Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNokia Lumia 620

Like kul som den er gul

Nokia prøver å fri til ungdommen, og vi synes de får det til.

Einar Eriksen

Design, skjerm og menyer

Nokia har gjennomgått drastiske endringer de siste årene, og har nå lagt alle eggene i Microsofts Windows Phone-kurv etter å i praksis ha vært helt fraværende på markedet i en periode. Det var i november i 2011 at den første Lumia-telefonen med Windows Phone 7 kom på markedet, men etter fem telefoner i Lumia-serien med Windows Phone 7 og fem med Windows Phone 8 er selskapet på ingen måte "friskmeldt".

Finnene holder det imidlertid gående, og står for godt over 70 prosent av Windows Phone-salget. Nye rapporter viser at Nokia og Microsoft nå er i ferd med å vinne større markedsandel i mange viktige markeder.

Nokia Lumia 620 er minstemann i Nokias x20-serie, så lenge Nokia Lumia 520 ennå ikke har kommet på markedet. For under to tusen kroner får du en fargerik mobiltelefon med Windows Phone.

Telefonen går rett i strupen på HTC med sin 8S, som koster omtrent det samme og ligner veldig i utseende.

Påskegul og andre skrikende farger

Vårt testeksemplar, som vi har brukt gjennom påsken, er like gul som påskekyllinger og annen påskepynt som glimret med sitt fravær hos undertegnede. Ved å legge telefonen på stuebordet ble det fluksens påskestemning i stua likevel, og den bringer samtidig frem minner om undertegnedes gamle Siemens M35.

Foto: Einar Eriksen

Det er bare bakdekselet som er gult, men det dekker også sidene og gir faktisk også en millimeter tynn kant som sees forfra.

Lumia 620 kommer også i andre farger, som undulatgrønn, iPod-hvit, knallrosa, smurfeblå og svart.

Blir du lei av fargen på telefonen din, er det enkelt å bytte deksel. Nokia prøver seg nemlig på konseptet Xpress-On, som handler om det samme som det gjorde sist du kunne bytte deksler på Nokia-telefoner for litt over ti år siden.

Bakdekselet er av en hard og ganske tykk plastvariant. Skjermoverflaten er av den solide aluminiumsbaserte typen der det ytterste belegget er komprimert. Resultatet er et glass du ikke klarer å ripe opp med en skarp kniv.

Siden bakdekselet er utbyttbart og også dekker telefonens sidelinjer, trenger du ikke gå rundt og bekymre deg for riper i telefonen. Unntaket er glasset foran kameralinsen, som ikke er av det solide slaget.

Foto: Einar Eriksen

Smal og avrundet

En smal utforming og et avrundet bakdeksel gjør at Lumia 620 ligger veldig behagelig i hånda, spesielt i forhold til mange av dagens mobiler med langt over fire tommer store skjermer og tynn utforming.

Litt av årsaken til at den ligger godt i hånda, er at den også er ganske tykk – noe som igjen er en ulempe når den ligger i lomma i stedet for i hånda. Vekten på 127 gram gjør at telefonen er ganske lett uten at kvalitetsfølelsen svekkes.

Foto: Einar Eriksen

Ikke AMOLED

Lumia 620 har ikke AMOLED-skjerm slik som storebroren Lumia 820, men i stedet en TFT LCD. Det betyr at skjermen bruker mer strøm, ettersom hele skjermen bakbelyses. Større deler av lyset tapes på veien, i tillegg til at også svarte partier må belyses. I AMOLED-skjermer lyser hver piksel, slik at svarte partier ikke er belyst.

Med 246 piksler per tomme pikseltetthet føles skjermen skarp og klar i vanlig bruk. Oppløsningen er 800 x 480 piksler, slik som i for eksempel Nokia Lumia 820, men en noe mindre skjerm gjør at Lumia 620 stiller med tettere piksler. Til sammenligning har Lumia 820 en pikseltetthet på 217 piksler per tomme.

