Til hovedinnhold
GuideLær deg Windows 8-triksene

Slik finner du de skjulte knappene i Windows 8

Vi viser deg hvordan du finner frem.

Den enkle navigeringsmåten

Ikke alle endringer er like gode, og før lansering var flere skeptiske til den nye versjon av Microsofts nye operativsystem, Windows 8. Operativsystemet har fått mange endringer sett opp mot forgjengeren, hvor den aller største var introduksjonen av et grafisk grensesnitt. Dermed var også den tradisjonelle Start-menyen borte.

Endringen har ført til en haug av omrokeringer i menysystemer, og knapper og funksjoner som tidligere lå enkelt tilgjengelig da man trykket på Start-knappen, har nå tilsynelatende forsvunnet helt, eller gjemt seg bak andre menyvalg.

Ikke all forandring fryder

Som vanlig er ikke alle like glad i endringer. Vi har skrevet om fem ting vi elsker med Metro og fem ting vi ikke liker.

Denne gangen ser vi på hvordan vi kan løse problemet med de "forsvunne knappene", uten å måtte ty til tredjepartsprogramvare. For å hjelpe deg ytterligere på vei skal vi også ta en gjennomgang på hurtigknappene i Windows 8.

Les også: Vår guide om startknapper via tredjepartsprogrammer »

Den gamle Start-menyen har blitt erstattet med Startskjermen, også kjent som Metro. Det medførte en rekke endringer i den gamle menystrukturen.

Hva har skjedd?

Så hvilke knapper er det vi savner fra Start-menyen? Selve programsøket og åpning av programmer er ganske greit implementert i Windows 8, hvor du på lik måte som før bare trenger å trykke på Start-knappen, skrive hva du er ute etter, og trykke Enter når programmet dukker opp. Andre funksjoner ved Start-menyen er imidlertid bedre gjemt. La oss ta for oss et par eksempler:

For å finne tilkoblede enheter må du igjennom et separat Metro-grensesnitt før du kommer til PC-innstillinger, hvor du kan trykke deg inn på Enheter-knappen. Enda mer irriterende er mangelen på lås-, omstart-, hvile- og skru av-knappene, som tidligere var veldig enkle å komme til. Nå er tre av dem blitt flyttet til innstillingsknappen på den nye Charmsmenyen, mens lås- og logg av-knappene er flyttet til Metro-menyene, når du høyreklikker på profilbildet ditt. Forvirrende? Ja. Veldig.

Microsoft mener selvfølgelig at dette er de mest logiske stedene å plassere funksjonene på, men når millioner av brukere allerede har vent seg til den tradisjonelle, om noe dumme, plasseringen av knappene, skal det mye til for å vende seg til noe nytt. Den enkleste måten er nok å bare bite i det sure eplet, og innse at forandringene er her for å bli. Derfor har vi laget en rask oversikt over hvordan du får tilgang til de forsvunne knappene.

Du må få opp Charms-menyen før du kan skru av datamaskinen.

Låse eller logge ut av Windows 8

Windows 8 lar deg låse datamaskinen, hvor du forblir innlogget på kontoen din, men låseskjermen vises. Dette er det foretrukne alternativet for mange brukere når de skal la datamaskinen stå alene en kort tid, og ikke vil få bakgrunnsbildet byttet til Hello Kitty, noe som skjer ganske hyppig på arbeidsplassen vår. Alternativt kan man logge ut, hvor samtlige programmer lukkes, og du blir tatt til den samme låseskjermen som i forrige alternativ.

For å låse datamaskinen:

Med tastaturet: Startknapp + L. Eller CTRL + Alt + Del, og velg Lock fra menyen som dukker opp.

Med musen: Få frem Start-skjermen (Metro), trykk på profilbildet ditt oppe til høyre, trykk på Lock på menyen som dukker opp.

Med fingeren: Få frem Start-skjermen (Metro), trykk på profilbildet ditt oppe til høyre, trykk på Lock på menyen som dukker opp.

For å logge ut:

Med tastaturet: CTRL + Alt + Del, og velg Sign Out fra menyen som dukker opp.

Med musen: Få frem Start-skjermen (Metro), trykk på profilbildet ditt oppe til høyre, trykk på Sign Out på menyen som dukker opp.

Med fingeren: Få frem Start-skjermen (Metro), trykk på profilbildet ditt oppe til høyre, trykk på Sign Out på menyen som dukker opp.

