Nyhet

Samsung lanserte Galaxy S4 i natt

Her er alt du trenger å vite om det nye flaggskipet.

Etter den enorme suksessen Samsung har hatt med sine tidligere toppmodeller Galaxy S, S II og ikke minst Galaxy S III, var forventningene skyhøye da Samsung natt til fredag gikk på scenen i Radio City Music Hall i New York for å presentere sitt nye flaggskip: Samsung Galaxy S4.

Ryktemølla har nesten gått varm de siste dagene, og lekkasjene har vært mange. Flere dager før lanseringen dukket det opp bilder av det som angivelig skulle være den nye toppmodellen, og dagen før dukket også de første videoklippene opp som viste demonstrasjon av viktige funksjoner på telefonen.

Samsung Galaxy S4.Foto: Samsung

Det skulle vise seg at de fleste ryktene stemte.

Samsung Galaxy S4 er utvilsomt en av de absolutt kraftigste mobiltelefonene på markedet. Den vil leveres med to ulike prosessorer, enten en firekjerners Snapdragon 600-prosessor på 1,9 GHz, eller med Samsungs nyeste prosessor med hele åtte prosessorkjerner. Du kan lese mer om denne, Samsung Exynos 5 Octa, her.

Såvidt vi vet er det firekjernersmodellen som kommer til Norge.

Ligner Galaxy S III

Telefonen ligner utseendemessig veldig på forgjengeren, Galaxy S III. Men selv om Samsung har valgt å øke skjermstørrelsen til 5 tommer, mot 4,8 tommer på S III, er telefonen faktisk ikke større enn den gamle modellen.

Skjermen er for øvrig av typen Super AMOLED, og oppløsningen er økt til 1920 x 1080 punkter – det vil si Full HD. Den forrige toppmodellen hadde en oppløsning på 1280 x 720 punkter.

Pauser video når du ser vekk

Foto: Samsung

Men selv om S4 har god nok maskinvare til å kunne hevde seg helt i toppen blant de mest avanserte smartmobilene, er det på programvaresiden at Samsung virkelig har lagt inn støtet denne gangen.

Her er det nemlig en rekke nye funksjoner som tar mange av funksjonene fra S III et hakk videre. Mens S III lot være å slukke skjermen når du så på den (gjennom ansiktsgjenkjenning), kan S4 automatisk pause video når du ser vekk fra skjermen. Du kan også rulle nedover på nettsider eller i e-post ved å vri litt på håndleddet når du leser fra skjermen. Telefonen "leser" øynene dine, og vet når du vil bla nedover på siden, og hvis du setter den i en spesiell dokkingstasjon kan du rulle i tekst bare ved å bevege øynene.

Du kan også skifte sang ved å sveipe hånden foran skjermen.

På pressekonferansen i New York viste Samsung frem funksjonen Air View, som lar deg bla i bilder og betjene skjermen ved å holde fingeren litt foran skjermen – altså uten å berøre den.

Tar bilder med begge kameraene

Foto: Samsung

En ganske spesiell funksjon i Galaxy S4 er muligheten til å ta bilder med både front- og bakkameraet samtidig. Etter at du har tatt bildene settes de samemn, slik at du får inntrykk av å være midt i det som skjer. Kameraet kan også spille inn noen sekunder lyd som lagres sammen med bildet.

En ny Group Play-funksjon lar deg høre på musikk, se på bilder og spille spill sammen med andre. Du kan også la flere telefoner spille musikk sammen, synkronisert.

Helsetilbehør

Samsung sa flere ganger under pressekonferansen at S4 skulle være mobiltelefonen som var en "Life Companion". De går så langt som å si at S4 skal hjelpe deg med å forbedre livskvaliteten, og introduserte et verktøy som heter S Health. Her får du treningsdagbok og matdagbok, samt at du får en rekke ulike typer tilbehør til telefonen. Du får blant annet en badevekt som heter Samsung Body Scale, som kommuniserer med telefonen, og med Samsung S-band rundt håndleddet vil telefonen sørge for å vekke deg når du er i riktig REM-syklus. Til sist er det også et pulsbelte som du kan bruke under trening, samt mulighet for både blodsukker- og blodtrykksmåler.

Telefonen kommer på markedet i løpet av våren og vil koste rundt 6000 kroner. Den kommer i to farger; svart eller hvitt.

VIDEO: Se hva som gjør Galaxy S4 unik

SNIKTITT: Samsungs nyeste gjør et fantastisk førsteinntrykk

Se vår liveblogg fra pressekonferansen her

Les også
Apple slenger med leppa
Les også
VIDEO: Se hva som gjør Galaxy S4 unik
Les også
Samsungs nyeste gjør et fantastisk førsteinntrykk
annonse