Til hovedinnhold

Mobilsalget går tilbake overalt, unntatt i Asia

Kraftig vekst for Android, viser ferske Gartner-tall.

iStockphoto / 16923948

Det ble solgt 426 millioner mobiltelefoner første kvartal i år, som var en økning på beskjedne 0,7 prosent i forhold til samme periode året før. Men hadde det ikke vært for et godt salg i Asia, ville telefonsalget ha gått ned, viser ferske tall fra analyseselskapet Gartner. Mobilsalget i Asia økte med 6,4 prosent, mens salget i EMEA (Europa, Midt-Østen og Afrika) sank med 3,6 prosent.

Av de 426 millioner telefonene var 210 millioner enheter det som kan kalles smartmobiler, en økning på 42,9 prosent i forhold til første kvartal 2012.

– Det ble solgt mer enn 226 millioner mobiltelefoner til sluttbrukere i Asia og Stillehavsområdene i første kvartal 2013, noe som bidro til at denne regionen økte sin andel av mobilsalget i verden til 53,1 prosent, sier Anshul Gupta i Gartner.

Salget av mobiltelefoner i Kina økte med 7,5 prosent i første kvartal, og utgjorde 25,7 prosent av salget globalt.

– De kinesiske og lokale produsentene har vært veldig flinke til å dekke behovene til kjøperne ved å tilby rimelige smartmobiler med funksjoner som 2,5G (EDGE) i stedet for 3G, sier Gupta.

Samsung styrker posisjonen , Nokia sliter

Samsung er fortsatt verdens største mobilprodusent, og økte sin markedsandel fra 21,1 til 23,6 prosent fra 1. kvartal 2012 til 1. kvartal i år. Innenfor smartmobiler står Samsung enda sterkere, med en markedsandel på hele 30,8 prosent. Apple er på andre plass, med 18,2 prosent av alle solgte smartmobiler i verden.

Denne tabellen viser totalsalget – altså smartmobiler pluss enkle telefoner:

Nokias andel av det totale mobilsalget gikk ned fra 19,7 til 14,8 prosent, hovedsakelig på grunn av at det selges stadig færre enkle mobiltelefoner (såkalte "feature phones"). Den finske produsenten har ennå ikke klart å få fotfeste i smartmobilmarkedet med sine Lumia-modeller, og er ifølge Gartner helt nede på 10. plass i første kvartal 2013. For ett år siden var Nokia på 8. plass.

Android vokser

Gartners tall viser at Android-plattformen fortsetter å vokse, og fantes på hele 74,4 prosent av alle solgte smartmobiler i første kvartal. Dette er en økning fra 56,9 prosent i samme periode for ett år siden. Apples iOS-operativsystem falt fra 22,5 prosent til 18,2 prosent.

Microsoft øker markedsandelen litt. Mens kun 1,9 prosent av smartmobilene i første kvartal i fjor hadde et operativsystem fra Microsoft, har andelen nå steget til 2,9 prosent.

Symbian er nå så godt som helt borte – med en markedsandel på bare 0,6 prosent, mot 8,5 prosent for ett år siden.

(Kilde: Gartner)

annonse