TestHTC One S

Kjapp som lynet og tøff i trynet

HTC One S er vidunderlig, men ikke helt uten riper i lakken.

Skjerm, design og menyer

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm og fulltastatur
Størrelse: 13,1 x 6,5 x 0,78 cm
Vekt: 119,5 gram
Skjerm: Super AMOLED, 4,3 tommer, 540 x 960 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, applikasjonsveksler, av/på/skjermlås.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack, TV-ut (MHL A/V)
Minnekortplass: Nei
Menysystem: Android OS 4.0 med Sense 4.0
Pris: Fra ca 4500 kroner

Kort sagt:

– Knallgod skjerm
– God byggekvalitet
– Slank og elegant
– Rask
- Gode menyer

– Den sortbrente overflaten kan skalle av

"Batterilokket" gir ikke tilgang til batteret.
Telefonen har 16 GB minne ombord, og 25 GB ekstra på skytjenesten Dropbox.
Den nye launcheren lar deg bla gjennom åpne applikasjoner på en elegant måte. Avslutt en app ved å trekke den opp og ut av skjermbildet.

HTC var i sin tid kongen av Android-mobiler, med modellen HTC Desire som et høydepunkt. Siden har Samsung nesten parkert sine konkurrenter med Galaxy S II. Med One-serien tar HTC tronen tilbake.

Lillebror som ypper seg

Den første modellen i One-serien heter One X, og er en Android-mobil med 4,7 tommer stor skjerm, NFC-brikke og 4-kjerneprosessor.HTC One S har en skjerm på 4,3 tommer. Den har verken NFC eller firekjerneprosessor, men en ny Krait-prosessor med to kjerner som begge er klokket tikl 1,5 GHz. Med brikkesettet Qualcomm Snapdragon MSM8260 A og Adreno 225 grafikkprosessor, er HTC One S lynrask.

I praksis betyr det at HTC nå har to flaggskipmodeller på markedet; HTC One X, for deg som har fått tommesyken, og HTC S, for deg som synes 4,7 tommer er over smertegrensen.

HTC One S kan nok kalles lillebroren til One X, men telefonene er likevel ganske forskjellige. Mens One X er støpt i ett stykke plast (polykarbonat), er HTC One atskillig tøffere i trynet. HTC har valgt å bruke metall i chassiset på One S. Telefonen kommer også i to varianter – aluminiumsgrått og sort.

Designperle

HTC One S er en syltynn mobiltelefon. Med en tykkelse på bare 7,8 millimeter er den tynnere enn en gjennomsnittlig skihopper. Her er ingen humper eller pukler som ødelegger inntrykket. One S er tynn hele veien, riktig nok med en metallring som stikker en halv millimeter frem rundt kameraet.

Selv om dette ikke er den største mobilskjermen på markedet, er One S på ingen måte en puslete skapning. En lyssterk Super AMOLED-skjerm på 4,3 tommer sender One S ganske høyt opp på lista over skjermtroll vi gjerne ser en film eller surfer Internett på. 540 x 960 bildepunkter gir et bilde som er så skarpt at det er vanskelig å se pikslene med det blotte øye.

Sense 4.0

Brukergrensesnitet er enkelt å tilpasse. Mulighetene er flere enn noen gang.

Grensesnittet på One S er en videreutvikling av HTC Sense, som nå er kommet til versjon 4. Sense 4.0 finnes også på One X, men vil ikke komme på eldre modeller som oppdateres til Android 4.0 (Ice Cream sandwich).

Vi liker grensesnittet, som er enkelt å bruke, lett å tilpasse, og har en fargepalett som får den til å fremstå som litt mindre glorete enn enkelte av forgjengerne. Fra låseskjermen kan du gå direkte til en av fire applikasjoner. Det gjør du ved å trekke ikonet for applikasjonen ned på låseringen. Ønsker du bare å fortsette der du slapp, låser du opp ved å skyve ringen opp på skjermen.

Har du fått meldinger inn på telefonen, kan du også gå direkte til meldingene ved å trekke meldingsvarselet inn i låsesirkelen.

Tilpasningsdyktig

Klokken med værvarsel er som før plassert øverst på startskjermen. Den tar fremdeles mye plass, men fremstår i det minste som mer moderne enn før. Du kan selvsagt velge bort dette skjermelementet. Med Sense 4.0 har du også mulighet til å endre rekkefølgen på sorteringsfeltene nederst i startmenyen, eller du kan ta dem bort helt om du vil.

Skjermtastaturet fra HTC er ikke endret, men så fungerer det også godt som det er. Den største forskjellen fra et rent Android-tastatur, er at du har pil-taster på en linje nederst i skjermbildet. Liker du ikke måte HTC gjør det på, kan du enkelt laste ned et alternativt tastatur fra Google Play (tidligere Android Marked).

Ripe i lakken

Den sorte utgaven har fått en spesiell lysbuebehandling som kalles Micro Arc Oxydation (MAO). Teknologien er utviklet for bruk på satellitter, og går i korte trekk ut på at metallet dyppes i et plasmabad, der det dekkes med noe HTC kaller et dekke av mikroskopiske blitslamper, og når disse fyres av ved hjelp av en lysbue på 10 000 volt, får de en temperatur som er høyere enn overflaten på sola.

Prosessen skal ikke skape et belegg utenpå metallet. I stedet omdannes strukturen i selve metallet så det får en superhard keramisk overflate. MAO-behandlingen skal gi en overflate som er fire ganger hardere enn anodisert aluminium, som er det som brukes på den grå modellen. MAO skal sørge for at telefonen holder seg pen i lang tid.

One S er HTCs tynneste smartmobil noen sinne.
Skjermen er godt leselig selv i direktesollys.

Men grillingen fungerer nok ikke riktig så superdupert som HTC hevdet under presentasjonen av One S. Flere melder om at små biter av overflaten flasser av allerede etter et par dagers bruk, slik at telefonen får små grå merker langs kanten. HTC har bekreftet problemet, og lover å bytte din One S om du opplever slik avflassing.

Vi får legge til at vi ikke har hatt noen problemer med den keramiske overflaten på vår testeksemplar. Det er mulig vi har vært heldige. Spesielt forsiktige har vi i alle fall ikke vært. For HTC er dette likevel en ripe i lakken – bokstavelig talt.

Du kan unngå hele problemet ved å velge den grå modellen, som ikke er MAO-behandlet.