Nå skal enda flere av universets hemmeligheter avsløres
Verdens mest avanserte forskningsmaskin har endelig begynt å samle inn data igjen.
Partikkelakseleratoren «Large Hadron Collider» (LHC) ved CERN-anlegget i Sveits ble bygget for å grave dypere ned i universets hemmeligheter enn menneskeheten noen gang har klart tidligere, og nå melder CERN i en pressemelding at apparatet er i gang igjen for full maskin.
Det betyr at LHC omsider nå har begynt å samle inn fysiske data igjen, etter to år i dvale og flere måneder med oppgraderinger. Dermed kan nye, store oppdagelser være nært forestående.
Dobbelt så høy energi
Forskerne har den siste tiden jobbet på spreng med å klargjøre maskinen for langt kraftigere partikkelkollisjoner enn tidligere, og etter å ha utført vellykkede testkollisjoner i mai, fortsetter maskinen altså nå arbeidet den var bygget for.
LHC-operatørene erklærte på morgenen 3. juni at strålene i maskinen var stabile, noe som betyr at den massive datainnsamlingen kan starte. De «nye» strålene har en energimengde på 13 teraelektronvolt, noe som er dobbelt så mye som energimengden som ble benyttet i partikkelakseleratorens første fase.
Allerede i den tidlige perioden ble det gjort store oppdagelser, først og fremst det viktige funnet av den såkalte Higgs-partikkelen i 2012, noe som igjen førte til at fysikerne bak Higgs-teorien ble tildelt Nobelprisen i fysikk. Ifølge CERN har vi imidlertid mye mer i vente.
Én milliard kollisjoner i sekundet
– De første tre årene med LHC, som kulminerte med en stor oppdagelse i juli 2012, var bare begynnelsen på vår ferd. Vi har nå sett at de første dataene har begynt å strømme inn. La oss nå se hva disse vil avdekke om måten universet fungerer på, sa CERN-sjefen Rolf Heuer i pressemeldingen.
Strålene som sendes rundt den 27 kilometer lange tunnelen i CERN-anlegget består av det forskerne kaller «bunker» av protoner som ved hjelp av kraftige, superledende magneter fyker gjennom tunnelen i nær lysets hastighet. For øyeblikket består strålene av seks bunker med 100 milliarder protoner hver.
Dette antallet skal gradvis økes til hele 2808 bunker for hver av de to strålene, som som visstnok vil sette LHC i stand til å produsere opptil én milliard partikkelkollisjoner per sekund. Det er med andre ord mye data som skal gjennomgås før man eventuelt finner noe nytt. For mer informasjon om arbeidet kan du følge med på CERN-bloggen fremover.
Vi har tidligere besøkt CERN-anlegget: Her er vårt fotoessay fra turen (Ekstra) »