Nyhet

Testen av Xbox-strømmetjenesten begynner i oktober

Strømmer spill rett til mobilen fra nettet.

For et år siden annonserte Microsoft at de jobbet med et prosjekt kalt xCloud, hvor tanken var at du skulle strømmet Xbox-spill fra skyen fremfor å kjøre dem lokalt fra en dedikert konsoll.

I natt fortalte selskapet at de er klare til å slippe de første testbrukerne inn på tjenesten fra oktober.

Liten testgruppe

I første rekke inviterer Microsoft bare utvalgte testbrukere i USA, Storbritannia og Sør-Korea, men dette vil gradvis utvides. Microsoft ser for seg at tjenesten vil være i en testfase over flere år.

Slipper du inn som testbruker kan du i første rekke teste tre spill, Gears 5, Halo 5 og Sea of Thieves, gratis. Når tjenesten lanseres er det imidlertid ventet at du må kjøpe og eie spillene før du kan strømme dem, eller eventuelt abonnere på dem gjennom Xbox Games Pass.

Tre spill er tilgjengelig for testere.

Spill på mobiler og nettbrett

Med xCloud kan man i testfasen strømme Xbox-spill til mobiler og nettbrett som kjører Android versjon 6 eller senere. Ingen iPhone-støtte med det første, altså. Det er også et krav at enheten støtter Bluetooth 4.0, som lar deg koble til en Xbox-kontroller. Du må i tillegg laste ned en Xbox Game Streaming-app på telefonen som kun er tilgjengelig for de som slipper inn som testbrukere.

Merk at det ikke er noen krav til at nettbrettet eller mobilen må være spesielt kraftig. Det ligger nemlig i ideen bak tjenesten at alt ved spillene prosesseres på Microsofts kraftige servere i skyen. Disse er spesialbygde bladservere med Xbox One-innmat som sørger for at maskinvaren i enhetene dine avlastes. Alt disse trenger å gjøre er å ta imot en bildestrøm av spillet og sende videre noen enkle kommandoer fra kontrollen som lar deg styre spillet.

Resultatet skal, i alle fall i teorien, være at du får topp grafikk, null installasjonstid, kort lastetid og muligheten til å spille spillene uansett hvor du er i verden.

Planen er at tjenesten skal fungere fint over 4G og 5G mobilnett. I første rekke ville vi nok satset på den lokale 5Ghz WiFi-en inntil Microsoft har fått optimalisert spillstrømmen, noe blant annet den annonserte testfasen vil la dem jobbe på.

Spillstrømming er i vinden

Tidligere i år ble Sonys spillstrømmetjeneste Playstation Now lansert i Norge. Konseptet er også her at du betaler en sum hver måned (eller hvert år), og så får du tilgang til å spille alle spillene i Playstation Now-biblioteket.

Spillene strømmes til enten Playstation 4-konsollen din eller en PC. Den største forskjellen mot Microsofts xCloud er dermed at du (i det minste foreløpig) ikke kan strømme dem til nettbrett eller telefoner.

Google har også avslørt en strømmetjeneste kalt Stadia som skal slippes i november, mens Nvidias GeForce Now har vært tilgjengelig i beta i over et år allerede.

Med stadig kraftigere konkurranse øker kravene til tjenestene, og det skal bli spennende å se hvordan de alle utvikler seg fremover.

OBS: Microsoft har fra før en tjeneste som heter Xbox Console Streaming. Denne lar deg strømme xbox-spill fra din egen konsoll til en PC. Med xCloud omgår du selve konsollen og strømmer til smartenheter i stedet.

Vi har prøvd konkurrenten PlayStation Now:
Lar deg strømme 600 spill fra nettet »

Les også
Snart kan alle strømme PC-spill til mobilen
Les også
Sony kutter Playstation Now-prisene
Les også
Nå lar Google deg starte Xbox-spill med stemmen
Les også
Vi har prøvd PlayStation Now – strømmetjenesten som lar deg spille 600 spill over nettet
Les også
Google lanserer spillstrømmetjeneste kalt Stadia
Les også
Microsoft satser på spillstrømming med «Project xCloud»
Les også
GeForce Now: Vi har prøvd spillenes «Netflix»
annonse