Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia Z1

Dette er markedets beste mobiltelefon

Vi var begeistret etter sniktitten på Sony Xperia Z1. Nå har vi testet, og er enda mer begeistret.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Klor den ut av mine kalde stive fingre. Sony Xperia Z1 er "my precious", og jeg leverer den ikke tilbake. Beklager, Sony. Bare send regningen, for denne testmobilen kommer ikke i retur. I alle fall ikke før den er i salg, og jeg kan få kjøpt min egen.

Alene på topp

Det er en stund siden sist vi hadde en mobiltelefon fra Sony øverst på ønskelista. Den japanske mobilprodusenten, som i en periode hadde svenske Ericsson med på laget, har laget mange gode telefoner. Men selv om noen av dem har vært vanntette, har Sony stadig måttet se seg slått på målstreken av teknologitunge koreanere.

Men nå har konkurrentene fått en ny topp å strekke seg etter.

Designendringer

Rammen er mer solid, og kantene rundere enn på forgjengeren.Foto: Sony

Designen på Sony Xperia Z1 er ikke helt ulik Sony Xperia Z. Størrelsen er omtrent uendret, men nykommeren er betydelig tyngre enn Xperia Z. Rammen er i metall, med en kraftig høyttaler plassert i bunnen. Mens Xperia Z hadde en liten høyttaleråpning du kunne komme i skade for å dekke med hånden, er dette ikke noe problem med Z1.

Hjørnene er ikke riktig så skarpe som på forgjengeren, og telefonen er blitt mer behagelig å holde. Mobilen har glass både på fronten og baksiden, og dette glasset er litt høyere enn rammen både foran og bak på telefonen. Det beviser at Sony har tiltro til skjermene sine, som kommer uten noen form for beskyttelse.

Byggekvaliteten på Sony Xperia Z1 virker svært god. Flere mener også at dette er en av markedets peneste mobiltelefoner. Hva som er pent får det være opp til den enkelte å danne seg en oppfatning om. Sony har i det minste bevist at også vanntette mobiltelefoner kan være slanke og stilrene.

De fleste mobiler blir lett ødelagt av fukt. Xperia Z1 er vanntett.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Beholder sølvtasten

I siden av rammen er det en smal plaststripe. På høyre side er det en luke som skjuler SIM-kortet. Her er også den sirkelrunde sølvknappen Sony har brukt på sine nyeste toppmodeller. I tillegg kommer den obligatoriske volumtasten, plassert et stykke ned på telefonen så den er enkel å betjene under samtale.

Designen er utsøkt, med samme preg på begge sider av telefonen.Foto: Sony

Men enda lenger nede på høyre side finner vi en annen tast - kameratasten. Som vi skal komme tilbake til er dette en kameramobil, og utløsertasten er kjærkommen.

Ladedokk med magnetfeste

På venstre side av telefonen er det en ladekontakt med magnetfeste. Det følger med en liten dokk som du kan plassere telefonen i. Da kan du lade uten å måtte åpne luken som skal holde Micro-USB-kontakten vanntett. Luken ligger oppe på venstre side av telefonen, sammen med luken for minnekortet.

På toppen av telefonen er det plass for hodetelefoner. Den runde åpningen er ikke dekket av en luke, slik tilfellet er på Xperia Z og nettbrettet Xperia Z Tab. Telefonen er likevel vanntett, og skal faktisk tåle enda dypere dykk enn Xperia Z. Nå får vi likevel legge til at dette ikke er en telefon å dykke med, med mindre du med dykking mener å plaske rundt inne på grunna. Telefonen er vanntett ned til halvannen meter.

En nytelse av en skjerm

Skjermen på Xperia Z1 er en ren nytelse. Oppløsningen er på 1080 x 1920 punkter, det samme som en moderne 50-tommer flatskjerm. Klemt inn på en 5 tommer skjerm, gir dette 441 piksler per tomme. Det betyr at det er høyere oppløsning på Z1-skjermen, enn det er på bildene du ser i ukeblader. Pikslene er så små, og sitter så tett at du ikke kan skille dem fra hverandre med det blotte øye.

Slik forklarer Sony forskjellen på en triluminos-skjerm og en vanlig led-belyst LCD-skjerm.Foto: Sony

Sony benytter en teknologi de kaller Triluminos display. Dette er en teknologi der baklyset reguleres slik at det dempes bak de delene av skjermen som skal være mørke.

