Til hovedinnhold

PC-markedet fortsetter å krympe kraftig

Nedgangen øker igjen – og det på grunn av Windows XP.

Acer

Hovedsakelig på grunn av den økte populariteten til nettbrettene og smarttelefonene har PC-salget befunnet seg i en bratt nedoverbakke i ganske lang tid, før det kulmierte i det verste året noensinne i 2013. Senere flatet nedgangen en del ut, men nå er det lagt frem nye tall som tyder på at faren på ingen måte er over når det gjelder PC-salg.

Begge de to store markedsanalyseselskapene IDC og Gartner la nylig frem resultatene for første kvartal i år, som viser at salget har gått ganske kraftig nedover, og mye av skylden for det har den gamle traveren Windows XP.

– Laveste siden 2009

IDC og Gartner rapporterer om en nedgang i det globale PC-salget på henholdsvis 6,7 prosent og 5,2 prosent i forhold til samme kvartal i fjor. Førstnevnte mener antallet PC-forsendelser lå på 68,5 millioner i perioden, mens sistnevnte estimerer at tallet lå på 71,7 millioner.

Windows XP-utskiftningen er ferdig, noe som har påvirket salget av nye PC-er betydelig. Foto: Microsoft / Wikimedia Commons, iStock/1911149

Ifølge IDC skal volumet være det laveste som er registrert siden første kvartal 2009, altså på seks år, noe som dermed betyr at nedgangen har vært ganske markant.

Begge selskapene peker på at den av de viktigste årsakene til nedgangen var at utskiftningen av Windows XP mer eller mindre er i havn. Som vi meldte i fjor førte Microsofts avslutning av Windows XP-støtten til mange nye PC-kjøp som bremset nedgangen noe, men nå er assistansen fra det gamle operativsystemet altså borte.

Kun Lenovo og HP har oppgang

IDC peker også på at den kraftige oppgangen i dollarkursen den siste tiden har vært en viktig årsak til redusert etterspørsel etter PC-er. Ifølge Gartner er det stasjonære PC-er som opplever den desidert bratteste nedgangen.

Det er kun de to største PC-produsentene Lenovo og HP som opplevde vekst i antall PC-forsendelser i første kvartal i år. Ifølge IDC hadde de to selskapene en oppgang på henholdsvis 3,4 og 3,3 prosent, mens Gartners tall lå på 5,7 og 2,5 prosents vekst for Lenovo og HP. Verst stod det til med Acer, som hadde en nedgang på rundt 7 prosent hos begge selskapene.

IDC er derimot svært optimistiske på vegne av Windows-nettbrettene: Spår en tredobling av andelen Windows-nettbrett innen 2019 »

annonse