Kjapp som lynet og tøff i trynet
HTC One S er vidunderlig, men ikke helt uten riper i lakken.
Innhold
- Skjerm, design og menyer
- Kort sagt:
- Lillebror som ypper seg
- Designperle
- Sense 4.0
- Tilpasningsdyktig
- Ripe i lakken
- Teknologi og funksjoner
- Kort sagt:
- Bedre batteritid
- Oppleves som rask
- Media Link
- Fungerer som nettbrett
- Fokuspå sikkerhet
- Lydkvalitet
- Multimedia
- Kort sagt:
- En delig musikkspiller
- Møkkaplugger
- Meget bra mobilkamera
- Svak på video
- Filmleie fra mobilen
- Spillkonsoll
- Konklusjon
- Ulikhetermellom One-modellene
- Flass
- Super skjerm
- Et sværtbra kamera
- Alternativene
Skjerm, design og menyer
Design, skjerm og menyer
Form: Trykkskjerm og fulltastatur
Størrelse: 13,1 x 6,5 x 0,78 cm
Vekt: 119,5 gram
Skjerm: Super AMOLED, 4,3 tommer, 540 x 960 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, applikasjonsveksler, av/på/skjermlås.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack, TV-ut (MHL A/V)
Minnekortplass: Nei
Menysystem: Android OS 4.0 med Sense 4.0
Pris: Fra ca 4500 kroner
Kort sagt:
– Knallgod skjerm
– God byggekvalitet
– Slank og elegant
– Rask
- Gode menyer
– Den sortbrente overflaten kan skalle av
HTC var i sin tid kongen av Android-mobiler, med modellen HTC Desire som et høydepunkt. Siden har Samsung nesten parkert sine konkurrenter med Galaxy S II. Med One-serien tar HTC tronen tilbake.
Lillebror som ypper seg
Den første modellen i One-serien heter One X, og er en Android-mobil med 4,7 tommer stor skjerm, NFC-brikke og 4-kjerneprosessor.HTC One S har en skjerm på 4,3 tommer. Den har verken NFC eller firekjerneprosessor, men en ny Krait-prosessor med to kjerner som begge er klokket tikl 1,5 GHz. Med brikkesettet Qualcomm Snapdragon MSM8260 A og Adreno 225 grafikkprosessor, er HTC One S lynrask.
I praksis betyr det at HTC nå har to flaggskipmodeller på markedet; HTC One X, for deg som har fått tommesyken, og HTC S, for deg som synes 4,7 tommer er over smertegrensen.
HTC One S kan nok kalles lillebroren til One X, men telefonene er likevel ganske forskjellige. Mens One X er støpt i ett stykke plast (polykarbonat), er HTC One atskillig tøffere i trynet. HTC har valgt å bruke metall i chassiset på One S. Telefonen kommer også i to varianter – aluminiumsgrått og sort.
Designperle
HTC One S er en syltynn mobiltelefon. Med en tykkelse på bare 7,8 millimeter er den tynnere enn en gjennomsnittlig skihopper. Her er ingen humper eller pukler som ødelegger inntrykket. One S er tynn hele veien, riktig nok med en metallring som stikker en halv millimeter frem rundt kameraet.
Selv om dette ikke er den største mobilskjermen på markedet, er One S på ingen måte en puslete skapning. En lyssterk Super AMOLED-skjerm på 4,3 tommer sender One S ganske høyt opp på lista over skjermtroll vi gjerne ser en film eller surfer Internett på. 540 x 960 bildepunkter gir et bilde som er så skarpt at det er vanskelig å se pikslene med det blotte øye.
Sense 4.0
Grensesnittet på One S er en videreutvikling av HTC Sense, som nå er kommet til versjon 4. Sense 4.0 finnes også på One X, men vil ikke komme på eldre modeller som oppdateres til Android 4.0 (Ice Cream sandwich).
Vi liker grensesnittet, som er enkelt å bruke, lett å tilpasse, og har en fargepalett som får den til å fremstå som litt mindre glorete enn enkelte av forgjengerne. Fra låseskjermen kan du gå direkte til en av fire applikasjoner. Det gjør du ved å trekke ikonet for applikasjonen ned på låseringen. Ønsker du bare å fortsette der du slapp, låser du opp ved å skyve ringen opp på skjermen.
Har du fått meldinger inn på telefonen, kan du også gå direkte til meldingene ved å trekke meldingsvarselet inn i låsesirkelen.