Dette kombineres med X-Reality Engine, som er en algoritme for bildeforbedring i sanntid. Teknologiene er utviklet av Sony til bruk i TV-er, og løsningen som finnes i Xperia Z er basert på programvare - og ikke egne systembrikker. Resultatet er uansett en drøm av en mobilskjerm.

Sony har flyttet tastene inn på skjermen

Det er ingen fysiske taster på fronten av telefonen, og de virtuelle tastene ligger inne på skjermbildet. Ikke alle liker at tastene opptar plass på skjermen.

Vi opplever det som uproblematisk på den store skjermen, særlig når knappene forsvinner om vi vil se film, eller bruker andre applikasjoner der vi ønsker innhold på hele skjermen.

Xperia-grensesnittet er pusset opp

Låseskjerm, tilpasningsmeny og applikasjonsmeny. Hjemtasten er også snarvei til Google Nå.

En fin løsning på Sony Xperia Z1 er at du kan gå direkte til Google Nå ved å trekke hjem-tasten opp på skjermen. Dette fungerer uansett hvilken app du er inne i. Løsningen er en del av Googles Android Jelly Bean, men fungerer ikke tilsvarende på telefoner som har faste menytaster.

Sonys brukergrensesnitt, Xperia UI, har fått en liten overhaling. Blant annet ligger innstillingsmenyene for brukergrensesnittet til venstre for applikasjonsmenyene. Fra denne kan du enkelt hente, sortere, avinstallere, eller bestemme hvordan appene dine skal være organisert.

Brukergrensesnittet er ellers ikke så spennende. Farger og ikoner er slik vi kjenner det fra før. En del av endringene i brukergrensesnittet er bakt inn i ulike apper. Blant annet har kameraet fått en nytt brukergrensesnitt, noe du kan lese mer om på side tre i denne testen.

Mange tilpasningsmuligheter

Liker du ikke tastaturet? Da er det bare å endre det.

Skjermtastaturet er godt, og har en rekke tilpasningsmuligheter. Du kan velge det gamle T9-tastaturet også, om du foretrekker det. Ellers kan du legge til og fjerne elementer som tale til tekst-tasten (mikrofon-tast) og snarvei til smilefjes.

Du kan også skrive raskere ved å bruke strøk mellom bokstavene i ord som finnes i ordlista. Telefonen kan også analysere dine innlegg på sosiale medier, og tilpasse ordlista etter måten du skriver på. Det betyr at ordene du bruker oftest vil bli valgt som første alternativ i de sammenhenger der flere ord kan brukes. Vil du ha variasjon i språket ditt? Da bør du kanskje velge bort denne funksjonen.

Du kan gjøre flere tilpasninger, som å velge hva som skal skje når du kobler til tilbehør, tilpasse ordlista til egen skrivestil, eller velge strøk som "tastemetode".

Innholdet i esken

I esken får du med en ladedokk, USB-kabel, øreplugger med mikrofon på ledningen, og de obligatoriske papirene som ingen leser.

Teknologi og funksjoner

Sony Xperia Z1 har det nyeste og raskeste brikkesettet for mobiltelefoner, Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800 med firekjernet Krait 400-prosessor klokket til 2,2 GHz. Det finnes ikke noe på markedet som tukter dette i dag. LG har riktignok klokket sin kommende G2 til 2,27 GHz, mens Samsungs kommende Note 3 skal være klokket til 2,3 GHz. I praksis vil nok disse mobilene fremstå som relativt like når det gjelder ytelse.

Vi tar et forbehold her, ettersom G2 og Note 3 foreløpig ikke er testet.

Gjennom taket i ytelsestest

Vi har også testet ytelsen til Xperia Z1 i de vanlige testprogrammene våre. Her ser vi at Z1 ligger et hestehode foran de andre mobilene vi har testet. I testprogrammet 3D Mark skårer Z1 faktisk høyere enn programmet er i stand til å måle.

Sony Xperia Z1 er for rask for 3DMark Ice Storm Extreme, som vi har brukt på andre nyere mobiler. 3DMark har måttet lansere en ny unlimited-versjon av sitt testprogram.

Grafikkbrikken i telefonen har en tøff oppgave, men mestrer det fint. Her bruker Sony Adreno 330, som er en del av Snapdragon 800-brikkesettet. Adreno 330 ble første gang presentert på CES i januar i år. Denne brikken gir 50 prosent bedre grafikkytelse og har dobbelt så høy regnehastighet som forgjengeren.