For å skru av datamaskinen:

Med tastaturet: CTRL + Alt + Del, trykk på strømknappen nederst i høyre hjørne og få tilgang til hvilemodus, omstart og avknappen. Alternativt kan du trykke Startknapp + I (en snarvei til en av undermenyene til Charms-menyen), og trykk deg frem til Strømknappen der.

Med musen: Beveg musen til et av hjørnene på høyresiden av skjermen, og beveg den langs kanten for å få opp Charms-menyen. Trykk på innstillinger og så Strømknappen for å få opp de ønskede valgene.

Med fingeren: Få opp Charmsmenyen ved å sveipe inn på skjermen fra høyre ramme. Trykk på Innstillinger og så Strømknappen.

Med datamaskinen: Trykk på Av-knappen på datamaskinen din. Dette vil vanligvis skru datamaskinen av, forutsett at du ikke har endret på strømsparingsalternativene, hvor du kan velge hva som skjer når du trykker på knappen.

Du kan enten låse datamaskinen ved å trykke CTRL + L, eller trykke på profilbildet ditt på Startsiden.

Alternativer?

Som vanlig finnes det alltid mange måter å gjøre ting på i et operativsystem som Windows, og dette er intet unntak. Du kan for eksempel lage egne snarveier til av-knappen, slik at du kan skru av datamaskinen med ett enkelt trykk. Dette er imidlertid litt mer teknisk enn de andre alternativene, som rett og slett er tastatursnarveier.

Bli med over på neste side, der viser vi deg hvordan du lager egne snarveier til av-knappen »

Dette er en republisering av to guider, første gang publisert i 2012.

Lag din egen avknapp

Hvis du fortsatt ikke er fornøyd med hvor Microsoft har plassert favorittknappene knappene dine, som "logg ut" og "skru av", finnes det et ganske elegant alternativ du kan prøve ut. Det innebærer heller ikke at du må installere et tredjepartsprogram, men bare benytter deg av funksjonaliteten Windows allerede har innebygd.

Lag egen snarvei

Nøkkelen ligger i å lage en snarvei til kommandoen du er ute etter, som kan ligge på skrivebordet eller nede i oppgavelinjen. Dette har vært mulig i Windows i lang tid, og det er kanskje på tide at vi drar funksjonaliteten ut i lyset igjen.

For å se kommandoene vi er ute etter, kan du begynne med å åpne opp CMD. Dette gjør du ved å først trykke Startknapp + R for å få opp kjør-boksen. Her skriver du CMD, og trykker Enter. Skriv så inn følgende tekst når du har muligheten:

shutdown/?

Du vil få opp en liste som ligner på dette:

Her ser du koden til ulike kommandoer, hvor et par er relevante for vårt bruk. Vi noterer oss følgende tre kommandoer som vi skal bruke som snarveier:

  • Skru av umiddelbart (uten varsel): shutdown.exe /s /t 0
  • Omstart umiddelbart (uten varsel): shutdown.exe /r /t 0
  • Logg ut: shutdown.exe /l
Du har nok av ikoner å velge imellom.

Disse linjene kan vi bruke til å lage snarveier vi kan putte hvor vi vil. Dette gjør vi ved å først høyreklikke på skrivebordet, velge "Ny" og så "Snarvei" fra menyen som dukker opp. Når den spør om hva du vil lage snarvei til, limer du inn en av linjene over. Vi prøver oss på "Logg ut" først.

På neste side kan du skrive inn et navn på snarveien. Vi skriver "Logg ut".

Du har nå en snarvei på skrivebordet, med et blankt ikon. For å bytte ikonet kan du høyreklikke på snarveien, gå inn på innstillinger og trykke på "bytt ikon"-knappen. Du vil få opp en advarsel du kan trykke deg forbi, og så er det bare å velge og vrake i en haug av ikoner.

Når du er fornøyd med utseendet, er det bare å plassere snarveien hvor du vil. Det kan være litt risikabelt å sette den rett ved siden av ikoner du vanligvis trykker på, for eksempel på oppgavelinjen på bunnen av skjermen. Vi synes det beste stedet å plassere snarveiene vi lagde var i en egen oppgavefane:

Her ligger knappene enkelt tilgjengelig, uten at vi trykker på dem ved uhell.

Dette gjorde vi ved å legge snarveiene i en mappe vi kalte "shutdown". Så høyreklikket vi på oppgavelinjen på bunnen av skjermen, valgte "toolbars", og satte opp en ny. Etter det er det bare å finne mappen vi la snarveiene i, altså "Shutdown", og vips dukker den opp på oppgavelinjen. Dermed er det lett å komme til knappene, uten at man trykker på de ved et uhell.

