Til hovedinnhold
SniktittHuawei P8 max

Sjekk den kinesiske gigamobilen!

Finnes det noen som har hender som passer til denne?

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

München / Tek.no: Huawei P8 max er en gigantmobil. Skjermen er hele 6,8 tommer stor, noe som gjør at telefonen neppe passer naturlig i spesielt mange hender. Det er ikke første gang vi ser en så stor «telefon». Asus og en rekke andre produsenter har laget ting de har markedsført som telefoner med skjermstørrelser opp i sju tommer.

Telefonen er storebror til Huaweis ordinære toppmodell, P8. Testen av den kan du lese her »

Dette er likevel en av de første gangene vi ser en så diger dingsboms som faktisk ser ut som en telefon. Tidligere gigantprodukter som har blitt solgt som telefoner, har gjerne vært tykke og ganske dårlig spesifiserte. Huawei P8 max er den rake motsetning av disse.

Enorm og solid

Her snakker vi nemlig om en syltynn telefon. Den er bare 6,8 millimeter tykk, og den føles likevel solid og velbygget. Akkurat som for den ordinære P8-modellen er denne bygget i metall og glass. Dermed er kvalitetsfølelsen på topp, selv om telefonen føles nesten farlig tynn. Den er dessuten forholdsvis lett for sin størrelse, med en vekt på 228 gram.

Som det ofte er på toppmodeller er det den digre skjermen som er blikkfanget. Denne varianten er en utgave med full-HD-oppløsning, greie mengder lysstyrke og fin innsynsvinkel. Med den noenlunde enorme størrelsen hadde det vært rom for å dytte inn enda flere bildepunkter i denne skjermen, men det er ikke noe som føles nødvendig når vi håndterer telefonen. Skjermen fremstår som skarp og fin.

Huawei P8 max nederst, den vanlige toppmodellen P8 øverst. Størrelsesforskjellen er betydelig. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er Googles Android som kjører på telefonen, men som flere andre kinesiske merker har Huawei tilpasset menyene ganske tungt. Ett av valgene som må sies å ha blitt en gjenganger blant disse produsentene er å sløyfe hele appmenyen. I stedet har disse telefonene, og Huawei P8max, et forholdsvis omfattende utvalg hjemmeskjermer fra du skrur den på. Alt av installerte apper spres utover disse. Løsningen fungerer fint, men kan nok fort bli litt rotete om man ikke passer på.

Hvor er tilpasningene til storskjermen?

Ellers har Huaweis menyer blitt gode med årene. Har du brukt en Android-telefon før er de forholdsvis selvforklarende selv om enkelte av de grafiske elementene er litt annerledes. Hastigheten i menyene er dessuten upåklagelig. Noe den også burde være, for en telefon med åttekjernet systembrikke bygget inn.

Selv med mine store lanker er P8 max et litt uhåndterlig beist. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Et litt sårt punkt for så store dingser, er spørsmålet om hvordan de skal håndteres. Mobilprodusenter som Samsung, LG og til dels Apple, har gjort viktige endringer i menyene for sine største mobilskjermer. Dermed kan man for eksempel bruke to apper på samme skjerm, eller få enkel tilgang på skjermelementer som ellers ville vært utenfor rekkevidde. Vi oppdaget ingen slike egenskaper i P8max' menyer. Fra Huaweis representanter på stedet fikk vi vite at tastaturet kunne krympes og legges til en av skjermkantene. En helt nødvendig funksjon på en så stor telefon.

Vi hadde uansett veldig gjerne sett bedre utnyttelse av den enorme skjermen. Vi må uansett ta et forbehold om at det kan være funksjonalitet her vi ikke rakk å rote oss frem til på minuttene vi hadde med telefonen.

Deler kamera med toppmodellen

Baksiden huser et kamera som knipser bilder i 13 megapiksler. Såvidt vi kan se har dette de samme spesifikasjonene på papiret som det som skjuler seg i den vanlige P8-modellen. Dermed har P8 max stabilisert optikk og mulighet til å ta bilder med lang lukkertid. To svært nyttige funksjoner. Vi rakk ikke å prøve ut dette da vi prøvekjørte telefonen i München, men hvis resultatene er like gode som fra Huawei P8, er også dette en ålreit kameratelefon.

Kameraet i P8 max ser ut til å være det samme som står i den mer ordinære toppmodellen P8. I så fall er også dette en ganske kapabel kameratelefon. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Eller, jeg er fortsatt ikke helt sikre på om dette her kvalifiserer som en telefon. Jeg har digre orangutangnever, og burde vært midt i målgruppen, men da Samsung først slo gjennom med Galaxy Note, var jeg litt skeptisk. Er den for stor? Opplevelsen var i grunnen ikke helt ulik den jeg i sin tid fikk da jeg første gang så HTCs siste Windows Mobile-modell, HD2.

Siden har det med all tydelighet blitt klart at tvilen min var malplassert. Det er alltid litt uvant med en gang skjermstørrelser gjør et hopp.

Faller mellom to stoler

Huawei gjør mye med Android-menyene, og legger i tillegg ved egen programvare. Her er for eksempel en app som skal hjelpe deg med å holde telefonen ryddig og rask. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Samtidig har det vært like store, og større, enheter på markedet som har blitt markedsført som mobiltelefoner en god stund. Mobiltelefoner med rundt sju tommer store skjermer har likevel ikke tatt av. En kan mistenke at billigprodukter med svake spesifikasjoner må ta noe av æren for dette. Disse aller største telefonene har ikke hatt en toppspesifisert Galaxy Note-serie til å hjelpe seg med å slå an. Kan hende er Huawei P8 max et forsøk på å skape nettopp en heltemodell for denne formfaktoren?

Like fullt. P8 max er en telefon som hverken smaker fugl eller fisk, og virker å falle ned midt mellom to godstoler. Som telefon er den i største laget. Den fordrer enten at du går rundt med en vindjakke med store lommer året rundt, eller at du har med deg noe å bære den i. Som nettbrett blir den litt liten.

Foreløpig ser det ikke ut til at Huawei P8 max kommer til Norge. Ascend Mate 7 er foreløpig brettmobilen selskapet fokuserer på for våre breddegrader.

Vi gjør oppmerksom på at reise og opphold ble dekket av Huawei.

annonse