Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

GuideSelvbygget spill-PC for 15 000 kroner

Den beste selvbygde spill-PC-en for 15.000 kroner

Vi finner delene som gir deg 100 FPS i 1440p-oppløsning.

Om du ikke husker når du oppgraderte maskinen din sist, og hører hvordan den stritter imot bare musepekeren nærmer seg Steam-biblioteket, da er det kanskje på tide med en ny spill-PC.

Med et budsjett på omtrent 15 000 kroner har vi saumfart butikkene på jakt etter deler som lar deg bygge en spill-PC med høy spillytelse, samtidig som muligheten for senere oppgraderinger er godt ivaretatt.

Handlelisten vi har satt sammen sikrer deg en spillytelse på omtrent 100 FPS ved 1440p-oppløsning med de fleste innstillinger på maks.

Bygget vårt er basert på AMDs tredje generasjon Ryzen-prosessor, som har seks kjerner, støtte for overklokking og som spinner runder rundt Intels alternativer i samme priskategori. AMD-bygget sikrer også gode muligheter for fremtidig oppgradering. Videre har vi fått på plass masse raskt minne, en strømforsyning med kraftoverskudd og et pent og ryddig kabinett som har rom for å huse ting som ekstra lagringsdisker, store grafikkort og om ønskelig kraftigere kjøleløsninger i fremtiden.

Dette er delene vi har valgt

TypeKomponentPris
GrafikkortGalax RTX 2070 Super EX Gamer5481,-
ProsessorAMD Ryzen 5 3600X2283,-
HovedkortAsus ROG Strix B450-F Gaming1337,-
MinneCorsair Vengeance 16GB 3600MHz1112,-
Windows-partisjonKingston A2000 M.2 500GB849,-
Ekstra lagringSamsung 860 QVO SSD 1TB1149,-
StrømforsyningCorsair RM750 V2 750W1051,-
KabinettFractal Design Meshify C Dark849,-
OperativsystemWindows 10 Home1290,-
Sum-15 451,-

Grafikkort

Grafikkortet er den aller viktigste komponenten i en spill-PC og vi har derfor satt av over en tredjedel av budsjettet vårt på denne posten.

Dette gir oss nok til et Nvidia RTX 2070 Super, som ved siden av høy ytelse for pengene også har støtte for de nye strålesporing- og DLSS-teknologiene.

Med et RTX 2070 Super kan du forvente omtrent 100 FPS i snitt dersom du spiller ved 1440p oppløsning med alle grafikkinnstillinger på topp. Det passer dermed perfekt for deg som har en høyoppløst 120- eller 144Hz skjerm.

Det er ikke nødvendig å henge seg opp i den eksakte modellen vi har valgt her. Nøkkelen til å få til dette bygget med et RTX 2070 Super-kort for omtrent 15 000 kroner er å alltid velge blant av de billigste modellene når du handler. Prisene fyker nemlig opp og ned mellom de ulike modellene ukentlig. Bare pass på at RTX 2070 Super-kortet du velger har minst to vifter for best kjøling og lavest støynivå.

Galax/KFA2 GeForce RTX 2070 Super EX Gamer Black HDMI 3xDP 8GB
Galax/KFA2 GeForce RTX 2070 Super EX Gamer Black HDMI 3xDP 8GB

Prosessor

Ryzen 5 3600X med seks kjerner tilhører AMDs nyeste generasjon prosessorer i Ryzen 3000-serien. Disse er ikke bare klokket høyere enn tidligere generasjoner, men er også langt mer effektive takket være sin nye arkitektur og produksjonsteknologi.

I sum gjør alle forbedringene i Ryzen 3000-serien sitt til at AMD danker ut Intel på områder som videoredigering, strømming og multitasking så det synger. I tillegg har AMD lyktes i å tette gapet som tidligere eksisterte mellom de to kjempene når det kom til spillytelse. I samme priskategori, rundt 2000 kroner, finner du ingen annen prosessor som gir deg høyere «FPS» per krone.

