SniktittNokia Lumia 925

Lumia har vært på treningsleir

Lumia 925 er mindre, den er lettere og den er bygget i mer eksklusive materialer.

Lumia 925 deler de fleste spesifikasjonene med Lumia 920, men den nye er både mer kompakt og lettere.Foto: Nokia
Nokia har skiftet ut LCD-skjermen fra Lumia 920, med en AMOLED-skjerm i Lumia 925. Den nye modellen er imidlertid fortatt "superfølsom", slik at du kan betjene den med hansker.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
På Lumia 925 kan du velge hvilken kamera-app som skal være standard.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Nokia fremhever egne apper og funksjoner som viktige deler av satsingen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Stor forskjell: Lumia 925 til venstre. Lumia 920 til høyre.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Her er Lumia 925 i hvitt og grått, ved siden av en svart Lumia 920.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Samsungs toppmodell, Galaxy S4, ved siden av Lumia 925.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Nokias nye Lumia 925 ble lansert for rundt tre uker siden. Det nye flaggskipet har veldig mye til felles med dagens toppmodell, Lumia 920. Det er vekt, størrelse og materialvalg Lumia 925 først og fremst skal utmerke seg på.

Ved første øyekast lykkes Lumia 925 i å gjøre et godt førsteinntrykk. Den kalde og blanke aluminiumslisten rundt telefonen gir telefonen et eksklusivt preg.

Selv om kantene er i aluminium er fortsatt baksiden i plast. Det betyr likevel ikke at du kan åpne telefonen og bytte batteri, eller sette inn et minnekort. Plasten sitter fast, og du har rundt 16 GB intern lagring å rutte med.

Les også: Test av Nokia Lumia 920

Flyttet trådløs lading ut av telefonen

Etter å ha slanket vekk hele 46 gram sammenliknet med dagens toppmodell, Lumia 920, er det imidlertid gjort visse tekniske tilpasninger også.

Under dagens lansering kunne Nokias representanter fortelle at trådløs lading var en av de viktigste nye funksjonene Lumia 920 introduserte, før han konstaterte at Lumia 925 også har teknologien. I et deksel. Som må kjøpes utenom.

Der ligger iallfall én viktig del av forklaringen på at Lumia 925 har blitt både tynnere og lettere enn sin forgjenger. Ingen av telefonene som er i salg i dag, og som har støtte for trådløs lading, er særlig tynne når teknologien er i bruk. Dekselet for trødløs lading som passer til Samsungs Galaxy S4, bygger for eksempel en millimeter eller to.

Annen skjermtype

En annen viktig del av årsaken til at Lumia 925 er tynnere enn forgjengeren skal være skjermen. Her har Nokia byttet ut IPS LCD-skjermen som stod i Lumia 920 med en AMOLED-variant.

Oppløsningen er stadig de samme 1280 x 768 pikslene som forgjengeren hadde. Også her kan du fint bruke telefonen om du har hansker på.

Er denne også raskere?

Da Nokia lanserte Lumia 920 skrøt selskapet betydelig av at LCD IPS-skjermen skulle være bedre og kjappere enn andre mobilskjermer i markedet, med sin konstante oppdateringsfrekvens på 60 bilder i sekundet. Akkurat hvor kjapp skjermen i Lumia 925 er sa Nokia lite om under presentasjonen.

Ærlig talt er det ikke godt å si akkurat hvor rask en mobilskjerm er med øyemåling alene.

Ellers ser imidlertid skjermen ut som en klassisk, god AMOLED-skjerm. Førsteinntrykket er altså av en skjerm med litt høy fargemetning, middels lysstyrke og super innsynsvinkel. Gjengivelse av svart er ellers AMOLEDs paradegren, siden svarte piksler går helt av, og ikke har noe fast bakgrunnslys som må sperres inne i telefonen.

Ny Nokia-oppdatering (med FM-radio)

Siden dette er en Nokia og en Lumia, er det Microsofts Windows Phone 8 som dekker skjermen. Varianten som kjører her har Nokia kalt "Amber", og den vil slippes som en oppdatering for mange av de andre Lumia-modellene i år.

Amber-oppdateringen skal ikke være en del av den ventede Windows Phone 8.1-oppdateringen. I stedet er det snakk om en oppdatering med egne Nokia-funksjoner, og aktivering av FM-radio for en rekke eksisterende Lumia-modeller. FM-radioen ligger nemlig i brikkesettet, men per i dag har ikke Nokia-telefoner med Windows Phone 8 radio tilgjengelig i menyene.

Dersom radio ikke er det viktigste for deg, kan det hende du setter større pris på Nokias Smart Camera-app.

Smart Camera

Hvis du har fotografert med en Lumia-modell tidligere har du støtt på varianter av funksjonaliteten du får her. Du kan for eksempel fjerne folk fra bilder, eller sørge for at den samme personen i bevegelse dekker hele bildet. Lumia 925 kan nemlig ta en rekke høyoppløste bilder på rad, og så sette sammen innhold fra flere av dem til ett bilde.

En nyhet vi blir positivt overrasket av – nå er det mulig å forhåndsdefinere hvilken kameraapp som skal brukes. Det kan bidra til å gjøre opplevelsen av Windows på mobiltelefon et hakk ryddigere.

Ellers er menyflyten omtrent som forventet. Alt glir raskt og fint. Windows-menyene er for det meste oversiktlige og greie.

Kommer i fjerde kvartal

Veiledende pris på Lumia 925 vil sannsynligvis ligge rundt 4600 kroner i årets fjerde kvartal. Det er ikke så langt unna der dagens Lumia 920 ligger, selv om den i praksis selges langt billigere for tiden.

Innen den tid kan selvsagt finnene ha rukket å lansere Lumia 1000 eller EOS – den nærmest evig nærværende ryktemodellen som skal kombinere Nokias opprinnelige 41-megapikslers PureView-kamera med Microsofts Windows Phone.

Les også: – Ny Windows-mobil får 41 megapiksler

Les også
Nå oppdateres Nokia-telefonene
Les også
Her får du stor skjerm og Windows til en billig penge
Les også
Nokia har lansert sin største mobiltelefon
Les også
– Denne gjør avansert fotografering gøy
Les også
Her er Nokias nye superkameramobil
Les også
Windows-mobilene kan snart få Full HD-skjermer
Les også
Nokia Lumia 720: Nokias folke-Lumia
Les også
Nokias kamerakjempe kan få navnet Lumia 1020
Les også
Nokia Lumia 520: Denne billigmobilen er like rask som Lumia 720
Les også
Dette er Nokias nye superkamera-mobil
Les også
Nokia: Nå kommer Windows-gevinsten
Les også
Slik velger du riktig Windows-nettbrett
Les også
– Ny Windows-mobil får 41 megapiksler
annonse