Smart-dingser erobrer verden

I fjor ble 1,2 milliarder enheter sendt til butikkhyllene.

Analysebyrået IDC slapp nylig en rapport om hvor mange smart-enheter (det vil i hovedsak si smartmobiler og nettbrett i denne sammenhengen) som hadde blitt sendt ut til butikkene i 2012, på verdensbasis. Tallet de konkluderte med var hele 1,2 milliarder enheter, en vekst på 29,1 prosent på ett år.

Verdien av alle smart-enhetene ble anslått til å være 576,9 milliarder dollar. Hovedårsaken til veksten var ifølge IDC den enorme interessen i markedet for nettbrett.

Forbi stasjonære PC-er i 2013

IDC spår at nettbrett vil forbigå salget av stasjonære PC-er på verdensbasis allerede i løpet av 2013. Kanskje mer oppsiktsvekkende tror analysebyrået at nettbrett vil også gå forbi laptop-er i 2014. Dette skyldes en antatt negativ vekst for stasjonære PC-er på 4,3 prosent, mens laptop-er ifølge IDC kun vil få en vekst på 0,9 prosent i 2013.

De tror derimot at antall nettbrett som blir sendt til verdens butikkhyller vil i løpet av inneværende år øke med 48,7 prosent (til 190 millioner enheter), samt at smartmobiler også vil øke med 27,2 prosent (til 918,5 millioner enheter).

– I fremvoksende markeder starter forbruk typisk med mobiltelefoner, og, i mange tilfeller, går videre til nettbrett før PC-er. Presset på PC-markedet øker vesentlig og vi kan ikke lenger se at det vil komme noen utskiftningssyklus som vil endre på det, noe som igjen vil legge enda mer press på PC-salget, sier forskningsanalytiker Megha Saini i IDC i en pressemelding.

– Forbrukere og bedriftskunder begynner nå å se smartmobiler, nettbrett og PC-er som ett og samme kontinuum for tilkoblede enheter, separert i hovedsak ved skjermstørrelse. Hver av disse enhetene brukes primært til dataapplikasjoner og folk velger forskjellige sett med skjermer som passer deres unike behov. Denne typen utvikling skaper spennende, nye muligheter som vil fortsette å drive markedet for smarte, tilkoblede enheter fremover i positiv forstand, legger direkør Bob O'Donnel i IDC til.

Les også: – I år går Android forbi iPad

(Kilder: pressemelding)

Les også
Facebook vil ha gratis mobilsurfing
Les også
Nå skal "alle" ha nettbrett
Les også
Apples nettbrettandel nesten halvert
Les også
Snipp, snapp, snute for bøker om ti år?
Les også
Nettbrett-revolusjon på tre år
Les også
Mobilsalget går tilbake overalt, unntatt i Asia
Les også
– Microsoft vil kjøpe Kindle-konkurrent for 1 milliard dollar
Les også
Rekordtall for Samsung før S4-salgsstart
Les også
– I år går Android forbi iPad
Les også
Sony sikter mot tredjeplass
Les også
Nettbrettsalget klatrer til nye høyder
Mer om
annonse