Tek.no

Test Sony KD-65S9005B

Det beste vi har sett fra Sony

Denne modellen er blant markedets beste TV-er på nesten alle områder.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen
20 Okt 2014 17:00

Hovedside

En av årets store TV-trender ble vist frem på CES-messen i starten av januar, da flere produsenter trakk kurvede flatskjermer opp av hatten fra messegulvene i Las Vegas. Samsung var en av pådriverne, og selskapets toppmodell var blant de aller første kurvede TV-ene som fant veien inn til vår testbenk.

Denne formen på flatskjermene har også Sony fattet interesse for, som for noen uker siden viste frem sin kommende, buede toppmodell under IFA-messen i Berlin. Nå har Sony KD-65S9005B funnet veien til vår testlabb, hvor vi skal se nærmere på hva du får for de omlag 35 000 kronene den koster.

Et smykke for stuen din

Kjøper du deg denne 65-tommers flatskjermen fra Sony kan det være greit å få en hjelpende hånd når den skal pakkes opp. KD-65S9005B er nemlig ingen lettvekter, der vektnålen stopper på rett over 50 kilogram – inkludert esken. Riktignok slankes vekten ned til 41,8 kilogram når TV-en er ute av esken og foten er montert, likevel er det ingen lettvekter vi har med å gjøre.

Vi liker godt utseendet på S9005B.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Grunnen til at TV-en havner i «tungvektsklassen» er materialvalgene Sony har tatt, og vi liker godt det vi ser når vi omsider får løftet flatskjermen på plass. En av de første tingene som fanger vår oppmerksomhet er at modellen tilsynelatende er langt mindre kurvet enn hva konkurrentene til LG og Samsung er. Likevel er det ingen tvil om at det er en kurvet flatskjerm vi har med å gjøre.

Rammen består av brorparten metall. Vi liker godt den tykke, lyse aluminiumsplaten som markerer topp og bunn på TV-en.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Et av punktene vi ikke likte med den forrige toppmodellen til Sony, KD-65X9005, var at høyttalerne stakk ut på hver sin side av TV-en. Resultatet ble at modellen var unødvendig plasskrevende, selv om lyden var markedets beste. Elementene til høyttalerne var synbare, noe som heller ikke falt helt i smak hos oss, samtidig som det var en utsatt løsning for personer med små barn i huset.

Sony beholder det samme grunnprinsippet på sin nye S9005, ved at den fortsatt har høyttalerne plassert på begge sidene av skjermen. Forskjellen er at de ikke på langt nær bygger like mye som hos sin forgjenger, og er langt mer tiltrekkende å se på. Høyttalerne er nå pakket inn bak et perforert mønster, og hjørnene er lekkert buet mot baksiden av skjermen. Sidene hvor høyttalerne sitter har dessuten hver sitt beskjedne lys, som sammen med et lite lys over logoen gjør at TV-en skiller seg litt ut fra mengden.

Foten på S9005 består av to skinner. En til hvert hjørne. Dette kan virke puslete, men skjermen står overraskende stabilt.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Forøvrig er det lekkert produkt Sony byr på. TV-en har stilige rammer i børstet, mørk aluminium, som sammen med de perforerte sidene er samlet mellom lyse aluminiumsplater i toppen og bunnen av skjermen. Sammen med to buede føtter, som enkelt festes på hver side av TV-en, er dette et utseende som blander seg inn blant de bedre vi har sett.

Skal vi sette fingeren på noe så må det være at TV-en ikke er ekstremt slank, naturlig nok i og med at modellen ikke har et kantbelyst panel, men snarere en direktebelyst løsning. Samtidig har Sony lagt ved et webkamera på toppen av skjermen som skiller seg veldig fra resten av designen. Den er kledd i en slags blank krommet tape, og henger bare over TV-en fra ledningen på baksiden. Her kunne det vært brukt litt mer tid for å lage en løsning som ligner mer på resten av designen.

Dette webkameraet kunne med hell vært viet mer tid når det kommer til utseende. Heldigvis kan det kobles fra om du ikke skal bruke det. (Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Hadde vært hendig med en pekekontroll

For en stund tilbake testet vi Sony KDL-50W805, en rimelig 50-tommer fra samme selskap. Menyene fra denne modellen har Sony tatt med seg videre til sin nye toppmodell, og det er et grensesnitt som etter vår mening er ryddig og oversiktlig i bruk.

Brukergrensesnittet er det samme på denne modellen som W805 .Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Skal du bevege deg inn i innstillingsmenyen legger denne seg over det du ser på til venstre på skjermen, og består av en sort bakgrunn med hvit skrift. Med andre ord en nokså klassisk måte å bygge opp innstillingsmenyer på.

