TestPanasonic TX-L65WT600

Sortnivåets nye fyrste

Dette er den beste LCD-TV-en på markedet.

Design og meny

Panasonic forbinder vi først og fremst med gode plasmaskjermer, og selskapet har de siste årene tatt over tronen som den ledende plasmaprodusenten, etter at Pioneer la sin Kuro-satsning på hylla tilbake i 2009. Nå har imidlertid selskapet bestemt seg for at de også skal slutte å produsere teknologien.

Dermed mister vi den gode bildekvaliteten Panasonics plasmaskjermer har gitt oss de siste årene, men tro ikke at selskapet ligger på latsiden av den grunn. Vi har nå fått inn det nye LCD-flaggskipet fra produsenten, TX-L65WT600E til test. Spørsmålet er om den klarer å leve opp til sin veiledende prislapp på heidundrende 70 000 kroner.

Lekker design

Før vi tar en nærmere kikk på den nye modellen, må den først ut av den enorm eske. Her er det et tips å sikre deg hjelp fra et par stykker nå du skal montere TV-en på foten. Det er nemlig ingen enkel oppgave å utføre alene, der du må tre TV-ens bakside ned på tre små punkter på foten. Tatt i betraktning at TV-en er over halvannen meter bred, er det lurt å være flere i alle tilfeller.

Panasonics nye 4K-TV er rett og slett en praktfull TV når det kommer til design. Selskapets foregående modeller har ikke alltid vært like spennende når det kommer til utseende, men her treffer de blink etter vår mening.

Rammene på TV-en er tynne og avrundet, der siden som vises mot deg er i blankpolert aluminium. Denne blanke overflaten omsluttes av en ytterkant som er i samme metallfarge, men her er overflaten gått over til å være børstet. I underkant av TV-en finner vi en tynn gjennomsiktig list i pleksi, som sprer et lekkert LED-lys når skjermen er slått på. Skulle ikke dette lyset falle i smak, kan det slås av inne i menyen på TV-en.

Årets trend blant toppmodellene vi har testet, er at foten er en tynn ramme. Dette gjelder også for Panasonics nye modell, og denne oser kvalitet lang vei. Her er det ingen spor etter plast, der foten er i massivt stål med en krommet overflate. Denne foten er barsk i seg selv, og komplimenterer TV-ens design meget godt. Eneste vi har å utsette på denne er at det ikke er noe mulighet til å dreie TV-en.

Kraftig oppfriskede menyer

Panasonic har også tatt skikkelig tak i menyene på sin nye 4K-TV. Trykker du på hjemknappen på fjernkontrollen får du opp en skjerm fylt med en rekke funksjoner. I alt kan du velge i mellom fire ulike startsider fra fabrikken, med en sideindikasjon nederst på skjermen, som ikke er helt ulik den du har på Android-telefoner.

Skulle ikke noen av standardsidene falle i smak, har du mulighet til å lage din egen. Da kan du blant annet laste ned forskjellige bakgrunner, samt at du kan legge inn de appene du ønsker å ha. Sammen med diverse apper kan du også legge til blant annet klokke og kalender, samt en egen rute som viser hvilket signal som sendes på den inngangen TV-en står på.

Når det kommer til applikasjoner har du et knippe å velge i mellom, deriblant Netflix. Kjører du i gang denne appen, tar det under ti sekunder fra du setter i gang appen til den er ferdig lastet inn og er klar til å spille av en film. Dette er med god margin det raskeste vi har sett på en TV hittil.

Men toppmodellen er ikke like rask på alle områder. Når du navigerer deg rundt om i menyene, hender det at den stopper opp i korte øyeblikk for å ta en tenkepause, samt at den er nokså treg til å lese nettsider med.

Tar vi en kikk på innstillingsmenyene er de ganske like som før. Det er meget oversiktlig, der du starter med en hovedmeny på venstre side, og blar deg innover på siden etterhvert som du velger i undermenyene. Alt er logisk lagt opp, slik at du enkelt finner frem til de valgene du er på utkikk etter.

Hendig ny fjernkontroll

Når du kjøper TX-L65WT600E får du med to fjernkontroller. Den ene er en tradisjonell fjernkontroll med alle tallknappene på, og den har en funksjon som det kan være greit å merke seg. Den har nemlig en egen knapp for å lyse opp tastene på kontrollen, noe som er hendig når du ser på film i mørket. Ellers er den tung og solid, og knappene responderer raskt og nøyaktig.

Den andre fjernkontrollen er dog mer interessant. Det er nemlig en meget kompakt kontroll som ligger godt i hånden takket være et spor på undersiden som du kan legge fingeren din i. I det samme sporet har du også en OK-knapp, for å bekrefte valgene du gjør i menyene.

Denne kontrollen er laget for å gjøre bruken av de interaktive tjenestene mer sømløse, og det klarer den også. Det tar riktignok litt tid før vi blir helt fortrolig med sensitiviteten og hvordan den fungerer, men etter litt trening sitter navigeringen som et skudd. På oversiden er det minimalt med taster, kun nødvendige funksjoner som volum, kanalskift og hjemknappen. I tillegg er det en egen pekeplate, som du bruker for å peke deg rundt i menyene.

Har DisplayPort

Et av problemene med dagens 4K-skjermer er at de ikke har en fullverdig utgave av HDMI 2.0, så du er i utgangspunktet begrenset til en frekvens på 30 bilder i sekundet. Men du kan få høyere frekvens på denne TV-en. Panasonic har nemlig lagt til en DisplayPort, hvilket betyr at du har mulighet til å koble til en PC, og kjøre 3840 x 2160 oppløsning med 60 bilder per sekund. Det vil gi en enda mer sømløs bevegelse i bildet.

TX-L65WT600 har i alt fire HDMI-innganger, samtidig som du har en rekke andre tilkoblingsmuligheter. Blant annet har du tre USB-porter, optisk lydutgang og en SD-kortleser. For å koble TV-en mot hjemmenettverket ditt kan du velge i mellom enten kabel eller trådløst tilkobling.

Bli med til neste side der vi ser på bildekvaliteten »