Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung UE65F9005STXXE

4K-oppløsningen gjør TV helt magisk

Men Samsung skyter blink uten å ha krutt å lade med.

Design, menyer og One Connect

Utover høsten vil det komme flere TV-modeller på markedet med vesentlig bedre oppløsning enn dagens flatskjermer. Med hele fire ganger så mange piksler i bildet er det duket for en helt ny opplevelse med den nye oppløsningen 4K.

Vi har testet Samsungs nyeste 4K-modell – UE65F9005STXXE – en flatskjerm som måler hele 65 tommer og kan vise deg et bilde med hele 3840 x 2160 punkter. Samtidig har den det aller nyeste brukergrensesnittet Samsung har å tilby,

Stråler byggekvalitet

Foten er med å løfte utseende til F9005.

Den nye 4K-modellen fra Samsung koster deg en real slump penger, faktisk hele 50 000 kroner. Når du først punger ut så mye penger ønsker mange en flatskjerm med et utseende som står til prisen – og det får du med F9005.

Ut av esken er TV-en fra Samsung en skikkelig tungvekter med sine 35,8 kilo, og virker solid sammenskrudd. Mesteparten av skjermen er kledd i børstet mørkebrun aluminium, og har gjennomgående rene skarpe linjer når du ser den forfra.

Rammene er ikke blant de aller tynneste vi hhar sett, men måler fortsatt kun drøye centimeteren i bredden. Samtidig er den omsluttet av en svakt buet kromlist, som vi synes bidrar godt til å bryte med resten av den børstede utførelsen, selv om den godt kunne vært litt mattet ned.

Selve TV-en har som sagt rette skarpe linjer, og det gjelder også for foten som følger med. Den er riktignok noen nyanser lysere enn selve rammen rundt skjermen, men er fortsatt laget i børstet aluminium. Dette er en av de tynneste føttene vi har sett til en så stor flatskjerm, og det eneste vi har å utsette på den er at det ikke finnes mulighet for å dreie TV-en.

Samtidig er overflaten på skjermen er meget blank, noe som gjør den utsatt for fingermerker. Det er ikke noe stort problem når TV-en er påskrudd, men blir desto mer tydelig når skjermen er slått av.

Hendig fjernkontroll

Samsungs nye 4K-TV har alle smart-TV-funksjoner du måtte trenge, og for å kunne navigere deg rundt i menyene på en smidig måte har de kommet opp med en ny fjernkontroll.

De har nemlig plassert en pekeplate i midten av kontrollen slik at du kan navigere deg rundt i menyene, samtidig som du kan trykke platen ned for å klikke deg videre. Denne kontrollen har vi fått meget sansen for, men det ble en del bomturer rundt om i menyene i starten, før vi blir vant til bruksmåte og følsomhet. Kontrollen er akkurat passe stor slik at du når alle knappene uten å måtte skifte grep.

Kommer du til å bruke TV-en aktivt med apper og ikke minst nettleseren, vil vi råde deg til å investere i mus og tastatur med støtte for blåtann. Disse komponentene parer du enkelt opp via TV-ens menyer, og gjør det betydelig enklere å blant annet skrive inn brukernavn eller nettadresser. For dette er fortsatt en en meget trå prosess å gjøre med kun fjernkontrollen.

Gode interaktive menyer

Vi har testet mange TV-er fra Samsung opp i gjennom årene, og en av selskapets store styrker har alltid vært en meget brukervennlig meny. Med nye UE65F9005STXXE viderefører de denne tradisjonen og løfter brukeropplevelsen enda et hakk videre.

Blant annet har systemet blitt mye mer oversiktlig og enkelt i bruk når du er inne i Smart Hub. Du har fire hovedkategorier øverst i bildet og hele skjermbildet skiftes ut dersom du blar mellom disse – og funksjonene for de ulike kategoriene vises i midten av bildet. Løsningen kan på mange måter minne litt om systemet fra en Android-telefon, og vi syns absolutt dette fungerer godt. I tillegg har du en meget hendig funksjon der du klikker på «More» på fjernkontrollen for å få opp en hurtigmeny. I denne menyen finner du stort sett de valgene du er på jakt etter uten å måtte klikke deg inn i hovedmenyen.