Fargegjengivelsen gir naturtro bilder på skjermen uten for høy fargeintensitet, som vi ofte ser i AMOLED-skjermer, og vi kan se kontraster både i mørke og lyse deler av bildene. Vi synes 3,8 tommer er en fin skjermstørrelse som ikke føles altfor liten, samtidig som det er stort nok til å treffe godt på skjermtastaturet og få en grei oversikt i de fleste applikasjoner. Større skjermer er selvsagt bedre til mange ting, men det må avveies mot hvor stor mobiltelefon du vil ha.

Mange av Lumia-telefonene er utstyrt med Synaptics Super Sensitive Touch, men det er ikke på plass i Lumia 620. Likevel er skjermen sensitiv nok til at den reagerer selv om vi har tynne tøyhansker på. Kanskje litt for sensitiv, for vi sitter igjen med en hel del skjermskudd som er tatt av låseskjermen, noe som betyr at vi har holdt inne hjemknappen og av/på-knappen samtidig mens telefonen har vært låst.

Microsofts bidrag

Den amerikanske gigantens bidrag til det hele er et operativsystem med hjemmeskjerm bygget av såkalte "aktive fliser". Dette er enkelt og greit firkanter som kan hente informasjon fra programmet hver og en av dem representerer. For eksempel er telefonlistefirkanten bestykket med vekslende bilder av Facebook-kontakter eller kontakter fra andre, og fungerer som en vanlig snarvei. Noen fliser viser bare logoen til et program.

Som vi poengterte i testen av Lumia 820, synes vi det er litt rotete at enkelte fliser endrer innhold i litt for stor grad etter hvordan du bruker appen. For eksempel vil snarveien som heter "musikk + videoer" endre utseende når du spiller musikk, og viser i stedet et albumomslag fra musikken du hører på mens den scroller artristnavnet over på kryss og tvers. Til slutt viser den et par hodetelefoner.

Dette er snakk om en vanesak, men for nybegynnere kan det være litt forvirrende.

En annen ting som kan være forvirrende er at det meste i menyene er på norsk bortsett fra "store". Vi snakker altså ikke om det norske ordet store, men det engelske ordet store som betyr butikk. Greit at Microsoft Phone Store (tidligere "Marketplace") er egennavn, men få eller ingen kjenner programvareportalen til Microsoft som "Store".

Ellers fungerer det meste strålende. Det er ingen unødvendige valg, men likevel kan du gjøre det meste. Du kan markere et telefonnummer fra nettleseren og lime det rett inn i ringemenyen, og du kan enkelt ringe tilbake til en du fikk tekstmelding fra. Alt virker gjennomtenkt.

Tastaturet er også lett å skrive på, og ordboken sørger for å rette opp ordene hvis du bommer på en bokstav eller to. Vi synes tastaturet fungerer så bra at vi ikke vurderte å laste ned et nytt.

  • I esken:
  • Lumia 620
  • USB-kabel
  • 230V~ til 5V- (USB-utgang)
  • Øreplugger

Teknologi og funksjoner

Foto: Einar Eriksen

I likhet med Nokia Lumia 520 (ikke testet) og 720 (sniktitt) har Lumia 620 fått en Qualcomm Snapdragon-brikke av typen MSM8227 med 1 GHz klokkehastighet i en tokjernet Krait-prosessor. Modellene Lumia 820 og 920 har en kraftigere brikke med 1,5 GHz klokkehastighet.

Grafikkbrikken er en Qualcomm Adreno 305 i stedet for den kraftigere Adreno 225 som er i de nevnte storebrødrene. I tillegg er hurtiglagringsplassen halvert til 512 MB, noe som også har med ytelsen å gjøre.

Resultatet er svakere ytelse, noe vi egentlig ikke merker noe til i hverken menyene eller vanlige applikasjoner. Microsoft har laget et lettdrevet operativsystem som er svært responsivt i Lumia 620, og du må installere krevende spill eller kjøre mange aktive og minnekrevende bakgrunnsapplikasjoner før ytelsen blir en flaskehals.

