Til hovedinnhold

GeForce Now: Vi har prøvd spillenes «Netflix»

Konklusjonen er at det fungerer som juling å strømme spill.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Etter at TV- og dataspill tok av for tre tiår siden har vi som spiller vendt oss til å stadig oppgradere PC-en eller kjøpe ny spillkonsoll. Bare på den måten har vi kunnet holde følge med den teknologiske utviklingen og den økte realismen denne gir oss.

Mange har fantasert om å bryte opp denne trenden, både for å hindre generasjonsgap men også for å sette en stopper for de små fjellene av utdatert maskinvare som med tiden bygger seg opp støver ned i skap og boder. Enkelte har forsøkt seg på løsninger tidigere uten å lykkes, men er vi brått der.

Inspirert av Netflix og Spotify satser nemlig Nvidia på det som kan bli de neste årenes store greie og sannsynligvis fremtidens foretrukne måte spille på, nemlig strømming.

Jepp, du leste riktig. Spill som strømmes til deg. Og det er selvsagt ikke snakk om spillstrømming i tradisjonell forstand, hvor du passivt ser på andre som spiller på YouTube eller Twitch, men heller hvor du aktivt tar kontrollen selv.

Nvidia har døpt den nye spillstrømmetjenesten sin for GeForce Now. Den er foreløpig i lukket beta, men vi har fått prøve, og det tok ikke lange tiden før vi lot oss overbevise om at dette blir en tjeneste å regne med fremover.

Imponerende løsning

GeForce Now lar deg strømme spill med høye grafikkinnstillinger og god bildeflyt til enheter som Nvidias Shield eller stasjonære og bærbare datamaskiner med Windows eller MacOS.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi er rett og slett imponerte over det vi så langt har opplevd, og for den saks skyld også overrasket. For der raskere internett de siste årene først har gitt oss strømming av musikk og deretter serier og filmer, er det langt mer komplekst å strømme spill fordi det krever toveiskommunikasjon i sanntid.

Likevel har Nvidia klart å lage en tjeneste som føles intuitiv, krever lite av utstyret ditt og som allerede i dag kan utfordre dedikert maskinvare på bildekvalitet, bildeflyt og respons.

Om du ikke egentlig forstår hva vi er så imponerte over så er det rett og slett det at GeForce Now gir deg mulighet til å spille PC-spill på «alle» enheter. Gamle som nye, og med ultrahøye grafikkinnstillinger som om de kjørte på en rådyr spillrigg rett ved siden av deg. Spesielt kult er det dessuten å kunne spille Windows-titler på en gammel MacBook med MacOS.

Det eneste du trenger for å komme i gang er en vanlig stasjonær eller bærbar datamaskin (eventuelt en Nvidia Shield strømmeboks) og en grei internettforbindelse.

Ettersom GeForce Now er i beta er tjenesten foreløpig helt gratis å benytte seg av, men Nvidia vil ta enten en månedlig eller timesbasert sum når den lanseres.

Dette er GeForce Now

Når du kobler deg opp til Nvidias GeForce Now-tjeneste får du tildelt en virtuell datamaskin med grafikk tilsvarende et GTX 1080- eller et Titan X-grafikkort til din disposisjon. Denne står plassert i et stort datasenter et sted i Europa, og kan takket være alltid oppdatert maskinvare og lynrask internettilkobling pumpe ut grafikk som langt overgår den til konsoller som Xbox One og PlayStation 4, og skilte med en bildeflyt på inntil 120 FPS.

Nvidia anbefaler at du bruker kablet nett med 25 Mbps hastighet for å strømme spillene i Full HD og 60 FPS, men dynamiske bildeinnstillinger, hvor komprimeringsgraden øker og oppløsningen synker, gjør det mulig å strømme spillene også med svakere nettlinje. Også trådløst 802.11ac-nettverk med 5 GHz-bånd kan i mange tilfeller benyttes.

Som standard bestemmer Nvidia hvor god grafikk og bildekvalitet du får basert på netthastigheten din, så du trenger ikke tenke på vanskelige innstillinger om du ikke vil.