Resultatet er at du kan kjøre alt som finnes av mobilapplikasjoner for Android uten at du merker noen forsinkelser eller lugging. Dreier du skjermen tegnes bildet i breddeformat og vice versa så raskt at det bare er forsinkelsen fra gyroen som kan registreres.

Bred nettverksstøtte, kjapp 4G

Du kan velge bort LTE (4G) om nettet er ustabilt.

På nettverkssiden er Xperia Z1 det rene overflødighetshornet. Her støttes alt som finnes av 2G, 3G, 4G og Wi-Fi (også ac) i Norge, i tillegg til flere frekvenser som foreløpig ikke er tatt i bruk her. Det betyr at du kan benytte Xperia Z1 over det aller meste av verden.

I tillegg har telefonen NFC og Bluetooth 4.0.

Xperia Z1 støtter nedlastning i hastigheter helt opp til 150 Mbps over 4G. I norske nett kommer du uansett ikke i nærheten av slike hastigheter. Operatørene i teknologilandet Norge struper LTE-overføringen så kraftig at det egentlig er hipp som happ om telefonen støtter 4G eller ikke.

Lagringskapasiteten på telefonen er på 16 GB, mens arbeidsminnet er på 2 GB. Den beskjedne lagringskapasiteten er ett av svært få punkter hvor Sony ikke har en ledelse på konkurrentene. Minnet kan utvides med MicroSD-kort på opp til 64 GB, men likevel – 16 GB er ikke mye å skryte av når enkelte av konkurrentene kan skilte med både 32 og 64 GB. Du får også tilgang til lagringsplass i skytjenesten Dropbox.

God strømstyring

Med strømsparingsfunksjonene aktivert varer batteriet lenger.

Med et batteri på 3000 mAh skulle en kanskje tro at batteriet ville holde et par dager mellom hver ladning. Det gjør det ikke, og bruker du telefonen jevnt må du belage deg på å lade mobilen hver natt. Bruker du den hardt, må du lade oftere.

Men Sony har noen smarte strømstyrefunksjoner som kan forlenge batteritiden en del. Dette kalles Stamina Mode, og er noe Sony har hatt suksess med på flere tidligere modeller.

Fra strømstyringsinnstillingene i menyen, får du opp en oversikt over hvor lang standbytid du kan regne med å få med de aktuelle innstillingene.

Aktiverer du Stamina Mode vil telefonen skru av mobildata og Wi-Fi når skjermen er slukket, men du vil fremdeles få SMS-er og MMS-er, og selvfølgelig kunne motta anrop. Pågående nedlastinger og opplastinger vil fortsette som normalt.

Du kan også gjøre unntak for apper som ikke skal påvirkes av Stamina-modusen.

Telefonen kan også settes til å aktivere andre strømsparefunksjoner hvis batteriet holder på å gå tomt. For eksempel kan lysstyrken på skjermen dempes og trådløse funksjoner deaktiveres.

Med funksjonen "Stedsbasert Wi-Fi" kan Wi-Fi på telefonen automatisk skrus på når du befinner deg i nærheten av der du pleier å være tilkoblet et trådløst nettverk. Da sparer du strøm ved at Wi-Fi ikke er skrudd på når du ikke trenger det.

Mangler en god Office-app

Telefonen kommer med en kontorløsning fra Office Suite. Dette er ikke fullversjonen, så om du vil redigere eller opprette dokumenter må du belage deg på å bla opp snaut 90 kroner for lisens på Pro-versjonen av programmet. Da får du til gjengjeld en meget god Office-løsning.

Det finnes en del helt brukbare gratisprogrammer også, for den som foretrekker det. Vår anbefaling i så måte er Kingsofts Office Suite 2013 som du kan hente gratis i Google Play.

En mobiltelefon for den sosiale

Du kan knytte deg opp mot en rekke sosiale medier og meldingstjenester.

Telefonen er klargjort for tilkobling til en rekke kontoer, sosiale så vel som mer arbeidsrettede. Her kan du blant annet koble deg til Facebook og Twitter, eller til ulike e-postleverandører, som Exchange.

Du kan sette opp hvilke varsler du vil motta, og hvordan de skal leveres. Det er greit for den som vil slippe å bli varslet om statusoppdateringer fra natteranglere, eller at en kar i Nigeria sender e-post om noen penger han vil gi bort midt på natta.

Om du blir mer eller mindre sosial av å bruke mobiltelefonen aktivt er tema for debatt. Med Sony Xperia Z1 mellom hendene kan du være tilstede i mange kanaler, men det er unektelig en viss fare for at oppmerksomheten din flyttes fra omgivelsene rundt deg, og over til den virtuelle verdenen.