Ingen trådløs lading

Nokia Lumia 920 imponerte med trådløs lading, og også 720 og 820 støtter dette hvis du kjøper et eget bakdeksel for trådløs lading. Lumia 620 støtter imidlertid ikke trådløs lading. Foreløpig er trådløs lading langt ifra vanlig, så det er på ingen måte noe vi trekker for i en så lavt priset modell som Lumia 620.

Stor lagringsplass

8 GB lagringsplass er ganske greit for en telefon i denne prisklassen. I tillegg er minnekort av typen Micro-SD støttet, og dermed kan du utvide med inntil 64 GB. Med på kjøpet får du 7 GB lagring i skyen.

Av trådløse teknologier er Lumia 620 velutstyrt. Både GSM og HSPA støtter hver sine fire frekvensområder, slik at telefonen stort sett kan brukes overalt i verden der det er mobildekning. Bare HSPA i 1 700 MHz mangler. HSDPA (nedlasting) er begrenset til 21 Mbps og HSUPA (opplasting) til 5,76 Mbps, og dermed er denne ingen sinke på mobil datatrafikk. LTE (4G) støttes imidlertid ikke, og det forventer vi heller ikke i denne prisklassen.

Bluetooth-versjonen er 3.0 i stedet for den mer strømsparende 4.0. Hastigheten under overføring er imidlertid den samme i de to versjonene, som bruker Wi-Fi-teknologi for å øke hastigheten under filoverføringen.

NFC er også støttet, slik at du i fremtiden kan betale på butikken ved å dra mobilen foran en sensor. Av sensorer i telefonen er akselerometer, nærhetssensor og kompass på plass.

Fullverdig Office

Med Microsoft som leverandør av operativsystemet er det naturlig med en skikkelig Office-pakke. Denne kommuniserer godt med Office-pakken på PC-en med topp kompatibilitet. OneNote er også på plass, og det er et godt program for studenter. Her kan du legge in notater med bilder og lydopptak.

Hele Office-pakken oppleves svært brukervennlig. Selv om andre Office-pakker stiller med flere funksjoner, savner vi ingen funksjoner her. Det fins grense til hvor avansert redigering man foretar seg på en liten mobiltelefon.

Av en eller annen grunn finner du ingen forhåndsinstallerte programmer som viser PDF-filer. Dette må du installere selv fra applikasjonsportalen.

GPS, GLONASS og navigasjon

GPS var lenge det eneste satellittnavigasjonssystemet, og vi kjenner derfor satellittnavigasjon som “GPS”. GLONASS er et russisk motsvar til det amerikanske GPS-systemet. Med begge innabords får du en svært presis posisjonering, fordi telefonen får kontakt med langt flere satellitter.

Microsofts Bing-kart ligger langt etter Google Maps, men i Nokia-telefoner er det ikke Bing som er karttjenesten. Gjennom Nokia Byblikk finner du for eksempel restauranter, serverdigheter og hoteller i storbyer, og Nokia Drive er en enkel og velfungerende navigasjonsløsning for bilkjøring. Applikasjonen fulgte med i Nokia Lumia 820, mens her ligger det inne som en betaversjon – av en eller annen grunn. Den fungerer imidlertid like godt, og gir muligheter til forhåndsinnlasting av kart.

Vi nevner i samme slengen Nokia Trafikant, som forteller deg hvordan du kommer deg rundt med kollektivtransport. Dette fungerer svært bra i Oslo, men dessverre stort sett bare i Oslo her til lands.

God til proffbruk

E-postleseren fremstår som veldig oversiktlig og grei. Siden Lumia 620 ikke er direkte myntet på proffbrukere, er funksjonaliteten også tilstrekkelig. Trådformatet gir god oversikt, men du kan ikke samle flere kontoer i en felles innboks.

Nettleseren er en mobilvariant av Internet Explorer. Denne er rask i bruk, men spesielt velging av faner er enklere i andre tredjepartsnettlesere vi kjenner fra Android-verdenen, som for eksempel Google Chrome som ikke fins til Windows Phone.

