Tek.no

Fotoessay CLIC

En vakker dag kan denne maskinen bli fem mil lang

Først må bare forskerne finne ut om den fungerer.

Varg Aamo, Hardware.no
9 Des 2013 19:30

Hardware.no/Genève: Det er kanskje den kolossale Large Hadron Collider (LHC) som er kongen av gigantmaskinene i dag, men den kan etter hvert bli vippet av tronen. Forskerne på CERN, med sine voksne budsjetter og enda mer velvoksne planer, har nemlig enda større prosjekter i sikte.

Ett av disse prosjektene går ut på å bygge en femti kilometer lang akselerator til 30 milliarder kroner, grave den ned mellom 100 og 150 meter under de sveitsiske Jura-fjellene, for så å bruke den til å smadre elektroner mot hverandre ved ekstreme energinivåer. Det er bare én ting de må finne ut av først, og det er om maskinen vil kunne fungere.

For å finne ut av dette har de laget CLIC-eksperimentet. Denne maskinen er bare 50 meter lang, men skal vokse til tusen ganger så mye hvis det altså viser seg at den gjør sånn cirka det forskerne forventer.

27 kilometer erstatter hele solsystemet

Grunnen til at LHC må få en større og fullstendig snorrett storebror er at forskerne nå må utføre oppgaver den ikke er egnet for. I LHC kolliderer man nemlig protoner mot hverandre, noe som en av forskerne vi såvidt får vekslet noen ord med beskriver som en «grisete» prosess. Protoner består nemlig av mye annet rart, som for eksempel gluoner, mens elektroner er langt greiere å forholde seg til.

Elektroner vil både være lettere å få opp i alvorlige hastigheter, og splitte seg opp i færre mulige bestanddeler når de kolliderer med hverandre. Det er imidlertid ikke så lett å bøye en elektronstråle, så i motsetning til LHC kan ikke en elektron-kolliderer være rund. Da må den være lang – veldig, veldig lang.

Løsningen er da CLIC. Dette er et teknologiforskningseksperiment for å sjekke at konseptet fungerer, før man blåser av flere titalls milliarder på en fullverdig variant. Som en tilleggsopplysning kan vi dog legge til at det slett ikke er så all verdens mye – den 27 kilometer lang LHC-ringen lar tross alt protonene som skal kollideres ta en del runder før det faktisk smeller, og hadde den maskinen vært helt rett måtte den visstnok ha vært like lang som solsystemets radius.

Hvis magneter må være superledende før du blir imponert, bør du se på dette:
I den store magnetfasiliteten lages store magneter, og de er i alle fall imponerende »

Les også
Her renses kretskortene i en «oppvaskmaskin»
Les også
Kina vil bygge en kolossal forskningsmaskin
Les også
Her plantet de kolossene som endret vitenskapen
Les også
Her freser de ut et hode i rent aluminium
Les også
Dette er oppskriften på det moderne Internett
Les også
Her skjer verdens største fysikkeksperiment
annonse