Til hovedinnhold

Startmenyen kan vende tilbake

Neste versjon av Windows 8 kan minne mer om forgjengeren.

Microsoft

Etter at Microsoft fjernet startmenyen fra Windows 8, har mange følt et savn etter den kjente og kjære funksjonen.

Det finnes riktignok flere alternative startmenyer fra tredjeparter, men nå tyder ting på at startknappen kan være på vei tilbake i den kommende oppdateringen Windows 8.1.

Rett til skrivebordet

Startskjermen i Windows 8.Foto: Hardware.no

Nettstedene The Verge og ZDNet har fått dette «bekreftet» fra sine bransjekilder, men sistnevnte påpeker at det ikke er 100 prosent sikkert ennå at Microsoft velger å inkludere funksjonaliteten til syvende og sist i Windows 8.1.

I tillegg skriver ZDNet at enda en etterlengtet funksjon kan dukke opp i den kommende oppdateringspakken, som er ventet i august: Muligheten til å gå rett til skrivebordet ved oppstart.

Et slikt alternativ vil være skrudd av som standard, men i framtiden kan brukere muligens endre sin inngang til Windows 8 til å gjelde skrivebordsmodusen. I dag starter alle i den berøringsskjermvennlige startskjermen, før man deretter kan navigere seg over til skrivebordet.

– Feil å fokusere på Metro

Denne bevegelsen bort fra det store berøringsskjermfokuset ved Windows 8 gir mer mening i lys av et intervju TechRadar gjennomførte med Windows-produktsjef Ian Moulster nylig.

Ifølge Moulster var det kanskje feil å fokusere så mye på det mobile grensesnittet og flisdesignen, eller «Metro», «Modern UI» eller «Microsoft design language» som den også kalles.

– Startskjermen er det nye og spennende, så vi ville snakke om den. For folk flest dreide det seg imidlertid om å gjøre det de var vant til fra Windows 7, og deretter sakte finne ut at det er mulig å gjøre andre ting i tillegg, sier Moulster til TechRadar.

Windows som før

Skrivebordsmodusen er ganske tradisjonell Windows.Foto: Microsoft

Fokuset på berøringsskjermegenskapene ved Windows 8 kan derfor ha vært overdrevent fra Microsofts side, innrømmer Moulster. Derfor har han endret sin presentasjon av operativsystemet:

– Jeg har endret presentasjonen fra å starte med startskjermen, til å starte med Windows-skrivebordet, forteller han, før han fortsetter:

– Når du viser folk skrivebordet, ligner det på Windows 7. Det er faktisk ganske likt forgjengeren, bortsett fra at det er raskere, sikrere, krever mindre strøm, starter opp fortere og har flere småendringer av grensesnittet.

Moulster mener at Windows 7-brukere trygt kan bruke Windows 8, og vektlegger at de kan bevege seg over til Windows 8-spesifikt innhold når de er klare for det.

– For meg går dette bedre overens med tanke på at mange folk kommer fra Windows 7. Jeg lurer derfor på om alt fokuset på startskjermen for alle muligens ikke er den riktige måten å gjøre det på, verken for oss eller andre.

Mens du venter kan du teste ut ett av disse alternativene:
Fem startmenyer til Windows 8 »

(Kilder: TechRadar, The Verge, ZDNet)

annonse