Nå hevdes det at de som er mest aktive på sosiale nettsteder også er de som oftest er sammen med venner i det virkelige liv.

Velg den nettleseren du liker best

Den store og klare skjermen er ideell for surfing på nettet.

Telefonen kommer med to nettlesere, slik det er blitt vanlig å se på nyere Android-mobiler. De to er Webkit og Chrome, og har nokså lik funksjonalitet.

Med Chrome kan du synkronisere faner på tvers av plattformer, slik at du kan starte en nettseanse på mobilen, og fortsette den på et nettbrett eller en PC som kjører Chrome med samme bruker innlogget.

Ingen av nettleserne støtter Adobe Flash, som heller ikke lenger er å finne på Google Play. Er du avhengig av å bruke Flash, finnes det muligheter for å laste dette ned fra andre sider på nettet.

Denne telefonen har en så kraftig prosessor at den kan kjøre Flash uten at det går like tregt som på enkelte andre modeller.

God samtalelyd

Lydkvaliteten ved mobilsamtaler er svært god, og vi har sjelden hørt en mobil med så ren og kraftig samtalelyd. Her er du selvsagt prisgitt forhold i nettet så vel som hva slags telefon som befinner seg i andre enden. Men en HD Voice-oppkobling mellom to Xperia Z1-er i et nett som støtter dette, gir en svært god lydkvalitet. Du kan sette volumet ganske høyt, og muligens er dette telefonen for deg som ellers sliter litt med å høre hva som blir sagt.

Telefonen er også enkel å ringe fra. Du kan søke i kontakter lagret på telefonen, eller bare begynne å skrive navn eller nummer på tastaturet til kontakten din dukker opp.

Miniladedokk

Ladestasjonen som følger med telefonen er 6-7 cm bred, og mindre enn de vi er vant til å se. Du kan lade som vanlig via microUSB, men da må du åpne luken som dekker kontakten. Bruker du ladedokk slipper du å tenke på dette. Telefonen reagerer også på å hva slags tilbehør du kobler til og når på døgnet det skjer, slik at du kan legge inn handlinger du vil at telefonen skal utføre ved tilkobling.

Du kan for eksempel få den til å dempe lyd og starte vekkerklokke når du dokker på nattbordet, og senere slå lyden på igjen og vise dagens nyheter fra en eller annen nettside når du løfter den av dokken igjen.

Tilsvarende kan du starte musikkspilleren (eller et annet program) når du kobler til et hodesett.

En bug i skjermkontrolen?

Vi har opplevd en bug i programvaren som styrer lyset i skjermen. Ved et par anledninger har skjermen blitt helt sort, selv om telefonen ikke har vært avslått. Den har også gått i sort med bakbelysningen på, og da har alle funksjoner frosset. Feilen oppstod etter at vi var inne og regulerte kontrollene for skjermbelysning og strømsparing.

Vi har kontaktet Sony om dette, og de bedyrer at dette må være en feil på vår testenhet. Vi er blitt lovet at vi skal få bytte testmobil, og så får vi komme tilbake med en oppdatering om dette. Da testen gikk til publisering var kontrollenheten ikke kommet oss i hende.

Underholdning

Musikk-appen fra Sony er den velkjente Walkman-spilleren. Lyden er upåklagelig.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Sony Xperia Z1 har et mobilkamera som går uten på det meste vi har sett. Med en blenderåpning på 2,0, og sensor på 1/2,3 tommer tar telefonen bilder som er på høyde med det du får fra relativt gode kompaktkameraer. Sensoren er på 20,7 megapiksler, mens bilder tatt med auto-innstillinger blir på 8 megapiksler. Årsaken er at kameraet legger sammen informasjon fra 7 og 7 piksler for å beregne riktig farge og lysmengde på pikselen i det ferdige bildet.

Nye kameramenyer

Med denne funksjonen legges ulike elementer til på bildene du tar. Muligens artig første gang, men neppe en funksjon du vil forelske deg i.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Kameraet har fått en ny meny, der hver innstilling er en egen app. Her kan du ha det moro med såkalt augmented reality, der du legger figurer av ulike slag inn bildene. Du kan for eksempel plassere deg selv blant dinosaurer, eller sette karnevalsmaske på den du tar bilde av.

Du kan også fotografere med "time shift". Det brukes når du ikke vet nøyaktig når det er best å ta bildet, for eksempel når noen skal sprette en champagne-kork. Bommer du, kan du bla frem eller tilbake i tid, til du finner akkurat det øyeblikket du ville forevige. I denne modusen er bildeoppløsningen riktig nok redusert til 2 megapiksler (Full HD).