Tykker du på «Home»-knappen får du opp en rekke interaktive muligheter. Det er en del ulike grunnvalg, hvor skrivebordet endres avhengig av hvilken kategorier du velger. Her kan du velge mellom blant annet Apper, Filmer, Album og Musikk, hvor du kan personifisere innholdet på de ulike skrivebordene. Applikasjonsmarkedet til Sony er ikke fullt så overøst med muligheter når det kommer til antall apper som hos for eksempel Samsung, men du har likevel de vanligste appene å velge mellom.

Det følger med to fjernkontroller. Modellen til venstre er smartkontrollen til Sony .Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

TV-en har rikelig med trøkk under panseret, i den forstand at den byr på maskinvare som ikke har noen problemer med å gi deg en sømløs og positiv opplevelse når du bruker TV-en interaktivt. Like fullt er det ikke like smidig å navigere på denne TV-en som med enkelte andre modeller. Både LG og Samsung bruker en slags pekekontroll som gjør at du kan peke mot skjermen for å navigere deg rundt.

Med denne Sony-TV-en får du også med en slags smartkontroll i tillegg til en vanlig fjernkontroll, men den har ingen pekefunksjon. Den har i stedet en slags pekeplate på øvre halvdel av kontrollen, som du bruker til å stryke markøren på TV-en rundt med. Selv om det er et bedre alternativ enn å bruke den vanlige kontrollen, er det ikke like elegant å bevege seg rundt på for eksempel en nettside med pekeplaten. Her ville en pekekontroll kommet mer til sin rett etter vår mening.

Solid bildekvalitet – dog ikke helt fri for problemer

Sony KD-65S9005B er som sagt selskapets nye flaggskip når det kommer til 4K-TV-er, og alt i alt får du meget god bildekvalitet for pengene du betaler. Dog er det ikke alt som henger like godt på greip.

Denne TV-en er kurvet, og denne formen gjør at vi opplever noen merkelige fenomener. Setter vi TV-en til å vise et helt sort bilde kan det se ut som belysningen av panelet er skikkelig på bærtur. Fenomenet skjer om vi ser på den stående og litt ut på en av sidene, hvor det kan se ut til at det er en rekke lyslekkasjer på panelet. Trekker vi imidlertid oss inn mot «sweet spot» igjen endres opplevelsen helt. Da er belysningen meget presis, uten at det er tegn til lekkasjer.

Samtidig er det en nokså blank overflate over panelet på Sonys S9005B. Det medfører at den blir litt sjenert av gjenskinn fra andre lyskilder i rommet. Det at panelet er kurvet betyr også at gjenskinnet blir strekt mer utover skjermen enn normalt. Dog er lysstyrken såpass hvass på modellen at den får bukt med en del av problemet, men i de mørkeste scenene foretrekker TV-en et mørkt rom for være best mulig.

Selv Clarkson blir hakket skarpere etter litt oppskalering .Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Likevel er det et rent fyrverkeri av farger og sortnivå som venter deg med S9005. Riktignok må du regne med litt justeringer i menyene før bildekvaliteten er helt topp, for både «Dynamisk»- og «Standard»-modiene er langt fra riktige. Begge er preget av et distinkt blåstikk i fargene, samtidig som lysstyrken er unaturlig høy. Har du overhodet ikke lyst til å bevege deg inn i innstillingsmenyene kan du gå for «Egendefinert»-modusen, som gir deg det beste bildet ut av esken.

Ferdig justert er det meget god bildekvalitet som møter oss. Spesielt må vi si at sortnivået på TV-en er langt på vei det beste vi har sett av en LCD. Samtidig er fargene meget presise, livlige og rikelig mettet. I tillegg er belysningen av panelet noe av det mest nøyaktige vi har sett, gitt at du sitter rett foran TV-en.

Videre er skarpheten upåklagelig, og skjermen gjør en suveren jobb med å oppskalere bildet fra et lavere HD-signal til 4K. En funksjon som gjør at det blåses mer liv i traust innhold som fra før har lav oppløsning. Samtidig har vi lite å utsette på bevegelse. Her er det fin flyt selv under våre mest anstrengende klipp, og opplevelsen er helt på høyde med det beste vi har testet.

S9005 er ingen spillerfavoritt

Vi har nå fått inn utstyr for å måle signalforsinkelse på TV-ene. Tallene som oppgis nedenfor er tiden det tar fra signalet sendes fra verktøyet til TV-en, altså tiden det tar fra signalet sendes til selve panelet har reagert. Med andre ord er det et kombinert tall av både signal- og responstid.

Vi starter med å teste hvordan signalforsinkelsen er når TV-en står i standardmodus, og resultatet vi får er langt fra noe vi kan anbefale til aktiv spilling. Skjermen ligger nemlig på rundt 156 millisekunder, noe som gjør at spill som krever god reaksjonstid, som for eksempel skytespill, ikke vil være optimalt å spille på denne modellen.

