Tek.no

Nyhet

Windows XP-stopp har bremset fallet i PC-salget

Men årets første kvartalstall er likevel langt fra oppmuntrende.

Microsoft / Wikimedia Commons, iStock/1911149
Eigil Knudsen
15 Apr 2014 05:30

Den eksplosive populariteten til nettbrettene og smarttelefonene har gjort at markedet for tradisjonelle PC-er stadig krymper, og i januar kunne vi melde at fjoråret hadde en rekordstor nedgang i PC-forsendelser på hele 10 prosent fordelt på hele året.

Nå har markedsforskningsselskapet IDC lagt frem tallene for det første kvartalet i år. Det kommer nok ikke som noen bombe at nedgangen fremdeles er kraftig, men trenden er i det minste litt mindre dramatisk enn tidligere.

Lavere nedgang

Ifølge tallene som IDC har skrapt sammen gikk det totale antallet PC-forsendelser på verdensbasis ned med 4,4 prosent i første kvartal sammenlignet med samme kvartal i fjor. Det betyr at antall sendte PC-er sank fra 76,7 millioner til 73,4 millioner, noe som er én prosent mindre enn IDCs prognoser.

Dermed er nedgangen betydelig lavere enn i det katastrofale første kvartalet i fjor, som med et fall på saftige 14 prosent skiltet med den største kvartalsmessige nedgangen IDC har registrert på tyve år.

Nedgangen ligger også et godt stykke under de to siste kvartalene i fjor, som lå på henholdsvis 7,6 og 6,9 prosent i forhold til de samme kvartalene året før.

Windows XP-stopp får æren

Denne svakt «positive» trenden vi ser i PC-markedet har ifølge IDC blant annet sammenheng med en storstilt utskiftning av PC-er i forbindelse med Microsofts avslutning av støtten til Windows XP, et operativsystem som ennå har en solid markedsandel. Selskapet peker også på en noe svakere etterspørsel etter nettbrett som en medvirkende årsak.

Som tidligere går nedgangen i PC-salg hardest utover Acer, et selskap som allerede sliter tungt med økonomien. Det taiwanske selskapets forsendelser gikk ned med hele 20,2 prosent. På den andre siden finner vi igjen pengesterke Lenovo, som hadde en kvartalsmessig oppgang i PC-forsendelser på hele 10,5 prosent.

Se tabellen under for flere statistiske detaljer, og sjekk også ut hele IDC-rapporten.

Det ser ut til at HP delvis fikk rett: Selskapet håpet nemlig at Windows XP-stopp skulle redde PC-salget »

Foto: IDC

(Kilde: IDC, via Bloomberg)

Les også
PC-markedet fortsetter å krympe kraftig
Les også
– Neste år vil nettbrettene selge bedre enn PC
Les også
Windows XP får viktig sikkerhetsoppdatering
Les også
2013 ble det verste året noensinne
Les også
Lenovo har satt ny inntjeningsrekord
Les også
Acer sliter tungt med økonomien
Les også
PC-salget fortsetter å falle kraftig
Les også
Håper Windows XP-stopp skal redde PC-salget
annonse

Les også