Du får også tilgang til Bambuser, og kan enkelt sende live til Internett fra videokameraet på mobilen. Dette kalles Social Live. Andre nye funksjoner i kameraet er Info Eye. Pek kameraet mot en gjenstand, og få opp mer informasjon om objektet på skjermen.

Suveren i svakt lys

Ved svak belysning tar kameraet flere bilder tett etter hverandre, fremfor å øke lukkertiden. Bildene settes sammen til ett bilde, slik at støy og korn minimeres, og den samlede lysmengden får motivet til å tre frem. Her har vi tatt et par bilder i svakt lys med Xperia Z1, iPhone 5, HTC One og Nokia 808 PureView. Flere bilder tatt med Xperia Z1 kan du se i karusellen nederst på denne siden. (Testen fortsetter under bildene)

Disse bildene er tatt innendørs i et nesten helt mørkt rom. Det er ikke brukt blits/fotolys, og alle bilder er tatt med auto-innstillinger. 
Klikk på bildet for å se detaljene i original størrelse.
Fremdeles innendørs i dårlig belysning, men her er forskjellene ikke like store som i svakere lys.
Klikk på bildet for å se detaljene i original størrelse.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Kraftig spillkonsoll

Du kan bruke PlayStation-kontrollene dine med spillene på Xperia Z. Du kan også overføre bildet til en TV, og bruke mobilen som spillkonsoll.

Spør ikke om telefonen er god nok for de mest avanserte mobilspillene - spør heller om de mest avanserte mobilspillene er gode nok til å utnytte kapasiteten i Sony Xperia Z1.

Er du glad i mobilspill er det bare å glede seg. Den kraftige prosessoren og grafikkbrikken sender deg ut på en spillopplevelse der alt fungerer perfekt. Telefonen kommer riktig nok uten spill, men slike kan du kjøpe eller hente gratis på Google Play.

Skjermen reagerer spontant på berøringer, og den høye oppløsningen sørger for at du får med deg alle detaljer. Om du vil kan du også koble til vanlige PS3 spillkontroller.

Bare synd at så få spillprodusenter ser det formålstjenlig å utnytte den høye oppløsningen til fulle. Enten du bruker gyrokontroller eller skjermberøringer er denne mobilen i særklasse når det gjelder spillopplevelse.

Spillopplevelsen får et løft med den gode skjermen og kraftige ytelsen Xperia Z1 kan skilte med.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

God musikkspiller

Sony har lagt inn sin egen musikk-app på Xperia Z1. Det er ikke så rart, tatt i betraktning at Sony eier varemerket Walkman. Men det er ikke det eneste Sony kan slå i bordet med. Sony Entertainment kan by på enorme mengder innhold, enten det gjelder film, musikk eller spill. Dette prøver Sony å utnytte ved å tilby tjenesten Music Unlimited i musikkspilleren sin. Dette tilsvarer Spotify eller Wimp, som du selvfølgelig også kan kjøre på Xperia Z1.

Lydkvaliteten Sony kan by på står ikke noe tilbake for det konkurrentene tilbyr. Det er mulig HTC er hakket hvassere med sin forsterkerteknologi, men Z1 spiller så godt at vi med gode hodetelefoner knapt kan registrere forskjellen.

Men du får ikke tilgang til filmbiblioteket til Sony på en like enkel måte som du skaffer deg musikk. Det er synd, for telefonen er helt suveren til film- og TV-titting. Vi har lagt inn Netflix og Slingplayer på telefonen, og seeropplevelsen er så god at vi rett og slett ikke savner Amoled. På bildet under kjører vi NRK Nett-TV på Xperia Z1. Klikk på bildet for å se det i full størrelse.

Plasserer du telefonen 30 cm fra øynene blir det omtrent som å ha en 60-tommer på veggen 5 meter unna. Mobilen har antakelig det beste bildet.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Film

Du kan ikke filme i 4K med Sony Xperia X, men du vil neppe savne muligheten. For at det skal være noen vits i trenger du jo en 4K-skjerm å spille resultatet av på. Slike er det foreløpig svært få som har.

Opptakene vi filmer med telefonen blir slett ikke så ille, tatt i betraktning at det er en mobil vi filmer med. Men det er fremdeles et stykke igjen før mobilen erstatter dedikerte videokameraer.