Tilpasningsdyktig
Klokken med værvarsel er som før plassert øverst på startskjermen. Den tar fremdeles mye plass, men fremstår i det minste som mer moderne enn før. Du kan selvsagt velge bort dette skjermelementet. Med Sense 4.0 har du også mulighet til å endre rekkefølgen på sorteringsfeltene nederst i startmenyen, eller du kan ta dem bort helt om du vil.
Skjermtastaturet fra HTC er ikke endret, men så fungerer det også godt som det er. Den største forskjellen fra et rent Android-tastatur, er at du har pil-taster på en linje nederst i skjermbildet. Liker du ikke måte HTC gjør det på, kan du enkelt laste ned et alternativt tastatur fra Google Play (tidligere Android Marked).
Ripe i lakken
Den sorte utgaven har fått en spesiell lysbuebehandling som kalles Micro Arc Oxydation (MAO). Teknologien er utviklet for bruk på satellitter, og går i korte trekk ut på at metallet dyppes i et plasmabad, der det dekkes med noe HTC kaller et dekke av mikroskopiske blitslamper, og når disse fyres av ved hjelp av en lysbue på 10 000 volt, får de en temperatur som er høyere enn overflaten på sola.
Prosessen skal ikke skape et belegg utenpå metallet. I stedet omdannes strukturen i selve metallet så det får en superhard keramisk overflate. MAO-behandlingen skal gi en overflate som er fire ganger hardere enn anodisert aluminium, som er det som brukes på den grå modellen. MAO skal sørge for at telefonen holder seg pen i lang tid.
Men grillingen fungerer nok ikke riktig så superdupert som HTC hevdet under presentasjonen av One S. Flere melder om at små biter av overflaten flasser av allerede etter et par dagers bruk, slik at telefonen får små grå merker langs kanten. HTC har bekreftet problemet, og lover å bytte din One S om du opplever slik avflassing.
Vi får legge til at vi ikke har hatt noen problemer med den keramiske overflaten på vår testeksemplar. Det er mulig vi har vært heldige. Spesielt forsiktige har vi i alle fall ikke vært. For HTC er dette likevel en ripe i lakken – bokstavelig talt.
Du kan unngå hele problemet ved å velge den grå modellen, som ikke er MAO-behandlet.
Teknologi og funksjoner
Teknologi og funksjoner:
Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 850/900/1900/2100 MHz
Internetthastighet: UMTS (3G), HSDPA 21 Mbit, HSUPA 5,76 Mbps, GPRS / EDGE
Trådløs overføring: Bluetooth 4.0 + A2DP + EDR
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail
Maskinvare: Krait, 2 kjerner @ 1,5 GHz,Qualcomm MSM8260A Snapdragon, Adreno 225, 1 GB RAM
Lagringsplass: 16 GB
Minnekort: Nei
Nettleser: WebKit
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange
Nyttefunksjoner: Stoppeklokke, Verdensur, Energisparing, Office-støtte, nettleser, Talenotater, Google Maps, bilpanel, lykt, PDF-visning, Locations, offline-navigasjon.
Synkronisering: Exchange Activesync, Google, Facebook, Aksjer, Dropbox, Evernote, Flickr, HTC-konto, Skydrive og værvarsel
Kort sagt:
– God på e-post og kontorapplikasjoner
– Offline-navigasjon
– Støtter ikke minnekort
– Ingen NFC-støtte
Vi vil tro mange velger å kjøpe HTC One S på grunn av de heftige spesifikasjonene. HTC har gitt tidligere modeller pompøse navn som Magic, Legend, Desire og Sensation. Men det er i HTC One S vi finner mest av HTCs trolldom.
Bedre batteritid
HTC har valgt en ny tokjernmeprosessor som scorer høyt i våre ytelsestester. Telefonen er også snillere med batteriet enn HTC One X er. En av grunnene til det er skjermteknologien, men også arkitekturen i minnebrikken spilleren rolle.
I prosessoren som sitter i HTC One S er komponentene krympet, så de skal utveksle data raskere og med mindre behov for strøm. Her er det brukt 28nm-teknologi, mot 42nm i Tegra 3. Det medfører også mindre varmeutvikling i telefonen.