Videre kan alle AMDs prosessorer overklokkes, og den neste generasjonen med Ryzen 4000-prosessorer er dessuten lovet støtte på AM4-prosessorsokkelen som dagens hovedkort er bygget rundt. Det betyr at du etter all sannsynlighet vil kunne oppgradere prosessoren til en enda raskere og nyere en i fremtiden, uten å bytte hovedkortet i prosessen.

Det følger med en helt grei og utskiftbar prosessorkjøler i pakken.

AMD Ryzen 5 3600X 3.8GHz Socket AM4 Box
AMD Ryzen 5 3600X 3.8GHz Socket AM4 Box

Hovedkort

Det B450-baserte hovedkortet vi har plukket ut for vår AMD Ryzen 5 3600X-baserte spillrigg er relativt rimelig, men fremtidsrettet og fullt av gode egenskaper.

Som muligheten til å overklokke prosessoren, kjøre minnebrikker med svært høye hastigheter og tilby hele to spor for installasjon av superraske M. 2-baserte PCIe-disker.

I tillegg har kortet flust av andre nyttige tilkoblinger, som USB-C, og ser stilig ut. Du kan tilpasse uttrykket med adresserbar Asus Aura Sync RGB-belysning.

NB: Alle B450-baserte hovedkort er i utgangspunktet laget for Ryzen 2000-serien. I likhet med mange andre har imidlertid Asus gjort sitt hovedkort kompatibel med den nyere Ryzen 3000-serien ved å gi det en såkalt BIOS-oppdatering. Denne ble klar allerede i mai 2019, men i noen helt ekstreme tilfeller kan du være uheldig å få tak i svært gamle kort om du handler i en butikk med lite gjennomstrømming av varer. Det kan derfor være lurt å handle hovedkortet fra en større butikk, eller be butikken bekrefte at partiet deres er oppdatert med Ryzen 3000-støtte før du handler.

Asus ROG Strix B450-F Gaming
Asus ROG Strix B450-F Gaming

Minne

Disse to modulene med til sammen 16 GB minne er mer enn nok for deg som vil spille selv de nyeste titlene, og lar deg også ha andre programmer som nettleser eller streaming-programvare oppe samtidig.

Ettersom minnehastighet har mye å si for ytelsen til Ryzen-baserte spillrigger har vi valgt et par moduler på 3600 MHz. Særlig på Full HD-oppløsning gir dette bedre bildeflyt enn mer standard 2400- eller 2666 MHz-minne. Ved høyere oppløsning hjelper minnehastigheten på sin side med å holde «Min-FPS»-en oppe og redusere «lag».

Ved å velge minnebrikker med så høy hastighet allerede nå blir det for øvrig også mer attraktivt å utvide med mer minne av samme type i fremtiden. Dette mer enn veier opp for at modulene er noen hundrelapper dyrere enn andre litt tregere brikker i dag.

Minnebrikkene fungerer for øvrig perfekt med hovedkortet vi foreslår i handlelisten, noe det alltid er viktig å sjekke på produsentens nettsider.

Corsair Vengeance LPX Black DDR4 3600MHz 2x8GB (CMK16GX4M2Z3600C18)
Corsair Vengeance LPX Black DDR4 3600MHz 2x8GB (CMK16GX4M2Z3600C18)

Windows-partisjon

Denne lynraske, men godt prisede M. 2-PCIe-SSD-en på 500GB trenger ikke tilkobling med kabler og tar ikke opp plass i kabinettet ditt. Denne lille enheten skrur du nemlig fast rett i et eget «M. 2»-spor på hovedkortet, som forsyner den med både strøm og datatilkobling.

Rosinen i pølsa er likevel at denne «PCIe»-enheten er inntil seks ganger så rask som vanlige SATA-baserte SSD-er når det kommer til lesing av data (tenk lasting av nivåer og kart i spill eller oppstart av Windows), og tre til fire ganger raskere når det kommer til å skrive data, noe du gjør når du installerer programmer og spill, eller lagrer noe til disken.

