Til hovedinnhold

Nettbrett-revolusjon på tre år

Det blir solgt flere nettbrett enn bærbare PC-er i år, viser IDC-rapport.

iStockphoto / 19199807

IDC forventer at nettbrettsalget i løpet av året skal passere salget av bærbare PC-er på verdensbasis.

Her i Norge har vi allerede kommet dit. Ferske salgstall fra analyseselskapet IDC viser nemlig at det ble solgt flere nettbrett enn PC-er i Norge i første kvartal i år. Det skriver Dagens IT.

Totalt ble det solgt 230 000 nettbrett og 225 000 bærbare PC-er i Norge. Det er en vekst i nettbrettsalget på hele 150 prosent, mens PC-salget har gått tilbake med 30 prosent.

Tidligere denne måneden gikk også Elkjøp ut og meldte om en kraftig økning i nettbrettsalget.

– Salget av nettbrett øker også kraftig i Elkjøp. I første kvartal solgte vi 142 prosent flere nettbrett enn første kvartal ifjor, sier salgsdirektør André Hesselroth i Elkjøp til Finansavisen.

Rimelige Android-enheter kommer for fullt

Det er ikke mer enn tre år siden Apples daværende toppsjef Steve Jobs lanserte iPad, og selv om det ikke var det første nettbrettet på markedet, var det det første nettbrettet som virkelig slo an hos folk flest.

iPad har lenge dominert nettbrettmarkedet fullstendig, men den kraftige veksten vi ser nå er i stor grad drevet av rimelige Android-baserte enheter, skriver IDC i sin rapport.

IDC venter at nettbrettsalget skal vokse med 58,7 % år-over-år i 2013, og nå 229,3 millioner enheter i verden. I fjor ble det solgt 144,5 millioner enheter. Nettbrettsalget vil passere bærbar PC-salget i år, og i 2015 vil det passere salget av både bærbare og stasjonære PC-er, tror IDC.

– Det som startet som et tegn på nedgangstider i økonomien, har raskt endret seg til en endring i hvordan vi driver databehandling globalt. Mobilitet er den viktigste drivkraften her, sier Ryan Reith i IDC. Han tror PC-er fortsatt vil spille en viktig rolle, spesielt i bedriftsmarkedet, men at nettbrett for mange forbrukere overtar på mange områder hvor man tidligere har brukt PC.

Les også: – Vi kjøper heller nettbrett, enn å bytte ut PC nummer to

(Kilder: DagensIT, IDC, Kampanje.com)

annonse