Oppleves som rask
I praksis betyr det at telefonens skjermbilde oppdaterer seg svært raskt, slik at du kan zoome i bilder, spille spill eller panorere nettsider uten sjenerende hakking i animasjoner eller treg fliselegging på nettsidene. HTC One S kjører nettsider med tunge Flash-animasjoner på en utsøkt måte, selv om det fremdeles er en tålmodighetstest å zoome på sider med denne typen innhold. Støtten for flash er ikke aktivert som standard, men du kan enkelt skru den av eller på i innstillingene.
Det er også mulig å aktivere en nettlesergrensesnitt HTC kaller "prøvefunksjoner". Dette åpner for enhurtigkontroll du styrer med tommelen. Vi må medgi at vi liker den originale måten å navigere på bedre, men så har vi heller ikke brukt tommelmenyen såmye at vi er blitt fortrolig med den.
Selv om HTC One S «bare» har tokjerneprosessor, så vet den å sparke unna. I de fleste testene vi har gjort viser HTC One S seg raskere enn noen annen mobiltelefon, inkludert muskelmobilen One X. Nå er det ikke alltid slik at ytelsestester og praktisk opplevelse henger sammen, og enkelte av testene er mest av akademisk interesse. HTC One S oppleves som rask og smidig på alle områder.
Den mangler NFC-brikke for utveksling av data og identifisering over korte avstander, og er derfor ikke aktuell som elektronisk lommebok basert på denne teknologien. Foreløpig er NFC-tjenestene på prøvestadiet i Norge, og savnet av NFC-brikke i One S er på ingen måte påtrengende.
Et område hvor vi faktisk kunne tenkt oss en litt raskere overføringshastighet, er når vi skal flytte større datamengder fra PC til mobil over USB. HTC One S har USB 2.0.
Media Link
HTC One S har også en overføringsteknologi som kalles Media Link. Med denne kan du ta et skjermbilde og overføre det til en TV via en liten mottaker (Media Link HD) som er festet til TV-ens HDMI-port. Et eksempel er om du ser et videoklipp på mobilen. Stryk tre fingre oppover på skjermen, og filmen flyttes fra mobilskjermen til TV-skjermen. For at dette skal virke må mobilen og mottakeren være i samme nettverk.
Dette minner om DLNA, men er en litt annen teknologi som også lar deg speile telefonens skjerm på TV-en. I praksis kan det kalles en trådløs HDMI-kobling.
HTC One S har for øvrig også DLNA-støtte.
HTC One S har støtte for Bluetooth 4.0, som gjør at du kan bruke den sammen med tilbehør som bruker lite strøm.
Navigasjon uten mobildata
HTC One S er en smartmobil med Android, og følgelig er den også utstyrt med alle Googles tjenester. En av disse er navigasjon. Her har HTC lagt til sin egen teknologi som gjør det mulig å lagre kartene på telefonen, slik at de kan brukes også når du ikke har tilgang til mobildata.
Det kan være mye å spare på å skru av mobildata når du er på reise, særlig om du reiser utenfor Norges grenser. Men du mister samtidig sanntidsinformasjon, som varsel om køer.
Fungerer som nettbrett
HTC One S kan brukes som erstatning for et lite nettbrett, og i nøden kan du bruke den som en mini-PC for å få unna kontorarbeidet. Her er de tjenestene du finner på et nettbrett, som en god e-postleser, Polaris Office med kontorapplikasjoner, og mulighet for å lese inn talenotater.
Det du ikke får kan du i de fleste tilfeller laste ned i form av applikasjoner fra Google Play.
Fokuspå sikkerhet
HTC har lagt mye vekt på sikkerhet, og det er godt mulig å kryptere innholdet på telefonen. Tjenesten Sense.com, som lot deg ta backup og fjernadministrere telefonen, er lagt ned.
HTC lover at nye tjenester skal overta, og det finnes også flere tredjepartsløsninger som gir økt sikkerhet.
Lydkvalitet
Kvaliteten på samtalelyden er bra, men ikke suveren.
Multimedia
Multimedia:
Mediefunksjoner:Tilfeldig avspilling, gjentagelse, equalizer, lydeffekter, spillelister, Beats lydforbedring.
Medieformater:MP3, eAAC+, WAV, MP4, H.264, H.263, Divx, Xvid, Mpeg4
FM-Radio: Ja, RDS
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: Micro-USB med MHL A/V, 3,5 mm minijack
Spill og underholdning: YouTube, Internettradio, film- og TV-tjenesten Watch.