PlattformWindowsMacOSNvidia Shield
Maks oppløsning1920x12001920x12001920x1080
FPS30–12030–12030–60
Inkluderte spillByttByttKrysse av
StatusLukket betaLukket betaÅpen beta
Båndbredde~12–50 Mbps~12–50 Mbps~15+ Mbps
Du står fritt til å velge bildeflyt og oppløsning selv i GeForce Now-appen.

Tabellen over viser at du kan strømme i litt høyere oppløsning enn Full HD på datamaskiner, og i Full HD på Nvidias egen strømmeboks, Shield.

Shield har imidlertid et par store fordeler:

For det første at Nvidia gir deg gratis tilgang til å strømme flere titalls spill du ikke allerede eier.

Den andre er at Shield-eiere slipper rett inn som beta-testere. Windows- og MacOS-brukere risikerer å stå flere måneder i kø for å få prøve tjenesten.

På datamaskiner får du imidlertid større kontroll over strømmekvaliteten. Med rask internettlinje på omtrent 50 Mbps kan du maksimere bildekvaliteten og bildeflyten, eller du kan la Nvidia optimalisere strømmingen for lav forsinkelse eller datasparing.

Men som vi ser av tabellen under er ikke tjenesten noe du melder deg på om du er på en liten dataplan, akkurat.

StrømmeprofilKonkurrerendeDatalagrerBalansertTilpasset (Maks)
BeskrivelseGir lavere forsinkelse ved konkurransespillSparer data/ for svake nettlinjerBalanserer bildekvalitet for linjen dinGir best bildekvalitet og bildeflyt
Omtrentlig databruk per time6 GB4 GB10 GB20 GB

Enkelt å komme i gang

Slik ser GeForce Now ut i MacOS. Herfra kan du strømme de samme spillene som via Windows- eller Shield-enheten.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Å komme i gang med GeForce Now er en smal sak. Du laster bare ned en liten app til maskinen din, logger på med en Nvidia-brukeren din og kobler opp spillbibliotek som Steam, uPlay, BattleNet, Origin eller Windows Store. Sistnevnte er nødvendig fordi du bare kan strømme spill fra de kraftige datamaskinene i skyen dersom du allerede eier dem (med noen nevnte unntak for Shield-eiere.) GeForce Now støtter foreløpig 225 spill og du kan sjekke hvilke av spillene dine som er støttet i Nvidias oversikt.

Når du finner et spill du vil spille må du starte det fra butikken hvor du kjøpte det, for eksempel Steam, første gangen. Senere ligger spillet i GeForce Now-biblioteket ditt for rask tilgang.

Tjenesten støtter både Playstation 4- og Xbox 360/ Xbox One-kontroller i tillegg til Shield-kontrolleren til Nvidia, samt mus og tastatur, selvsagt. Det legges altså opp til at du kan spille både fra sofaen og kontorpulten.

En Nvidia Shield strømmeboks gir deg enklest tilgang til GeForce Now betaen og en håndfull gratis spill å prøve ut.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Kunne lurt oss

Det første spillet vi prøvde var Tomb Raider, som vi strømmet via en Nvidia Shield, som i praksis er en liten boks du kobler til TV-en. Dette er et av spillene Nvidia låner bort gratis til GeForce Now-spillere på Shield, og vi forstår hvorfor. Å sitte i sofaen og styre Lara Croft i en detaljert verden med 60 bilder i sekundet er en spesiell opplevelse når man vet at spillet strømmes fra en server mange hundre mil av gårde og vises på en liten, svak, dings som du nesten kan putte i lomma. Særlig imponerende er det når vi etter et par timers spilling ikke merker forskjell hverken i respons eller grafikk fra da vi spilte samme spillet på vår kraftige testbenk på kontoret.

Vi glemte altså etter hvert at vi strømmet spillet og vi kunne helt klart latt oss lure om noen fortalte oss at spillet kjørte på en lokal maskin.

Men selvsagt: Da vi stakk nesa opp i TV-ruta så vi jo at bildestrømmen var komprimert og at mange objekter var mindre klare enn om de hadde vært drevet fra vår egen PC. Vi la også merke til svakere dynamikk mellom lys og mørke, som at sola virket å skinne med en lavere lysstyrke.

