Til hovedinnhold

Knøttsmå Android-mobiler og moro-S60

Amobil/Barcelona: Vi fikk i dag muligheten til å se nærmere på Sony Ericssons nykommere. Vi snakker om de rykende ferske Xperia X10 mini pro, Xperia X10 mini og Vivaz pro, så vel som den litt mindre ferske Vivaz som ble lansert i januar.

Pro-versjonene har fått fulltastatur, og utenom dette er telefonene prikk lik sine lillebrødre uten "pro" i navnet.

Xperia X10 mini og X10 mini pro

X10 mini er definitivt mindre enn orginalen.

Det første som slår oss er at mini-versjonene av X10 er veldig små, noe som jo passer ganske greit i forhold til navnet. Og det er nok det som er mest interessant ved disse telefonene.

Tastaturversjonen er bare en millimeter tykkere enn versjonen uten tastatur, og dette er nesten ikke merkbart. I tillegg er den noen millimetre lengre og bredere.

Menyen går vannrett.

Android på liten skjerm

De to nykommerne kjører operativsystemet Android på 2,55 tommers skjerm, og skjermen er altså mindre enn skjermen i HTC Tattoo.

Les testen av Tattoo

Det gjør at det kan være vanskelig å bruke fulltastaturet, men du finner også et tastatur i vanlig mobiltelefonoppsett og her går det helt greit å skrive meldinger. Fulltastaturet i pro-versjonen har godt opphøyde taster og må sies å være velfungerende for sin størrelse.

"Gammel" Android-versjon

Det er Android OS 1.6 som brukes i de to nye telefonene, og det er uvisst når det eventuelt skulle komme en oppdatering til den nyere Android OS 2.1-versjonen som du finner i Nexus One.

Les test av Nexus One

Av nye funksjoner finner vi det Sony Ericsson kaller aktive hjørner. I hvert hjørne i hvileskjermen kan du plassere egne snarveisikoner. Det selskapet kaller Time Scape er på plass i småtassversjonene av X10 også, slik at du får opp en all kommunikasjon du har hatt med hver person i telefonlisten din så vel som Facebook-oppdateringene.

Litt nedgradert

På spesifikasjonslisten finner vi super-3G, Wi-Fi, A-GPS og Bluetooth. I forhold til Xperia X10 har mini en svakere prosessor på 600 MHz (Qualcomm MSM7227), og vi merker at den er litt tregere i responsen enn toppmodellen. Minnekortet i pakken er på 2 GB i stedet for 8 GB, og kameraet knipser i fem megapiksler i stedet for 8 megapiksler.

Det skal likevel sies at Xperia X10 mini og mini pro er de, eh, søteste Android-telefonene vi har sett så langt.

X10 mini og mini pro er ventet i norske butikkhyller i løpet av årets andre kvartal. Prisen er foreløpig ukjent.

Vivaz og Vivaz pro

Vivaz skal ha menneskelige former. Den er avrundet og ligger godt i hånda.
Vivaz har bakgrunnsbelyst tastatur.

Vivaz ble lansert i januar, og Vivaz pro ble lansert her på Mobile World Congress på søndag. Vi har sett på dem begge, som også er prikk lik hverandre foruten fulltastaturet og størrelse.

Morotelefoner med S60

Vivaz-telefonene markedsføres som morotelefoner, og har Symbian og S60 i bunnen. Vi synes det var merkelig at Sony Ericsson sa at det var en berøringsfølsom skjerm i Vivaz under lanseringen, og det var riktig å tvile. Her finner du en resistiv trykkskjerm.

Det betyr at du kan bruke pekepenn på telefonen, og den er presis. Imidlertid er ikke resistive skjermer like responsive og lekne som kapasitive skjermer. Vivaz er likevel mer responsiv enn telefoner flest med resistiv trykkskjerm, og minner om Nokia N900 i responsen.

Les test av N900

Med en oppløsning på 360 x 640 piksler og størrelse på 3,2 tommer er ikke skjermen imponerende på noen måte.

Sony Ericsson har lagt inn litt eget på toppen av S60, nærmere bestemt en rekke snarveisikoner. Ja, det er faktisk alt. Resten er standard S60-menyer.

HD-video

En rekke andre produsenter har lenge hatt skikkelig oppløsning på videoopptak, og nå har Sony Ericsson fulgt etter. Vivaz-telefonene tar opp video i 720p-oppløsning.

Når du knipser bilder er oppløsningen 8 megapiksler. Autofokus og geomerking er på plass.

Vivaz-telefonene er i likhet med X10 mini-telefonene ventet i andre kvartal til ukjent pris.

Se alle sakene fra Mobile World Congress i Barcelona her »

annonse