Det er først og fremst hvor sømløst det er å bla deg igjennom innhold, starte apper og surfe på nettsider som gjør opplevelsen bedre. For grafikken er både skarp og innbydende, samtidig som den flyter godt når du bruker den, noe som etter vår mening er helt avgjørende. For det hjelper lite å ha en god grafisk løsning dersom TV-en er treg i bruk.

Ekstern tilkoblingsboks

For å holde baksiden av TV-en ren og fri for en massiv kabelsalat, har Samsung kommet opp med løsningen One Connect. Dette er en ekstern tilkoblingssentral der du kobler til alle kabler som ellers ville gått rett i TV-en.

Av tilkoblinger har du alt du trenger, i form av fire HDMI-kontakter, én nettverkskontakt, analoge utganger som Scart og komponent samt to USB-porter og optisk lyd ut.

For å videreføre signalet fra boksen til TV-en følger det med en egen kabel. Denne kan minne litt om en DisplayPort-kontakt, men er langt større.

Under vår test ble denne nye enheten ganske varm, vi målte ved en anledning 45 grader på overflaten, så det er nok en god idé å ikke la denne stå inneklemt mellom andre ting.

Bli med til neste side der vi tar for oss bildekvaliteten på F9005 »

Bildekvalitet

Godt kalibrert fra fabrikk

Ofte er flatskjermer kalibrert fra fabrikk for å kunne stikke seg ut i butikkhyllene, spesielt ved at blåfargen er langt mer dominerende enn hva den burde. Dette gjelder også for Samsungs nye flatskjerm, spesielt når du velger dynamisk bildemodus. Men ikke alle de fire forhåndsvalgene er like ille, for slår du over til modusen «Film» ser vi raskt at bildet blir langt mer korrekt – som også våre målinger tydelig viser.

«Film» er dog ikke helt perfekt, for våre målinger viser at magenta er for kald, samtidig som gulfargen heller for mye mot grønn. Men bortsett fra det er dette noe av det bedre vi har sett fra en forhåndsinnstilt modus.

Heller ikke gråskalaen treffer langt unna blink, der gråtonene generelt inneholder noe for mye blått, og det mangler en del rødt. Samtidig er gamma-nivået tett oppunder der den bør ligge, så generelt sett kan du trygt velge «Film» dersom du ikke vil begi deg inn i menyene for å gjøre den siste finpussen.

Våre idealinnstillinger.

Nærmer seg perfekt

Er du på jakt etter best mulig bilde, er det fortsatt litt justering som skal til. I tabellen under til høyre ser du hvilke innstillinger vi landet på etter å ha finjustert gråtone, farger, kontrast og lysstyrke.

Også gråskalaen er meget god, selv om vår graf viser at den er litt på ville veier med et avvik fra rundt 10 til 30 prosent. Dette skylles i all hovedsak at vi har justert bildet mens rombelysningen stod på, noe som lurer vår ømfintlige føler når vi måler de mørkeste delene av gråtonen. Som du kan se av fargene, er disse meget presise etter kalibrering, der det kun er noe å utsette på blåfargen som er litt for varm. Ellers er fargene imponerende presise.

Sist men ikke mins treffer også gammaverdien på UE65F9005STXXE blinken ved å legge seg eksakt på 2,22, som er akkurat den verdien vi er på jakt etter.

Meget god bildekvalitet

Generelt får du meget god bildekvalitet med Samungs nye F9005-modell. For sortnivået er meget habilt, og kniver med de aller beste TV-ene vi har testet.

Det samme gjelder også fargene, som etter kalibrering presterer solid med både god metning og naturtro gjengivelse, samtidig som lysstyrken i panelet er upåklagelig. Her kan du nemlig uten problemer se TV med mye lys i rommet. Dessuten er det en meget god innsynsvinkel på skjermen, slik at bildet ikke blir blassere dersom du ser den fra siden.

