Til hovedinnhold

– I år går Android forbi iPad

Nå er det slutt på Apples dominans, tror analyseselskapet IDC.

Istockphoto / montasje

2013 blir det første året det vil bli solgt flere Android-baserte nettbrett enn iPad-er, ifølge analyseselskapet IDC. Det er New York Times som skriver dette.

Det er det stadig voksende utvalget av mindre og rimeligere Android-nettbrett fra blant andre Google og Amazon som nå vil få forbrukerne til å i mindre grad enn før velge Apple, tror analytikerne. Apples iPad har dominert nettbrettmarkedet siden den ble lansert i 2010.

Apples avdøde Steve Jobs ønsket som kjent ikke en iPad mini, men nettbrett med skjermstørrelse på under åtte tommer selger nå svært godt. Også iPad mini, skal vi tro tidligere rapporter fra Apple.

– Ett av to nettbrett som ble levert siste kvartal hadde en skjermstørrelse på under åtte tommer. Og når det gjelder leveranser, så forventer vi at små nettbrett kommer til å fortsette å vokse i 2013 og videre fremover, sier analytiker Jitesh Ubrani i IDC i en pressemelding.

Nettbrettsalget øker mer enn tidligere antatt

IDC måtte denne uken for andre gang oppjustere sitt estimat for hvor mange nettbrett som vil bli solgt i år, på grunn av økningen i salget av små og rimelige nettbrett.

Det vil bli solgt 190,9 millioner nettbrett i verden i 2013, mot et tidligere estimat på 172,4 millioner enheter. Estimatene videre frem til 2016 er også oppjustert med gjennomsnittlig 11 prosent i året. Ved utgangen av 2017 vil det bli solgt rundt 350 millioner enheter, tror IDC.

Les også: Nå kommer flere fra nettbrett enn fra mobil

Android-nettbrettene økte ifølge IDC sine markedsandeler betydelig i 2012, og den trenden vil fortsette i 2013. Mens IDC i sitt forrige estimat regnet med en Android-andel på 41,5 prosent i 2013, tror analytikerne nå at andelen vil ende på 48,8 prosent ved utgangen av året. Veksten kommer på bekostning av Apples iPad, hvor markedsandelen ventes å synke fra 51 prosent i 2012 til 46 prosent i 2013.

Skeptisk til to Windows-versjoner for nettbrett

Windows 8-nettbrettene vil vokse fra 1 prosent markedsandel i 2012 til 7,4 prosent i 2017, mens Windows RT-nettbrettene vil holde seg under 3 prosent i hele perioden, tror IDC.

– Microsofts avgjørelse om å levere to ulike nettbrettoperativsystemer, Windows 8 og Windows RT, har gitt dårlige resultater i markedet så langt, sier Tom Mainelli i IDC. Han tror at Windows RT ikke har slått an hos forbrukerne, og IDC mener det ville vært bedre for Microsoft og selskapets partnere å heller fokusere på å forbedre Windows 8.

Ved å fokusere på kun ett nettbrettoperativsystem, vil Microsoft kunne oppnå høyere markedsandeler på sikt, tror IDC.

Les også: Gates: – Vi tabbet oss ut på mobiltelefoner

(Kilde: IDC, New York Times)

annonse