Til hovedinnhold
GuideWindows 7 eller 8 - alt i én

Dette trikset gjør masseinstallasjon lettere

Samler alt på en minnepinne.

Introduksjon

Noen av mange Windows-versjoner

Windows kommer i mange former og fasonger. Da Windows 7 kom på markedet fantes det i totalt 11 ulike versjoner, mens med Windows 8 har tallet blitt kuttet ut til 6 forskjellige versjoner, forutsatt at du vi ikke regner med nettbrett-versjonen RT.

I denne guiden skal vi se hvordan samtlige Windows 7 eller 8 versjoner kan samles og installeres fra én DVD eller minnepinne. Du kan med andre ord lage en Windows 7 DVD som inneholder for eksempel Home Premium, Professional og Ultimate i både 32- og 64-bits versjoner. Plateavbildningen du lager går ofte under kallenavnet Windows AIO – All In One.

Få med deg vår stortest av Windows 8 »

Dette er fordelen

En slik alt-i-ett-løsning kan gjøre hverdagen enklere for både entusiaster og systemadministratorer. Skal du foreta en ny installasjon av operativsystemet på forskjellige PC-er, har disse ofte forskjellig Windows-versjon og krever dermed forskjellige DVD-plater.

Produktnøkkelen til Windows er ofte å finne på et klister under maskinen.

Ved å ha en alt-i-ett-løsning kan du velge rett Windows-versjon under installasjonsprosedyren, og dermed bruke den originale produktnøkkelen som følger med maskinen. På bærbare PC-er er denne som oftest påklistret under maskinen eller på laderen, og på stasjonære PC-er vil den ofte befinne seg klistret på toppen eller bak på PC-en.

I denne guiden har vi brukt Windows 8. Teknikken fungerer også for Windows 7, men med noen ulikheter som vi forklarer underveis.

Dette trenger du:

  • To plater eller plateavbildninger med Windows: én 64-bits og én 32-bits. Det er irrelevant hvilken versjon disse er – en DVD med eksempelvis Windows 7 Home inneholder alle versjoner utenom Enterprise. Ønsker du å integrere Enterprise, N-versjoner eller flere språkversjoner, må du ha en disk eller plateavbildning med disse i tillegg.
  • Imagex-programmet fra Microsoft

Windows-kildene må ha samme versjon av Service Pack – enten så må alle ha Service Pack 1 ferdig integrert, eller så må ingen av de ha det.

Legg merke til at en produktnøkkel til eksempelvis Windows 7 Ultimate vil fungere til Windows Ultimate 7 Service Pack 1, men ikke omvendt. Du burde med andre ord gå til anskaffelse av Windows ISO-er med nyeste Service Pack ferdig integrert.

Last ned Windows 7 fra Microsoft
Windows 7 Professional Service Pack 1 Media Refresh Norsk-32-bit64-bit
Windows 7 Professional Service Pack 1 Media Refresh Norsk, N-versjon-32-bit64-bit
Windows 7 Professional Service Pack 1 Media Refresh Engelsk-32-bit64-bit
Windows 7 Professional Service Pack 1 Media Refresh Engelsk, N-versjon-32-bit64-bit

Microsoft tilbyr ikke tilsvarende linker for Windows 8, men skriver du inn produktnøkkelen din her vil du kunne laste ned tilsvarende ISO-fil.

Forskjellige produktnøkler

Produktnøkler til Windows fungerer på tvers av språk. Det vil si at du kan bruke samme produktnøkkel til både den norske og engelske språkversjonen, så lenge du velger den rette Windows-versjonen til din nøkkel.

Windows N-versjon

Windows skiller på produktnøklene til vanlige versjoner og såkalte N-versjoner. Sistnevnte inneholder ikke Windows Media Player og andre produktnøkler. Du kan fint integrere både vanlig versjon og N-versjon, og selv om du trenger installasjonskilder til begge vil sluttproduktet ikke ta særlig mye mer plass.

Legg merke til at noen nøkler som følger med noen maskiner ikke lar seg godkjenne gjennom vanlig aktiveringsprosess. I disse tilfellene bør det allikevel være mulig å aktivere Windows med hjelp av telefon.

Bli med på neste side, så guider vi deg gjennom fremgangsmetoden »

Konstruksjon av AIO

1: Samle Windows-filene på en lett tilgjengelig plass

Det første du må gjøre er å samle de nødvendige Windows-versjonene på en plass hvor du finner dem igjen. Vi kopierte Windows 8 64-bit til «C:\WIN\8x64» og Windows 8 32-bit til «C:\WIN\8x86». Ønsker du å integrere Enterprise- eller N-versjonene av Windows i samme slengen, kopierer du også disse inn på samme plass.

Disse filene må ligge i utpakket format. Har du Windows på DVD, kopierer du alt på denne inn i en ny mappe på tidligere vist plassering. Bruker du derimot en ISO-fil, må denne pakkes ut med for eksempel WinRAR eller 7-Zip.

