Til hovedinnhold

I år kommer 4K til å få sitt store gjennombrudd

Men det er to teknologier til som vil forvandle TV-ene i 2014.

2014 har så vidt begynt, men allerede nå har vi fått en del pekepinner på hvordan TV-året kommer til å utarte seg. Eksisterende teknologier vil komme med langt større slagkraft enn tidligere, der mange nye TV-modeller gjør 4K-oppløsningen mer tilgjengelig for den vanlige mannen i gata.

TV-en slik vi kjenner den vil faktisk bli forandret rent fysisk. Går vi tyve år tilbake i tid var skjermene buet utover fordi det var slik bilderørene var formet, før LCD- og plasmateknologi tok over og skjermene ble helt rette og flate. Men disse skjermene er ikke lenger moderne. Nå skal de på nytt være buet, men denne gangen stikk motsatt av hva de gamle bilderørene var.

Det hele starter i USA

Et av årets største høydepunkter for teknologiinteresserte finner sted i Las Vegas i begynnelsen av januar hvert år. Da ruller messen Consumer Electronics Show (CES) i gang, som er verdens største messe for forbrukerelektronikk.

Her samles alle store produsenter av elektronikk fra alle verdens hjørner for å vise hva vi har i vente av teknologi. Messen brukes både til å promotere årets nye modeller, som noen måneder senere finner veien til butikkhyllene her på berget, men også til å vise nye prototyper. Disse prototypene ender enten opp som en døgnflue, eller i handelen innen noen år – om de faktisk viste seg å være svømmedyktige. Uansett skjebne gir de oss en forsmak på hvordan fremtiden kan se ut.

Årets messe har ikke vært intet unntak, og vi har etter noen intense døgn på messegulvene i Las Vegas, klart å samle tankene og inntrykkene.

4K kommer til mannen i gata

Helt siden forrige CES-messe i 2013 har 4K-oppløsningen (UHD) vært en het potet, og i året som gikk har flere produsenter kommet med TV-er som har støtte for denne oppløsningen. Dessverre var det kun toppmodellene som fikk denne støtten, noe som resulterte i at skjermene hadde en prislapp som var utenfor rekkevidde for den vanlige mannen i gata.

Årets CES-messe var igjen preget av 4K, men denne gangen med en drøss av modeller. Det betyr at vi i tiden fremover vil få flere alternativer å velge i, blant annet «folkemodeller» til hyggelige priser. Samtidig er de nye skjermene som kommer langt bedre rustet for 4K enn de modellene vi har sett hittil.

Grunnen til det er at de kommende skjermene vil ha støtte for den nye H.265-kodeken, en ny standard som innholdsleverandørene har ventet på. Den gamle standarden var ikke laget med 4K i tankene, og gjorde at det ble svært krevende å strømme den nye oppløsningen. Den nye kodeken halverer behovet for båndbredde. I tillegg har også den nye HDMI 2.0-porten blir implementert skikkelig, hvilket betyr at du nå også kan koble til eksternt utstyr som kan spille av 4K med en frekvens på 60 bilder i sekundet.
Vil du vite mer om hva den nye kodeken betyr for deg?
Les vår guide om den nye H.265-standarden »

Netflix baner vei for 4K-sendinger

Med nye TV-er og standarder på plass, begynner innholdsleverandørene å øyne håp for et nytt marked. Til nå har det knapt nok vært noen få demosnutter tilgjengelig å se på i 4K, men 2014 ser ut til å bli året hvor innholdet kommer på plass.

Netflix gir jernet når det kommer til 4K.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Netflix er en av aktørene som er ivrige på å komme i gang med den nye oppløsningen. De har blant annet vist frem hva de har på tapetet i 2014, og du trenger ikke vente lenge før du kan strømme UHD-innhold fra selskapet. Allerede i februar vil de sparke det hele i gang, når de slipper den nyeste sesongen av sin prisvinnende serie House of Cards i 4K. Dessuten har de sagt under årets messe at de fremover vil lage alle nye serier og annet innhold i 4K-oppløsning.

YouTube har allerede noen få 4K-snutter tilgjengelig, og har tenkt å satse helhjertet på 4K-innhold i 2014. De har nemlig slått seg sammen med en rekke elektronikkgiganter som skal ta i bruk en ny app med støtte for Googles egne VP9-kodek, for å kunne strømme video med en oppløsning på 3840 x 2160 punkter. Samtidig vil de etter alt å dømme også implementere støtte for H.265 i tiden som kommer.

Også den amerikanske giganten Amazon vil starte opp sin satsing på 4K, der de har en rekke innhold å ta av fra både sine egne studioer, men også via andre Hollywood-aktører.

Buet skjerm blir trendy

4K-oppløsningen har tatt mye av oppmerksomheten under årets CES-messe, men langt i fra alt. Det holder ikke at årets TV-er skal ha støtte for UHD, de skal også være bøyde. Buede TV-er er nemlig den andre store snakkisen i Las Vegas.

Årets TV-er skal være buet. Her en av LGs modeller fra årets messe.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Flere av gigantene kommer med kurvede TV-er i løpet av de kommende månedene. Under årets messe har vi sett modeller fra blant annet Samsung, LG, Toshiba. Panasonic og Sharp, men det er nok Samsung og LG som satser aller tyngst på den nye trenden.