Kameraoppløsning: 8 megapiksler, bakbelyst brikke
Autofokus:Ja
Zoom:Ja, digital
Blits eller fotolys:Ja, LED-lampe
Videopptak: HD (1080p)
Annet: Ansiktsgjenkjenning,selvutløser, bevegelsestabilisator, autofokus, bilde under filming
Kort sagt:
– Svært god formatstøtte
– Super lyd
– Nyttige funksjoner i musikkspilleren
– God på spill
– Tar gode stillbilder, også i svakt lys
– Lynrask på foto
– Seriefotofunksjon
– Ørepluggene som følger med er dårlige
One-serien til HTC skal være særlig langt fremme på to områder – lyd og bilde.
En delig musikkspiller
God lyd skal være sikret ved hjelp av ingeniører fra Beats, som i tillegg til en ny lydalgoritme også har utviklet en ny lydbrikke. Denne brikken konverterer digitalsignalene til analoge signaler (DAC) som igjen blir til musikk når de når elementene i ørepluggene dine.
Algoritmen er en programvare som pynter på lyden for å få den til å høres fyldigere ut. I praksis fungerer denne Beats-funksjonen omtrent som Dolby-funksjonen du kanskje kjenner fra før.
Ellers er musikkspilleren på HTH One S både lekker å se på og funksjonell i bruk. Her kan du enkelt veksle mellom ulike måter å vise musikkbiblioteket på, lage spillelister og se albumbilder i en pen layout.
Møkkaplugger
Musikken vi spiller fra HTC One S er god. Det samme kan vi ikke si om ørepluggene som følger med. Dette er de samme ørepluggene som leveres med One X. Å høre musikk på One S med disse øreproppene, er som å se HD-filmer på en gammel sort/hvitt-TV – potensialet blir uforløst.
Musikkspilleren har høyere utgangsspenning over kontakten enn det som er vanlig på mobiltelefoner, noe som skal gi redusert støy. Musikken blir uansett ikke bedre enn kvaliteten på filen du spiller av, selv om Beats-funksjonen kan kamuflere enkelte svakheter ved mp3-komprimeringen. Vi la inn ukomprimert klassisk musikk i Wav-format, og lyttet til musikken med Sennheiser i80-plugger med formstøpte ørepropper fra Hantek. Da begynte det å likne på noe.
Meget bra mobilkamera
Kameraet på HTC One S tar bilder med 8 megapiksler oppløsning. En ny egenutviklet bildebrikke behandler bildet i RAW-format, før det komprimeres til JPEG. Optikken har en stor lysåpning til mobiltelefon å være (f2,0), og bildebrikken er såkalt baklyst. Det skal gi høyere lysfølsomhet enn på standard bildebrikker til mobil.
Vi synes kameraet tar meget gode bilder, selv om dynamikkområdet her som på andre mobiltelefoner er noe begrenset. Det betyr at detaljene i de lyseste delene av bildet har en tendens til å brenne ut. Du kan se det på hestehoven i bildeserien under. Bildet er skarpt og klart, med uskarp bakgrunn. De lyseste delene av de gule bladene er blitt helt hvite og uten detaljer.
På blåveisbildet er det enkelte av støvbærerne som er blitt helt hvite. Sammenliknet med andre mobilkameraer er HTC One S helt i front.
Kameraet er klart til bruk på ca ett sekund. Det er utstyrt med en LED-lampe som gir brukbart lys på korte avstander. Det har en HDR-funksjon som gjør at bilder tatt i ujevnt lys kan få større detaljrikdom. Det har også burst-funksjon, der du holder utløseren inne mens kameraet knipser en serie på opp til 99 bilder. Siden kan du velge om du vil beholde det beste bildet, eller om du vil slette bare noen av bildene.
Svak på video
Videokameraet er ikke likeimponerende, og igjen er det hakkingen ved panorering som trekker ned. Mens telefonen på mange områder kan erstatte et kompakt kamera, er HTC One S atskillig lenger unna å kunne erstatte et videokamera.
HTC One S har 16 GB minne som du kan fylle med bilder, musikk, video og andre filer. Skal du lagre film på telefonen er 16 GB ikke så mye. Dropper du video får du plass til mye musikk og mangebilder. Du kan også lagre filer på Drop Box. Her fårdu 25 GB ekstra minneplass til filene dine. Plassen kan du blant annet bruke til automatisk lagring av bildene du tar med mobilen.
