Til hovedinnhold
SniktittSony Xperia Z1 Compact

Endelig en minimodell som det svinger av

Sony slipper Xperia Z1 Compact i Norden.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Finn Jarle Kvalheim
Telefoner blir ikke stort mer rosa enn denne utgaven av Sony Xperia Z1 Compact.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Foruten lavere oppløsning i skjermen, og mindre batteri, er Xperia Z1 Compact identisk med storebror.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Menyene er lynraske og gode. De skiller seg også ganske tydelig fra variantene som kjøres av Samsung og HTC.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Amobil.no/Las Vegas: Sonys Xperia Z1 Compact har en svært spesiell egenskap. Den er en minimodell, som deler så godt som alt med storebror. Et ekte flaggskip i ministørrelse, altså. Det har markedet manglet lenge.

Fra før er vi vant til å se at det kuttes kraftig i prosessorytelse, skjermoppløsning og funksjonalitet, så fort en modell får "Mini"-navnet. Det eneste som er kuttet nevneverdig i på Xperia Z1 Compact, er skjermoppløsningen. Her har den gått ned til 720p, fra 1080p, men så har også størrelsen minket fra 5 tommer til 4,3 tommer.

Blir Xperia Z1 Compact for liten? Les testen av Xperia Z Ultra, med 6,44-tommers skjerm

Kompakt og heftig

Resten er kort og greit helt likt det vi kjenner fra dagens Xperia Z1. Selv konstruksjonen er kliss lik. Det betyr at Z1 Compact føles akkurat like velbygget og eksklusiv i hånden som den store utgaven. Mange av Mini-modellene vi kjenner fra før har vesentlige endringer i både design og kvalitetsfølelse, sammenliknet modellen de deler fornavn med.

Telefonen er litt tung til å være såpass liten som den er. Den veier 139 gram, men dette er fortsatt en vanntett telefon, med de kravene det legger på byggekvalitet. Metallrammen rundt telefonen bidrar også til den eksklusive følelsen. Her sitter også flere av telefonens antenner.

Forbedret skjerm

Innsynsvinkel har vært en liten akilleshæl for Sony, etter at de virkelig fant formen igjen. Dette har blitt gradvis bedre i Xperia-skjermene, og med Xperia Z1 Compact har selskapet gått over til skjermer basert på IPS-teknologi. Dermed står den ikke merkbart tilbake for andre telefoner med LCD-skjermer på dette punktet.

Det er også verdt å få med seg at dette er den første av Sonys telefoner som kommer med superfølsom skjerm, i tillegg til å være vanntett. Det betyr at den tåler både nedbør, og å bli betjent uten at du tar av deg på fingrene. En svært smart kombinasjon, som vi har ventet lenge på å få se i et ferdig produkt.

Xperia Z1 Compact kommer i fire forskjellige farger, hvitt, svart, en gulgrønn variant, og en helt ekstremt rosa utgave.

Raske og gode menyer

Menyene er naturligvis like lynraske og gode på denne mobilen som på Xperia Z1. Den lynraske, firekjernede, Snapdragon 800-brikken som sitter på innsiden styrer det meste i toppfart. Det er en viss mulighet for at Xperia Z1 Compact kan oppleves som enda raskere enn sin storebror, ettersom brikken kun har halvparten så mange piksler å administrere.

Det krever uansett sin app å stille denne systembrikken til veggs.

Sammenliknet med Samsungs Touch Wiz, og HTCs Sense, er menyene du finner her ganske annerledes. Men vi synes det både har blitt en ganske annerledes og en ganske vellykket menydesign. Den har ingen spesielle ulemper som peker seg ut, men den har en del fordeler. Vi liker for eksempel oversiktsmenyen telefonen viser når vi blar lengst mot venstre.

Tre størrelser Xperia. Fra venstre: Xperia Z1 Compact, Xperia Z1, og Xperia Z Ultra.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det er ikke så vanlig å få se alle lanseringsfargene av en telefon i Norge, men det får vi faktisk fra starten av med Xperia Z1 Compact.Foto: Sony
Xperia Z1 Compact i limegrønn utgave.Foto: Sony

Mindre batteri, lengre brukstid

Det kan nevnes at telefonen har betydelig mindre batteri enn den store Z1-modellen, men med mindre skjerm skal batteritiden for multimedieinnhold faktisk ha gått opp. Taletiden derimot, har gått ned. Det skyldes at skjermen stort sett er avskrudd under samtale, og da merker man at telefonene har gått fra 3000 til 2300 mAh.

Det er verdt å merke seg at Sony også har puttet det samme utmerkede kameraet fra Xperia Z1 inn i denne minivarianten. Dermed står den sannsynligvis i ensom majestet på kamerakvalitet blant Android-telefoner i denne størrelsen, med Apples iPhone som eneste reelle konkurrent.

Høye forventninger

Så godt som vi kjenner Xperia Z1 etter hvert, er det nesten umulig å ikke basere noen av forventningene til Xperia Z1 Compact på det bekjentskapet. Den virkelige fasiten vår vi naturligvis ikke før telefonen kommer innom til test. Førsteinntrykket er av en telefon som står fjellstøtt, nesten alene i sin klasse. Hvis du liker små, men kraftige telefoner, har du så langt måttet gå for en iPhone-variant, eller et middelmådig, og ofte dyrt, kompromiss fra Android-produsentene.

Det behøver du sannsynligvis ikke å gjøre etter at denne Xperia Z1 Compact kommer i salg.

To navn

Kjært barn har mange navn, heter det seg. Hvis du følger med på mobilbransjen, kan det godt hende at du har stusset litt over navnet i denne artikkelen. Dette er nemlig den samme telefonen som er kjent som Xperia Z1F i Japan, der den har vært i salg hos NTT DoCoMo i et par uker.

Hjemme i Norge loves det at vi vil få se den kompakte råtassen i februar, og at prisen vil ligge på rundt 4300 kroner.

PS! Du kan få prisvarsel fra vår Prisguide-tjeneste så snart denne kommer i butikkene. Klikk her for å gå til Prisguide og sette opp prisvarsling »

Les testen av Sony Xperia Z1

Her finner du alle sakene fra CES 2014-messen i Las Vegas »

annonse