Til hovedinnhold

Se neste versjon av Windows 8 i aksjon

Microsoft har lettet på sløret

Microsoft

I en ny video viser Microsofts Jensen Harris frem et utvalg forbedringer de har lagt inn i neste versjon av Windows, kalt Windows 8.1. Videoen legger mest fokus på startskjermen, det nye grensesnittet i Windows 8-generasjonen.

Startskjermen får en overhaling

Startskjermen har nå fått støtte for fliser i flere forskjellige størrelser enn før, for å gi deg bedre oversikt over programmer og apper. Du kan velge blant store fliser, som viser dagens avtaler eller de siste e-postene, og små fliser på størrelse med ikoner fra Windows 7, som åpner programmer.

Om du liker å tilpasse operativsystemet til ditt eget, får du flere muligheter. I neste utgave kan du velge fra hele fargespekteret når du dekorerer startskjermen din. Microsoft har også tittet litt bort på Android-leiren, når de nå introduserer sin «motion accent», som er en bakgrunnsanimasjon som endres ettersom du panorerer bortover startskjermen.

Applikasjonslisten i Windows 8.1.Foto: Microsoft

Som et siste stikk til de som klager over en uoversiktelig startskjerm, vil nyinstallerte applikasjonene nå legge seg rett i applikasjonslisten. Denne når du ved å dra fingeren opp bra bunnen av skjermen, og den kan sorteres alfabetisk, etter dato og etter populæritet.

Hva med startknappen?

Startknappen er tilbake.Foto: Microsoft

Med Windows 8.1 vil du se at startknappen nå er tilbake, en liten detalj mange har etterlyst. Om du forventet at menyen fra Windows 7 er tilbake, vil du nok bli skuffet. Den nye knappen fungerer bare som en snarvei til startskjermen, og ikke noe mer.

Microsoft gir deg dog muligheten til å ha samme bakgrunnsbilde der som på skrivebordet, noe som vil gjøre overgangen mellom de to delene av operativsystemet mykere enn tidligre.

Om du er kjent med Charms-menyen, som er Modern IU sitt kontrollpanel, vet du at det kan komme til kort av og til. Microsoft har løftet funksjonaliteten, og lover at Charms nå kan stå på egne ben.

Nye Modern IU-applikasjoner

Sammen med neste versjon av Windows kommer det også en ny nettleser, Internet Explorer 11. Den skal være bedre tilpasset berøringsskjermer, nettsider skal laste raskere og du kan endelig ha et ubegrenset antall faner oppe, lover Microsoft.

Om du har en trådløs skriver støtter Windows 8.1 denne helt uten driver-tull og ekstra programvare. Det går også rykter om en kalkulator, en applikasjon for lydopptak, og en vekkerklokke vil komme.

Den funksjonen Microsoft ser ut til å være mest stolt over er muligheten til å bruke lås-skjermen som bildefremviser. Her brukes Microsofts skylagringstjeneste Skydrive for å hente frem bilder og presentere dem på samme vis som en digital bilderamme.

Skydrive skal forøvrig spille en større rolle i Windows fremover. På alle Windows 8.1-maskiner kan brukerprofil, filer og innstillinger synkroniseres i bakgrunnen ved hjelp av Skydrive i større grad enn før.

Det skjer altså stadig ting med neste versjon av Windows, og det blir spennende å se om endringene i Windows 8.1 vil gi flere sansen for Microsofts storsatsning. Foruten startknappen er ingen nyheter presentert for skrivebordsmiljøet.

Du kan bruke den nye startskjermen til mye:
Disse fem funksjonene elsker vi »

(Kilde: Microsoft, Pocketlint)

annonse