I tillegg savner vi en tast for å laste inn fullversjonen av nettsidene. Flash er ikke støttet i nettleseren, noe som også er en ulempe ettersom HTML5 ennå ikke har oppnådd verdensherredømme.

Windows Phone sørger for god sikkerhet, med fjernsletting og passordbeskyttelse integrert.

"Barnehjørnet" er en funksjon som gjør at barn kan sveipe låseskjermen til siden og få tilgang til alle de spill og applikasjoner du har valgt at de skal få tilgang til – uten at de har tilgang til for eksempel Facebook-kontoen din.

Svakt applikasjonsutvalg

Windows Phone er fremdeles nytt, og mange applikasjoner som ble støttet i Windows Phone 7 og 7.5 er ikke å finne i applikasjonsportalen lenger i Windows Phone 8.

Mange vil nok savne applikasjoner hvis Android eller iOS har vært operativsystemet på forrige telefon. Spotify er på plass i Windows Phone 8, etter å ha vært fraværende en periode, men mindre applikasjoner som nettbanken din, topografiske kart, båtnavigasjon og mye mer ville vi ha savnet.

Bruker lite strøm

Batteriet er bare på 1 300 mAh. Det holder likevel til 9,9 timer taletid i 3G eller nærmere 14 døgn i hvilemodus. Surfing på nett og bruk av applikasjoner sluker imidlertid strøm, og vi endte opp med å måtte lade annen hver dag.

Underholdning

Foto: Einar Eriksen

Lumia 620 ser like sprek og ungdommelig ut som HTC 8S, og det er liten tvil om at ungdom er en viktig målgruppe. Med det er underholdningsbiten viktig.

Når det gjelder musikk, har HTC 8S et ess i ermet. Den har samme lydsystem som storebror HTC 8X. Lydsystemet kalles Beats Audio, som betyr at det er en kraftig innebygd forsterker fra Beats som er innebygget, og at den tilpasser lydbildet til ørepluggene.

Men Lumia 620 når ikke helt opp til sin viktigste konkurrent HTC 8S i lydkvalitet. Dyp bass blir litt tilbakeholden, og diskanten er veldig skarp. Sistnevnte gjør at s-er i vokalene blir litt skjærende. Resten av registeret fremstilles godt, og vi opplever lydbildet som romslig.

Musikkspilleren mangler søkefunksjon, men du kan sortere på sjangre, artister, albumer, sanger eller spillelister.

Xbox Music er en tjeneste fra Microsoft som fungerer på samme måte som Spotify og Wimp, og inneholder 30 millioner låter. Alle disse kan du altså høre på så mye du vil hvis du tegner et abonnement.

Videoer

Videostøtten i Lumia 620 er god, og videospilleren fungerer også bra. Selv om 720p-videoer er i høyere oppløsning enn skjermen kan vise, er det ingen problem å spille videoene.

Xbox Movie lar deg leie film. Du må ha et Xbox Live Gold-abonnement for å leie film, og dette kan kobles til spillkonsollen Xbox dersom du har det, og du får sett filmen fra både mobilen og spillkonsollen.

Xbox-kontoen brukes også til mobilspill, og telefonen fungerer som fjernkontroll for Xbox 360 ved hjelp av Xbox Companion.

Les vår test av Xbox Companion »

Til å spille på fungerer Lumia 620 alt i alt bra, men spillutvalget på Windows Phone 8 er foreløpig ikke i nærheten av det du finner hos Googles Android eller Apples iOS.

Bra kamera

Kameraet i Lumia 620 er en mer lavoppløst variant enn i storebroren Lumia 820. Bildene er slettes ikke verst likevel. Dynamikkomfanget er bra, støynivået er under det vi forventer i denne prisklassen og det er lite ødeleggende kunstig støyfjerning og oppskarping som foregår.

I denne prisklassen er kameraet i Lumia 620 blant de bedre. Her er noen bilder vi tok med telefonen:

Konklusjon

Skal du ha en fargerik mobiltelefon som er enkel å bruke, er du i målgruppen til Nokia Lumia 620. Telefonen går i strupen på HTC 8S, som ligner veldig på Lumia 620 på mange måter og kjører samme operativsystem.

