Til hovedinnhold

– Windows 8 har kommet for å bli

Bare glem gamle Windows, skriver analytiker.

Tek.no

Ting har muligens sett lysere ut for Microsoft. Deres nyeste operativsystem, Windows 8, kom ut i fjor høst og møtte mye kritikk for blandingen mellom tradisjonelt skrivebord- og trykkskjermgrensesnitt. Salget av det nye operativsystemet er lunkent, noe som føyer seg inn i en generell trend der PC-salget faller som en stein – men Microsoft tjener allikevel store summer på programvaren.

Mange har øynet et håp om en retur til det mer kjente og kjære Windows. Det har dukket opp hint om at startmenyen kan vende tilbake i den kommende oppdateringen Windows 8.1, og dette har fått debatten om Windows 8 til å blusse opp igjen.

Det er bare å kaste nostalgien og konservatismen til sjøs, hinter analytiker John Rizzuto fra Gartner til i et blogginnlegg. Windows 8 og berøringsgrensesnittet har nemlig kommet for å bli.

Må omstille seg

Ifølge Rizzuto er Windows 8 kun det første steget til Microsoft inn i IT-verdenens framtid. Stasjonære og bærbare datamaskiner i tradisjonell forstand er på vei ut, mens nettbrett og smarttelefoni er på frammarsj.

PC-markedet har endret seg konstant de siste 30 årene, og det er ingen grunn til å tro at det ikke vil gjøre det også de neste tiårene. Rizzuto hevder at Microsoft har klart å omstille seg alle forandringene i løpet av denne tiden – noen ganger vellykket, andre ganger ikke – og at det er dette vi ser nå med Windows 8.

«Framtiden dreier seg om touch og mobilitet, og det er derfor Microsoft lagde Windows 8. Punktum», skriver han på bloggen.

Langsiktige mål

Windows 8 er med andre ord ikke bare et vilkårlig testprodukt, mener Rizzuto. Visjonen bak operativsystemet strekker seg lenger enn de neste par kvartalene, og må derfor bli sett på som en langsiktig strategi og transformasjon av det amerikanske selskapet.

«Microsoft er tålmodig og fokuserer på hvor Windows må være i de neste årene og etter det igjen. Økosystemet trenger dette for tillit, stabilitet og støtte, og PC-industrien trenger dette for å fornye seg», skriver Rizzuto.

Har du noen innspill til John Rizzutos blogginnlegg? Del dem gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

Best å lære seg knepene først som sist:
Lær deg Windows 8-triksene »

(Kilder: Gartner via ComON)

annonse