Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia Z1

Dette er markedets beste mobiltelefon

Vi var begeistret etter sniktitten på Sony Xperia Z1. Nå har vi testet, og er enda mer begeistret.

Design, skjerm og menyer

Klor den ut av mine kalde stive fingre. Sony Xperia Z1 er "my precious", og jeg leverer den ikke tilbake. Beklager, Sony. Bare send regningen, for denne testmobilen kommer ikke i retur. I alle fall ikke før den er i salg, og jeg kan få kjøpt min egen.

Alene på topp

Det er en stund siden sist vi hadde en mobiltelefon fra Sony øverst på ønskelista. Den japanske mobilprodusenten, som i en periode hadde svenske Ericsson med på laget, har laget mange gode telefoner. Men selv om noen av dem har vært vanntette, har Sony stadig måttet se seg slått på målstreken av teknologitunge koreanere.

Men nå har konkurrentene fått en ny topp å strekke seg etter.

Designendringer

Rammen er mer solid, og kantene rundere enn på forgjengeren.Foto: Sony

Designen på Sony Xperia Z1 er ikke helt ulik Sony Xperia Z. Størrelsen er omtrent uendret, men nykommeren er betydelig tyngre enn Xperia Z. Rammen er i metall, med en kraftig høyttaler plassert i bunnen. Mens Xperia Z hadde en liten høyttaleråpning du kunne komme i skade for å dekke med hånden, er dette ikke noe problem med Z1.

Hjørnene er ikke riktig så skarpe som på forgjengeren, og telefonen er blitt mer behagelig å holde. Mobilen har glass både på fronten og baksiden, og dette glasset er litt høyere enn rammen både foran og bak på telefonen. Det beviser at Sony har tiltro til skjermene sine, som kommer uten noen form for beskyttelse.

Byggekvaliteten på Sony Xperia Z1 virker svært god. Flere mener også at dette er en av markedets peneste mobiltelefoner. Hva som er pent får det være opp til den enkelte å danne seg en oppfatning om. Sony har i det minste bevist at også vanntette mobiltelefoner kan være slanke og stilrene.

De fleste mobiler blir lett ødelagt av fukt. Xperia Z1 er vanntett.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Beholder sølvtasten

I siden av rammen er det en smal plaststripe. På høyre side er det en luke som skjuler SIM-kortet. Her er også den sirkelrunde sølvknappen Sony har brukt på sine nyeste toppmodeller. I tillegg kommer den obligatoriske volumtasten, plassert et stykke ned på telefonen så den er enkel å betjene under samtale.

Designen er utsøkt, med samme preg på begge sider av telefonen.Foto: Sony

Men enda lenger nede på høyre side finner vi en annen tast - kameratasten. Som vi skal komme tilbake til er dette en kameramobil, og utløsertasten er kjærkommen.

Ladedokk med magnetfeste

På venstre side av telefonen er det en ladekontakt med magnetfeste. Det følger med en liten dokk som du kan plassere telefonen i. Da kan du lade uten å måtte åpne luken som skal holde Micro-USB-kontakten vanntett. Luken ligger oppe på venstre side av telefonen, sammen med luken for minnekortet.

På toppen av telefonen er det plass for hodetelefoner. Den runde åpningen er ikke dekket av en luke, slik tilfellet er på Xperia Z og nettbrettet Xperia Z Tab. Telefonen er likevel vanntett, og skal faktisk tåle enda dypere dykk enn Xperia Z. Nå får vi likevel legge til at dette ikke er en telefon å dykke med, med mindre du med dykking mener å plaske rundt inne på grunna. Telefonen er vanntett ned til halvannen meter.

En nytelse av en skjerm

Skjermen på Xperia Z1 er en ren nytelse. Oppløsningen er på 1080 x 1920 punkter, det samme som en moderne 50-tommer flatskjerm. Klemt inn på en 5 tommer skjerm, gir dette 441 piksler per tomme. Det betyr at det er høyere oppløsning på Z1-skjermen, enn det er på bildene du ser i ukeblader. Pikslene er så små, og sitter så tett at du ikke kan skille dem fra hverandre med det blotte øye.

Slik forklarer Sony forskjellen på en triluminos-skjerm og en vanlig led-belyst LCD-skjerm.Foto: Sony

Sony benytter en teknologi de kaller Triluminos display. Dette er en teknologi der baklyset reguleres slik at det dempes bak de delene av skjermen som skal være mørke.

Dette kombineres med X-Reality Engine, som er en algoritme for bildeforbedring i sanntid. Teknologiene er utviklet av Sony til bruk i TV-er, og løsningen som finnes i Xperia Z er basert på programvare - og ikke egne systembrikker. Resultatet er uansett en drøm av en mobilskjerm.

Sony har flyttet tastene inn på skjermen

Det er ingen fysiske taster på fronten av telefonen, og de virtuelle tastene ligger inne på skjermbildet. Ikke alle liker at tastene opptar plass på skjermen.

Vi opplever det som uproblematisk på den store skjermen, særlig når knappene forsvinner om vi vil se film, eller bruker andre applikasjoner der vi ønsker innhold på hele skjermen.

Xperia-grensesnittet er pusset opp

Låseskjerm, tilpasningsmeny og applikasjonsmeny. Hjemtasten er også snarvei til Google Nå.

En fin løsning på Sony Xperia Z1 er at du kan gå direkte til Google Nå ved å trekke hjem-tasten opp på skjermen. Dette fungerer uansett hvilken app du er inne i. Løsningen er en del av Googles Android Jelly Bean, men fungerer ikke tilsvarende på telefoner som har faste menytaster.

Sonys brukergrensesnitt, Xperia UI, har fått en liten overhaling. Blant annet ligger innstillingsmenyene for brukergrensesnittet til venstre for applikasjonsmenyene. Fra denne kan du enkelt hente, sortere, avinstallere, eller bestemme hvordan appene dine skal være organisert.

Brukergrensesnittet er ellers ikke så spennende. Farger og ikoner er slik vi kjenner det fra før. En del av endringene i brukergrensesnittet er bakt inn i ulike apper. Blant annet har kameraet fått en nytt brukergrensesnitt, noe du kan lese mer om på side tre i denne testen.

Mange tilpasningsmuligheter

Liker du ikke tastaturet? Da er det bare å endre det.

Skjermtastaturet er godt, og har en rekke tilpasningsmuligheter. Du kan velge det gamle T9-tastaturet også, om du foretrekker det. Ellers kan du legge til og fjerne elementer som tale til tekst-tasten (mikrofon-tast) og snarvei til smilefjes.

Du kan også skrive raskere ved å bruke strøk mellom bokstavene i ord som finnes i ordlista. Telefonen kan også analysere dine innlegg på sosiale medier, og tilpasse ordlista etter måten du skriver på. Det betyr at ordene du bruker oftest vil bli valgt som første alternativ i de sammenhenger der flere ord kan brukes. Vil du ha variasjon i språket ditt? Da bør du kanskje velge bort denne funksjonen.

Du kan gjøre flere tilpasninger, som å velge hva som skal skje når du kobler til tilbehør, tilpasse ordlista til egen skrivestil, eller velge strøk som "tastemetode".

Innholdet i esken

I esken får du med en ladedokk, USB-kabel, øreplugger med mikrofon på ledningen, og de obligatoriske papirene som ingen leser.