Vi fikk erfare en del uheldige situasjoner når TV-en prøver å oppskalere HD-materiale samtidig som bevegelseskompensasjonen står på maksimal ytelse. Da blir det innimellom en slags aura rundt personene når de beveger seg raskt i forhold til bakgrunnen. Men ellers gjør TV-en en knakende god jobb med å gjøre gamle signaler bedre.

For selv om TV-en klarer langt høyere oppløsning enn dagens TV-sendinger, er det fortsatt denne kvaliteten du for det meste vil se på – innhold i 4K er enn så lenge en sjelden vare.

Derfor er det viktig at vanlige sendinger blir gode, og her skuffer ikke F9005 på noen måte. Den bearbeider innholdet på suverent vis og gir oss en bildekvalitet som er på høyde med de aller beste TV-ene vi har sett, være seg om det er gamle SD-sendinger eller nyere innhold fra en Blu-ray. TV-en skalerer lavere oppløsninger på en imponerende måte, og selv om innhold i Full HD ikke kommer i nærheten av ekte 4K, blir resultatet absolutt bedre.

Mer enn nok krefter til 3D

Det er først og fremst 4K som er den store nyheten på årets modell fra Samsung, men du kan også se 3D på den. Det medfølger to 3D-briller når du kjøper skjermen, og disse er de samme nette brillene som Samsung lanserte i fjor.

Skal du se 3D bør du ha det nokså mørkt i rommet, for de aktive 3D-brillene flimrer en god del dersom du har på lyset i rommet og i tillegg har lyse vegger.

Vi merker raskt at F9005 har kraftig maskinvare under panseret, for den takler 3D uten problemer. Skarpheten i bildet blir beholdt selv om bevegelsene i bildet er raske, og skjermen er fri for crosstalk, fenomenet som gjør at bildet oppleves som dobbelt. Vi blir ikke slitne av å se 3D over tid, og brillene er såpass lette at de heller ikke byr på noe irritasjon.

4K er helt magisk

Så er det duket for det som skal vise seg å bli testens desiderte høydepunkt. Det er nesten så vi ikke tror våre egne øyne i det vi sveiver i gang første 4K-snutten. Det kan best sammenlignes med første gang vi så en flatskjerm som viste film i Blu-ray-kvalitet, bortsett fra dette er enda mer imponerende.

Du må nesten se en slik TV i levende live for å skjønne for skarpt bildet blir, der detaljene er så bra at du fint kan sitte på en halv meters avstand fra en 65 tommer uten å kunne se antydning til piksler. Flere personer fra vår redaksjon tok turen innom testlabben for å ta en kikk, og reaksjon var ikke til å ta feil av; 4K er helt magisk.

Med så høy detaljskarphet i bildet er det nesten så du føler at bildet er tredimensjonalt, og vi stiller oss spørsmål om 3D i det hele tatt er nødvendig så lenge du har mulighet til å se filmen i 4K.

Samtidig som skarpheten er helt upåklagelig, klarer F9005 fint å henge med i svingene når bildet panoreres raskt sideveis. Fargene blir om mulig enda mer fremtredende og sortnivået er også helt på topp.

Grei lydkvalitet

Den gode bildekvaliteten blir også hjulpet av lydkvaliteten i F9005. Lyden i Samsungs nye 4K-TV er nemlig slettes ikke så ille som fryktet. For selv om flatskjermen er tynn har de klart å få ut en anstendig mengde bass og mellomtone allikevel. Lyden er ikke på langt nær kraftig nok til å gi deg bakoversveis, men grei nok til å se nyhetene.

Til film vil vi som vanlig oppfordre deg til å kjøpe en ekstern lydkilde, slik at du får den trøkken som skal til for å gjøre filmopplevelsen komplett.

Bli med til siste side der vi gir en konklusjon på vår test »

Konklusjon

Vi lar oss imponere av Samsungs nyeste 4K-modell, UE65F9005STXXE, som fengsler oss med en oppløsning som gir uttrykket knivskarpt en ny mening – 4K er utvilsomt fremtiden.

