Tek.no

Test Toshiba 55L7463

Den beste spill-TV-en vi har testet hittil

Toshibas nye modell overrasker fra testbenken.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen
1 Okt 2014 20:00

Toshiba 55L7463DN

Hvor stor TV vi kjøper har vokst sakte, men sikkert siden de første flatskjermene kom på markedet. Vi trenger ikke spole tiden tilbake så mange år før 32-tommers TV-er var størrelsen vi var mest interessert i.

I dag har snittet vokst og 55 tommer er den nye folkestørrelsen. Din aldrende 32 tommer har for lengst blitt for hytte-TV å regne. Tar du deg en tur i butikken vil du fort finne et hav av modeller å velge mellom, og forsvinnende mange er over 50 tommer store.

Nå har vi fått inn en 55 tommer stor TV fra Toshiba i form av 55L7463DN. Dette er en flatskjerm som koster deg under 10 000 kroner i skrivende stund, og den skal vise seg å ha et par positive opplevelser på lur.

Har et smekkert ytre

Foten er minimalistisk, i tråd med hva som er trendy om dagen.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

De siste årene har flatskjermenes rammer krympet kraftig, og Toshibas nye modell følger i så måte trenden til punkt og prikke. 55L7563DN er en slank og smekker modell etter vår mening, som sniker seg inn i stuen din uten å skrike etter oppmerksomhet.

Selve TV-en har rammer som er i sort plast, men likevel utstråler de en grei kvalitet, og materialvalget slår oss ikke som noe spesielt negativt. Rammene måler rundt én centimeter i tykkelse, og er forholdsvis flate med en nøktern avrunding ut mot kanten av skjermen.

Knappen er en liten, men fin detalj i designen.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Vårt fokus trekkes mot foten, som følger trenden vi har sett den siste tiden, ved å være en slank stålskinne som er formet som et rektangel. Dermed gjør den svært lite ut av seg, og du får en slags følelse av at TV-en «henger i løse luften».

En annen liten detalj vi liker er at av- og på-knappen skifter farge fra rød til grønn når du slår den på. Dette er ikke noe uvanlig, men Toshiba har utformet denne knappen slik at den gir designen en liten piff etter vår mening.

Blir litt vel treg å bruke

Toshiba har gjort en del forandringer på brukergrensesnittet sitt, og med denne modellen får du et moderne utseende på menyen når du trykker på hjem-knappen. Menyen blir delt opp i ulike kategorier, hvor hver enkelt har sitt eget skrivebord som er fylt med snarveier til ulike funksjoner og apper.

Denne måten å bygge opp menyene på har vi sett på flere av TV-ene vi har testet hittil i år. Dette er etter vår mening en ryddig måte å løse det på, en måte som vi allerede kjenner igjen fra mobiltelefonenes verden.

Menyene er oppdatert, men blir litt for trege i bruk etter vår mening.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Fjernkontrollen er nokså anonym, men gjør jobben skikkelig. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Likevel synes vi Toshibas grafiske grensesnitt kunne hatt litt bedre flyt. Når vi starter applikasjoner er den svært rask til å laste inn og starte opp appen, mens i selve menyen går ting litt tregere. Samtidig er ikke nettleseren spesielt smidig i bevegelsene heller. Flyten er ikke det aller verste vi har sett, men likevel har 55L7463DN en del å gå på.

Fjernkontrollen på sin side er av den klassiske generasjonen, altså en nokså stor, avlang kontroll med alle de knappene du måtte trenge. Her følger det altså ikke med en egen pekekontroll, men til gjengjeld er standardkontrollen behagelig å bruke, og gir fra seg bestemte knepp når du trykker på knappene. Litt den samme følelsen som når vi bruker kontrollen som følger med Apple TV.

Savner ingen spesielle tilkoblinger

TV-en har i dag ofte flere oppgaver enn å vise deg TV-programmer i sanntid. Dermed er det greit å ha rikelig med tilkoblinger, slik at flere enheter kan snakke med TV-en uten at du trenger å bytte om på kablene.

Toshiba 55L7463DN har de fleste tilkoblingene du trenger, alt fra fire HDMI til to USB-porter og optisk lydutgang.

55L7463DN har det meste av tilkoblinger. Dog hindrer en del at du får hengt den tett på veggen. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Foruten det har TV-en mulighet til å kobles mot nettet både med kabel eller via en trådløs løsning. Utover det kan du koble til en ekstern harddisk til skjermen for å bruke den som en opptaksdekoder. Naturlig nok har den også plass til en kortleser, slik at du kan ha programkortet ditt rett i TV-en.

Skulle du ha behov for å koble til eldre analogt utstyr, har skjermen også en Scart-inngang, analog lyd ut og kompositutgang.

En ting du imidlertid skal være klar over er at en del av tilkoblingene, som for eksempel de analoge tilkoblingene, LAN-porten og den optiske lydutgangen, sitter plassert slik at de stikker ut fra baksiden av skjermen. Dermed kan det by på problemer om du skal henge skjermen på veggen, spesielt om du ønsker at den skal bygge minst mulig ut fra veggen.

Fargene på «Standard» er ikke spesielt imponerende. Desto nærmere senter av de firkantede boksene prikkene treffer, desto bedre.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Byr på god bildekvalitet til prisen du betaler

Tar vi bildekvaliteten nærmere i skue kan Toshiba hamle opp med mange andre modeller på markedet. Dog må du gjøre en egeninnsats før TV-en yter på sitt beste aller beste.

Bildemodiene som kommer fra fabrikken varierer en del i kvalitet, og spesielt «Dynamisk» og «Standard» er preget av et blåstikk i fargene. Det samme gjelder til en viss grad om du velger en av «Hollywood»-modiene også, dog er disse langt bedre enn de første vi nevnte.