Telefonen kommer i flere farger, der de fleste er oppsiktsvekkende. Vår testutgave er gulere enn påsken selv, men du kan velge blant andre farger også. Dessuten er det lett å bytte dekselet for å gi telefonen en helt ny farge. Det er nemlig bare bakdekselet som er fargerikt, og det er enkelt å bytte ut. Siden bakdekselet omfanger telefonen på sidelinjene, er det bakdekselet som styrer hele fargeinntrykket. Kjøper du konkurrenten HTC 8S kan du ikke bytte ut fargen.

Windows Phone gjør jobben

Menyene er lik i Lumia 620 som i HTC 8S, men Nokia har lagt inn kartprogramvare som gjør at du kan bruke telefonen som fullverdig bilnavigator. Det er gull verdt for de som kjører bil. Ellers er Windows Phone 8 enkelt i bruk uten overflødige elementer i menyene.

Ytelsen i Lumia 620 er omtrent akkurat lik som i 8S, og det går raskt i menyene og i applikasjoner selv om hurtigminnet bare er halvparten enn i for eksempel Lumia 820 og både prosessoren og grafikkbrikken er svakere.

Skal du spille eller se film på mobilen, er Nokias fargeklatt veldig god. Kameraet er blant de bedre i denne prisklassen, i sterk kontrast mot kameraet i HTC 8S som er heller dårlig.

Et par ankepunkter

Det er ett punkt som er viktig for mange der den må se seg slått av hovedkonkurrenten. Batteriet i Lumia 620 er bare på 1 300 mAh, noe som gjør at den ikke varer veldig lenge når du surfer på nett, spiller eller har skjermen på telefonen aktivert av andre grunner. Både taletiden og hviletiden er likevel god.

Den andre grunnen til å velge HTC 8S foran Lumia 620 er at 8S som nevnt har bedre lydkvalitet i utgangen for hodesett og øreplugger. Lyden i Lumia 620 er helt grei, men er ikke i nærheten så frapperende som i konkurrenten.

En annen forskjell er at 8S har en tanke større skjerm, noe som gjør at telefonen også er litt større. Dette blir en avveining og en smakssak for den enkelte.

Men når vi oppsummerer er likevel Nokias rimelige Windows-mobil bedre enn HTC 8S på de aller fleste punkter, og i skrivende stund koster den bare et par hundrelapper mer til tross for at den ennå er rykende fersk i butikkhyllene.

Men før du kaster deg i pjekkerten og løper til nærmeste mobilforretning, må du også vurdere et par telefoner med et annet operativsystem.

Android-alternativer

Hvis du snur hodet mot Android-mobilene, finner du en rekke konkurransedyktige apparater i denne prisklassen. Den tøffeste konkurrenten er ZTE Grand X IN. Denne har høyere skjermoppløsning, svært mye bedre ytelse og et større batteri enn Lumia 620.

Legger du på en femhundrelapp får du en Huawei Ascend P1, som er en skikkelig kraftpakke i forhold til prisen.

Android gir deg tilgang på langt flere applikasjoner. Operativsystemet er mer funksjonsrikt, dog litt på bekostning av brukervennlighet om vi sammenligner med Windows Phone 8.

Design og appell

Ikke ulikt konklusjonen i testen av HTC 8S, må vi understreke at appell og design av og til kan seire over ytelse. Du ofrer ikke bagasjeplass og beinplass i baksetet en tanke hvis du har tenkt å handle deg en liten sportsbil eller veteranbil som du bare skal bruke på finværsdager. Du kjøper den bilen du har lyst på.

Lumia 620 er som en liten og fargerik sportsbil som er enkel og brukervennlig, samt rask nok selv om den ikke kan dra en stor campingvogn. Det fins kraftigere Android-telefoner til samme pris, men Lumia 620 er ikke noe dumt kjøp likevel.

annonse