Til hovedinnhold

Nå skal en av verdens mest avanserte maskiner starte opp igjen

«Large Hadron Collider» skal nå avsløre universets hemmeligheter med enda høyere intensitet.

Cern

Avansert forskning krever gjerne avanserte verktøy. Verdens største partikkelakselerator «Large Hadron Collider» (LHC) ble bygget for å intet mindre enn avdekke universets oppbygning på det mest grunnleggende nivået. Maskinen er det største og mest kostbare forskningsapparatet noensinne, og nå skal den sveives i gang igjen.

Forskningsorganisasjonen CERN, som står bak partikkelakseleratoren, melder i en pressmelding at maskinen er klar til dyst til igjen denne helgen, etter en dvale på hele to år. Planen var å starte den opp igjen 31. mars, men på grunn av tekniske problemer ble oppstarten forsinket.

Starter snart kraftigere kollisjoner enn før

– Vi føles oss sikre på at vi er i stand til å starte maskinen opp igjen i løpet av helgen, i og med at alle testene vi har utført så langt har gitt gode resultater, sa teknologidirektør ved CERN Frédérick Bordry i pressemeldingen.

Slik ser det ut når partikler kolliderer i LHC-maskinen. Foto: CERN

CERN opplyser om at teknikere vil jobbe på skift døgnet rundt for å kontrollere maskinen straks den er oppe og går igjen. Innen juni måned håper CERN å starte partikkelkollisjoner med en energi på 13 teraelektronvolt, som er en måleenhet for partiklers kinetiske energi.

Maskinen har tidligere kun operert med vesentlig lavere energimengder enn dette, som altså betyr at LHC-eksperimentet kanskje vil gi enda mer spennende resultater denne gangen. Energien oppnås ved å sende to stråler med en energi på 6,5 teraelektronvolt i hver sin retning rundt maskinen, for deretter å kollidere strålene.

Oppdaget «gudepartikkelen»

Byggingen av Large Hadron Collider startet i 1998 og ble fullført i 2008, med et samlet budsjett på 7,5 milliarder euro. Maskinen fungerer i korte trekk ved å sende protoner gjennom en 27 kilometer lang, sirkulær tunnel som befinner seg under bakken ved den sveitsisk-franske grensen vest for den sveitsiske byen Geneve.

Hensikten med maskinen er å øke kunnskapen innen kvantefysikk ved å avdekke egenskapene til de mest elementære, subatomiske partiklene. Dette kan igjen blant annet bidra til å gi svar på hvordan universet ble til og andre store, ubesvarte spørsmål i fysikken.

Den største bragden maskinen har oppnådd hittil er funnet av den såkalte Higgs-partiklen, også kalt «gudepartiklen», i 2012. Denne partikkelen var et av «hullene» i den rådende, kvantefysiske teorien kjent som standardmodellen, og bidrar blant annet til å forklare hvorfor atomer har masse. Oppdagelsen av partikkelen førte til at de to fysikerne som har jobbet med Higgs-teorien, Peter Higgs og François Englert, ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 2013.

Mer informasjon om LHC finner du på CERNs hjemmesider.

Vi har vært så heldige å besøke det enorme LHC-anlegget: Her er bildene våre fra besøket (Ekstra) »

annonse