Av modeller du trolig kan kjøpe de nærmeste månedene er Samsungs enorme 105 tommer. Det spesielle med akkurat denne skjermen er at den er en kino-TV, altså i formatet 21:9 i stedet for 16:9 – i tillegg til at den er kurvet. Oppløsningen er på hele 5120 x 2160 punkter fordelt utover den store overflaten, og skulle den blir for stor i stuen din kommer den i andre størrelser også.

Utenom modeller som er bekreftet å komme i handelen, fikk vi også en forsmak på hvordan fremtidens TV-er kan se ut. En av skjermene som fikk aller mest oppmerksomhet var en prototype som ble vist frem av Samsung. Det spesielle med denne skjermen var at den kunne bøyes etter ønske. Ved å trykke på fjernkontrollen kan du bøye eller rette ut skjermen, en funksjon vi aldri før har sett, men som gjøres mulig ved hjelp av de nye OLED-panelene. LG hadde også en tilsvarende bøyelig TV på 77 tommer utstilt på messen.

OLED brøyter seg vei

OLED er en teknologi som har vært med å prege messegulvene i Las Vegas i flere år, men som først nå har tatt steget videre til butikkhyllene. Grunnen har blant annet vært problemer knyttet til produksjonen av panelene. Nå ser det imidlertid ut til at koden er knekt, og teknologien vil sette fotfeste for alvor i 2014.

LG var den første produsenten som kom med en OLED-modell i en anstendig størrelse, og selskapet vil øke sortimentet betydelig i år. I alt vil det komme fem nye serier med OLED-teknologi fra LG. Vi har sett mange modeller på CES fra andre selskaper også, men flere av disse er ennå ikke bekreftet i salg.

OLED-teknologien er ventet å ta over for både LCD og Plasma i årene som kommer, og mye av grunnen til dette er bildekvaliteten. OLED trenger ikke en egen bakgrunnsbelysning slik LCD gjør, noe som gjør at sortnivået i skjermene når helt nye høyder. Samtidig er selve panelene utrolig tynne og bøyelige, noe som gjør det enkelt å lage supertynne skjermer som også er kurvede.

Vil du vite mer om hvordan OLED fungerer?
Les vår guide der vi tar for oss den nye teknologien »

TV-ene blir enda større

Vi skal ikke spole mange årene tilbake i tid før en 40-tommers flatskjerm var ansett som en stor TV. Årets nye TV-er kommer i langt større formater enn 40 tommer, som nå blir det nye hytteformatet sammenlignet med de nye modellene.

I fjor var TV-er rundt 55 tommer noe som ble mer vanlig, mens i år forventes det at 65 tommer blir størrelsen flere av oss kommer til å velge. Denne trenden vises tydelig i oversikten over hva de ulike produsentene kommer med av nye serier, for de fleste er i denne størrelsen eller større.

En av grunnene til at vi vil få større skjermer i år er 4K. I og med at disse skjermene har fire ganger så mange punkter i bildet, kan du ha en desto større TV på den samme sitteavstanden du har i dag. I Norge er den gjennomsnittlige avstanden vi har til TV-en vår rundt 2,5 meter, og du kan faktisk klemme til med en 130 tommer stor 4K-skjerm før du får problemer med at pikslene synes.

Lurer du på hvor stor TV du kan ha i din stue?
Les vår guide der vi tar for oss de ulike sitteavstandene »

3D-brillene er ikke lengre en snakkis.Foto: Shutterstock/65546782

Går vi et par år tilbake i tid var 3D det nye store på messegulvene, der briller i alle fasonger ble delt ut til de besøkende. Samtidig som TV-ene med 3D-støtte kom i butikkhyllene, ble også teknologien introdusert for fullt i kinosaler rundt om i landet.

Nå er det ingen som snakker om 3D lenger – i alle fall ikke når det kommer til vanlige TV-er. Støtten finnes likevel på de fleste modeller, selv om noen allerede har valgt å droppe teknologien helt.

Kort oppsummert

4K vil i året som kommer være langt mer i fokus enn tidligere. En rekke nye 4K-modeller vil dukke opp i løpet av de kommende månedene, med alt i fra «folkemodeller» til toppmodeller med OLED-teknologi. De beste TV-ene vil ha OLED-paneler, men prisen for disse skjermene kommer fortsatt til å holde seg høye i tiden fremover.

Forskjellen fra i fjor er at du nå får glede av å bruke 4K-TV-en din. Frem til nå har det vært svært lite du kan se på i den gnistrende oppløsningen, men nå kommer store aktører som Netflix og YouTube på banen for å gi deg noe å se på. Sammen med den nye oppløsningen vil vi etter alt å dømme kjøpe enda større TV-er enn hva vi gjorde i fjor, og mange av disse vil ikke lenger være formet som vanlige tradisjonelle flatskjermer – men være buede.

Lyst å lese hva mer vi snublet borti under årets CES-messe?
Her finner du alle våre saker fra Las Vegas »

annonse