Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNvidia Shield

Denne TV-boksen lar deg strømme de feteste spillene

Men løsningen er upolert og krever at du hjelper den her og der.

Innledning

Da vi testet Apples nye TV-boks for en tid tilbake, var det mange som etterlyste en test av en annen aktuell boks. Nvidias Shield skal nemlig gjøre mye av det samme, den har sammenliknbar pris og den kan levere 4K-oppløsning.

Det er viktige forskjeller på de to boksene utover oppløsningen også. Den aller viktigste er nok at Nvidias boks kjører Android TV, og dermed faller naturlig ned som motsats til Apples løsning.

Kantete og flat boks

De fysiske boksene er ikke like i det hele tatt. Der Apples TV-boks er en svart og kompakt plastboks med avrundede hjørner er Nvidias boks veldig kantete. Boksen er dessuten relativt flat og avlang. I en av vinklene oppå selve boksen lyser det opp et grønt lys som indikerer at den står på.

Også det som følger med er annerledes. Kjøper du Apple TV får du en av produsentens nye fjernkontroller med i esken, men vil du ha en spillkontroller må den kjøpes utenom. Med Nvidia er det omvendt. Spillkontroller følger med, mens fjernkontroll er tilbehør. I skrivende stund får du imidlertid fjernkontrollen gratis.

Nvidia Shield tar opp relativt mye plass på TV-benken. Den kommer i utgangspunktet ikke med fjernkontroll, men med trådløs gamepad. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det ser ut til at Nvidia og Apple har sett seg ut to forskjellige kjøpergrupper med de to «småkonsollene» sine. Men er det tydelig også på innsiden? Google og Apple jakter da ellers noenlunde de samme kundene for tiden.

Det er forresten verdt å nevne at Shield har en del innganger og utganger. Men ingen av dem er den optiske lydtilkoblingen som mange klaget over at uteble fra årets Apple TV. Det du imidlertid får er to USB-tilkoblinger til lagringsplass, tilbehør eller annet. Jakter du på digital lyd ser disse dessuten ut til å støtte de USB-lydkortene vi har forsøkt å koble til.

Ellers har boksen tilkobling for vanlig nettverkskabel, Micro-USB og plass for MicroSD-kort. Sistnevnte er nok mest aktuell for brukere av boksen vi tester, som er den lille utgaven med 16 gigabyte innebygget lagring. Det finnes også en dyrere modell med 500 GB intern lagring.

HDMI-tilkobling og strømkontakt utgjør de to siste tilkoblingene på baksiden.

Enkelt oppsett og god kontroller

Første gangs oppsett av Nvidia Shield går noenlunde greit. Den kan settes opp via PC eller telefon, eller rett på boksen. Vi valgte å gjøre hele oppsettet på boksen, og det gikk egentlig ganske smidig og greit. Underveis var vi litt redde for at tofaktorautentisering hos Google skulle få boksen til å snuble, men vi fikk bare en ekstra skjerm til å putte inn SMS-koden på. Akkurat slik vi forventer, men ikke alltid opplever.

Det følger med en helt utmerket spillkontroller i Shield-esken, men som vanlig fjernkontroll er den i største laget. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Håndkontrolleren bør forresten vies noen ord innledningsvis. Det er en forholdsvis stor og tung affære dette. Den minner aller mest om variantene som følger med Microsofts Xbox-konsoller, men med noen små endringer og flere knapper.

Dersom du liker Xbox-kontrollerne godt er dette en sabla god kontroller å bruke. Undertegnede har hatt et bein i begge konsollunivers, men foretrekker Xbox-kontrollerne over Sonys varianter. Dermed føles det også nesten påfallende naturlig å plukke opp Shield-kontrolleren.

Android på TV

Android på TV er i hovedsak Googles design. Her ser vi også at NRK-appen dytter ut lenker direkte til interessant innhold. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

De grunnleggende menyene er det Google som har stått for, men også Nvidia har satt sitt preg på hjemmeskjermen når Shield starter opp for første gang. Menyene er delt i flere seksjoner, med en oversikt over aktuelt innhold, samt apper og innhold du har begynt på i den øverste.

Neste seksjon har fått navnet «SHIELD Hub» i oversikten. Den inneholder snarveier til Shield Games, GameStream og Geforce Now. Hvordan disse tjenestene virker skal vi komme tilbake til på neste side. Det er forøvrig litt interessant at også Netflix-appen har fått plass i denne seksjonen.

Systemet oppretter nye seksjoner ved behov. Så fort vi begynte å installere spill lokalt på Shield dukket de opp under sin egen avdeling.

Et lite knippe Google-tjenester dukket opp i sin egen seksjon, der også mediesenterprogramvaren Plex var forhåndsinstallert.

Helt nederst i radene med ikoner og innhold bor innstillingene. Her finner du mange av de samme valgene og kategoriene som du ville forventet å finne på en Android-telefon. Utvalget er likevel ikke overveldende, og virker relativt ryddig.

Men hvordan er alt dette å bruke? Bli med oss videre.

Nvidia Shield TV 16GB + Kontroller
7
Bra

Nvidia Shield TV 16GB + Kontroller

sitat"Nvidia Shield har mange fine funksjoner, men er mest for de spesielt interesserte."

Fordeler

 • Krysse av
  Spillstrømming fra egen PC
 • Krysse av
  Spillstrømming fra skyen
 • Krysse av
  Relativt god ytelse
 • Krysse av
  Meget god håndkontroll følger med
 • Krysse av
  Android TV er enkelt å bruke
 • Krysse av
  Rimelig i innkjøp
 • Krysse av
  Støtter minnekort
 • Krysse av
  Støtter Google Cast

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke plasseringsvennlig
 • Bytt
  Snubler i 4K-avspilling
 • Bytt
  Vanlig fjernkontroll må kjøpes utenom
 • Bytt
  Spill for PC er ikke alltid brukervennlige med gamepad
 • Bytt
  Blanding av engelsk og norsk i menyene
 • Bytt
  Blanding av kroner og pund i menyene
 • Bytt
  Vesentlig dyrere enn rene strømmemottakere
annonse
nVidia Shield TV 16GB (2017)I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no