Nå kan Large Hadron Collider (LHC) gi partiklene enda kraftigere juling
Partikkelakseleratoren hos CERN har startet opp igjen, nå sterkere enn noen gang.
I helgen ble en av verdens største maskiner, forskningsorganisasjonen CERNs gigantiske partikkelakselerator «Large Hadron Collider» (LHC) startet opp igjen etter nærmere to år i dvale. De siste to årene har gått med til å oppgradere maskinen kraftig, der blant annet 10 000 elektriske og magnetiske koblinger har blitt styrket, samtidig som vakumet har blitt forbedret og elektronikken har fått en generell oppgradering.
Dette er Large Hadron Collider (Tek Ekstra) »
Koliderer dobbelt så ofte
I tillegg har nå strålene inne i akseleratoren blitt satt opp slik at de produserer flere kollisjoner. Det gjør de ved å sprette protoner enda nærmere hverandre, med en avstand på bare 25 nanosekunder mellom hver ladning, ned fra 50 nanosekunder tidligere.
Det er likevel ikke slik at LHC nå er i mål:
– Etter to års arbeid er LHC i god stand, men det viktigste steget kommer senere når vi skal øke energien i strålene til rekordhøye nivåer, forteller CERNs teknologidirektør Frédérick Bordry i en pressemelding.
Mer energi
I det LHC går inn i sin 2. operative sesong kan forskerne ved CERN, takket være de oppgraderte magnetene som går langs hele den 27 kilometer lange akseleratoren, sette i sving en energimengde med 6,5 teraelektronvolt – dobbelt så kraftig som tidligere. Innen sommeren vil partikkelkollisjonene ha nådd hele 13 teraelektronvolt – noe som betyr at forsøket beveger seg inn på upløyd mark.
Maskinen har tidligere kun operert med vesentlig lavere energimengder enn dette, som altså betyr at LHC-eksperimentet kanskje vil gi enda mer spennende resultater denne gangen. Energien oppnås ved å sende to stråler med 6,5 teraelektronvolt i hver sin retning rundt maskinen, for deretter å kollidere strålene. Forskerene håper større energimengde vil gi nye spennende resultater.
Den største bragden maskinen har oppnådd hittil er funnet av den såkalte Higgs-partiklen, også kalt «gudepartiklen», i 2012. Denne partikkelen var et av «hullene» i den rådende, kvantefysiske teorien kjent som standardmodellen, og bidrar blant annet til å forklare hvorfor atomer har masse.
Vi har vært på besøk hos CERN og sett på det gigantiske LHC-anlegget:
Se den utrolige konstruksjonen (Ekstra) »
(Kilde: CERN)