Tanken er selvsagt at du skal installere Windows og de mest brukte programmene og spillene på denne SSD-en. Det du ikke bruker like ofte, eller de virkelig store spillene dine, slenger du heller over på ekstra-SSD-en vi anbefaler under.

Kingston A2000 M.2 500GB
Kingston A2000 M.2 500GB

Ekstra lagring

De store spillene du ikke får plass til på M. 2 PCIe-disken kan du lagre på denne romslige og fortsatt raske 2,5-tommers SSD-en. Her får du plass til minst 30 store spill av gangen, og om du strømmer både musikk og filmer bør denne SSD-en være plenty for de aller fleste.

Samsung 860 QVO MZ-76Q1T0BW 1TB
Samsung 860 QVO MZ-76Q1T0BW 1TB

Strømforsyning

For å drive maskinen din, med en sterk prosessor og et kraftig grafikkort, i tillegg til både lagringsenheter og minne, trengs en dugelig strømforsyning. 750-watteren vi anbefaler her vil med sin svært høye effektivitet på 90 prosent gjøre susen, og fint takle kraftige fremtidige oppgraderinger av grafikkort og prosessor.

Du får andre 750-wattere som er rimeligere, men de har gjerne lavere effektivitet, kortere garanti enn Corsairs 10 år, og er ikke modulære. Med en modulær strømforsyning kobler du bare til akkurat de strømkablene du trenger for komponentene dine og slipper at det stikker en hel klynge av kabler fra den som du ikke trenger.

Ettersom kabinettet vårt har en vegg for å skjule innsyn mot strømforsyningen er det kanskje litt luksus med en fullmodulær modell, men den gjør det unektelig lettere å bygge samt holde maskinen ryddig.

Corsair RM750X V2 750W
Corsair RM750X V2 750W

Kabinett

Om du holder deg til et kabinett med såkalt ATX-størrelse står du helt fritt til å velge dette selv. For, smaken er forskjellig, og en stor del av kabinettet er utseendet. I tillegg til komponentene inni skal det jo passe til omgivelsene. Vi har likevel dristet oss til å komme med en anbefaling av Fractal Designs Meshify C.

Dette kommer i sort utførelse og er bygget i stål med noen deler i plast og glass. Det er dessuten veldig kompakt til et ATX-kabinett å være.

Det unike med dette kabinettet er imidlertid ikke størrelsen, men at det i så stor grad er fokusert på skikkelig god luftgjennomstrømming. Frontdekselet består nemlig av et svært finmasket nett som lar viftene på innsiden suge til seg frisk luft uhindret og med et lavere støynivå.

SSD-er monteres på baksiden, slik at de og kablene deres er ute av syne. Som nevnt skjules dessuten både strømforsyningen og kablene dens også i et eget rom nederst i kabinettet.

Oppgraderingsmulighetene er store, og montering av kraftige kjøleløsninger og radiatorer med inntil 360 millimeter lengde (i front) er også mulig dersom det er din greie.

Fractal Design Meshify C Dark TG (Sort/Transparent)
Fractal Design Meshify C Dark TG (Sort/Transparent)

Windows

En Windows 10-lisens koster over 1000 kroner og er en kjedelig utgift som spiser opp mye av budsjettet vårt. Du slipper imidlertid ikke unna Windows om du ønsker å spille, og du kan alltids trøste deg med at du har denne lisensen med deg i mange år.

Windows-versjonen vi har valgt er nemlig en fullversjon som du kan ha med deg selv om du velger å bytte ut hovedkortet, hvor en såkalt OEM-versjon (som er rimeligere) kunne ha skapt problemer dersom du ikke hadde tatt nok forholdsregler.

Microsoft Windows 10 Home Nor
Microsoft Windows 10 Home Nor
annonse