Sony sikter mot tredjeplass

Ikke bli overrasket om japanerne likevel slipper sine egne "kinamobiler".

Samsung er størst, Apple nest-størst. Slik ser det ut til å være en stund fremover når vi skal rangere de største smartmobilprodusentene. Hvem som kaprer tredjeplassen er mer usikker. Nokia og Windows Phone har ennå ikke slått an, mens kinesiske produsenter som Huawei og ZTE satser tungt også i øvrige markeder enn de asiatiske.

– Det er fortsatt Samsung og Apple som dominerer, men vi synes å se en tydelig trend at Sony øker. Det er tydelig at det norske folk liker solide telefoner og at Sony får betalt for sin satsing på IP-sertifiserte telefoner. Det skal bli spennende å følge utviklingen i denne kategorien når Samsung nå kommer med sin nye Xcover II, sier Morten Mikkelsen, salgssjef mobil og GPS i Elkjøp Norge AS til Mobilen.no.

Etter noen turbulente år for Sony, blant annet med Ericsson slettet fra merkenavnet, dårlige kvartalstall og mange oppsigelser, virker Sony å være litt i vinden igjen nå. Til Reuters sier også selskapet at de har en klar ambisjon om å bli verdens tredje største mobilprodusent.

"Tenke globalt, handle lokalt"

For øyeblikket er det kinesiske Huawei som innehar 3.-plassen, med sin markedsandel på 4,9 prosent. Sony følger på 4. plass med 4,5 prosent, men hakk i hæl finner vi også ZTE på 4,3 prosent. Disse tallene er hentet fra analysebyrået IDC og gjelder ved kvartalsslutt 31. desember 2012.

Les også: Kina-mobilene ga HTC og LG juling

Nøkkelen for Sony kan vise seg å være nøyaktig det samme som har gitt kinaprodusentene sine sterke posisjoner: billigmobiler. Det antyder i alle fall Sonys mobilsjef Kunimasa Suzuki, som ifølge Reuters sa følgende på en "briefing" i Tokyo nylig:

"Sony vil tilpasse utviklingen av smarttelefoner for hvert marked."

Reuters tolker dette som at Sony vil komme med lavprismodeller som de kan selge i utviklingsland, og med det gå rett i strupen på Huawei og ZTE. Imidlertid er dette det stikk motsatte av hva Sony-sjef Kazuo Hirai ga uttrykk for i januar:

Les også: Sony dropper billigtelefoner

(Kilder: Reuters)

Les også
LG satte salgsrekord
Les også
Smart-dingser erobrer verden
Les også
Rekordbesøk på verdens største mobilmesse
Les også
Kina-mobilene ga HTC og LG juling
Les også
Sony dropper billigtelefoner
Mer om
annonse