Til hovedinnhold

– Windows XP er farlig

Microsoft advarer mot sitt eget operativsystem.

Microsoft / Wikimedia Commons, iStock/1911149

Microsoft er i ferd med å avslutte støtten for Windows XP – operativsystemet som snart har holdt det gående i 12 år. Til tross for alderen, holder XP fortsatt koken med over én tredjedel av markedsandelene.

Dette ønsker Microsoft å gjøre noe med, og i deres seneste Security Intelligence Report advarer de mot fortsatt bruk av det gamle operativsystemet.

Tallenes tale

Ifølge Microsoft er PC-er med Windows XP sårbare – selv om de har antivirusprogrammer installert. I rapporten blir det nemlig hevdet at Windows XP SP3 har minst relativ forskjell mellom datamaskiner som er beskyttet og ubeskyttet.

På Windows XP SP3 er det registrert 15,6 infeksjoner per 1000 skannede PC-er, mot et gjennomsnitt på 4,2 infeksjoner for maskiner med antivirus ombord.

Til sammenligning er det langt færre infeksjoner på systemer med antivirus enn ubeskyttede på de nyere Windows 7 og 8. Infeksjonsgjennomsnittet for ubeskyttet 64-bit Windows 8 er på 2,7 per 1000, mens tallet faller til 0,2 i et beskyttet system.

Avslutter neste år

Den offisielle støtten til Windows XP blir formelt avsluttet 8. april 2014. Da kommer det altså ingen flere sikkerhetsoppdateringer, og det blir ikke noe mer support.

Alle eventuelle sikkerhetshull som blir oppdaget etter denne datoen, vil med andre ord ikke bli tettet fra offisielt hold. Dermed blir det mer risikofylt for den gjengse bruker å surfe rundt på nettet enn tidligere.

Microsoft har flere ganger valgt å forlenge støtten til Windows XP, og totalen vil havne på nesten 13 år – dobbelt så lenge som støtteperioden for Windows 95.

Mange brukere savner startknappen i Windows 8:
Men nå kan startmenyen vende tilbake »

(Kilder: Microsoft via ComON)

annonse