Bli med over på siste side, der titter vi på snarveiene i Windows 8 »

Snarveiene i Windows 8

Windows 8 er et operativsystem der det er mye fokus på berøring. Hele operativsystemet skal fungere på nettbrett med berøringsskjerm, og alt skal kunne bli gjort med et enkelt sveip med fingeren. Det innebærer ikke at du ikke kan styre ting med mus og tastatur, og kan du et par snarveier blir det hele veldig mye raskere enn hva det er uten disse snarveiene.

Metro-snarveier

Trykk på Windowstast + C for å få opp den nye Charms-menyen.
Trykker du Windowstast + P får du opp en enkel oversikt over hvordan du kan dele skjermbildet.
Det er enkelt å få oversikt og bytte mellom språk ved å trykke Windowstast + mellomrom.
Du får opp Switcher ved å trykke på Windowstast + Tab.
Trykk Windowstast + L for å låse maskinen.
Ved å trykke Windowstast + I kan du lett navigere deg til enten omstart- eller avknappen.
Trykk Windowstast + F for å opp søkevinduet.

Windowstast (trykk) – Bytter mellom Start-skjermen og den senest brukte Metro-applikasjonen eller Windows-skrivebordet.

Windowstast + 1, Windowstast + 2, osv – Bytter til det klassiske Windows-skrivebordet, og åpner opp et program du har liggende på oppgavelinjen. I vårt tilfelle vil Windowstast + 1 åpne opp Internet Explorer, mens Windowstast + 2 vil åpne opp filbehandleren.

Windowstast + C – Viser den nye "Charm"-menyen samt tid/dato/varslingsflate

Windowstast + H – Viser dele-Charm

Windowstast + I – Viser innstillings-charm

Windowstast + K – Viser tilkoblings-Charm

Windowstast + D – Bytter til det klassiske Windows-skrivebordet og veksler mellom å skjule eller vise alle programmer som er åpne.

Windowstast + E – Bytter til det klassiske Windows-skrivebordet og åpner Windows Utforsker.

Windowstast + F – Åpner filsøking (Du kan også bare begynne å skrive et søkeord i Metrogrensesnittet for å få opp dette)

Windowstast + L – Låser maskinen og går til låsskjermen

Windowstast + M – Minimerer alt, og tar deg tilbake til skrivebordet.

Windowstast + O – Bestemmer orientering av bildet på nettbrett.

Windowstast + P – Får opp fane for skjerminstillinger, for å bestemme hvordan bildet skal vises.

Windowstast + Q – Søker i en applikasjon ved hjelp av det nye søkefeltet (veldig nyttig i applikasjoner som tilsynelatende ikke har søkefelt, slik som applikasjonsbutikken og Dictionary.com

Windowstast + R – Bytter til det klassiske kjør-vinduet på skrivebordet.

Windowstast + V – Blar gjennom varslingsbokser

Windowstast + W – Får opp Innstillings-søk

Windowstast + SHIFT + V – Blar gjennom varslingsbokser motsatt vei.

Windowstast + X – Får opp den avanserte kontekstmenyen der Start-menyen pleide å være

Windowstast + Z – Får opp applikasjonslinjen

Windowstast + ENTER – Starter Microsoft Narrator

Windowstast + MELLOMROM – Veksler mellom språk og tastatur-layout.

Windowstast + TAB – Blar gjennom applikasjoner i den nye "Switcher"-fanen på venstre side av skjermen.

Windowstast + SHIFT + TAB – Blar gjennom applikasjoner i den nye "Switcher"-fanen motsatt vei.

Windowstast + ,(komma) – Viser sniktitt på Windows-skrivebordet.

Windowstast + .(punktum) – Fester applikasjonen til venstre.

Windowstast + SHIFT + .(punktum) – Fester applikasjonen til høyre.

Mange lure triks

Dette er selvfølgelig bare en liste over snarveier, men de alene kan gjøre hverdagen mye lettere for deg som vil bruke Windows 8. Skulle du være en av de som har lurt på hvordan man kan skru av datamaskinen uten å bruke musen, er det ikke så vanskelig som mange skal ha det til. Bruk en av tastatursnarveiene vi har nevnt tidligere: Trykk Windowstast + I for å få opp innstillinger, trykk opp, enter, og velg hva du vil gjøre. Vanskeligere er det ikke.

Har du noen Windows 8-tips du vil fortelle om? Skriv gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

annonse