Tek.no

Samletest 4K-TV-er

En av disse seks 4K-TV-ene er best

Vi har samletestet alle – vinneren koster halvparten av den dyreste.

Ole Henrik Johansen
17 Jan 2014 16:30

Introduksjon

Din TV-fremtid vil etterhvert preges av høyere oppløsning enn det du har i dag. Allerede i høst begynte de første TV-ene å dukke opp i norske butikkhyller med den nye 4K-oppløsningen. Disse skjermene gir deg hele fire ganger så høy oppløsning, og har imponert oss stort i testlabben.

Vi har hatt seks av de nyeste 4K-modellene innom vår testbenk for en nærmere gjennomgang, og nå begynner det å bli på tide å kåre en vinner blant disse. Modellene er de respektive toppmodellene til de ulike produsentene, og generelt er dette veldig gode TV-er. Men det er allikevel elementer du skal være klar over.

Litt for prematur teknologi

Felles for de seks modellene vi har sett nærmere på, har vi merket oss én ting; de har ikke vært helt ferdige. Det er ikke slik at du kjøper et totalt ubrukelig produkt om du legger pengene i noen av disse skjermene, men du skal være klar over at du kan støte på problemer i fremtiden – slik man ofte gjør med teknologi som er i en tidlig barndom.

4K-teknologien har flere steg igjen å gå før alt rundt den nye standarden er helt komplett, blant annet må den nye H.265-kodeken bli helt ferdig, og tas i bruk på tvers av plattformer og produksjonsledd. Slik det er i dag vil 4K-innhold kreve for mye båndbredde. Samtidig må den nye HDMI-versjonen komme for fullt. Uten denne vil det være umulig å koble til eksterne avspillere som gir deg 4K med en frekvens på 60 bilder i sekundet.

Disse bitene er ikke på plass hos alle modellene vi hittil har testet. Det betyr som sagt ikke at produktene er ubrukelige – langt i fra – men det betyr at du i fremtiden kan oppleve at skjermen ikke støtter det nye TV-formatet fullt ut. For eksempel vil du kun få en frekvens på 30 bilder i sekundet, og en fargedybde som er begrenset i forhold til hva den fullstendige standarden vil ha.

Dette er et punkt vi har vektet høyt når vi har testet de seks skjermene, og som du kanskje har fått med deg har ingen av TV-ene fått et Anbefalt-stempel av oss hittil. Allikevel er det viktig å poengtere at disse skjermene fortsatt er de beste TV-ene du har å velge i akkurat nå, så de har også mye å fare med selv om 4K-delen ikke er helt vanntett med tanke på hva fremtiden kan bringe.

Vi har snakket med en av landets fremste eksperter på TV-sendinger:
Les hva mener mangler på dagens 4K-TV-er (Ekstra) »

Vanvittig gode til dagens sendinger

Ser vi bort fra spørsmålstegnene rundt støtten for 4K i fremtiden, skal det sies at de nye toppmodellene vi har testet gjør underverker med dagens HD-signaler. Felles for alle modellene vi har testet er at de alle kan vise en høyere oppløsning enn det som sendes i dag. Det betyr også at de kan oppskalere til et skarpere resultat enn hva vanlige HD-TV-er kan.

I praksis betyr det at du kjøper deg en TV som gir nytt liv til dagens TV-innhold, for de oppskalerer HD-signalene slik at du får et resultat som kvalitetsmessig ligger midt i mellom HD og 4K. Resultatet blir spesielt slående mye bedre enn utgangspunktet om du har en Blu-ray-film av god kvalitet. Også innhold som strømmes fra for eksempel Netflix blir bedre på en 4K-TV.

Hva gjør at vinneren vinner?

I denne stortesten er det en rekke punkter som utgjør et totalinntrykk for kåringen av den beste TV-en. Det viktigste for en TV er bildekvaliteten, og her ser vi på alt fra hvor godt bildet er kalibrert fra fabrikk, til hvor godt det kan bli når det er riktig justert. Samtidig bedømmes denne kvaliteten ut i fra hvor godt TV-en håndterer alt fra standardsendinger til 4K-oppløsningen. Vi tar for oss alt fra sortnivået, kontrasten, fargene, bevegelsene og dynamikken i bildet. Vi penser også raskt innom 3D, men denne funksjonen blir ikke lengre viet noe tyngde når det kommer til totalkarakteren. Det samme gjelder lyden. Vi tar det med som en del vurderingen, men lydkvaliteten har ingen stor innflytelse på totalkarakteren. De fleste som ønsker seg en skikkelig filmopplevelse vil koble TV-en sammen med et eksternt anlegg for at filmkvelden skal bli på topp.

Videre er pris en avgjørende faktor. I denne testen skiller det over 45 000 kroner mellom den billigste og den dyreste modellen, men vær oppmerksom på at noe av denne forskjellen er fordi et par av modellene er mindre i størrelse enn andre – noe vi tar høyde for.

Også utseende og brukeropplevelsen av TV-en spiller inn på totalinntrykket. Selv om det ikke vektes like tungt som bildekvaliteten og prisen, er det fortsatt viktig at bruken av skjermen skal være enkel med forståelige menyer og en god fjernkontroll. En TV som stadig sender deg inn i bruksanvisningen når du skal bruke den er ingen god TV.

Les også