Til hovedinnhold

Microsoft forteller hvor mange Windows 8-lisenser de har solgt

Letter på sløret seks måneder etter lanseringen.

Hardware.no

Windows 8 ble lansert den 26. oktober i fjor, og nå, litt over et halvt år senere, frigir Microsoft de ferskeste salgstallene for sin siste storsatsing. Tallet er på 100 millioner solgte lisenser, og dette er nesten identisk med salgsforløpet til forgjengeren Windows 7.

Operativsystemet solgte 40 millioner lisenser i løpet av den første måneden, og forrige gang Microsoft lettet på sløret var i januar, da tallet hadde økt til 60 millioner. «Kun» 40 millioner lisenser har altså blitt solgt i løpet av de siste fire månedene, men dette er helt i tråd med tidligere utgivelser.

Den nye statistikken kom fram i et blogginnlegg på The Windows Blog, hvor Windows-sjef Tami Reller svarte på en rekke spørsmål. Ved siden av å avsløre salgstallene for Windows 8, kom Reller også med informasjon om Windows-appene og den kommende oppdateringen Windows Blue, også kjent som Windows 8.1.

Mange flere apper

Tami Reller er økonomisjef for Windows-avdelingen i Microsoft.Foto: Microsoft

Antall Windows 8-apper i Windows Store skal angivelig ha blitt seksdoblet siden lanseringen i oktober, og tallet er nå på snart 68 000 apper. Disse appene har blitt lastet ned 250 millioner ganger av brukerbasen, og rundt 90 prosent av dem blir lastet ned hver måned.

Det ble også pøst ut andre Microsoft-tall. Nettskytjenestene ble nevnt, og nettlagringstjenesten SkyDrive har nå 250 millioner brukere, e-posttjenesten Outlook.com kan skryte på seg 400 millioner, og antall aktive Microsoft-konti er oppe i 700 millioner.

En vesentlig andel av Outlook-brukerne har blitt flyttet over fra den gamle Hotmail-tjenesten, som nylig ble lagt ned for godt. Overgangen til Outlook.com er ferdigstilt, og ble utført flere uker før planen.

Kommer startmenyen tilbake?

Startmenyen er visst dypt savnet.Foto: Microsoft

Windows Blue / Windows 8.1 ble altså nevnt, og det er første gang Microsoft bekrefter offisielt, med viten og vilje, at det er en slik oppdatering på vei. «Blue» er bare et internt kodenavn, forteller Reller, og skal være en satsing videre på Windows 8s framtid i neste generasjons nettbrett og PC-er. Oppdateringen er ventet å komme ut senere i år.

– Oppdateringen vil levere de siste nyvinningene på tvers av et stadig bredere sortiment av formfaktorer i alle størrelser, skjermer, batteritid og ytelse, og vil samtidig lage nye muligheter for økosystemet vår, sier Reller.

Windows Blue vil også være en sjanse for Microsoft til å møte de mange tilbakemeldingene fra brukerne. Ett rykte går ut på at Windows Blue vil få oppstart rett til skrivebordet, mens den kjente og kjære startmenyen kan vende tilbake. Ingenting er bekreftet ennå, men Reller framhever likevel at Microsoft har fått med seg saken:

– Vi har definitivt hørt det, og tar det med i vurderingen. Vi prøver også å forstå hva folk egentlig vil ha når de spør etter startmenyen, sier Reller i et annet intervju med The Verge.

Nettbrett og PC-ens framtid

Surface Pro.Foto: Microsoft

Andre satsingsområder inkluderer lanseringen av 7- og 8-tommer store nettbrett for Windows 8. Dette leder også til spørsmålet om salgstallene for nettbrettet Surface RT. Microsoft ønsker ikke å komme ut med tall om verken dette eller den bærbare PC-broren Surface Pro, men Reller forteller til The Verge at «lanseringen av Pro har hjulpet Surface totalt sett».

Salgsforholdet mellom Surface RT og Surface Pro er ikke kjent, men ifølge en analyse fra IDC, skal det være solgt til sammen 900 000 enheter i Surface-serien.

Surface RT ble sluppet på markedet samtidig med Windows 8 i fjor, og kjører på et ARM-basert Windows RT-operativsystem. Surface Pro har den vanlige utgaven av Windows 8.

Windows RT har blitt kritisert av Microsoft-partnere som Acer og Nvidia, men Reller hevder at Microsoft fortsetter å satse på ARM-plattformen. Dette er et ledd i en større strategi fra Microsoft, som går ut på å møte framtidens PC-verden, hvor økt mobilitet og sammensmelting av tradisjonelt adskilte enheter sannsynligvis blir hverdagen.

– PC-en er fremdeles svært levende og i økende grad mer mobil. PC-en er også en del av et mye bredere marked for nettbrett og datamaskiner, og Windows 8 ble skapt for å være med på dette, sier Reller på Windows-bloggen.

Det er ingen vei tilbake:
– Windows 8 har kommet for å bli »

(Kilder: The Windows Blog via Ars Technica og The Verge (1), The Verge (2))

annonse