Filmleie fra mobilen
Filminteresserte kan glede seg over at HTCnå har åpnet tjenesten Watch også for norske kunder. Du kan leie eller kjøpe filmer til en pris som er konkurransedyktig i forhold til for eksempel iTunes. Men utvalget av filmer og TV-serier i Watch er enn så lenge sørgelig begrenset. Leier du filmen kan du se den så mye du vil i 48 timer fra du første gang begynner å se på den. Du har en måned på deg til å komme i gang med å se filmen.
Du kan selvsagt også se filmer du har lagret på minnekortet, eller filmer du har tatt opp selv. HTC One støtter de aller fleste filformat, også DivX/XviD.
Spillkonsoll
Er du hektet på mobilspill er dette en mobiltelefon som kan passe bra. Det eneste spillet som finnes på telefonen når du kjøper den er Teeter, labyrintspillet der du skal balansere en kule gjennom en labyrint med huller. Spillet er enkelt laget, og utfordrer ikke telefonen på ytelse. Vil du se hva One S er god for, så last ned et tyngre spill fra Google Market.
Konklusjon
Konklusjon
+ Super skjerm
+ Rask
+ Brukervennlig
+ Mye teknologi
+ Svært god lyd
+ Bra på spill og video
+ Meget bra kamera
- Støtter ikke minnekort
- Ingen kameratast
- Det sorte utgaven har en designsvakhet som kan gi skjemmende merker
HTC One S er mobiltelefonen for deg som elsker teknologi, og som liker å utnytte alle mulighetene du får med en avansert smartmobil. HTC One S har en skjerm på 4,3 tommer, og er med det litt mindre enn storebror HTC S, som har en 4,7 tommer stor skjerm.
Ulikhetermellom One-modellene
Selv om begge disse modellene er i den nye One-serien til HTC, så er det noen betydelige forskjeller på dem. HTC One S har en ny tokjerneprosessor, mens HTC One X har en firekjerneprosessor. HTC One S er likevel like rask, eller raskere, enn HTC One X på de aller fleste områder.
En annen vesentlig forskjell er karosseriet. HTC One S er ikke i plast, men har et såkalt unibody-karosseri i metall. Mens One X ikke har noen deksler, har One S et deksel over øvre del av baksiden. Det kan se ut som et batterilokk, men batteriet lar seg ikke skifte. Under lokket finnes en plass for Micro-SIM. Det er ikke plass til løse minnekort noe sted.
Flass
Byggekvaliteten på HTC One S virker god, men det er rapportert om problemer med at det sorte dekselet kan flasse litt i kantene, slik at telefonen raskt ser nokså slitt ut.
Vi merket ikke dette problemet på vårt testeksemplar.
Super skjerm
Selv om One S har mindre skjerm enn One S, så er skjermen bedre på en del områder. Blant annet er den lettere å lese i skarpt sollys. AMOLED-skjermen gir også mettere farger, og det er lettere å se detaljer i de mørke partiene i en film. Oppløsningen er så høy at du ikke vil legge merke til pikslene med mindre du gransker telefonen svært nøye.
Brukergrensesnittet Sense 4.0 har fått en del forbedringer både i forhold til tidligere versjoner av Sense, og i forhold til det originale grensesnittet på operativsystemet Android ICS.
Et sværtbra kamera
HTC One S har et meget bra mobilkamera. Funksjonen som lar deg ta opp til 99 bilder med 0,2 sekunder mellomrom, gjør at du ikke behøver å gå glipp av det rette øyeblikket når du skal knipse en hendelse.
Alternativene
HTC One S mangler fint lite når det kommer til tjenester. Den har riktig nok ikke 4G eller NFC, men det er foreløpig heller ikke noe savn. Kjøper du en mobiltelefon for å ha den i flere år, så kan det likevel være verdt å se etter alternativer som har dette.
Det finner du i for eksempel Nokia Lumia 800, som er en mobiltelefon med Windows Phone 7.5. Denne har mindre skjerm enn One S, men er også billigere.
Et annet alternativ er Sony Xperia S, som har like stor skjerm, og som ellers kan måle seg med HTC One X på de fleste områder. Den har imidlertid ikke like rask prosessor som One S, og i vår teste var vi også skeptiske til at bakdekselet på Sony-modellen lot til å sitte dårlig.
Det heftigste alternativet er HTC One X, som er en mobil med NFC, firekjerneprosessor og en 720 x 1280-skjerm på 4,7 tommer. Dette alternativet er imidlertid en del dyrere enn One S.