Så mye tåler skjermen
Et knivblad er ingen utfordring for en vanlig skjermoverflate av glass, men en idyllisk sandstrand kan ripe opp skjermen din.
Innhold
En video av en ripetest på Samsung Galaxy S4 har imponert mange siden den ble publisert for tre dager siden. I videoen prøver man å skrape opp skjermen på mobilen med nøkler, mynter og kniver.
(Du kan se videoen nederst i saken)
Skjermen tåler alt dette uten å ripes opp.
Vi er imidlertid ikke overrasket. I våre mobiltester pleier vi å teste skjermoverflaten forsiktig med en skarp metallgjenstand, som en bindersspiss, en nål eller en kniv. De aller fleste nyere telefoner i middels eller høy prisklasse gir ikke etter, mens det bare er skjermoverflater av plast som får riper.
Hvor ripesikkert?
For å si noe om hvor mye et materiale tåler, bruker vi gjerne Mohs hardhetsskala. Neglen din har en hardhet på 2. Alt materiale som har en hardhet på mindre enn 2 kan ripes med neglen din. For eksempel mineralene talk og gips.
Vanlig glass har gjerne en hardhet på rundt 5. Derfor er det helt umulig å ripe opp et vindu ved hjelp av en negl (hardhet 2), en koppermynt (hardhet 3) eller mineraler som kalkstein.
Et knivblad har en hardhet på omtrent 5,5, og derfor er det en dårlig idé å gni kniven mot et vindu. Glass basert på aluminium i stedet for kalkstein har gjerne en hardhet på opp mot 7.
Hardere enn kvarts, topas og korund
Gorilla Glass fra Corning, som er en velkjent variant av ripesikkert glass, har en hardhet på omtrent 9. Mohs hardhetsskala er en relativ skala som bare går til 10. Det hardeste naturlig forekommende er diamant, som har en hardhet på 10.
Galaxy S4 har Gorilla Glass 3, som skal være enda mer ripesikkert enn tidligere versjoner. Altså snakker vi trolig om noe som tilsvarer over 9 på hardhetsskalaen. Siden et vanlig knivblad bare har en hardhet på 5,5 kan du ikke ripe opp skjermen med en kniv, uansett hvor lenge du prøver. Du kan slå på skjermen med kniven og knuse den, eller knuse den ved å bruke stor kraft, men det blir noe annet.
Mineralet Korund har en hardhet på 9 mens diamant har en hardhet på 10. Hadde sistnevnte mineral vært med på videoen ville vi med sikkerhet fått se en ripe på skjermen.
Slik blir glasset ripesikkert
Et vanlig glass lages av kvartsrik sand, kalkstein og natriumkarbonat (soda). Når en skal lage ripesikkert glass droppes kalkstein og aluminium tilsettes.
Natriumet er et alkalimetall. Dette erstattes i et ripesikkert glass med et annet alkalimetall; kalium. Kaliumatomene er litt større og deres binding til resten av glasset er mer varmebestandig, men ellers har disse to veldig like egenskaper.
For å tilsette kalium varmes glasset opp til en høy temperatur, og det dyppes ned i en saltblanding med kalium. Natriumatomene helt ytterst i glasset taper sine plasser til fordel for kalium, fordi kalium sitter bedre fast i resten av glasset under høy varme.
Siden kaliumatomene også er litt større, har vi til slutt en tynn film av "komprimert glass" helt ytterst, der de store kaliumatomene har presset seg inn i plassen til de mindre natriumatomene. Glasset har blitt "ripesikkert".
Skjermbeskyttere er overflødige
Selv mange telefoner som koster helt ned mot tusenlappen har glass over skjermen i stedet for plast. Siden få materialer lager riper på mobilskjermer av glass, er det ofte overflødig med en plastfilm over for å beskytte skjermen.
På stranda bør du imidlertid være litt forsiktig. Sand er gjerne veldig kvartsholdig, og kvarts har en hardhet på 7. Det er omtrent like mye som vanlige skjermoverflater av glass uten komprimert overflate. Dermed er kniven ufarlig, men en lomme full av sand bør du passe deg for.
Med glassene som har komprimerte overflater er du relativt trygg uansett, når det gjelder riper. Hardt trykk, hardt støt og andre påkjenninger som knuser skjermen i stedet for å ripe den, blir en helt annen sak.
Les også: Gorilla Glass blir enda sterkere