2: Pakk ut Imagex-programmet og start kommandolinjeverktøyet

På forrige side ba vi deg laste ned Imagex-programmet fra Microsoft, som vises som en «.cab»-fil. Inne i den ligger en fil med navnet Imagex. Plasser denne på toppen av «C:\», eller en annen plass du finner den igjen.

Start kommandolinjevinduet som administrator ved å søke etter «cmd» i startmenyen, høyreklikke på denne og trykk «Run as administrator».

3: Integrér de ulike versjonene med Imagex

Vi skal nå integrere alle Windows-versjonene ved hjelp av Imagex. Følgende kommando må kjøres for hver enkelt versjon du ønsker å integrere:

«C:\Imagex /compress maximum /export C:\WINDOWSMAPPE\sources\install.wim INDEKS C:\WIN\install.wim "Windows VERSJON

Her må du bytte ut «windowsmappe»slik at stien peker til en av Windows-mappene du lagde tidligere. «Indeks» må byttes ut med ønsket tall fra tabellen under, og istedenfor «versjon» skriver du hvilken Windows-versjon som indeks-tallet hører til.

Som tidligere nevnt trenger du ikke egen mappe for Home Basic, Home Premium og så videre, da alle disse versjonene faktisk ligger skjult på alle plater som inneholder én av versjonene.

Windows 832- og 64-bit
Core (vanlig)2
Pro1
Enterprise1
Windows 732-bit64-bit
Starter1Eksisterer ikke
Home Basic21
Home Premium32
Professional43
Ultimate54
Enterprise11

Da vi ville integrere Windows 8 Core 32- og 64-bit, og Windows 8 Pro 32- og 64-bit, skrev vi disse kommandoene:

«C:\Imagex /compress maximum /export C:\WIN\8x64\sources\install.wim 2 C:\WIN\install.wim "Windows 8 64-bit"»

«C:\Imagex /compress maximum /export C:\WIN\8x64\sources\install.wim 1 C:\WIN\install.wim "Windows 8 Pro 64-bit"»

«C:\Imagex /compress maximum /export C:\WIN\8x86\sources\install.wim 2 C:\WIN\install.wim "Windows 8 32-bit"»

«C:\Imagex /compress maximum /export C:\WIN\8x86\sources\install.wim 1 C:\WIN\install.wim "Windows 8 Pro 32-bit"»

Når du har kjørt kommandoene, har du kombinert installasjonsfilene til alle overnevnte Windows-versjoner til én og samme fil.

Til tross for at installasjonsfilen til Windows er ferdig konstruert, er det et par ting du må gjøre før Windows kan installeres fra minnepinne eller DVD. Først må installasjonsfilen integreres med selve installasjonsprogrammet.

4: Integrer installasjonsfilen med installasjonsprogrammet

Finn mappen til én av 32-bits versjonene du har integrert, og erstatt filen «install.wim» i mappen «sources» med «install.wim»-filen du nettopp lagde. Har du fulgt våre kommandoer til punkt og prikke, erstattert du filen «C:\WIN\8x86\sources\install.wim» med filen «C:\WIN\install.wim». Denne mappen vil nå inneholde alle installasjonfiler som er nødvendig for å installere alle Windows-versjoner du har integrert.

Nå er det bare et lite steg til før du er ferdig. Fremgangsmetoden varierer avhengig av om du har kombinert Windows 7 eller 8.

For Windows 8

Under alternativer til Windows utforsker huker du av for «Show file extensions», og blar deg videre til «C:\WIN\8x86\sources\». Her lager du en tekstfil med navnet «EI.CFG» og innholdet:

[Channel]
Retail

For Windows 7

Bla deg frem til en av de utpakkede 32-bits DVD-ene du har brukt i guiden. I mappen «sources» sletter du filen «EI.CFG» samt alle filer som begynner med «install_Windows 7»

Bli med på neste side hvor vi viser deg hvordan du kan bruke denne installasjonsmappen på en DVD eller minnepinne »

Installasjon fra minnepenn eller DVD

Installasjon fra minnepinne

Partisjonering av minnepinnen medfører i dette tilfellet at den blir formatert. Du må derfor Iagre eventuelle filer på minnepinnen før du fortsetter.

I kommandolinjevinduet du allerede kjører som administrator, kjører du kommandoen «diskpart» for å komme inn i partisjonsprogrammet til Windows. Vi skal nå formatere minnepinnen på skikkelig vis, og gjøre den klar for bruk.

Videre kjører du følgende kommandoer, og trykker på «enter»-tasten mellom hver av dem:
1. «list disk»
2. «select disk #» hvor du bytter ut «#» med tallet som tilsvarer minnepinnen din. Legg merke til at verken partisjonsbokstaver eller disknavn står oppgitt, så du må velge ut i fra størrelsen på minnepinnen din.
3. «clean»
4. «create partition primary»
5. «select partition 1»
6. «format fs=ntfs quick»
7. «active»
8. «assign»

annonse