For de omlag 50 000 kronene du betaler får du en flatskjerm som oser av god byggekvalitet. Samsung bruker forskjellige metaller, blant annet børstet aluminium i både foten og forsiden av rammen, mens det i ytterkant er tatt i bruk en svakt buet kromlist. Rammen er preget av skarpe linjer, og sammen med en slank fot blir resultatet en flatskjerm som setter et positivt preg på stuen din.

Selskapet har pusset videre på menyene i sine nyeste modell, der grafikken har blitt bedre samtidig som den er mer lettfattelig og oversiktlig. Til å navigere deg rundt om i menyene har selskapet laget en ny fjernkontroll med en berøringsplate, som falt i smak hos oss. De aller mest aktive brukerne kan dessuten enkelt pare opp både tastatur og mus med blåtannstøtte.

Ut av esken har faktisk Samsung lagt seg i selen for å gi deg gode forhåndsinnstillinger av bildet. Spesielt valget «Film» treffer bra på både justering av gråtone, kontrast, lysstyrke og farger, slik at du fint kan bruke dette valget dersom du ikke ønsker å gjøre den siste finpussen. Men tar du deg jobben med å gjøre de siste finjusteringene, ender du opp med en TV som gir deg noe av de mest presise fargene og gråtonene vi har sett i vår testlabb.

Samtidig har F9005 jevnt over god bildekvalitet på alle felt, der den blant annet oppskalerer vanlige TV-sendinger og HD-materiell på en mesterlig måte. Riktignok blir ikke resultatet i nærheten av 4K, men langt på vei bedre enn hva innholdet var originalt.

Den virkelig store aha-opplevelsen får vi i det 4K-innhold settes på. Da viser F9005 hvorfor 4K er det nye store, med en skarphet som virkelig er til å ta og føle på, der du uten problemer kan sitte 50 centimeter unna en 65 tommer stor TV uten å kunne se piksler.

Men det er også denne funksjonen som gjør at vi ikke kan gi denne TV-en et anbefalt-stempel. Det finnes nemlig særs lite 4K-materiale, noe du må ha for å virkelig kunne utnytte den. Selv om dette ikke er TV-ens skyld, blir det fortsatt TV-ens problem. Når du betaler hele 50 000 kroner for en flatskjerm er det uten tvil en stor nedtur å ikke få utnyttet TV-en fullt ut. Samtidig er prislappen for høy når andre merker kommer med tilsvarende størrelse til en langt rimeligere pris.

sitat"Selv om dette ikke er TV-ens skyld, blir det fortsatt TV-ens problem."

+ 4K-kvaliteten er helt magisk
+ Oppskalerer godt
+ Hendig ny fjernkontroll
+ Gode interaktive menyer
+ Bra design
+ Bra kalibrert fra fabrikk


- Alt for lite 4K-innhold å ta av
- Dyr
- Plages av gjenskinn
- Fingermerker på skjermen

Alternativer

I skrivende stund er det ikke mange modeller du har å velge i som måler 65 tommer og har 4K-støtte, men det er noen. Philips har nettopp kommet med sitt flaggskip, 65PFL9708S, som også kan vise deg den nye oppløsningen. Vi har ikke fått testet denne modellen ennå, men den er like rundt hjørnet. Fordelen med denne modellen kontra Samsungs alternativ er prisen. Du sparer rundt 10 000 kroner ved å gå for Philips sin nye toppserie, men om det er en bedre TV eller ei gjenstår å se.

Et annet alternativ vil etterhvert bli Sonys X9-serie, som er forventet å dukke opp for salg innen kort tid. Det har vært spekulert i hvor mye denne 65-tommeren kommer til å koste, men frem til prisen er endelig kan du enkelt sette opp et prisvarsel i vår søketjeneste Prisguide.

Les også
4K-TV-er: En av disse seks 4K-TV-ene er best
Les også
Samsungs TV-er får ekstra følsom fingerstyring
Les også
Samsung viser fram skjerm med ekstra slanke rammer
Les også
Facebook skal gjøre grafsøket kraftigere
Les også
Vi pakker opp Samsungs nye, digre 4K-TV
Les også
Nå løsner det: Den siste 4K-kjempen kutter prisene
Les også
– Dette er årets beste TV
Les også
Her er årets TV-er fra Sony
annonse