Å spille av filmer fra nett eller via nedlasting til telefonen fungerer svært bra, og telefonen har god formatstøtte.

Konklusjon

Sony Xperia Z1 er den beste mobiltelefonen vi har testet. Om vi ser på listen over spesifikasjoner finner vi knapt ett eneste punkt der telefonen ikke ligger helt i fremste rekke.

Knallskjerm

På en av hjemmeskjermene har Sony lagt en widget som viser innhold de mener er egnet for denne mobilen. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjermen på 5 tommer er en av de beste LCD-skjermene vi har sett. Det skyldes ikke bare det høye antallet bildepunkter (1080 x 1920), men også måten telefonen behandler skjermbildene på. Her har Sony klart å få en LCD-skjerm til å fremstå som en verdig konkurrent til AMOLED, og borte er den litt blasse opplevelsen fra Xperia Z.

Telefonen er en kraftpakke av de sjeldne, med et batteri på hele 3000 mAh. Kameraet er klassens beste, og tar gode bilder selv i svakt lys. På toppen av dette kommer at telefonen er vanntett.

Forbedret design

Designen er endret noe siden forgjengeren Xperia Z forbløffet med sin elegante design i vanntett utførelse. Kantene er noe rundere, og telefonen er mer behagelig å holde i. Telefonen er fremdeles vanntett, men nå følger det med en ladestasjon du kan sette telefonen i for å lade uten å måtte åpne lokket over USB-kontakten. Dette vil du utvilsomt oppleve som en forbedring.

Det er heller ikke noen luke over tilkoblingen til hodetelefonene. I stedet er fuktbeskyttelsen lagt inn i telefonen.

Smarte og tilpasningsvennlige menyer

Tastaturet kan enkelt tilpasses dine behov.

Menyene på Xperia Z1 er ikke helt ulike de du ser på andre nyere Sony-mobiler. Men det er gjort noen små endringer som får det hele til å se mer ryddig ut, og som samtidig gjør det enklere å tilpasse brukergrensesnittet.

Xperia Z1 er stappfull av teknologi. Her er støtte for svært mange mobilfrekvenser på alle bånd (2G, 3G og LTE (4G)). Her er også NFC for enklere tilkobling og innholdsoverføring, Bluetooth 4.0 med støtte for en rekke ulike tilbehør, også pulsbelter og andre sensorer som bruker lite strøm (Ultra Low Voltage).

Ypperlig til alt

All verdens tegneprogrammer til tross -enten er du kunstner, eller så er du det ikke. Vi tilhører siste kategori, men kan likevel finne glede i å rable med denne appen.

Telefonen er ypperlig for den som vil se film på mobilen, spille grafikktunge spill, ta gode mobilbilder, føre samtaler med klar og ren lyd, surfe på Internett, bruke NFC-baserte betalingsløsninger, delta på sosiale medier, sjekke e-post på reise, gjøre raske oppslag på Google, laste ned store filer på kort tid, surfe i utlandet og egentlig alt annet en mobiltelefon kan brukes til.

Så vidt vi kan se er det bare et par småtterier denne telefonen ikke kan by på. Den mangler Ir-port, og kan følgelig ikke brukes som fjernkontroll til enheter med Ir-sensor. Den har heller ikke aptX, som skal gi mindre kvalitetstap ved lydoverføring via Bluetooth.

Men dette er bagateller. I skrivende stund er Sony Xperia Z1 markedets råeste mobiltelefon. Men du skal grave dypt i lommene for å bli den heldige eier av Xperia Z1. Et par uker før den kommer i butikk antyder nettbutikkene en pris på rundt 5 500 kroner.

Foto: Sony

Alternativer

Alternativene til Sony Xperia Z er ikke mange. Er du ute etter en vanntett 5-tommer, kan du vurdere Samsung Galaxy S4 Active. Den er vanntett og har HD-skjerm. Den har svakere prosessor, og den har heller ikke et like godt kamera som Sony Xperia Z. Til gjengjeld er den billigere.

Et annet alternativ er Sonys egen Xperia Z, som har mange av de samme kvalitetene som Xperia Z1, men litt svakere skjerm (samme oppløsning). Den har ikke like godt kamera som Z1.

Vil du derimot ha enda større skjerm enn Xperia Z1 byr på, er storebror Xperia Z Ultra verdt å se på. Da snakker vi imidlertid om en brettmobil, en mobil som er så stor at du av praktiske grunner vil trenge å ha en mindre mobil i tillegg. Xperia Z Ultra har samme prosessor som Z1, men et svakere kamera.

annonse