Dog hjelper det betraktelig når vi stiller om TV-en til å ta i bruk egne innstillinger for spill. Da raser responstiden ned til 41,4 millisekunder, som fortsatt er for høyt til å hevde seg i det øverste sjiktet. Den beste TV-en vi har testet til spill enn så lenge er Toshibas 55L7463DN, som ligger rundt 18 millisekunder totalt.

Den nye løsningen til Sony ser bra ut, samtidig som lydkvaliteten er helt topp. .Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

En fyrverkeri av lydkvalitet

Under våre tester pleier gjennomgangen av lydkvaliteten på en flatskjerm å bli en nokså kortfattet affære. Kort oppsummert pleier sjelden lydkvaliteten på flate TV-er være spesielt god, og en av de få modellene vi har testet som ga oss en aha-opplevelse var Sonys forrige toppmodell.

Sony viderefører denne trenden, og løfter den til og med ytterligere ett knepp opp. Nytt av året er nemlig at selskapet har prøvd seg frem med å plassere de ulike høyttalerelementene i litt ulike retninger, noe som blant annet skal gi deg et bredere lydbilde.

I praksis fungerer dette ganske så bra, og det gir en lydkvalitet som vi ikke har hørt fra noen andre flatskjermer. Bassen er stedvis tilstedeværende, med en mellomtone og diskant som slår godt fra seg. Her kan du eventuelt supplere med en trådløs bass om du ønsker mer trøkk med selve TV-en som lydkilde.

Så er det sikkert noen som stiller spørsmål ved hvorfor man må betale for noe som de fleste entusiaster ikke vil ta i bruk uansett. Mest sannsynlig står et kompetent hjemmekinoanlegg for å ta seg av denne jobben når man kjøper TV i denne prisklassen. Likevel er det etter vår mening greit å ha god lydkvalitet på selve TV-en så lenge den likevel er en del av prisen du betaler.

Konklusjon

Sony gjør veldig mye riktig med sin nye toppmodell. KD-65S9005B er en gjennomført allrounder som gir blant annet Samsungs UE65HU8505 kamp om beinet på en rekke punkter. Prismessig legger den seg litt over alternativet fra Samsung.

For prisen får du en flatskjerm som har utseende på sin side. TV-en legger seg i tungvektsklassen hva gjelder vekt, og mye av grunnen er at Sony har valgt å bruke mye metall i designen av skjermen. Vi liker meget godt hvordan de har utformet denne modellen, og er etter vår mening er dette en av de mest vellykkede TV-ene Sony har laget når det kommer til utseende.

Som en interaktiv plattform gjør også TV-en en god figur, med et brukergrensesnitt som er oversiktlig og raskt i bruk. Riktignok savner vi en form for pekekontroll når vi skal bruke nettlesere og andre apper, selv om smartkontrollen som følger med er et bedre alternativ enn standardkontrollen.

Sony KD-65S9005B får et klart Anbefalt-stempel av oss.

Når det kommer til bildekvalitet tilbyr Sony deg et bilde som plasserer seg blant de beste på markedet. Her får du blant annet et meget habilt sortnivå, og farger som er både presise og rikelig mettet. Samtidig har panelet en meget presis belysning av skjermen, hvor den skiller meget godt mellom lyse og mørke deler av bildet. Dog gjør denne teknologien at TV-en blir noe tykkere.

KD-65S9005 er ikke noe førstevalg for deg som ønsker deg en TV du kan spille på. Riktignok blir den en del raskere av å bruke «Spill»-modusen, men likevel viser målingene en signalforsinkelse på 41,4 millisekunder fra signalet forlater måleren vår til pikslene på skjermen har reagert.

Alt i alt er dette et bunnsolid produkt fra Sony, selv om vi kan sette fingeren på enkelte ting som at den kurvede utformingen gir noen uønskede fenomener når du ikke sitter rett foran skjermen. Totalt er KD-65S9005B en knallgod TV som presterer slik et flaggskip skal, og som gjør seg fortjent til et Anbefalt-stempel.

Alternativer

Er du på jakt etter en TV du skal bruke som en interaktiv plattform, både som knutepunkt mot andre enheter, men også til å kjøre apper på, er Samsungs UE65HU8505 hakket hvassere enn modellen fra Sony. Prismessig må du også her belage deg på å betale en god slump penger, selv om den likevel er noen tusenlapper billigere enn Sonyen.

Er du på jakt etter en TV som egner seg bedre til å spille på, kan vi anbefale deg å ta en nærmere kikk på Toshiba 55L7463DN. Dette er den raskeste TV-en vi har tastet siden vi tok i bruk målinger av signalforsinkelse, hvor du totalt må vente 18 millisekunder fra signalet sendes til pikslene har reagert.

Les også