomme, noe som betyr et skarpere og mer detaljert skjermbilde.

Når det er sagt, så er bildekvaliteten ganske god. Skjermen er ganske lyssterk og har fine farger, men den kunne altså vært enda skarpere.

Bra kamera

Kameraappen lar deg velge mellom flere ulike opptaksmoduser.

Kameraet har en oppløsning på 8 megapiksler, og selv om kameraet er dårligere enn det som sitter i den dyrere G2-modellen, tar kameraet ganske gode bilder. Det er bra med detaljer, kameraet håndterte fint både utendørs- og innendørsmotiver med ulik lyssetting, og det er ikke plagsomt mye støy på bildene tatt i svak belysning.

Kameraet lar deg velge mellom ulike funksjoner som panorama, seriefoto, HDR eller sportsmodus. Det er også enkelte spesielle funksjoner, som at du kan si et ord for å få kameraet til å ta et bilde (for eksempel «cheese» eller «smile»).

Telefonen har et 1,3 megapiksel frontkamera som til nød duger til de obligatoriske «selfiene». Hovedkameraet har støtte for videoopptak i 1080p (Full HD).

neste side kan du se noen bilder vi har tatt med kameraet.

God programvare

G2 Mini har Android 4.4.2 KitKat, altså en av de nyeste Android-versjonene. LG har lagt sitt eget «skall» på toppen, og menyene kan minne litt om Samsungs TouchWiz-menyer. Vi synes brukergrensesnittet er enkelt og greit å forholde seg til, selv om det kan være litt rotete enkelte steder.

Ved å trekke en meny ned fra toppen av skjermen får du tilgang til mange praktiske snarveier, som for eksempel justering av lysstyrke og lydvolum. I tillegg har du de vanlige snarveiene for å skru av og på Wi-Fi, Bluetooth, skjermrotering, og så videre.

Slik ser LGs eget brukergrensesnitt ut. .

I nedtrekksmenyen finner du også den såkalte QSlide-funksjonen, som lar deg vise flere apper samtidig på samme skjermbilde. En QSlide-app kan for eksempel være en kalkulator, et notat eller et nettleservindu som flyter oppå de andre appene på skjermen. QSlide-appene kan flyttes rundt på skjermen, og du kan skalere dem.

ThinkFree Viewer (til venstre) lar deg vise dokumenter i blant annet Microsoft Office-formatene. Skjermbildet til høyre viser månedsvisningen i kalenderappen. Du kan samle mange kalendere i én visning.

G2 Mini har i likhet med andre nyere LG-modeller en funksjon som heter «Knock Code», som lar deg låse opp telefonen ved å tappe med fingeren i et bestemt mønster på skjermen. En litt artig funksjon, som også fungerer som en helt grei grunnleggende sikkerhetsfunksjon. Du kan også «vekke» telefonen ved å tappe to ganger med fingeren på skjermen.

Video- og musikkavspilleren er ganske gode, og med QSlide-funksjonen kan du spille av video i et vindu som du kan endre størrelse på og flytte fritt rundt på skjermen. Men med bare 8 GB lagringsplass, hvorav bare rundt halvparten er ledig, anbefaler vi at du investerer i et MicroSD-kort til å lagre filene dine på.

QuickRemote-appen lar deg bruke telefonen som en universalfjernkontroll for TV, DVD-spiller og Blu-Ray-spiller hjemme. En IR-sender øverst på nettbrettet sender signaler til hjemmekinoen, men appen har ganske mange begrensninger, og det er ikke støtte for hjemmekinoforsterkere eller kabel-TV-bokser, kun TV, DVD-spillere og Blu-ray-spillere.

Konklusjon

LG G2 Mini er en helt grei telefon hvis du er ute etter noe til rundt 2000 kroner. Ok ytelse til enkel bruk, en brukbar skjerm, et bra kamera, bra programvare og god batteritid trekker opp. Det som trekker ned er lite lagringsplass og forholdsvis lav oppløsning på skjermen.

Her finner du alle våre mobiltester – rangert etter beste kjøp »

Det kanskje beste alternativet til G2 Mini – i samme prisklasse – er HTC One Mini. Den har en enda bedre skjerm, en litt kraftigere prosessor, samt dobbelt så mye lagringsplass. Må vi velge mellom G2 Mini og HTC One Mini, ville vi gått for HTC-modellen. HTC har riktignok kommet med en Mini 2 – men dette er en langt dyrere mobiltelefon.

Er du villig til å gå en tusenlapp opp i pris, er både Sony Xperia Z1 og LG G2 svært gode kjøp nå om dagen.

Vil du gå ned i pris, kan Huawei Ascend Y530 være et godt alternativ. Den har nesten like god skjerm som G2 Mini, men den har bare halvparten så mye lagringsplass og mindre arbeidsminne (RAM). Kameraet i Y530 er heller ikke like godt som det i G2 Mini. Men til under tusenlappen, er Y530 et godt kjøp. Men husk å kjøpe minnekort!

Foretrekker du en liten telefon med kraftige spesifikasjoner, er det Sony Xperia Z1 Compact du bør gå for. Den koster riktignok nærmere 4000 kroner, men er en langt kraftigere og mer velutstyrt mobil enn både LG G2 Mini og HTC One Mini.