Likevel burde du ta deg bryet med å gjør den siste finpussen i menyen. Da får du det aller beste resultatet.

Fargene ble langt bedre når vi var ferdig å kalibrere dem.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ferdig kalibrert gir denne modellen oss en overraskelse. Riktignok har den ikke et så rått sortnivå som flere av de andre, dyrere modellene vi har testet i år. Likevel er det et godt bilde som blir levert, der spesielt fargene er presise og rikelig mettet. Det eneste vi ikke klarte å justere helt riktig var gamma-nivået, så bildet er litt mørkere enn det burde, men er likevel ikke så langt unna at det er helt krise.

Et punkt som kan være verdt å nevne er gjenskinn. Skjermen har et blankt panel, og speiler derfor en del av lyset fra rommet du befinner deg i.

TV-en jobber også godt med bevegelser, og flatskjermen henger godt med selv når vi kjører på med scener der hele bildet panoreres raskt sideveis. Skarpheten er det heller ikke så mye å utsette på, annet enn at TV-en til tider lager litt digital støy rundt spesielt personer om oppløsningen på materialet er lav. Ellers oppskalerer modellen relativt godt, og resultatet av å bruke for eksempel Netflix-appen blir noe bedre enn utgangspunktet.

Kan bli din neste spill-TV

Flatskjermer er hyppig brukt som arena for spill, enten det er via konsoll eller PC. Dog er det stor forskjell på hvor egnet de er til å spille på.

Vi har nå fått inn utstyr for å måle signalforsinkelse på TV-ene. Tallene som oppgis nedenfor er tiden det tar fra signalet sendes til TV-en, til selve panelet har reagert. Med andre ord er det et kombinert tall av både signal- og responstid.

Toshiba oppgir at 55L7463DN har en responstid på 5 millisekunder når det kommer til å reagere fra grått til grått. Det er et tall som isolert sett er imponerende for en flatskjerm, men ofte går det mer tid før signalet har blitt ferdig tolket og TV-en kan reagere på informasjonen den har fått.

Vi tester først ut responstiden når TV-en står i «Standard»-modus, og her får vi et lite imponerende resultat. Skjermen ligger nemlig over 170 ms fra signalet forlater målerenheten vår til pikslene på skjermen har reagert. Det er ingen overraskelse at enkelte modier er mindre egnet til å spille, men likevel er 170 ms meget høyt.

Setter vi dog TV-en i modusen «Spill» forandres alt totalt. Da kutter TV-en ut alle unødvendige funksjoner som påvirker responstiden, og resultatet er at 55L7463DN senker reaksjonstiden til et snitt på 18,3 ms – det beste vi har testet på en TV hittil. Med andre ord er Toshibas nye modell noe for deg som tilbringer mye tid ved konsollen.

Konklusjonen

Toshiba gjør mye riktig med sin nye 55L7463DN.

Denne modellen passer fint for deg som ikke vil ha en flatskjerm som krever mye oppmerksomhet i stuen din. Den er enkel av utseende, men langt i fra kjedelig av den grunn. Rammene er riktignok laget av plast, men likevel utstråler TV-en en god kvalitet. Samtidig er foten snerten og tidsriktig, og sammen med en fiffen av- og på-knapp blir totalinntrykket mer enn godkjent.

Menyene henger også med i tiden, og er delt opp kategorier i form av egne skrivebord når du trykker deg inn via hjem-knappen på fjernkontrollen. Grafikken er det lite å utsette på, men flatskjermen har ikke nok krefter når du bruker den aktivt. Menyene er ofte litt for trege å navigere seg rundt i, og er med å trekke ned brukeropplevelsen etter vår mening.

Toshiba 55L7463DN gjør en god innsats, men rekker ikke helt opp til en anbefalt fra oss.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Likevel har den nye flatskjermen til Toshiba et ess i ermet. Bildekvaliteten er nemlig god til prisen. Du vil få bedre sortnivå om du kjøper en dyrere modell, men til prisen må vi si at det er godkjent. Ut av esken må du dog belage deg på en del justering av bildet før det er på sitt beste, og fortsatt er ikke gamma-nivået helt på topp. Fargene er en av flatskjermens store styrker, og sammen med gode og jevne bevegelser får du totalsett en god bildekvalitet for pengene.

En av styrkene til 55L7463DN er at den er godt egnet for deg som skal bruke TV-en til å spille på. Våre målinger viser at den er hårreisende dårlig på bildemoduser som «Standard», men bruker du den tilpassede «Spill»-modusen tar det 18,3 millisekunder fra signalet sendes til skjermen har reagert. Det er det laveste vi har sett av de TV-ene vi hittil har testet.

Alt i alt er Toshiba 55L7463DN en god allround TV for mannen i gata, og har en prislapp som er levelig for de fleste. Modellen har god bildekvalitet til prislappen du må betale, og er samtidig godt egnet til å spille på.

Det finnes flere alternativer

Det finnes mange modeller å velge mellom når du beveger deg opp mot 10 000 kroner. En av de modellene vi kan anbefale deg rundt i denne prisklassen er Sony KDL-50W805. Dette er også en meget habil allrounder som i tillegg har et flott utseende og god bildekvalitet.

Er du villig til å strekke strikken litt lenger kan vi anbefale deg å ta en nærmere kikk på LG 55LB870V. Dette er også en 55 tommer som er meget behagelig å bruke. LG har tatt i bruk WebOS, et grensesnitt som er blant de aller beste på markedet når det kommer til brukervennlighet. Samtidig er bildekvaliteten god også her.

Les også