Ettersom spillene strømmes er det ikke til å unngå at det blir en liten forsinkelse i alt du gjør.

Med mindre du planlegger å spille svært konkurransepregede spill som Fortnite, PUBG eller DOTA, er likevel ikke dette noe problem. Nvidia har egne algoritmer for å holde forsinkelsen til et minimum, og i RPG-er, strategispill, eventyrspill og bilspill vi forsøkte merket vi ikke forskjell fra lokal spilling med vår raske fiberlinje.

Et annet spill vi vil trekke frem er The Witcher 3, som vi prøvde på vår MacBook Pro fra 2014. Her svettet ikke maskinen det minste, til tross for at vi kjørte på med maksimale innstillinger for oppløsning og bildeflyt.

Her strømmer vi The Witcher 3 med ultrahøye grafikkdetaljer i 1920 x 1200 piksler til vår MacBook Pro fra 2014 over WiFi-nettet vårt. Klikk på bildet for større versjon. Legg merke til uklarheter i brynjen og den lavere dynamikken som du særlig ser på himmelen.
Selv om man kan sette fingeren på enkelte ting ser The Witcher 3 overraskende pent ut i aksjon på MacBook Pro.

Nvidias GeForce-baserte skytjeneste leverte mildt sagt en annen opplevelse enn Macens integrerte Intel HD 3000-løsning, som ikke engang ville kunne drive menyen i The Witcher 3.

Vi fikk ikke logget bildeflyten (ettersom spillet ikke kjører på vår datamaskin), men observerte jevnt 50–60 FPS i åpne landskap. I mer krevende områder med mye som skjedde på skjermen kunne FPS-en falle ned mot 25–30 når vi i tillegg panorerte raskt, men veldig plaget av dette ble vi aldri. Dette blir også et enda mindre problem om man aktiverer Nvidias dynamiske bildekombrimeringsalgoritme, og ikke insisterer på å ha alt på full guffe som oss.

Nærbilde av The Witcher 3 som strømmes til vår Windows-baserte spill-PC. Klikk på bildet for større versjon.

Uansett er vi mektig imponerte over ytelsen til tjenesten. Selv med maksede innstillinger for bilde og grafikk kunne vi spille på svært svak maskinvare uten problemer. Og det på et trådløst 802.11ac 5GHz-nettverk. Har du en fiberlinje med om lag 25 mbps og en laptop til overs så er også du altså klar for å prøve fremtidens spilltjeneste.

Bare prisen kan ødelegge

Når GeForce Now en gang går ut av beta og slippes for alle, vil tjenesten selvsagt koste penger. Slik vi ser det er det bare her tjenesten virkelig kan feile. Tidligere i Beta-fasen har Nvidia operert med en fast månedssum på 8 dollar, men de har også prøvd seg med en modell hvor de har tatt godt betalt per time du har vært koblet til tjenesten.

Uansett hvilken modell Nvidia lander på til slutt er det lite som tyder på at GeForce Now blir en billig affære. Om de velger en modell hvor vi betaler per måned kan vi nok se langt etter noen «Netflix»-prising på en hundrelapp i måneden. Det koster betydelig mer å drifte datasenter med rad på rad av moderne spillmaskiner som står til disposisjon for brukerne døgnet rundt.

Mange «gamere» vil nok også ha forståelse for at spillstrømming koster mer enn musikkstrømming, men så er ikke tjenesten myntet på dem som allerede sitter med siste skrik av PC-komponenter. For disse er tjenesten selvsagt for begrenset. GeForce Now er først og fremst myntet på dagens konsollspillere eller folk uten dyre spillrigger. Dette er personer som i utgangspunktet er mindre villige til å legge penger i god grafikk og høy bildeflyt, men med riktig pris er det kanskje enkelheten og muligheten til å slippe store enkeltinvesteringer eller nye «bokser» som kan vinne disse over.

En smak av fremtiden får man i alle fall, og mens bildekvaliteten og oppløsningen ikke konkurrerer med de kraftigste spill-PC-er ennå er vi fristet til å sette penger på at utviklingen til slutt vil føre også dette markedet over til strømming.

annonse